Χάλεπ: Ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών για ντόπινγκ, η απάντηση της αθλήτριας

Δημήτρης Ντζάνης
Χάλεπ: Ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών για ντόπινγκ, η απάντηση της αθλήτριας
Η Διεθνής Υπηρεσία Ακεραιότητας του Tένις επέβαλε ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών στη Σιμόνα Χάλεπ.

Πoινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών επιβλήθηκε στη Σιμόνα Χάλεπ, για παραβάσεις του προγράμματος αντιντόπινγκ.

Η 32χρονη Ρουμάνα τενίστρια, νικήτρια στο Roland Garros το 2018 και στο Wimbledon το 2019, τιμωρήθηκε για δύο διαφορετικές παραβιάσεις των κανόνων αντιντόπινγκ, όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη (12/9) η Διεθνής Υπηρεσία Ακεραιότητας του Τένις (ITIA).

Η πρώτη περίπτωση αφορά το αφορά τη χρήση της απαγορευμένης ουσίας roxadustat, που βρέθηκε στον οργανισμό της, έπειτα από έλεγχο ούρων στη διάρκεια του US Open το 2022.

Η ουσία Roxadustat είναι ένα φάρμακο κατά της αναιμίας, που αυξάνει την ενδογενή παραγωγή ερυθροποιητίνης και διεγείρει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων΄

Η δεύτερη κατηγορία αφορούσε παρατυπίες στο Βιολογικό Διαβατήριο της αθλήτριας, όπως σημειώνεται από την ITIA.

Οι παρατυπίες στο Βιολογικό Διαβατήριο επικυρώθηκαν ομόφωνα από τρεις ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και το «πιθανό ντόπινγκ» ήταν η εξήγηση για τις ανωμαλίες στο προφίλ της Χάλεπ. Η αθλήτρια, πρώην Νο1, σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο.

Η Χάλεπ είχε τεθεί σε προσωρινή αναστολή από τον Οκτώβριο του 2022, αυτό σημαίνει ότι ποινή θα διαρκέσει από τις 7 Οκτωβρίου 2022 έως τις 6 Οκτωβρίου 2026.

Χάλεπ: «Ο αγώνας δικαίωσης συνεχίζεται»

Σε μακροσκελή της ανάρτηση στα social media, πήρε θέση στην απόφαση της Διεθνής Υπηρεσία Ακεραιότητας του Tένις.

Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Πιστεύω στον "καθαρό" αθλητισμό και σχεδόν στις δύο δεκαετίες ως επαγγελματίας παίκρια έχω κάνει 200 ​​εξετάσεις αίματος και ούρων για να ελέγξω για απαγορευμένες ουσίες—όλες ήταν καθαρές, μέχρι τις 29 Αυγούστου 2022. Εν όψει της σεζόν στη σληρή επιφάνεια το 2022, έπειτα από σύσταση της έμπιστης ομάδας και του φυσιοθεραπευτή μου, προσάρμοσα συμπληρώματα διατροφής.

Κανένα από τα αναφερόμενα συστατικά δεν περιελάμβανε απαγορευμένες ουσίες, ωστόσο τώρα γνωρίζουμε - και το δικαστήριο συμφώνησε - ένα από αυτά ήταν μολυσμένο με roxadustat. Έκανα τεστ σχεδόν κάθε εβδομάδα μετά το αρχικό μου θετικό τεστ, μέχρι τις αρχές του 2023, τα οποία ήταν αρνητικά.

Η ITIA (Διεθνής Υπηρεσία Ακεραιότητας του Tένις) βασίστηκε αποκλειστικά στις απόψεις αυτών των ειδικών που εξέτασαν μόνο τις παραμέτρους του αίματός μου — τις οποίες διατήρησα για περισσότερα από 10 χρόνια στο ίδιο εύρος.

Αυτή η ομάδα αγνόησε το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ποτέ καμία απαγορευμένη ουσία στα δείγματα αίματος ή ούρων μου, με μόνη εξαίρεση ένα θετικό τεστ για roxadustat στις 29 Αυγούστου, το οποίο ήταν σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο και το οποίο, όταν εξέτασα το αρνητικό μου τεστ τρεις ημέρες πριν, θα μπορούσε να έχει προκληθεί μόνο από τυχαία έκθεση στο Roxadustat».

 

Τελευταία Νέα