Γαβαλάς: «Η Μαρία και ο Στέφανος οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας»

Αντώνης Πατσούρας
Γαβαλάς: «Η Μαρία και ο Στέφανος οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας»
Ο Διεθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Γαβαλάς, ως πρώην τενίστας και μετά ως δημοσιογράφος που έχει καλύψει όλα τα μεγάλα event στο τένις μιλάει στο gazzetta.gr για την Μαρία Σάκκαρη και τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Οι επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη έχουν ανεβάσει τις "μετοχές" του τένις στην Ελλάδα και τα δυο αυτά παιδιά απασχολούν με τα κατορθώματα τους τα διεθνή ΜΜΕ.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι μόνιμα στο Νο5 κόσμου, η Μαρία Σάκκαρη στο Νο19 και το μέλλον τους ανήκει. Πολλοί ¨ανακαλύπτουν" στη χώρα μας το τένις αλλά ένας από τους ανθρώπους που παρακολουθεί τον Στέφανο και τη Μαρία από παιδιά και είναι χρόνια "δίπλα" τους είναι ο Νίκος Γαβαλάς.

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, στη δεκαετία του '80 έπαιζε τένις σε πανελλήνιο επίπεδο ενώ αργότερα ως δημοσιογράφος κάλυψε (με την NOVA) τουρνουά όπως είναι το Wimbledon, το Roland Garros, το ATP Finals.

Το "μικρόβιο" του το κόλλησε ο πατέρας του, ο αείμνηστος Νικήτας Γαβαλάς.

Στις δεκαετίες του ΄70 και '80, ο Νικήτας Γαβαλάς ήταν εκδότης του περιοδικού "Tennis Club" ενώ είχε ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου για να παρακολουθήσει τένις. Μάλιστα στις αρχές της δεκαετίας του 80 βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για παρακολουθήσει το Masters Grand Prix (σημερινό ATP Finals) οπου και γνώρισε τον Τζον ΜακΕνρο.

Τότε ο Αμερικανός είχε πει στους ανθρώπους που βρίσκονταν δίπλα του ότι θα φύγει με τον φίλο του για την Ελλάδα για πάντα!

Ο Νίκος Γαβαλάς έπαιξε τένις από 6 έως 16 ετών ενώ έχει ταξιδέψει στο Παρίσι για το Roland Garros, στο Λονδίνο για το Wimbledon και το ATP Finals αλλά και σε άλλες πόλεις του κόσμου.

'Ηταν στη Σόφια στον πρώτο αγώνα του Στέφανου Τσιτσιπά στο Australian Open 2019 όπου κέρδισε τον Ρότζερ Φέντερερ αλλά και στο Λονδίνο όταν κατέκτησε το ATP Finals.

«Η χρυσή εποχή του τένις στην Ελλάδα»

«Ζούμε την χρυσή εποχή του τένις στην Ελλάδα. Πρώτα απ' όλα θέλω να τονίσω ότι οι επιτυχίες των δυο παιδιών εκτός από προσωπικές τους είναι και επιτυχίες των δυο οικογενειών που στήριξαν και στηρίζουν τον Στέφανο και την Μαρία.

Ο χώρος του τενις είναι πολύ δύσκολος και τα ταξίδια είναι πολλά. Χωρίς τις δυο οικογένειες τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν. Αυτό που έχουν κάνει αυτά τα δυο παιδιά είναι απίστευτο.

Στη δεκαετία του '80 εάν ένας Έλληνας έπαιζε στα προκριματικά Grand Slam ήταν τεράστια επιτυχία. Σήμερα έχουμε στο Νο5 τον Στέφανο και στο Νο19 τη Μαρια. Εάν συζητούσαμε αυτά που κάνουν τα δυο παιδιά σήμερα στο παγκόσμιο τένις πριν από δεκαετίες μάλλον θα μας περνούσαν για τρελούς», σημειώνει αρχικά ο Νίκος Γαβαλάς.

Γνωρίζει την Μαρία Σάκκαρη από μικρό παιδί και μας λέει για το Νο19 κόσμου: «Η Μαρία από μικρή ήταν αποφασισμένη να παίξει στο κορυφαίο επίπεδο. Είναι πολύ πειθαρχημένη, δουλεύει σκληρά και πιστεύει πολύ στον ευατό της.

Την θυμάμαι πριν από κάποια χρόνια έπαιζε τελικό σε ITF στο Ηράκλειο και ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Είχα περιγράψει εκείνο το παιχνίδι και είχε ενθουσιαστεί με τη Μαρία. Η μητέρα της η Αγγελική Κανελλοπούλου είχε φτάσει στους "16" στο Roland Garros που ήταν τεράστια επιτυχία για την εποχή αλλά αυτά τα δυο παιδιά έχουν διάρκεια που είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Θεωρώ ότι η Μαρία θα μπει στο top-10 και νομίζω ότι μπορεί και μέσα στο 2021 να τα καταφέρει».

«Μου έλεγε θα φτάσει στο Νο1»

Για τον Στέφανο Τσιτσιπά μας θύμισε μια κουβέντα τους πριν από 4 χρόνια: «Θυμάμαι για μια συνέντευξη πριν από 4 χρόνια τον είχα ρωτήσει «ποιος είναι ο στόχος του» και μου είχε απαντήσει να φτάσω στο Νο1. Επέμεινα και του είχε ζητήσει να πει τον ρεαλιστικό στόχο.Πάλι μου είμαι πως θέλει να φτάσει στο Νο1. Το πίστευε και το πιστεύω. Φυσικά το πιστεύω και εγώ. Η επιτυχία του στο Μόντε Κάρλο έκανε το γύρο του κόσμου και όλα τα μεγάλα δίκτυα ασχολήθηκαν με τον Στέφανο. Όταν σταματήσουν οι Big-3 θα έχει την ευκαιρία να παλέψει για το Νο1 μαζί με τον Μεντβέντεφ, τον Ζβέρεφ και άλλους».

Μιλώντας για τον χαρακτήρα τους είπε: «Είναι εξαιρετικά παιδιά. Πολύ καλοί χαρακτήρες από καλές οικογένειες. Για τον Στέφανο μου αρέσει πολύ το δημιουργικό πνεύμα που έχει και το βλέπουμε στην δημιουργία video. Ξέρω ότι αυτά τα παιδιά όπου και να είναι μιλούν για την Ελλάδα. Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό. Οι επιτυχίες τους είναι τεράστιες απλά ως Έλληνες δεν έχουμε μεγάλη τενιστικά παιδεία.

Οι επιτυχίες τους όμως οδηγούν περισσότερα παιδιά στα κορτ και το τένις αποκτά νέους φαν στην Ελλάδα. Ο Στέφανος και η Μαρία έχουν κουραστεί πολύ για να φτάσουν εδώ και αξίζουν τον σεβασμό όλων μας».

«Μπορούν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Το καλοκαίρι θα τους δούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο και ο Νίκος Γαβαλάς πιστεύει ότι μπορεί να φέρουν και μετάλλιο: «Θα παίξουν μαζί στο διπλό μικτό και μπορεί να φέρουν μετάλλιο. Το πιστεύω. Όπως φυσικά και στο απλό. Μην ξεχνάμε έχει και μικρό τελικό άρα δυο ευκαιρίες για μετάλλιο».

«Σημαντικό το τένις για τον Ολυμπιακό»

Εκτός από το τένις φυσικά η μεγάλη του αγάπη είναι ο Ολυμπιακός και είναι περήφανος που ο σύλλογος έχει τις δικές του εγκαταστάσεις και "καλλιεργεί" το άθλημα: «Είναι πολύ σημαντικό που ο Ολυμπιακός έχει αυτές τις εγκαταστάσεις και έχει ακαδημία τένις μπροστά από την Λέσχη μας στη Μαρίνα Ζέας.

Είναι σ' ένα από τα καλύτερα σημεία της Ευρώπης. Ο Ολυμπιακός δίνει την ευκαιρία σ' όλα τα παιδιά να μάθουν τένις από μια ομάδα προπονητών με επικεφαλής τον εξαιρετικό Τεό Αγγελίνο».

 

Τελευταία Νέα