Τα θετικά σημάδια και το πρόβλημα που πρέπει να λύσει ο Τσιτσιπάς

Κώστας Ευθυμιάδης Κώστας Ευθυμιάδης
Τα θετικά σημάδια και το πρόβλημα που πρέπει να λύσει ο Τσιτσιπάς
Ο Κώστας Ευθυμιάδης γράφει για την παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά στο Australian Open και για το τι πρέπει να αλλάξει με την ομάδα του ώστε να πάψει να είναι «κόκκινο πανί» για τους αντιπάλους του.

Δεν χωρά αμφιβολία πως ο Στέφανος Τσιτσιπάς έκανε εξαιρετικό τουρνουά στο Australian Open.

Καλύτερο ίσως του περσινού αν αναλογιστεί κανείς ότι προέρχεται από επέμβαση στον αγκώνα και δεν ήταν 100% έτοιμος πριν ξεκινήσει η διοργάνωση. Έφτασε, όπως και πέρυσι, στα ημιτελικά όπου αυτή τη φορά το πάλεψε απέναντι στο «ρομπότ» που ακούει στο όνομα Ντανίλ Μεντβέντεφ. Ενας παίκτης που για να τον κερδίσεις σε σκληρή επιφάνεια χρειάζεται να είσαι σε τρομερή ημέρα, αν αυτός είναι απλά… καλά. Στο χώμα και στο γρασίδι είναι μια άλλη ιστορία…

Πίσω στον Τσιτσιπά, τα προβλήματα που αντιμετώπισε αγωνιστικά ήταν τα γνωστά. Αδυναμία να υποδεχτεί τα γρήγορα και δυνατά σερβίς των αντιπάλων του, αλλά και αρκετά λάθη στο μπάκχαντ. Και τα δύο είναι αντιμετωπίσιμα μέσα από την προπόνηση και είναι θέμα χρόνου να βελτιωθεί ο Στέφανος. Και η παρουσία του στη Μελβούρνη δείχνει πως πρέπει να περιμένουμε σπουδαία πράγματα φέτος, αν δεν έχει προβλήματα τραυματισμών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι έξω από τις γραμμές του γηπέδου. Στο box του. Και ορισμένες φορές και στον ίδιο.

Η ποινή για coaching ήταν αναπόφευκτη στο ματς με τον Μεντβέντεφ. Ο πατέρας του, όπως έχει παραδεχτεί κι ο ίδιος ο Στέφανος, δεν σταματά να μιλά στην διάρκεια του αγώνα. Θέλετε το πάθος του; Θέλετε η αγωνία γιατί ο αθλητής του είναι το παιδί του; Προφανώς αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στο να παραβλέπει ορισμένες φορές τους κανονισμούς και να δίνει οδηγίες ενώ απαγορεύεται.

Το αν ακούει ή όχι ο Στέφανος, το γνωρίζει ο ίδιος. Στη Μελβούρνη με όλη αυτή τη φασαρία, μου φαντάζει δύσκολο. Ο Μεντβέντεφ πάντως άκουγε τον πατέρα του να μιλάει στα ελληνικά. Και όπως αποδείχθηκε στην διάρκεια του αγώνα, όντως έκανε coaching.

Και δεν είναι η πρώτη φορά όπως φαίνεται, πως συμβαίνει αυτό. Δεν είναι μόνο ο Μεντβέντεφ, είναι το ματς με τον Φριτζ, είναι το περασμένο φθινόπωρο οι διαμαρτυρίες του Ζβέρεφ που έλεγε ότι ο Στέφανος παίρνει το κινητό μαζί του στα toilet breaks και μιλά με τον πατέρα του (με την κάμερα να… πιάνει τον Απόστολο με το κινητό στο χέρι).

Δεν λέμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις ο αντίπαλος έχει δίκιο. Μόνο ο Στέφανος και ο πατέρας του το γνωρίζουν αυτό. Όμως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

Και αυτή η ιστορία μόνο κακό κάνει στον Τσιτσιπά ο οποίος, κατά την ταπεινή μου άποψη, χρειάζεται μία άλλου είδους προσέγγιση και καθοδήγηση για να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του. Αυτό θα έρθει μόνο αν στην ομάδα του προστεθεί ένας σπουδαίος προπονητής, ο οποίος θα βοηθήσει πέρα από το να διορθώσει τα δικά του αγωνιστικά λάθη, και την εικόνα του συνολικά.

Προσοχή, δεν λέμε ότι πρέπει να αφήσει τον πατέρα του από προπονητή (δύσκολα θα το έκανε, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως θα έπρεπε να το κάνει καθώς όλη αυτή η κατάσταση δεν κάνει καλό στην εικόνα του), όμως μία προσθήκη στην ομάδα του με ένα πρόσωπο με κύρος που θα τον ακολουθεί σε όλα τα τουρνουά (ο Μουράτογλου λόγω υποχρεώσεων δεν είναι σε θέση προφανώς να το κάνει αυτό) θα τον βοηθούσε από πολλές πλευρές.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την συνέντευξη που μας παραχώρησε στο Gazzetta ο σπουδαίος Χουάν Κάρλος Φερέρο, ο οποίος μας αποκάλυψε ότι είχε μία συζήτηση με τον Στέφανο για να τον βοηθήσει σε μερικές προπονήσεις. Μπορεί ο Ισπανός να μην είχε τον απαιτούμενο χρόνο να το κάνει, όμως είναι ένα καλό παράδειγμα για μία προσθήκη η οποία ενδεχομένως θα έκανε την διαφορά…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ευθυμιάδης
Κώστας Ευθυμιάδης

Ο Κώστας Ευθυμιάδης άρχισε να λατρεύει τα σπορ χάρη στην… Βούλα Πατουλίδου. Πέρα από το ποδόσφαιρο και λίγο μπάσκετ, αυτή ήταν η πρώτη του επαφή με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκ τότε λάτρεψε τον στίβο. Στην πορεία λάτρεψε και όλα τα υπόλοιπα ατομικά σπορ και ο δρόμος τον έφερε στην αθλητική δημοσιογραφία. Εχει δουλέψει σε εφημερίδες και ραδιόφωνο και τώρα μέσω του Gazzetta μεταφέρει όλες τις εξελίξεις στα ολυμπιακά αθλήματα.