ATP Finals: Οι top τενίστες που θα παλέψουν για την κούπα στο Τορίνο!

Αντώνης Πατσούρας
ATP Finals: Οι top τενίστες που θα παλέψουν για την κούπα στο Τορίνο!
Αρχίζει την Κυριακή (14/11) στο Τορίνο το ATP Finals 2021 και το Gazzetta παρουσιάζει τους 8 φιναλίστ ανάμεσα στους οποίους είναι και ο νικητής του 2019, Στέφανος Τσιτσιπάς.

Δυο ημέρες απέμειναν για την έναρξη του ATP Finals 2021 το οποίο θα "φιλοξενηθεί" από τις 14 έως τις 21 Νοεμβρίου στο Τορίνο της Ιταλίας.

Η πόλη της Βορείου Ιταλίας ανέλαβε μετά από 11 υπέροχα χρόνια στο Λονδίνο να διοργανώσει από το 2021 έως το 2025 τους τελικούς των τελικών στο Tour της ATP.

Η φετινή είναι η 52η έκδοση του τουρνουά με τον Ρότζερ Φέντερερ να είναι ο μοναδικός με 6 τίτλους. Το τουρνουά ξεκίνησε το 1970 στο Τόκιο με νικητή τον Σταν Σμιθ και για πρώτη φορά φετος θα διεξαχθεί στην Ιταλία.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η κλήρωση από την οποία προέκυψαν οι 2 όμιλοι: Α': Νόβακ Τζόκοβιτς, Στέφανος Τσιτσιπάς, Αντρέι Ρούμπλεφ, Κάσπερ Ρουντ, Β': Ντανίλ Μεντβέντεφ, Αλεξάντερ Ζβέρεφ, Ματέο Μπερετίνι, Χούμπερτ Χούρκατς.

Οι δυο πρώτοι από κάθε όμιλο προκρίνονται στα ημιτελικά.

Το τουρνουά θα ξεκινήσει την Κυριακή με τους αγώνες του Β' ομίλου: 15:00 Μεντνέντεφ-Χούρκατς, 22:00 Ζβέρεφ-Μπερετίνι.

Το Gazzetta σας παρουσιάζει τους 8 φιναλίστ που θα παλέψουν για μια εβδομάδα για την κούπα στο Τορίνo.

Νο1. Νόβακ Τζόκοβιτς (Σερβία)

Το 2021 ήταν μια φανταστική χρονιά για τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο Σέρβος κατέκτησε το Australian Open, το Roland Garros, το Wimbledon και έφτασε στον τελικό του US Open όπου ο Ντανίλ Μεντβέντεφ δεν του επέτρεψε να πετύχει το απόλυτο 4χ4 που έχουμε να δούμε από το 1969 και τον Ροντ Λέιβερ.

Στο Νο1 κόσμου για 346 εβδομάδες, κατάφερε στο Paris Masters να σφραγίσει το Νο1 για 7η χρονιά και θα παλέψει στο Τορίνο της αγαπημένης του Ιταλίας για τον 6ο τίτλο!

Έχει 5 ATP Finals με τελευταίο το 2015 και το 2016 θα χάσει στον τελικό από τον Μάρεϊ και το 2018 από τον Ζβέρεφ. Εάν κερδίσει στο Τορίνο θα γίνει ο 2ος τενίστας με 6 τίτλους μετά από τον Ρότζερ Φέντερερ.

Μέσα στο 2021 κατέκτησε 5 τίτλους και έχει ρεκόρ 48-6. Είναι ο γηραιότερος στο ATP Finals 2021 αφού έχει κλείσει τα 34 και ο παίκτης με τους περισσότερους τίτλους (86).

Στο Paris Masters όπου έφτασε στους 37 τίτλους Masters έδειξε πως μετά από δυο μήνες απουσίες επέστρεψε για να κλείσει τη χρονιά με τίτλους.

Νο2. Ντανίλ Μεντβέντεφ (Ρωσία)

Κάθε χρόνο και καλύτερος ο Ντανίλ Μεντβέντεφ. Οδήγησε 4 ώρες το αυτοκίνητο του για να πάει από το Μόντε Κάρλο στο Τορίνο έχοντας ως μεγάλο στόχο τον τίτλο.

Το 2020 τελείωσε εξαιρετικά τη χρονιά κατακτώντας το ATP Finals στο Λονδίνο με 5χ5 νίκες.

Φέτος o Μοσχοβίτης τενίστας που είναι ο πιο ... απόμακρος και λιγότερο δημοφιλής από το top-10 κατέκτησε το US Open κερδιζοντας με 3-0 σετ στον τελικό τον Νόβακ Τζόκοβιτς ενώ έχασε από τον Σέρβο στον τελικό του Australian Open.

Είναι στο Νο2 κόσμου που είναι η υψηλότερη θέση της καριέρας του ενώ ο Νόβακ Τζόκοβιτς πρόσφατα σημείωσε ότι θα είναι το επόμενο Νο1.

Είναι φαν του ποδοσφαίρου, της Μπάγερν Μονάχου και της Παρί Σεν Ζερμέν.

Μέσα στο 2021 κατέκτησε 4 τίτλους και έχει ρεκόρ 54-12. Έχει συνολικά 13 τίτλους καριέρας. Ξεκίνησε τη χρονιά οδηγόντας τη Ρωσία στην κατάκτηση του ATP Cup στην Αυστραλία.

Νο3. Αλεξάντερ Ζβέρεφ (Γερμανία)

Είναι πρώτος σε κατακτήσεις τίτλων (18) στους παίκτες που γεννήθηκαν στην δεκαετία του '90. Ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ έχει καταγωγή από την Ρωσία αλλά μεγάλωσε στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Παίζει για την Γερμανία και το καλοκαίρι της χάρισε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκιο. Είναι ο άνθρωπος που σταμάτησε τον Νόβακ Τζόκοβιτς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην προσπάθεια του για Golden Slam.

Είναι ο μοναδικός τενίστας με 2 τίτλους Masters μέσα στο 2021. Ξεπέρασε τις 300 νίκες καριέρας μέσα στο 2021 και κατάκτησε 5 τίτλους με τελευταίο εκείνο στη Βιέννη (Indoor Hard).

Το ρεκόρ του στη χρονιά είναι 55-14. Το 2018 είχε κατακτήσει το ATP Finals κερδίζοντας τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό αλλά στο 2019 έπεσε κατακόρυφα η απόδοση του.

Κατηγορήθηκε από δυο πρώην συντρόφους του για βίαια συμπεριφορά ενώ έγινε και πατέρας. Είναι στο Νο3 κόσμου.

Νο4. Στέφανος Τσιτσιπάς (Ελλάδα)

Το 2021 είναι η καλύτερη χρονιά του Στέφανου Τσιτσιπά. Έγινε ο πρώτος Έλληνας που έπαιξε σε τελικό Grand Slam. Έφτασε στον τελικό στο Roland Garros αλλά ηττήθηκε (από 2-0) με 3-2 σετ από τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Μέσα στη χρονιά κατέκτησε το Lyon Open αλλά και τον πρώτο τίτλο Masters της καριέρας του στο Μόντε Κάρλο. Έχει 55 νίκες (18 ήττες) όσες και ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ και μοιράζονται την κορυφή στο 2021.

Στο Australian Open θα αποκλείσει με την απόλυτη ανατροπή τον Ράφα Ναδάλ ενώ στο Wimbledon και στο US Open θα πέσει θύμα έκπληξης.

Το 2019 στην 50η έκδοση του ATP Finals στο Λονδίνο θα κατακτήσει τον τίτλο, κερδίζοντας στον τελικό τον Ντομινίκ Τιμ. Αυτός είναι ο σπουδαιότερος τίτλος στην καριέρα του.

Είναι στο Νο4 κόσμου. Προπονητής είναι ο πατέρας του Απόστολος Τσιτσιπάς ενώ η Τζούλια Σαλνίκοβα, η μητέρα του, ήταν σπουδαία τενίστρια της ΕΣΣΔ.

Νο5. Αντρέι Ρούμπλεφ (Ρωσία)

Γιος μποξέρ από την Μόσχα ο Αντρέι Ρούμπλεφ διακρίθηκε από μικρός στο τένις. Το 2020 ήταν η καλύτερη χρονιά του αλλά το 2021 και ειδικά στους τελευταίους μήνες είναι σε πτώση.

Έχει μόλις ένα τίτλο στο 2021 ενώ το 2020 είχε σταματήσει στους πέντε.

Φέτος έχει 48-20 ως ρεκόρ και θα παίξει για 2η σερί χρονιά στο ATP Finals. O 24χρονος Μοσχοβίτης έχει 8 τίτλους καριέρας και είναι στο Νο5 κόσμου που είναι και το ρεκόρ του.

Νο6. Ματέο Μπερετίνι (Ιταλία)

O μοναδικός Ιταλός που προκρίθηκε στο ATP Finals στο Τορίνο. Ο Ρωμαίος θα συμμετάσχει για 2η χρονιά στους τελικούς και το όνειρο του είναι να επαναλάβει το κατόρθωμα του Άντι Μάρεϊ.

Ο Μάρεϊ το 2016 έγινε ο τελευταίος τενίστας που κερδίζει ATP Finals στην πατρίδα του.

Στο Λονδίνο ο Μπερετίνι έφτασε στον τελικό του Wimbledon αλλά ηττήθηκε από τον Νόβακ Τζόκοβιτς λίγες ώρες πριν από την κατάκτηση του Euro από την Ιταλία στο Ουέμπλεϊ.

Έφτασε σε τελικό Grand Slam αλλά και στον τελικό του Madrid Open. Kέρδισε 2 τίτλους μέσα στο 2021 και έχει ρεκόρ 41-11. Προέρχεται από τραυματισμό.

Είναι στο Νο7 κόσμου που είναι ρεκόρ καριέρας.

Νο7. Κάσπερ Ρουντ (Νορβηγία)

Το 2021 είναι η καλύτερη χρονιά της καριέρας του Κάσπερ Ρουντ. Ο 23χρονος Νορβηγός κατέκτησε 5 τίτλους στο 2021 και είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας μαζί με τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Γιος του Κρίστιαν Ρουντ, πρώην τενίστα που έφτασε στο Νο39 (1995) ο οποίος σήμερα είναι ο προπονητής του. Συμμετέχει για πρώτη φορά στο ATP FInals.

"Σπούδασε" στην Ακαδημία του Ράφα Ναδάλ στη Μαγιόρκα και φέτος έχει ρεκόρ 53-15. Είναι στο Νο8 κόσμου και φυσικά είναι ρεκόρ για την καριέρα του.

Νο8. Χούμπερτ Χούρκατς (Πολωνία)

Μέσα στο 2021 έκανε "μπαμ" κερδίζοντας τον Μάρτιο το Miami Open, βγάζοντας νοκ άουτ στον προημιτελικό, τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Ο Χούμπερτ Χούρκατς παρουσιάζει τεράστια βελτίωση μέσα στη χρονιά και έχει ρεκόρ 36-20 και 3 τίτλους.

Είδωλο του είναι ο Ρότζερ Φέντερερ τον οποίο απέκλεισε στο Wimbledon 2021 στον προμιτελικό βάζοντας "τέλος" στα όνειρα του Ελβετού για τον 21ο Grand Slam τίτλο.

Ο 24χρονος από την Βαρσοβία είναι στο Νο9 κόσμου. Αυτή θα είναι η πρώτη συμμετοχή του στο ATP Finals.

@Photo credits: Twitter ATP
 

ATP FINALS Τελευταία Νέα