Έτσι φτάσαμε έως εδώ! (poll)

Δημήτρης Τομαράς
Έτσι φτάσαμε έως εδώ! (poll)

bet365

Δύο... στρατοπέδα το ένα απέναντι στο άλλο. FIFA / UEFA / ΕΠΟ vs Κοντονή. Πως φτάσαμε όμως έως εδώ και κινδυνεύουμε με Grexit; Διαβάστε ξανά τα δεδομένα και ψηφίστε.

Για να προκληθεί μία άκρως δυσάρεστη κατάσταση για ένα άθλημα ποτέ δεν φταίει μόνο ένας. Για να φτάσουμε στο σήμερα και να απέχουμε οκτώ ημέρες πριν από τον κίνδυνο ενός Grexit (σ.σ. 15 Απριλίου λήγει η διορία των FIFA / UEFA) με ολέθριες συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν τις ευθύνες τους.

Για να δούμε λοιπόν αναλυτικά την κάθε πλευρά:

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Πάτησε πάνω στα σοβαρά επεισόδια στο ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός για να διακόψει τον θεσμό του Κυπέλλου, δίχως να αναλογιστεί τις οικονομικές και αγωνιστικές συνέπειες. Αν και αρχικά δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με την ΕΠΟ για να άρει την απόφασή του ειδικά μετά την ενέργεια της Ομοσπονδίας να πάει στο ΣτΕ εμφανιζόταν διαρκώς άκρως αδιάλλακτος και μην έχοντας πρόθεση να κάνει βήμα πίσω. Η FIFA και η UEFA του ζήτησαν σαφή αιτιολογία για την διακοπή του Κυπέλλου που δεν είχε.

Του προτάθηκε να ξαναρχίσει τον θεσμό ακόμα και με ξένους διαιτητές και ματς δίχως κόσμο ή με... μαθητές και ανταπάντησε πως θέλει να αλλάξουν τα... πάντα σε ΕΠΟ, ΚΕΔ και ελληνικό ποδόσφαιρο. Άλλος ήταν ο στόχος του όπως φάνηκε και όχι η πρόληψη σε θέματα βίας. Θέλησε να διορθώσει τα κακώς κείμενα στο ποδόσφαιρο, βρίσκοντας αυτήν την αφορμή με το Κύπελλο και έτσι όπως τα είχε στο μυαλό του αλλά δεδομένα παρενέβη στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Και στο κομμάτι του Κυπέλλου και σε θέματα νομοθεσίας.

Σε αυτήν την φάση δείχνει σταθερός στις απόψεις και τις θέσεις του - ζητώντας μάλιστα με δηλώσεις του την Τετάρτη νέα αυτοκάθαρση της ΕΠΟ έως 14 Απριλίου και πως για ότι γίνει στο ποδόσφαιρο αυτή θα είναι υπεύθυνη - αλλά το παρελθόν του έχει δείξει και αλλαγή δεδομένων και αλλαγή τοποθετήσεων σε κάποιες περιπτώσεις. Ακόμα και τώρα υπάρχει η αίσθηση και η πίστη πως θα αλλάξει τις θέσεις του και θα αρχίσει ξανά το Κύπελλο.

ΕΠΟ: Προτίμησε αντί διαλόγου με τον Κοντονή να πάει απευθείας στην κόντρα (με την λογική πως μόνο εκείνη θα ήταν αρμόδια να διακόψει το Κύπελλο) μέσω του ΣτΕ, έχοντας γνώση για την αποχή των δικηγόρων και πως αυτή η διαδικασία θα έπαιρνε πολύ χρόνο. Έσπευσε αμέσως να εμπλέξει τις FIFA / UEFA για το ζήτημα του Κυπέλλου ως όφειλε, γνωρίζοντας όμως ότι αυτό θα περιπλέξει τα πράγματα και θα προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα με δεδομένη την καθ' όλα αρνητική στάση του Υπουργού Αθλητισμού απέναντί της. Δεν προτίθεται ούτε αυτή να κάνει πίσω. Δεν έχει πρόθεση ο Γιώργος Γκιρτζίκης να αφήσει την θέση του και η ΕΠΟ δεν έχει καμία διάθεση να αλλάξει κάτι, από την στιγμή που οι FIFA / UEFA δεν της το ζητούν αλλά το ζητάει ο Κοντονής...

FIFA / UEFA: Θεωρούν πως... εκβιάζονται από τον Σταύρο Κοντονή (σ.σ. κάτι που και εκείνος αντίστοιχα πιστεύει για αυτές τις Ομοσπονδίες), που τους δέχθηκε για μία συνάντηση αλλά αντί να ακούσουν επαρκείς θέσεις για την ματαίωση του Κυπέλλου τον άκουσαν να τους λέει για την ανάγκη μεγάλων αλλαγών στην ΕΠΟ, κάτι που δεν είχε να κάνει με την λήψη της απόφασης Κοντονή για τον εν λόγω θεσμό και κάτι που δεν το είχαν βάλει και στην ατζέντα τους για το ταξίδι τους στην Αθήνα. Αναγνώρισαν πως υπάρχουν προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο (σ.σ. ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα και ξεκάθαρα) ωστόσο γι' αυτά τα προβλήματα δεν είχαν δράσει μέχρι τώρα ποτέ και επί της ουσίας.

Εάν ο Υπουργός τους έδινε την υπόσχεση πως μπορεί να άρχιζε το Κύπελλο ίσως να υποχωρούσαν. Τώρα παραμένουν δίπλα στην ΕΠΟ και αξιώνουν την επανέναρξη του Κυπέλλου αλλά και την επαναθεώρηση Νόμων από το 1999 έως τώρα που αποτελούν παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Δεν τους απασχόλησε ποτέ το ΣτΕ και το εάν θα βγάλει απόφαση ή όχι (σ.σ. κάτι που επίσης ενόχλησε τον Κοντονή). Εάν γίνει το Κύπελλο έχουν δεσμευτεί να φέρουν στην Ελλάδα ειδικές επιτροπές για να αλλάξουν πράγματα σχετικά με το ποδόσφαιρο. Να διορθώσουν καταστάσεις που και εκείνες θεωρούν προβληματικές. Ο Κοντονής δεν έχει πειστεί καθώς τόσα χρόνια τώρα δεν είχαν λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο, οπότε γιατί να το κάνουν τώρα.

ΟΜΑΔΕΣ: Ακόμα και οι σύλλογοι που δεδομένα είναι κατά της διοίκησης Γκιρτζίκη και της ΕΠΟ γενικότερα δεν επιθυμούν το Grexit. Εκτός από την μεγάλη οικονομική ζημιά από την μη συμμετοχή στην Ευρώπη, τον... αφανισμό της Εθνικής, την εξάλειψη των εσόδων από τηλεοπτικά και άλλες χορηγίες όλες θα χάσουν τους κορυφαίους τους ξένους, που θα έχουν το δικαίωμα και την δυνατότητα να φύγουν έτσι απλά. Υπάρχουν ωστόσο αρκετές ομάδες που δεν είναι ευχαριστημένες με την υπάρχουσα κατάσταση και που... χρεώνουν πολλά σε ΕΠΟ αλλά και στην τωρινή διοίκηση της Λίγκας.

ΣΥΝΟΨΗ: Μέχρι στιγμής καμία πλευρά επίσημα ή ανεπίσημα δεν προτίθεται να κάνει πίσω. Παρόλα αυτά οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες θέλουν μία τουλάχιστον εκ των εμπλεκόμενων πλευρών να προχωράει έστω και την τελευταία στιγμή αλλαγή πλεύσης για να μην υπάρξει το Grexit. Ο Κοντονής θα απαντήσει σήμερα σε FIFA / UEFA και το... σίριαλ αυτό στο οποίο παίζεται το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, της Εθνικής μας και πολλών ανθρώπων θα συνεχιστεί και στις επόμενες ημέρες. Πάντως την δεδομένη στιγμή ο κίνδυνος του Grexit φαντάζει πιο ορατός από ποτέ...

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα