Χάλεπ: Γάλλος επιστήμονας ανέλυσε το δείγμα της και διαφωνεί με την ποινή της

Κώστας Ευθυμιάδης
Χάλεπ: Γάλλος επιστήμονας ανέλυσε το δείγμα της και διαφωνεί με την ποινή της
Ισχυρό σύμμαχο στην ανατροπή της τιμωρίας της βρήκε η Σιμόνα Χάλεπ, καθώς ο καθηγητής Ζαν Κλοντ Αλβάρες, δήλωσε στην L Equipe ότι δεν δικαιολογείται ο αποκλεισμός της από τα αποτελέσματα του δείγματος που πήρε.

Η Σιμόνα Χάλεπ μετά τον 4ετη αποκλεισμό της είναι αποφασισμένη να κινηθεί νομικά προς το CAS και έχει βρει και ισχυρό σύμμαχο στο πλευρό της.

Ο Γάλλος καθηγητής Ζαν Κλοντ Αλβάρεζ, κλήθηκε να εξετάσει δείγμα από τα μαλλιά της, στο οποίο μπορεί να ανιχνευτεί η ουσία στην οποία βρέθηκε θετική πέρυσι στο US Open και τιμωρήθηκε η Ρουμάνα. Τα αποτελέσματα της έρευνά του, ανατρέπουν τα δεδομένα, αν κριθούν και ως σημαντικά στοιχεία στο CAS.

Ο Αλβάρεζ επιβεβαίωσε πως στον οργανισμό της βρέθηκε η ουσία roxadustat , ωστόσο η ποσότητά της είναι τόσο μικρή, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή της και δήλωσε πως «τιμωρούν μία αθώα».

Σύμφωνα με όσα είπε στην εφημερίδα ο καθηγητής τοξικολογίας, πρόκειται για ένα σοβαρό λάθος των αρμόδιων αρχών (για την τιμωρία της), αφού η συγκέντρωση της ουσίας είναι υπερβολικά φτωχή, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν έχει γίνει κάτι εσκεμμένα και από την ίδια.

«Καταδικάζουμε μία αθώα γυναίκα»

«Νομίζεις ότι είσαι σε ένα όνειρο. Αυτή τη στιγμή καταδικάζουμε μία αθώα γυναίκα. Κάνουμε λάθος. Αν λάβουμε υπόψιν την συγκέντρωση ποσότητας που βρήκαμε στα μαλλιά της, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να έχει πάρει την ουσία για να πάρει αποτελέσματα. Οταν ήρθε στο εργαστήριο πήρε δείγμα από τα μαλλιά της και το επίπεδο ήταν υπερβολικα χαμηλό, στα 0,5 picograms ανά milligram. Ελεγξα αποτελέσματα ασθενούς που κάνει θεραπεία με αυτή την ουσία στη Γαλλία και η ποσότητα που αλλάζει τα δεδομένα ήταν 50 picograms ανάmilligram. Το επίπεδο του roxadustat στα ούρα της, ήταν 0.2 nanograms. Δεν λέει απολύτως τίποτα αυτή η ποσότητα. Μπορεί να την έχεις απλά με ένα συμπλήρωμα διατροφής. Είναι ανοησία αυτό που γίνεται» ανέφερε ο επιστήμονας.

Πρόσθεσε ότι το προϊόν που χρησιμοποίησε η Ρουμάνα τενίστρια, κατασκευάζεται στη Κίνα όπου η ουσία roxadustat χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, κυρίως για θεραπείες σε τένοντες.

 

Τελευταία Νέα