Ναδάλ - Μεντβέντεφ 3-2: Συγκλονιστικός Ράφα, με ανατροπή το 21ο grand slam (vids)

Κώστας Ευθυμιάδης
Ο Ράφα Ναδάλ μετά από τελικό-έπος στο Australian Open έφτασε τα 21 Grand Slam κερδίζοντας από 0-2 σε 3-2 τον Ντανίλ Μεντβέντεφ.

Το όνειρο του Ράφα Ναδάλ για τον 21ο τίτλο του σε grand slam, έγινε πραγματικότητα στο Australian Open.

Μετά από μία επική μάχη με τον Ντανίλ Μεντβέντεφ που κράτησε 5 ώρες και 24 λεπτά, κέρδισε 3-2 σετ, αν και βρέθηκε να χάνει με 0-2 (2-6, 6-7, 6-4, 6-4, 7-5) και για δεύτερη φορά στην καριέρα του μετά το 2009 σήκωσε το τρόπαιο στη Μελβούρνη.

Τι κι αν είναι 35 ετών; Τι κι αν έμεινε έξι μήνες εκτός με τραυματισμό και επέμβαση; Τι κι αν πέρασε κορονοϊό πριν ένα μήνα; Τι κι αν έχανε 2-0 σετ στον τελικό από τον καλύτερο τενίστα του κόσμου αυτή την περίοδο; Ο Ναδάλ αρνήθηκε να χάσει και γύρισε ένα παιχνίδι που δεν φαινόταν ότι θα γυρίσει ποτέ. Το έκανε παίζοντας με την ψυχή του και έφτασε στο τρόπαιο, που ίσως να είναι και το πιο γλυκό της καριέρας του.

Ακόμη και τα στατιστικά... ξεγελούν. 23-3 οι άσοι για τον Μεντβέντεφ, 76-69 οι winners και 52-68 τα λάθη εις βάρος του Ράφα που παρ' όλα αυτά βρήκε τον τρόπο να πάρει το τρόπαιο.

Ετσι έγινε ο τέταρτος στην ιστορία με τουλάχιστον δύο κούπες και στα 4 slam (Τζοκοβιτς, Εμερσον, Λέιβερ) και το κατάφερε με τον πιο απίθανο τρόπο στα 35 του χρόνια. Πλέον έχει 21 τίτλους σε grand slam και άφησε πίσω του τους Τζόκοβιτς και Φέντερερ με 20. Και να σκεφτεί κανείς ότι όλοι τον είχαν ξεγραμμένο πριν ένα μήνα και μιλούσαν για το 21ο του Τζόκοβιτς, που τελικά δεν έπαιξε ποτέ στο τουρνουά...

Σερί 5-0 και προβάδισμα Μεντβέντεφ

Με ένα μεγάλο σε διάρκεια game άρχισε το ματς, το οποίο κατέληξε στον Ναδάλ έπειτα από αβίαστο λάθος του Μεντβέντεφ.

Με άσο έκανε το 1-1 ο Ρώσος και είχε δύο ευκαιρίες για break στη συνέχεια, αλλά ο Ισπανός τις έσβησε για να προηγηθεί 2-1 με έναν φόρχαντ winner στην ευθεία. Εκεί άρχισε το σερί του ο Ρώσος. Με άσο έκλεισε άλλο ένα game, για να κάνει το πρώτο break στο ματς στη συνέχεια και μάλιστα χωρίς να χάσει πόντο, από αβίαστο λάθος του Ναδάλ.

Ο Μεντβέντεφ έκανε το 4-2 στο σερβίς του και με ένα δεύτερο συνεχόμενο love break από χαμένο στοπ βολέ και δύο διπλά λάθη του Ράφα στο σερβίς, έφτασε στο 5-2. Με λάθος του Ναδάλ έκλεισε το σετ.

Εισβολή οπαδού, χαμένο σετ πόιντ για Ναδάλ και... 2-0 ο Μεντβέντεφ

Ο Ναδάλ κράτησε το σερβίς του δύσκολα στο πρώτο game, ο Ρώσος με στοπ βολέ έκλεισε εύκολα το δικό του και ο Ισπανός όπως και στο πρώτο σετ, έφτασε στο 2-1 από αβίαστο λάθος αυτή τη φορά του αντιπάλου του.

Λάθη του Μεντβέντεφ έφεραν το πρώτο break για τον Ναδάλ στο ματς, που πήρε προβάδισμα 3-1. Με έναν άσο και ένα στοπ βολέ έφτασε στο 4-1 ο Ισπανός, με τον Μεντβέντεφ να κάνει «κοιλιά» στο ίδιο σημείο που την έκανε και στον ημιτελικό με τον Τσιτσιπά.

Με άσο έκανε love service game ο Μεντβέντεφ για να μειώσει σε 4-2. Ο Ρώσος έδειξε χαρακτήρα και με ένα break μείωσε σε 4-3, μπαίνοντας και πάλι στο σετ. Ο Ναδάλ όμως με drop shot πήρε το break πίσω και έκανε το 5-3, σερβίροντας για το σετ.

Στο γκέιμ που κράτησε 13 λεπτά, είχαμε εισβολή οπαδού στο γήπεδο και στη συνέχεια set point για τον Ναδάλ. Οχι μόνο δεν το αξιοποίησε, αλλά με τρία δικά του λάθη, έδωσε break στον Μεντβέντεφ που έμεινε ζωντανός στο σετ.

Με στοπ βολέ έκανε το 5-5 ο Μεντβέντεφ. Ο Ναδάλ έφτασε στο 6-5 με καλό σερβίς, αλλά ο Ρώσος οδήγησε το σετ σε tie break.

Εκεί ο Ναδάλ προηγήθηκε 2-0, ο Μεντβέντεφ ισοφάρισε από λάθος του Ισπανού σε 2-2. Ο Ράφα όμως έκανε μίνι break και έφτασε στο 5-3, αλλά ο Ρώσος πήρε πίσω το μίνι break σε πολύ κρίσιμο σημείο για να μειώσει 5-4 και στη συνέχεια έφτασε σε σετ πόιντ για να το πάρει τελικά με ένα backhand winner στην ευθεία.

Απάντηση από τον Ναδάλ

Μετά από πολλές χαμένες ευκαιρίες και ένα break point του Ναδάλ, ο Μεντβέντεφ βρήκε δύο άσους για να κάνει το 1-0 στο τρίτο σετ. Ο Ράφα ισοφάρισε, αλλά ο Ρώσος με love service game που τελείωσε με άσο, έκανε το 2-1.

Δεν άλλαξε κάτι στα επόμενα δύο game, με τον Μεντβέντεφ να διατηρεί το προβάδισμα με 3-2 αφού αμφότεροι κράτησαν το σερβίς τους.

Ο Ναδάλ βρέθηκε πίσω με 0-40 στο σερβίς του, αλλά άντεξε και με λάθη του Ρώσου έφτασε στο 3-3. Με δύο οριακούς winner ο Μεντβέντεφ πήρε και πάλι προβάδισμα με 4-3.

Το πιο εύκολο game που κέρδισε ο Ναδάλ, ήρθε με λάθος του αντιπάλου του για το 4-4. Το κρίσιμο break για τον Ισπανό ήρθε με ένα τρομερό φόρχαντ winner για το 5-4. Σέρβιρε για το σετ όπως και στο δεύτερο σετ, αλλά αυτή τη φορά δεν πέταξε την ευκαιρία. Με 4 winners πήρε το game χωρίς να χάσει πόντο και με 6-4 μείωσε σε 2-1 στα σετ.

Αλύγιστος Ναδάλ και 2-2!

Ο Μεντβέντεφ κράτησε εύκολα για το 1-0 στο τέταρτο σετ. Δύσκολα κράτησε ο Ναδάλ για το 1-1, σβήνοντας δύο break point του αντιπάλου του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έφτασε ο ίδιος σε break από διπλό λάθος του Μεντβέντεφ, ο οποίος κάλεσε φυσιοθεραπευτή.

Ο Ρώσος πήρε πίσω το break από λάθος του Ράφα και ισοφάρισε 2-2. Πέρασε μπροστά με break (3-2) αφού χρειάστηκε επτά προσπάθειες για να τα καταφέρει. Με στοπ βολέ έκανε το υπέρ του 4-2, με τον Μεντβέντεφ να μειώνει 4-3 με love service game.

Ο Ρώσος είχε ευκαιρίες να κάνει το break, αλλά ο αλύγιστος Ναδάλ με τον δεύτερο μόλις άσο στο ματς έκανε το υπέρ του 5-3. Στο σερβίς του Ρώσου ο Ναδάλ έφτασε σε set point, αλλά ο Μεντβέντεφ το έσωσε και μείωσε στη συνέχεια σε 5-4.

Ο Ισπανός σέρβιρε για να κάνει το 2-2 στα σετ και τα κατάφερε με εύκολο τρόπο.

Συγκλονιστική μάχη και... 21ο για Ναδάλ

Ο Μεντβέντεφ σβήνει break point του Ναδάλ και φτάνει στο 1-0 με καλά σερβίς. Λάθος του Ρώσου έφερε το 1-1, αλλά ο Μεντβέντεφ έφτασε στο 2-1 με love service game.

Με τον ίδιο τρόπο ήρθε το 2-2 από τον Ισπανό, που έφτασε σε break με αδιανόητο winner στην πλάγια γραμμή πάνω σε άμυνα. Μετά από 14 λεπτά στο επόμενο game, ο Ναδάλ έσωσε τρία break point και έφτασε στο 4-2.

Με love service game ο Μεντβέντεφ μείωσε σε 4-3. Ο Ναδάλ κράτησε δύσκολα το σερβίς του και ο Ρώσος σέρβιρε για να μείνει στο ματς. Το κατάφερε και έκανε και break στο σερβίς του Ναδάλ για το 5-5!

Ο Ισπανός όμως δεν έλεγε να λυγίσει με τίποτα. Εκανε με την σειρά του break ξανά και σέρβιρε εκ νέου για το ματς. Και αυτή τη φορά τα κατάφερε, γράφοντας ιστορία...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

AUSTRALIAN OPEN Τελευταία Νέα