Το γεμάτο ΟΑΚΑ για τον Τσιτσιπά είναι ισάξιο ενός τελικού Grand Slam

Δημήτρης Οικονόμου Δημήτρης Οικονόμου
Το γεμάτο ΟΑΚΑ για τον Τσιτσιπά είναι ισάξιο ενός τελικού Grand Slam
Ο Δημήτρης Οικονόμου είδε το κλειστό του ΟΑΚΑ να γεμίζει από κόσμο για να παρακολουθήσει τένις και θεωρεί πως αυτή η κατάκτηση του Στέφανου Τσιτσιπά ισοδυναμεί με έναν τελικό Grand Slam.

Δεν είναι και πολύ εύκολο να γίνει το τένις συνήθεια των Ελλήνων. Μόλις μία εβδομάδα έχει περάσει από τότε που οι περισσότεροι κάθισαν στην τηλεόρασή τους ένα πρωινό Κυριακής για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Στέφανου Τσιτσιπά κόντρα στον Νόβακ Τζόκοβιτς στο Australian Open, το πρώτο Grand Slam της σεζόν.

Και μόνο η είδηση πως μία εβδομάδα αργότερα ο φιναλίστ της Μελβούρνης θα βρισκόταν στην Αθήνα για το Davis Cup, ήταν από μόνη της ικανή συνθήκη για μία επίσκεψη στο γήπεδο. Όχι στις εγκαταστάσεις στο Τατόι, αλλά στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε να φέρει στο ΟΑΚΑ το πρωί ενός Σαββάτου του Φλέβάρη 14.000 κόσμο για να στήσει το δικό του... πάρτι και αυτό καθόλου μικρό δεν είναι. Το αντίθετο μάλιστα!

Η μαζική αυτή προσέλευση οικογενειών και παιδιών, που μπορεί να μην είχαν ξαναδεί τένις στη ζωή τους, αποτελεί μια δική του κατάκτηση. Είναι η κατάκτηση ενός brand name που μπορεί να γεμίζει τα γήπεδα (όχι μόνο της Ελλάδας) και ενός αθλητή που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα στενά αθλητικά πλαίσια της χώρας μας.

Η παρουσία του Τσιτσιπά ως μέλος της Εθνικής στο ΟΑΚΑ αποτέλεσε εφαλτήριο για χιλιάδες οικογένειες που ήθελαν ένα δίωρο μακριά από την τοξικότητα. Τον Στέφανο άλλωστε δεν έχουμε την ευκαιρία να τον βλέπουμε τόσο συχνά από κοντά, όμως αυτό από μόνο του δεν μπορεί να παρακινήσει κανέναν μη φαν του αθλήματος.

Για τον Τσιτσιπά το να φέρνει 14.000 στο ΟΑΚΑ να στηρίξουν τις προσπάθειες αυτού και της Εθνικής είναι μία επιτυχία που μπορεί να μπει δίπλα στον τελικό της Μελβούρνης ως ισάξια. Με την εμφάνισή του στο τενιστικό στερέωμα ο Στεφ (μαζί με την Σάκκαρη) μετατράπηκε σε... ambassador του ελληνικού τένις, όμως πέραν αυτού κλήθηκε σταδιακά να χτίσει ένα κοινό που αγνοούσε πλήρως το άθλημα. Οι 14.000 είναι η πιστοποίηση αυτής της επιτυχίας.

Όταν λύθηκε ο Τσιτσιπάς έφτασε εύκολα στη νίκη

Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα, είχαμε και το πρώτο παιχνίδι των playoffs του World Group Ι, ο Τσιτσιπάς μάλλον έδωσε λίγο περισσότερο χρόνο στον κόσμο να τον δει να παίζει.

Προφανώς όλα ήταν εξαρτώμενα πλήρως από τη δική του ρακέτα. Ο Γκιγιέν μπόρεσε με μερικά drop shot να σβήσει τελείως τον ρυθμό από τα ράλι με πολύ χαμηλή αναπήδηση στην μπάλα, να κρατήσει τα σερβίς του και να επιστρέψει από το αρχικό 2-0 που βρέθηκε πίσω με break.

Το άγχος του κόσμου έφερε τα χέρια του Τσιτσιπά σφιγμένα στο 1ο σετ. Θα μπορούσε να είχε διεκδικήσει περισσότερα στο δεύτερο σερβίς του αντιπάλου του, κάτι που έκανε μόλις άφησε εντελώς ελεύθερο τον καρπό του.

«Τρύπησε» τα ανεβάσματα του αντιπάλου, πήρε τις μπάλες στο φόρχαντ και κατέκτησε έξι games στη σειρά για να φτάσει στο 7-5, 4-0. Αυτή ήταν συνθήκη νίκης. Βάζοντας και το κοινό στο παιχνίδι, όπως ακριβώς και στη Μελβούρνη, το Νο731 του κόσμου απ΄ το Εκουαδόρ ήταν αδύνατο να αντισταθεί περαιτέρω.

Ο Τσιτσιπάς προσέφερε στην Ελλάδα την πρώτη από τις τρεις νίκες που χρειάζεται, στα playoffs ανόδου του World Group I στο Davis Cup, αλλά κυρίως της έδωσε μία «ανάσα». Έναν τόπο για να περάσουν οικογένειες το πρωινό του Σαββάτου τους και να δουν από κοντά έναν υπεραθλητή, κορυφαίο σε αυτό που κάνει. Ανανεώνοντας το ραντεβού φυσικά για αύριο, πρώτα για το διπλό με τον αδερφό του και αν οι ανάγκες το επιτάσσουν θα ανεβεί ξανά μόνος στο πάλκο. Όσοι δεν έσπευσαν να κλείσουν εισιτήρια για την Κυριακή, δεν ξέρουν τι χάνουν...

Η κορυφαία διοργάνωση Davis Cup έχει το δικό της νερό, φυσικό μεταλλικό νερό Μιτσικέλι που αναβλύζει στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου