Τζόκοβιτς: «Πρόβατα» Αυστραλοί και «λαμόγια» Βαλκάνιοι

Τζόκοβιτς: «Πρόβατα» Αυστραλοί και «λαμόγια» Βαλκάνιοι
Με αφορμή (και) την υπόθεση Τζόκοβιτς, όσο και αν το φαινόμενο είναι πλέον σύνηθες και επαναλαμβανόμενο, δεν μπορεί να μην απορήσει κάποιος για την «ταλιμπανική» διαμάχη στην ελληνική κοινή γνώμη.

Είναι πλέον χαμένη υπόθεση να πάρεις απλά την πληροφορία και να προσπαθήσεις με βάση αυτή να βγάλεις ένα συμπέρασμα αντί να πυροβολείς;

Προφανώς αυτή η απορία να αφορά το πως βλέπω εγώ τα πράγματα (συγγνώμη για το «εγώ» αλλά έχει να κάνει με την προσωπική οπτική) και όχι με αυτή που οδηγεί εκατοντάδες συμπολίτες μας να μάχονται στα μαρμαρένια αλώνια των social media στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα (αστείο και μόνο ότι υπάρχουν τέτοια).

Είναι κατανοητό ότι ζούμε σε εποχή που φτιάχνονται «σύμβολα» για οτιδήποτε με ταχύτητα φωτός και ανάλογα με το πώς βλέπουμε τα πράγματα. Δεν υπάρχει χρόνος επαρκής ώστε η πληροφορία για το άτομο/σύμβολο να «ζυμωθεί» μέσα στην κοινωνία και το πρόσωπο να είναι σημείο αναφοράς για επαρκείς λόγους.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι μεγάλος αθλητής. Παράλληλα έχει κάνει (λέει το ρεπορτάζ) σημαντικές φιλανθρωπικές δράσεις. Δεν αμφισβητούνται αυτά. Μπορούν να κρίνουν και την συμπεριφορά του στην υπόθεση εμβολιασμός και αυστραλιανό open;

Για πολύ κόσμο, παραδόξως, ναι. Με μια προσεκτική ματιά όμως στον σοσιαλμιντιακο μου χάρτη αυτό συνδέεται σε ποσοστό 90% με τη θέση του καθενός απέναντι στο εμβόλιο. Αυτοί που είναι απέναντι σε αυτό και γουστάρουν Νόλε τον έχουν αναγάγει περίπου σε Malcolm X της παγκόσμιας αντίστασης κατά του εμβολίου.

Στα μάτια μου ο Τζόκοβιτς δεν διεκδικεί τέτοιο ρόλο. Πήγε στη Μελβούρνη καθαρά για να διεκδικήσει ένα μεγάλο τρόπαιο μαζί με τη δόξα και τα χρήματα που συνοδεύουν την κατάκτηση του. Πήρε διαβεβαιώσεις από τη διοργανώτρια αρχή, η οποία ασφαλώς τον ήθελε εκεί γιατί είναι το Νο1. Αν οι αντίστοιχες διαβεβαιώσεις είχαν δοθεί προς αυτήν από την αυστραλιανή κυβέρνηση η οποία βλέποντας την εσωτερική αντίσταση έκανε πίσω, δεν είναι γνωστό.

Το ερώτημα όμως είναι γιατί προτάσσουμε (όσοι το κάνουν) το τι νιώθουμε εμείς και όχι τι θέλουν οι Αυστραλοί; Οι οποίοι με συντριπτικά ποσοστά, δεν θεωρούν τον Τζόκοβιτς σύμβολο αντίστασης αλλά κάποιον που τους προκαλεί (αφού αυτοί βίωσαν ακραία καραντίνα και εμβολιαστηκαν σε ποσοστό +85%) θέλοντας να μπει ανεμβολιαστος (και πολέμιος του εμβολίου) στη χώρα απλά γιατί είναι διάσημος.

Είναι πολλοί αυτοί, στα Βαλκάνια, που θα πουν ότι οι Αυστραλοί είναι «πρόβατα». Επίσης είναι πάρα πολλοί αυτοί, στην Αυστραλία, που θα πουν, είτε ότι οι Βαλκάνιοι είναι λαμόγια και έδωσαν στον Τζόκοβιτς ψεύτικο πιστοποιητικό νόσησης για να αποφύγει τον εμβολιασμό, είτε αυτός είναι αναλγητος και έκανε βόλτες χωρίς μάσκα σε φιλανθρωπικες εκδηλώσεις το διάστημα που υποστήριζει ότι νοσούσε.

Διαλέγετε και παίρνετε...

Ναι η συμπεριφορά της αυστραλιανης κυβερνησης μοιάζει ακραία σε σημείο που είναι σαφές ότι θέλει να κάνει (και) επιδειξη ότι δεν καθορίζει την πολιτική της βάσει δημοφιλίας. Αποκλείεται να μην το έχει κάνει και αυτό, απλά αυτή η υπόθεση παραειναι «κραχτή» εδώ και καιρό λόγω της θέσης του Τζόκοβιτς για τον εμβολιασμό. Οπότε δεν ρισκάρει να εκτεθεί στο εσωτερικό της.

Το ερώτημα τελικά είναι αν κάθε χώρα έχει δικαίωμα να ορίζει και υγειονομικά πως θα γίνεται η είσοδος σε αυτή. Κάτι που συμβαίνει δεκαετίες σε πολλά μέρη της γης σε έκτακτες και μη καταστάσεις.

Αν αυτό δεν το επιθυμούν οι αγωνιστές του «ορθοδόξου τόξου» που σφάζονται στην ποδιά του Νόλε, τότε μπορούμε να κάνουμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα πάνω στην άποψη τους για το πως πρέπει να εισέρχεται κάποιος στην Ελλάδα.

Μέχρι τότε μπορούμε να συνεχίζουμε να σφαζομαστε, χρησιμοποιώντας αποσπασματικά στοίχεια μιας υπόθεσης και κυρίως αυτά που πιστεύουμε πως εξυπηρετούν το αφήγημα που έχουμε φτιάξει για να δικαιωθεί η άποψη μας

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης βρίσκεται στην αθλητική δημοσιογραφία από το 1984, επί σειρά ετών συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης σε αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες, ραδιοφωνικός παραγωγός (εντός και εκτός αθλητικών) από το 1989 και...υπήρετης του digital και των αθλητικών sites από τις αρχές των... '00s στα πρώτα τους βήματα. Αρθρογράφος και podcaster πλέον του κορυφαίου αθλητικού μέσου της χώρας που τον φιλοξενεί (και τον...ανέχεται) από το 2020.