Τσιτσιπάς: Η εξιλέωση αρχίζει από το χώμα

Τσιτσιπάς: Η εξιλέωση αρχίζει από το χώμα
Από την έντονη αρνητική κριτική, ο Στέφανος Τσιτσιπάς δείχνει έτοιμος να περάσει στην αντεπίθεση αφήνοντας την δουλειά του να μιλήσει στο court.

Από πέρυσι τον Σεπτέμβρη και μετά ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει ακούσει πολλά. Η αρνητική κριτική ήταν πάντα εκεί είτε… μιλούσε, είτε γιατί έπαιζε ανορθόδοξα.

H… εμμονή του με το μπάκχαντ, αλλά και η πεποίθηση πολλών πως πρέπει να αλλάξει πρόσωπα στην ομάδα του, δεν έδειξε να τον απασχολεί ιδιαίτερα. Η μόνη αλλαγή που έκανε, ήταν μία… προσθήκη. Η προσθήκη του Ενκβιστ ο οποίος έχει το κύρος και την εμπειρία να αλλάξει ορισμένα πράγματα στην αγωνιστική νοοτροπία (κυρίως) του Τσιτσιπά.

Δεν ξέρουμε ακόμη τουλάχιστον, αν η παρουσία του αυτή έχει παίξει σημαντικό ρόλο (και σε τι ποσοστό) ωστόσο ο Στέφανος επιστρέφοντας στην καλύτερη επιφάνειά του, το χώμα, άρχισε την σεζόν με έναν τίτλο.

Τα τρομερά επιτεύγματα του Τσιτσιπά στο Μόντε Κάρλο

Εναν τίτλο που είναι ιστορικός για τον Στέφανο καθώς έγινε μόλις ο έκτος στην Open Era που κερδίζει back to back τρόπαια στο τουρνουά του Μόντε Κάρλο μετά τους Ίλιε Ναστάζε (1971-1973), Mπιορν Μποργκ (1979-1980), Τόμας Μούστερ (1995-1996) Χουάν Κάρλος Φερέρο (2002-2003) και Ράφα Ναδάλ (2005-2012, 2016-2018).
Κοινό χαρακτηριστικό των πέντε παραπάνω; Ολοι έχουν κατακτήσει το Roland Garros και έχουν φτάσει ως το Νο.1 του κόσμου!

Παράλληλα ο Τσιτσιπάς είναι ο πέμπτος εν ενεργεία παίκτης που υπερασπίστηκε τίτλο Masters. Ποιοι άλλοι το έχουν κάνει; Οι Ρότζερ Φέντερερ, Ράφα Ναδάλ, Νόβακ Τζόκοβιτς και Άντι Μάρεϊ. Δηλαδή… η big-4.

Η ωριμότητα… ήρθε και στο court

Ο Τσιτσιπάς έχει να υπερασπιστεί πολλούς πόντους στην χωμάτινη επιφάνεια και άρχισε ιδανικά αυτή την αποστολή. Μια αποστολή που για να την καταφέρει έκανε πρώτα στα προημιτελικά μία αδιανότητη ανατροπή επί του Σβάρτσμαν, σε ένα ματς που έπρεπε να έχει τελειώσει από το δεύτερο σετ. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε μία διαφαινόμενη αποτυχία του (γιατί τέτοια θα ήταν αν έχανε αυτό το ματς έτσι όπως είχε πάει στα πρώτα δύο σετ), αλλά και το ότι έκανε δύο υποδειγματικά παιχνίδια στη συνέχεια, χωρίς να έχει προλάβει να πάρει ανάσα, δείχνει το πόσο έχει ωριμάσει αγωνιστικά.

Οι εμμονές του με το μπάκχαντ με το ένα χέρι… παραμένουν, αλλά έχει βελτιώσει αισθητά άλλα στοιχεία του στο παιχνίδι. Και η ωριμότητά του στο γήπεδο φαίνεται πως του βγαίνει και εκτός αυτού αν κρίνουμε από την ατάκα του στην συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό.

«Όλοι ξέρουμε πως σ' αυτή την επιφάνεια προσαρμόζομαι πιο εύκολα και πολύ καιρό προσπαθώ να μεταφέρω το στυλ μου στις σκληρές επιφάνειες. Ίσως αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος, έχω βρει τι λειτουργεί στο χώμα και τι δεν λειτουργεί από το χώμα στις άλλες επιφάνειες, αλλά πιστεύω σίγουρα πως μπορώ να κερδίσω μεγάλους τίτλους και στις άλλες επιφάνειες. Το γρασίδι είναι η αγαπημένη μου επιφάνεια και με λυπεί ότι δεν τα έχω πάει καλά εκεί τα τελευταία χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Τι έχει πετύχει φέτος ο Τσιτσιπάς

Ενα άλλο στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι η σκληρή κριτική που δέχεται ορισμένες φορές, έρχεται κυρίως για τις εμμονές του. Όμως τείνουμε να ξεχνάμε ότι τον χειμώνα έκανε επέμβαση στον αγκώνα και γύρισε πολύ νωρίτερα απ’ ότι έπρεπε.

Οπως επίσης τις πορείες που έχει κάνει φέτος μετά από αυτή την επέμβαση.

Έχουμε και λέμε:

  • Australian Open: Ημιτελικός
  • Ρότερνταμ: Τελικός
  • Μασσαλία: Προημιτελικός
  • Ακαπούλκο: Ημιτελικός
  • Indian Wells: Φάση των «32»
  • Μαϊάμι: Φάση των «16»
  • Μόντε Κάρλο: Τίτλος


Αν μπορεί να του κάνει κανείς κριτική περί αποτυχίας, είναι στην Μασσαλία όπου έχασε αδικαιολόγητα από τον Σαφιούλιν και ίσως και για το Indian Wells όπου η ήττα από τον ταλαντούχο Μπρούκσμπι ήταν εκτός προγράμματος.

Στην Αυστραλία έχασε από τον Μεντβέντεφ, ενώ στο Μαϊάμι έπεσε πάνω στον τρομερό Αλκαράθ. Σε επτά τουρνουά λοιπόν έχει έναν τίτλο, έναν τελικό και δύο ημιτελικούς, διόλου άσχημος απολογισμός. Είναι δεδομένο πως η σεζόν στο χώμα θα είναι… ονειρική. Και θα καταφέρει να υπερασπιστεί τους περισσότερους πόντους του, αν παίζει όπως έπαιξε στο Μόντε Κάρλο, ειδικά στα δύο τελευταία ματς.

Το θέμα είναι να βελτιωθεί στις άλλες επιφάνειες και κυρίως στο γρασίδι. Εκεί μπορεί να κάνει την διαφορά και να πλησιάσει ξανά στην πρώτη τριάδα της κατάταξης. Γιατί όχι και στο Νο2 ως το τέλος της χρονιάς όπως έχει πει πως είναι ο στόχος του…

Τις απαντήσεις του μια φορά άρχισε να τις δίνει για όσα του έχουν... σούρει όλο αυτό το διάστημα.

 

Τελευταία Νέα