Τένις: Πώς ένας διαιτητής «πιάνει» τενίστες για coaching όταν το κάνουν σε ξένη γλώσσα

Newsroom
Τένις: Πώς ένας διαιτητής «πιάνει» τενίστες για coaching όταν το κάνουν σε ξένη γλώσσα
Οι διαιτητές μαθαίνουν ξένες γλώσσες και εκφράσεις για να αποφασίζουν αν θα δώσουν ποινή για coaching στους τενίστες.

Πολύς ντόρος έχει γίνει για το coaching στο τένις και κυρίως το κατά το πόσο το κάνει (ή δεν το κάνει…) ο Στέφανος Τσιτσιπάς, με τον πατέρα του, Απόστολο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάμερες έχουν εστιάσει πάνω του, ούτε αυτές που οι αντίπαλοι του Στέφανου διαμαρτυρήθηκαν έντονα γι’ αυτό.

Τελευταίο παράδειγμα σήμερα ο Μεντβέντεφ στον ημιτελικό του Australian Open, με τον Ρώσο να… ξεφεύγει.

Τι ισχύει όμως για το coaching και πως αποφασίζει ένας διαιτητής να επιβάλει ποινή, όταν το coaching γίνεται σε γλώσσα που δεν μιλάει; Σήμερα είχαν βοήθεια από την Εύα Ασδεράκη που... έπιασε στα πράσα τον Απόστολο Τσιτσιπά, όμως δεν υπάρχει πάντα διαιτητής που να μπορεί να μεταφράζει όλες τις γλώσσες.

Σε συνομιλία που είχαμε με την Λένα Δανιηλίδου, της οποίας η εμπειρία από διεθνή ματς δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί, ήταν αρκετά κατατοπιστική στο πως χειρίζονται μια τέτοια κατάσταση οι διαιτητές.

«Συνήθως υπάρχει ένας αρχιδιαιτητής σε αυτή τη περίπτωση και βρίσκεται κάτω από το box του αθλητή (όπως έγινε στην περίπτωση του Τσιτσιπά σήμερα). Αλλά και οι ίδιοι γνωρίζουν ορισμένες λέξεις σε κάθε πιθανή γλώσσα και αναγνωρίζουν πότε εμψυχώνει ένας προπονητής ή πότε δίνει οδηγίες. Πιάνουν λέξεις που συνδέονται με coaching και αναλόγως αποφασίζουν. Ξέρουν πότε λένε “πάμε” για παράδειγμα οι τενίστες. Πλέον οι διαιτητές στο τένις μαθαίνουν μέχρι και Κινέζικα για να ελέγχουν την κατάσταση» μας είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι οι διαιτητές μπορούν να επιβάλουν ποινή για coaching όχι μόνο σε λεκτικές φράσεις μεταξύ προπονητή και τενίστα, αλλά ακόμη και αν πιάσει κάποια κίνηση του χεριού. Κάτι που είχε γίνει στην περίπτωση της Σερένα Γουίλιαμς με τον Πάτρικ Μουράτογλου σε εκείνο τον τελικό με την Οσάκα στο US Open, με την Αμερικανίδα να κάνει επίθεση στον διαιτητή αποκαλώντας τον ρατσιστή, αλλά τον Μουράτογλου να παραδέχεται πως έκανε coaching.

 

AUSTRALIAN OPEN Τελευταία Νέα