Ο Κάρλος Μόγια στο Gazzetta για Ναδάλ, Τσιτσιπά και Γκάλη (pics)

Ο Κάρλος Μόγια στο Gazzetta για Ναδάλ, Τσιτσιπά και Γκάλη (pics)
Το Gazzetta βρέθηκε στο «Sani Resort» και μίλησε με τον Κάρλος Μόγια, προπονητή του Ράφα Ναδάλ και πρώην Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια, ωστόσο τι συμβαίνει όταν συνδυάζεται το αγαπημένο σου άθλημα με τον αγαπημένο σου παίκτη και μία μαγική τοποθεσία; Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει μία λέξη που να αντικατοπτρίζει την αλήθεια.

Υπάρχουν δύο. Sani Resort.

Το μέρος στη Χαλκιδική που συνδυάζει κανείς το τένις, τον Ράφα Ναδάλ και τις εγκαταστάσεις.

Αρχικά να αναφέρουμε πως το Sani Resort έχει βραβευτεί ως το καλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στον κόσμο για οικογένειες όπως και ως το καλύτερο «πράσινο» ξενοδοχειακό συγκρότημα στον κόσμο για το 2020.

Από το 2019 στο Sani Resort λειτουργούν οι εγκαταστάσεις του «Rafa Nadal Tennis Centre».

Με ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις και μια ειδική ομάδα προπονητών ακολουθεί και εφαρμόζει τις ίδιες προπονητικές μεθόδους που οδήγησαν τον Rafa Nadal στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, πάντα με τις αυστηρές προδιαγραφές της «Rafa Nadal Tennis Academy» η οποία εδρεύει στην Ισπανία.

Ο Κάρλος Μόγια είναι προπονητής εδώ και αρκετά χρόνια του Ράφα Ναδάλ έχοντας πετάξει από πάνω του τον μανδύα του παίκτη που κατέκτησε το Roland Garros το 1998 και που βρέθηκε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης λίγες εβδομάδες αργότερα.

Ο Ισπανός βρέθηκε στις εγκαταστάσεις και το Gazzetta δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί του και να δει την δουλειά που γίνεται στο «Rafa Nadal Tennis Centre».

Ο Μόγια ήταν μόνιμα στα οκτώ γήπεδα των εγκαταστάσεων, παρατηρούσε τα προγράμματα προπόνησης, διόρθωνε τους παίκτες και φυσικά πρόσφερε μπόλικο παιχνίδι σε πιτσιρίκια που σε λίγα χρόνια θα περηφανεύονται πως «έπαιξα μπάλες με τον Κάρλος Μόγια».

Μόγια

«Η πρώτη μου φορά στο Sani Resort, αλλά όχι κι η τελευταία»

Πρώτα από όλα θα ήθελα τη γνώμη σας για τις εγκαταστάσεις εδώ στο Sani Resort?

«Θαυμάσιες. Πολύ ωραίο μέρος, καλά γήπεδα, το προσωπικό άψογο, ο περιβάλλοντας χώρος επίσης. Τι να πω; Είναι ένα θαυμάσιο μέρος. Είναι η πρώτη μου φορά εδώ, αλλά μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν πρόκειται να είναι η τελευταία».

Πόσο σημαντικό είναι, ειδικά για τα μικρά παιδιά, να έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις, ώστε να αναπτυχθούν ως αθλητές αλλά και ως άνθρωποι;

«Είναι πολύ σημαντικό βέβαια. Όταν βλέπεις τις εγκαταστάσεις εδώ, νιώθεις σαν να παίζεις τένις. Και αυτό είναι που θέλουν τα παιδιά. Μακάρι να πήγαινα κι εγώ σε ένα τέτοιο μέρος όταν ήμουν παιδί. Αλλα θεωρώ ότι είναι πολύ καλό για όλους, όχι μόνο για τα παιδιά. Είναι καλό επίσης για τους γονείς, να αφήνουν τα παιδιά τους εδώ και αυτά να διασκεδάζουν, να βελτιώνονται, να μαθαίνουν κάποιες από τις αρχές που έχει ο Ραφαέλ Ναδαλ. Επίσης το να έχουν και το όνομα του Ναδάλ είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά».

Αρα κατά κάποιον τρόπο ζηλεύετε που δεν μεγαλώσατε ως παιδί σε τέτοιου επιπέδου εγκαταστάσεις;

«Δεν παραπονιέμαι αλλά εύχομαι να είχα κάτι αντίστοιχο».

Μόγια

«Προσπαθώ να βοηθήσω τον Ράφα όπως μπορώ»

Πόσο εύκολο είναι για κάποιον όπως ο Ράφα Ναδάλ, να βρίσκει κίνητρα κάθε μέρα δεδομένου ότι έχει πετύχει τα πάντα;

«Όσο μπορεί να είναι ανταγωνιστικός και να κερδίζει, είναι πάντα ενθουσιασμένος να παίζει και να διεκδικεί Grand Slam. Αγαπά να παίζει, να ανταγωνίζεται και να εξελίσσεται».

Για εσάς ως προπονητής, πόσο δύσκολο ήταν να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του Ράφα;

«Γνωριζόμαστε αρκετό καιρό. Σίγουρα είδε σε εμένα πράγματα όπως ο χαρακτήρας μου ή πως συμπεριφέρομαι στα τουρνουά ή σε καθημερινή βάση. Και βέβαια πρέπει να βρεις το ρόλο σου ως προπονητής. Εννοώ ότι του άρεσε αυτό που έβλεπε όταν καθοδηγούσα τον Μίλος Ράονιτς πριν.

Έπαιξε ρόλο το γεγονός πως αντιμετώπισε ορισμένα προβλήματα ένα συγκεκριμένο διάστημα. με ήξερε πριν αναλάβω προπονητής του και νομίζω ότι ταιριάζουμε καλά».

Οι ικανότητες του Ναδάλ είναι κοντά στην τελειότητα, για να μην πω ότι είναι τέλειες,οπότε εσείς ως προπονητής τον συμβουλεύετε περισσότερο για πνευματικά θέματα ή για το τένις;

«Νομίζω περισσότερο για το τένις, δεδομένου ότι είναι ένα από τα καλύτερα αθλητικά μυαλά όλων των εποχών σε όλα τα αθλήματα. Επίσης δεν είμαι ειδικός στο πνευματικό επίπεδο αλλά η ειδικότητα μου είναι κυρίως το τένις και προσπαθώ να τον βοηθήσω με όλους τους τρόπους που μπορώ και ξέρω. Από αυτά παίρνει κάποια πράγματα ο ένας από τον άλλο και μετά επιλέγει τι θα χρησιμοποιήσει. Σε κάποια θέματα έχω δίκιο, σε αλλά όχι και εκείνος είναι αρκετά έξυπνος για να επιλέξει τα σωστά πράγματα από όποιον άνθρωπο είναι γύρω του».

Μόγια

«Στην Ισπανία τα παιδιά έχουν τον Ναδάλ, στην Ελλάδα πλέον τον Τσιτσιπά»

Πριν τον Ναδάλ υπήρχε μια μεγάλη γενιά Ισπανών παικτών, εσείς, ο Κορέτσα, ο Φερέρο, ο Κόστα... Εσείς είχατε κάποια ινδάλματα που ακολουθούσατε. Πόσο σημαντικό είναι για την επόμενη γενιά, να έχει ως πρότυπο τον Ράφα αλλά και άλλους Ισπανούς παίκτες;

«Είναι πολύ σημαντικό. Κι εγώ είχα κάποιους παίκτες που παρακολουθούσα αλλά είναι θαυμάσιο για τα παιδιά να έχουν τον Ράφα ως πρότυπο. Εδώ και καιρό τα παιδιά στην Ισπανία δεν θέλουν να γίνουν μόνο ποδοσφαιριστές ή μπασκετμπολίστες, αλλά θέλουν να γίνουν και τενίστες Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Και είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα με τον Στέφανο Τσιτσιπά. Το πιο δύσκολο είναι να υπάρχει ένας άνθρωπος στην κορυφή που να μην είναι απλά ένας παίκτης αλλά ένα μεγάλο αστέρι. Το έχουμε εμείς στην Ισπανία εδώ και καιρό και τώρα το έχετε κι εσείς εδώ στην Ελλάδα».

Εσείς όμως ως Ισπανοί παίκτες θέλετε να βοηθήσετε τις επόμενες γενιές, χαίρεστε να το κάνετε και ότι το κάνετε με αγάπη.

«Φυσικά. Προσπαθείς να περάσεις τις διαφορετικές εμπειρίες που έχεις, τον τρόπο να φτάσεις εκεί, να φτάσεις στην κορυφή, το πως να γίνεις ένας επαγγελματίας παίκτης. Έχεις περάσει από αυτή την διαδικασία, οπότε γιατί να μην βοηθήσεις τα παιδιά; Φυσικά εξαρτάται από τον κάθε παίκτη αλλά έτσι το βλέπουμε γενικότερα».

«Πρώτα έπιασα ρακέτα στα χέρια μου και μετά μολύβι»

Είστε αριστερόχειρας αλλά παίζετε με το δεξί χέρι. Ο Ράφα είναι δεξιόχειρας αλλά παίζει με το αριστερό χέρι. Ποσό δύσκολο είναι αυτό; Γιατί συμβαίνει αυτό; Σας πίεσε κάποιος;

«Ναι είναι περίεργο. Είναι μια συνήθεια από τη Μαγιορκα. Ίσως έχει κάτι το νερό στην Μαγιόρκα. Δεν ξέρω γιατί. Προφανώς έπιασα στο χέρι μου ρακέτα πριν αυτό πιάσει μολύβι.

Έπιασα ρακέτα πριν ξεκινήσω να γράφω, οπότε πιθανότατα έπιασα την ρακέτα πρώτα με το δεξιό μου χέρι κι έμεινε».

Είναι δύσκολο; Ή είναι μια συνήθεια πλέον;

«Δεν διακρίνω κάποια δυσκολία στο να γράφω με το αριστερό χέρι και να παίζω τένις με το άλλο χέρι. Είναι φυσιολογικό πλέον για μένα».

Είστε από τη Μαγιόρκα, έχετε μακριά μαλλιά, παίζατε με αμάνικο, είχατε ένα εντυπωσιακό forehand, έχετε σκεφτεί ποτέ ότι είστε ο Ναδάλ πριν τον Ναδάλ;

«Νομίζω ότι κάθε παίκτης είναι διαφορετικός. Είμαστε ξεχωριστά άτομα, εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες. Η δίκη μου προσωπικότητα είναι διαφορετική από την δίκη του. Μπορείς βέβαια να βρεις ομοιότητες μεταξύ μας. Τα μακριά μαλλιά, η μπαντάνα, τα αμάνικα ρούχα, τα Nike. Φυσικά υπάρχουν ομοιότητες αλλά αυτά είναι και τα μόνα. Ως προσωπικότητες πιστεύω ότι είμαστε πολύ διαφορετικές. Σε κάποια πράγματα είμαστε όμοιοι αλλά σε κάποια αλλά είμαστε τελείως διαφορετικοί. Θεωρώ όμως ότι ταιριάζουμε μεταξύ μας».

Έχετε παίξει με τον Ναδάλ οχτώ φορές, τον έχετε κερδίσει δυο. Θυμάμαι τον προημιτελικό το 2007 στο Ronald Garros (σ.σ ο Ναδάλ νίκησε με 6-4, 6-3, 6-0) . Σας δίδαξε κάτι αυτό το ματς;

«Με.. σκότωσε. Δεν έμαθα τίποτα που να μην ήξερα ήδη από πριν. Ότι αν μπορεί να σε κερδίσει 6-0, θα το κάνει. Αυτό έκανε στο τελευταίο σετ, αλλά το ήξερα ήδη».

Μόγια

«Ο Γκάλης και το μελλοντικό Νο1, ο Στέφανος»

Μου είπατε πριν ότι σας αρέσει το μπάσκετ.

«Ναι το λατρεύω»

Είχαμε την Dream Team του '92 με Τζόρνταν, Μάτζικ, Μπερντ...

«Κάτι σαν τον Άρη Θεσσαλονίκης με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη. Σπουδαία ομάδα, θυμάμαι τα παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα».

Διαβασμένο σας βρίσκω. Πιστεύετε το 2004 η Ισπανική ομάδα στο Davis Cup ήταν μια Dream Team στο τένις; Εσείς, ο Ναδάλ, ο Ρομπρέδο και ο Φερέρο;

«Όχι. Πιστεύω ότι η μοναδική Dream Team ήταν αυτή στο μπάσκετ. Ήταν η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών σε όλα τα σπορ. Ήταν οι 12 καλύτεροι στον κόσμο. Εκείνοι ήταν προφανώς όλοι οι νικητές. Εγώ ήμουν στο νούμερο 5 νομίζω, ο Ράφα ήταν νομίζω στο νούμερο 40. Εκεί μιλάμε για τους 12 καλύτερους, όλους στην ίδια ομάδα. Αρα τίποτα δεν πρόκειται να το κοντράρει αυτό. Ήταν εξωπραγματικό. Κάτι που πιστεύω ότι δεν θα ξαναγίνει ποτέ. Είδες για παράδειγμα τον τρόπο που κέρδιζαν; Με 30-40 πόντους διαφορά σε κάθε παιχνίδι. Κυριαρχούσαν στο παιχνίδι όπως καμία άλλη ομάδα. Εμείς δεν κυριαρχούσαμε τόσο έντονα. Ειδικά στο διπλό είχαμε πρόβλημα».

Ποια η γνώμη σας για τον Στέφανο Τσιτσιπά;

«Είναι ένας πολύ καλός παίκτης, που βελτιώνεται συνέχεια, πιθανότατα το μελλοντικό νούμερο 1, ένας μελλοντικός νικητής. Δεν νομίζω ότι κάνω λάθος που πιστεύω κάτι τέτοιο. Έχει δείξει πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο, αλλά σίγουρα χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια».

* Ο Κάρλος Μόγια γεννήθηκε στην Μαγιόρκα το 1976. Το 1998 κατέκτησε το Roland Garros επικρατώντας στον τελικό του Άλεξ Κορέτσα με 3-0 σετ. Ένα χρόνο νωρίτερα ηττήθηκε στον τελικό του Australian Open από τον Πιτ Σάμπρας με 3-0.

Το 2004 με την Ισπανία κατέκτησε τον τίτλο στο Davis Cup επικρατώντας των ΗΠΑ.

Στις 15 Μαρτίου 1999 ανέβηκε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Sani

 

Τελευταία Νέα