Ρούμπλεφ - Τσιτσιπάς: Μονομαχία για γερά νεύρα! (vids)

Αντώνης Πατσούρας
Ρούμπλεφ - Τσιτσιπάς: Μονομαχία για γερά νεύρα! (vids)
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον προημιτελικό του Roland Garros ανάμεσα στον Στέφανο Τσιτσιπά και τον Αντρέι Ρούμπλεφ.

Αυστρία - Ελλάδα: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Αντρέι Ρούμπλεφ και Στέφανος Τσιτσιπάς. Δυο τενίστες που έχουν φτάσει σε top επίπεδο και θα μας απασχολήσουν ακόμη για πολλά χρόνια με τις επιδόσεις του!

Ο Ρώσος είναι μερικούς μήνες μεγαλύτερος από τον Έλληνα αφού έχει γεννηθεί στις 20/10/1997 στη Μόσχα (12/8/1998,Αθήνα) αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Τενιστικά μεγάλωσαν μαζί και την Τετάρτη στο Παρίσι ο ένας από τους δυο θα προκριθεί για πρώτη φορά σε ημιτελικό στο Roland Garros για να συναντήσει την Παρασκευή τον Νόβακ Τζόκοβιτς ή τον Πάμπλο Καρένιο Μπούστα.

Οι μεγάλες κόντρες

Οι δυο τους δεν έχουν βαρεθεί να παίζουν αντίπαλοι στα κορτ αλλά δεν είναι και λίγα τα παιχνίδια τους. Σε επίπεδο Grand Slam έχουν μόνο μια συνάντηση και αυτή στο US Open 2019.

Ο Ρώσος τότε είχε αποκλείσει με 6-4, 6-7 (5), 7-6 (7), 7-5 στον 1ο γύρο και είχε βάλει τέλος στα όνειρα του Στέφανου για διάκριση και στη Νέα Υόρκη.

Η τελευταία τους συνάντηση ήταν στο Αμβούργο στις 27 Σεπτεμβρίου 2020.

Ήταν στον τελικό του τουρνουά ATP 500 που διεξάγεται στο χώμα και ο Ρώσος επικράτησε με 6-4, 3-6, 7-5. Σε επίπεδο ATP ο Ρώσος έχει 2-0 νίκες.

Βέβαια ο Στέφανος Τσιτσιπάς τον είχε κερδίσει το 2018 στο Μιλάνο.

Η διοργάνωση ήταν της ATP αλλά αφορούσε παίκτες κάτω των 21 ετών. Ήταν το Next Gen ATP Finals και ο Έλληνας νικά τον Ρώσο στον ημιτελικό της 9ης Νοεμβρίου με 4-3, 3-4, 4-0, 2-4, 4-3 και εν συνεχεία κατακτά τον τίτλο.

Έχουν παίξει άλλο ένα ματς σε τουρνουά επίδειξης στο Άμπου Ντάμπι στις 19/12/2019 και ο Στέφανος είχε επικρατήσει με 6-3, 6-4.

Για την ιστορία η πρώτη τους αναμέτρηση ήταν στη Γαλλία. Ήταν ένα παιχνίδι για τουρνουά Challenger στο Κεμπέρ της Βορειοδυτικής Γαλλίας.

Ο Ρούμπλεφ είχε επικρατήσει με 6-2, 3-6, 7-6 (7) στην πόλη-καμάρι της Βρετάνης.

Αθλητικές οικογένειες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι γιος του προπονητή τένις Απόστολου Τσιτσιπά, ο οποίος είναι και ο δικός του προπονητής ενώ η μητέρα του Τζούλια, η οποία είναι ρωσικής καταγωγής, ήταν στην εποχή της μια από τις καλύτερες τενίστριες στην ΕΣΣΔ.

Από την άλλη ο Αντρέι Ρούμπλεφ είναι και αυτός παιδί αθλητικής οικογένειας. Ο μπαμπάς που έχει το ίδιο όνομα ήταν επαγγελματίας μποξέρ στη χώρα του και σήμερα έχει πολλά ετσιατόρια και καφέ στη Μόσχα.

Από την άλλη η μαμά Μαρίνα Μαρένκο είναι προπονήτρια τένις, από τα χέρια της έχει περάσει και η Άννα Κουρνίκοβα, ενώ και η αδελφή του Αντρέι, η Αρίνα είναι και αυτή προπονήτρια.

Βέβαια και ο αδελφός του Στέφανου, ο Πέτρος, είναι τενίστας.

Μακριά εκτός... κορτ

Ο Αντρέι Ρούμπλεφ και ο Στέφανος Τσιτσιπάς δύσκολα θα μπορούσαν να κάνουν παρέα εκτός κορτ αφού δεν έχουν και πολλά σημεία... επαφής.

Ο Στέφανος έχει ως χόμπι την φωτογραφία και την δημιουργία videο ενώ του αρέσει πολύ η σκηνοθεσία.

Ακούει από ελληνικά τον φίλο του Κωνσταντίνο Αργυρό και την θαυμάστρια του Άννα Βίσση και αρκετή ξένη μουσική.

Ο Αντρέι Ρούμπλεφ από την άλλη είναι ένα παιδί που θα παίξει μποξ όταν έχει χρόνο και ακούει μετά μανίας τους AC / DC, τους Nautilus Pompilius και τους Metallica.

Παρακολουθούν και οι δυο μπάσκετ. Ο Ρώσος είναι φαν των Golden State Warriors και ο Έλληνας θαυμάζει τον Αντετοκούνμπο και υποστηρίζει για πάρτη του, τους Bucks.

Ίδιοι τίτλοι, άλλο βάρος

Στην επαγγελματική τους καριέρα έχουν κερδίσει από 5 τίτλους.

Ο Στέφανος Τσισιπάς βέβαια τον Νοέμβριο του 2019 κατέκτησε το ATP Finals και μια χρονιά νωρίτερα το Next Gen ATP Finals, δυο τίτλους που λείπουν από την συλλογή του Αντρέι Ρούμπλεφ ο οποίος έχει κατακτήσει έως και τίτλο σε τουρνουά ATP 500.

Αν και ο Ρώσος είναι +2 χρόνια στο Tour από τον Έλληνα, ο Στέφανος έχει κερδίσει από prize money το ποσό των 11,650,067 δολαρίων και ο Αντρέι ούτε τα μισά (5,727,840). Βέβαια όποιος κερδίσει στον προημιτελικό θα εισπράξει 425,250 δολάρια!

Ο Αντρέι Ρούμπλεφ είχε κατακτήσει το 2014 το Roland Garros ως Junior κερδίζοντας στον τελικό τον παίκτη που λίγο έλειψε να αποκλείσει τον Στέφανο Τσιτσιπά στην φετινή του πρεμιέρα στο Roland Garros τον Χάουμε Μουνάρ.

Το 2020 και τα Grand Slam

Μέσα στο 2020, όσο έχει παιχτεί τένις λόγω covid-19, έχουν και οι δυο σπουδαίες πορείες. Ο Ρώσος έχει φτάσει στις 29 νίκες στη σεζόν και μονάχα ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει περισσότερες από εκείνον και είναι 35!

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει 26 νίκες και είναι στην 3η θέση.

Μέσα στο 2020 ο Ρούμπλεφ έχει κατακτήσει 3 τίτλους σε Αδελαϊδα, Ντόχα και Αμβούργο και ο Τσιτσιπάς έχει πάρει την κούπα για 2η συνεχόμενη χρονιά στη Μασσαλία και έχει και 2 χαμένους σε Αμβούργο (Ρούμπλεφ) και Ντουμπάι (Τζόκοβιτς).

Σε τουρνουά Grand Slam ο Στέφανος το 2019 έφτασε στον ημιτελικό του Australian Open ενώ ο Αντρέι δεν έχει να επιδείξει ημιτελικό Grand Slam αλλά έχει παίξει σε 2 προημιτελικούς (2017, 2019) στο US Open και έχασε και στους 2.

Ο Τσιτσιπάς έχει 1/1 σε προημιτελικό αφού το 2019 απέκλεισε τον Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ στη Μελβούρνη.

Πιο νέος ο Τσιτσιπάς είχε είδωλο τον Ρότζερ Φέντερερ και ο Ρούμπλεφ τον Ναδάλ.

Ο Στέφανος έχει κερδίσει και τα τρία μέλη του Big-3 (2 Τζόκοβιτς, 2 Φέντερερ, 1 Ναδάλ) και ο Αντρέι έχει 1 νίκη κόντρα στον Φέντερερ (1/1) και (0/1 με Ναδάλ).

Oι πορείες προς τον προημιτελικό

O Έλληνας τενίστας εισήλθε στο Roland Garros 2020 αλλά εάν κερδίσει τον Αντρέι Ρούμπλεφ την Δευτέρα (12/10) θα είναι σίγουρα στο Νο5 και εάν πάρει την κούπα στο Νο4.

Από την άλλη ο Ρώσος ήταν στο Νο12 και είναι πολύ κοντά στο να εισέλθει για πρώτη φορά στην καριερα στο top-10.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και οι δυο ήταν Νο1 στα Juniors στο παρελθόν.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς για να φτάσει στον προημιτελικό απέκλεισε με 3-2 τον Ισπανό Μουνάρ σε 3.12', με 3-0 τον Ουρουγουανό Κουέβας σε 1.28', με 6-1, 6-2, 3-1 τον Σλοβένο Μπέντενε που εγκατέλειψε και με 3-0 τον Βούλγαρο Ντιμιτρόφ σε 2.26'.

Ο Αντρέι από την άλλη έχει περισσότερες ώρες στα κορτ στο Παρίσι.

Κέρδισε με 3-2 σετ τον Αμερικανό Κουέρι σε 3.17' και με 3-1 τον Ισπανό Φοκίνα σε 2.11'. Με τον Κέβιν Άντερσον ήταν σύντομος (3-0 σε 1.34') αλλά στον 4ο γύρο απέκλεισε με 3-1 σε 3.45' τον Μάρτον Φούτσοβιτς.

Ο Ρώσος έχει αγωνιστεί σε 4 τάι μπρέικ στο τουρνουά και έχει χάσει τα 3 σετ ενώ ο Έλληνας έχει 1/1.

Οι Ρώσοι και ο Στέφανος

Δεν έχει και πολύ καλά ποσοστά απέναντι στους κορυφαίους Ρώσους του Tour ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Με τον Ντανίλ Μεντβέντεφ έχει σε 6 παιχνίδια 5 ήττες ενώ με τον Ρούμπλεφ έχει 2-0 ήττες και μια νίκη στο Next Gen. Με τον τρίτο της παρέας τον Κάρεν Κάτσανοφ έχει 2-0 νίκες.

Είπαν και ελάλησαν...

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μιλώντας για το παιχνίδι με τον Αντρέι Ρούμπλεφ είπε μεταξύ άλλων: «Μεγαλώσαμε μαζί στο τένις. Ο Αντρέι έχει βελτιωθεί πολύ. Θα παλέψω σκληρά για να πάρω αυτή την ευκαιρία. Θα είναι δύσκολο, έχει βελτιωθεί πολύ σε όλα τα σημεία και ειδικά στο σερβίς».

Από την άλλη ο Ρώσος σημείωσε με χιούμορ πως είναι "αστείο" να παίζουν και πάλι αντίπαλοι τόσο γρήγορα και στάθηκε στο γεγονός ότι και οι δυο επέστρεψαν από το 0-2 στον 1ο γύρο του Roland Garros για να φτάσουν έως τον προημιτελικό. «Ελπίζω να παίξουμε έναν καλό αγώνα που θα τον απολαύσουν όλοι», είπε.

Η αλήθεια είναι ότι τα παιχνίδια τους ποτέ δεν είναι βαρετά.

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα