Οι κόντρες Πολιτείας - ΕΠΟ

Θοδωρής Βασίλης
Οι κόντρες Πολιτείας - ΕΠΟ

bet365

Το Grexit είναι έτοιμο να... καταπιεί το ποδόσφαιρό μας και το gazzetta.gr θυμάται όλες τις αντιπαραθέσεις των δύο πλευρών, αλλά και την περιβόητη κόντρα του Ορφανού με τον Γκαγκάτση για το περιβόητο «ιδιώνυμο».

Αυτή τη στιγμή, η κόντρα της ΕΠΟ με την Πολιτεία οδηγεί την χώρα μας σε ποδοσφαιρικό Grexit.

Ο Σταύρος Κοντονής ζητά να σταματήσουν να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο όσοι διώκονται νομικά, ενώ θέλει από την ΕΠΟ να εναρμονιστεί με τις επιταγές των UEFA-FIFA.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γκιρτζίκης ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει η «χρυσή τομή» με την Πολιτεία, από τη στιγμή που εκείνη θέλει να... βάλει χέρι στο αυτοδιοίκητο.

Όλα αυτά φυσικά έγιναν γνωστά, μετά την απόφαση του Σταύρου Κοντονή να διακόψει τον θεσμό του Κυπέλλου, με αφορμή τα επεισόδια στην Τούμπα.

Από εκείνη τη μέρα, η λέξη Grexit επανήλθε στην αθλητική μας καθημερινότητα.

Στην παρουσία της FIFA στην Αθήνα, ο Κύπριος Κουτσοκούμνης δεν δήλωσε καθόλου θετικός για την κατάληξη που θα έχει η εν λόγω υπόθεση. Παράλληλα, είπε ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν μπορεί να δεχθεί μόνο τη διακοπή του Κυπέλλου.

Και την ίδια ώρα το ΣτΕ, λόγω της αποχής των δικηγόρων, δεν μπορεί να αποφασίσει αν είναι ή όχι αντισυνταγματική η απόφαση του Σταύρου Κοντονή.

Και έτσι, αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Δηλαδή, αν κάποια από τις δύο πλευρές κάνει πίσω. Διαφορετικά... αντίο!

Κόντρα και για το ντόπινγκ

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη φορά φέτος, που ΕΠΟ και Πολιτεία έρχονται σε αντιπαράθεση. Η ΕΠΟ έδειξε να διαφωνεί στη διάταξη που αφορά στο ντόπινγκ το Μάρτιο που μας πέρασε, στην διάταξη που προβλέπει την επέκταση του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συμβούλιο της ΓΓΑ και στους ίδιους πόρους των αθλητικών ομοσπονδιών, αλλά και σε αυτή που αφορά τους προπονητές που έχουν δίπλωμα ΤΕΦΑΑ και πλέον θα μπορούν να αναγνωρίζονται ως προπονητές ποδοσφαίρου χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση η αναγνώριση τους από την ΕΠΟ.

Ο δικηγόρος της ΕΠΟ κ. Σαράκης αναφερόμενος σε όλες αυτές τις διατάξεις τόνισε: «Το καταστατικό μας λέει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε αποφάσεις από όργανα εκτός ποδοσφαίρου. Έχουμε ικανά όργανα για να δικάζουν τις υποθέσεις ντόπινγκ. Δεν υπάρχει χώρος για επιβολή ποινών στην ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Αυτό μπορεί να προβλεφθεί για τις ομοσπονδίες ατομικών αθλημάτων. Στο ποδόσφαιρο έχουμε ανώνυμε εταιρείες. Υπεύθυνη για θέμα ντόπινγκ είναι η ομάδα. Να προβλεφθεί δυνατότητα να μπορούμε να πάμε στο CAS. Επίσης μας προβληματίζουν τα άρθρα για τον οικονομικό έλεγχο των αθλητικών ομοσπονδιών. Πρέπει να ελέγχονται μόνο οι επιχορηγήσεις. Είμαστε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και χρηματοδοτούμαστε με ίδιους πόρους. Τι θα ελέγξει η πολιτεία;».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Κοντονής ανέφερε: «Είναι πολύ απλό κ. Δαβάκη. Εσείς θα τους πείτε ότι αποδέχεστε το νόμο και επιδοκιμάζετε τις διατάξεις. Η FIFA δεν έχει κανένα πρόβλημα αν εσείς πείτε ότι ο νόμος σας κάνει. Εσείς αν θέλετε μετά, μπορείτε να επιμορφώσετε περεταίρω τον πτυχιούχο και να του δώσετε και τα διπλώματα της UEFA» με τον Δημήτρη Δαβάκη να απαντάει: «Μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση της σύμβασής μας με την UEFA και να υπάρξουν συνέπειες. Ακόμα και στη διαδικασία αδειοδότησης δημιουργείται θέμα, γιατί ένα προπονητής πρέπει να έχει δίπλωμα UEFA».

Το Grexit στα χρόνια του Ορφανού

Ως Υφυπουργός Αθλητισμού της κυβέρνησης Καραμανλή το 2004 ο Γιώργος Ορφανός προώθησε νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε την τοποθέτηση καμερών στους αγωνιστικούς χώρους αλλά και την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Επίσης, προέβλεπε την θεσμοθέτηση αθλητικού εισαγγελέα, καθώς και την κατάργηση των συνδέσμων και στην θέση τους, τη δημιουργία λεσχών φιλάθλων οι οποίες θα είχαν την έγκριση των ΠΑΕ.

Πέρα από όλα αυτά όμως το σημαντικότερο ήταν το ιδιώνυμο. Δηλαδή, αν βρισκόταν κάποιος που είχε διαπράξει αδίκημα στο γήπεδο ή στον περιβάλλοντα χώρο, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα εξαγοράς της ποινής ακόμη και για την κατώτατη ποινή φυλάκισης των δέκα ημερών.

Και τότε όμως ο Ορφανός ήθελε να πειράξει το περιβόητο αυτοδιοίκητο. Ετσι ο τότε υφυπουργός ήταν σε κόντρα με τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση. Η εισροή χρημάτων από το κράτος στην Ομοσπονδία είχε κλείσει, η κόντρα κορυφώνεται τον Ιούλιο του 2006 και έτσι η Επιτροπή Έκτακτων Υποθέσεων της FIFA ανακοινώνει τον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδας αλλά και των ελληνικών ομάδων από όλες τις διοργανώσεις.

Ο λόγος; Φυσικά, η παρέμβαση του κράτους στα... εσωτερικά της ΕΠΟ. Ετσι, ο Ορφανός δηλώνει αργότερα, σαφώς πιεσμένος από το γεγονός, ότι το θέμα πήγε στα άκρα πως «όλα θα λυθούν χωρίς να υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων και την Εθνική» και ΄λίγες ημέρες αργότερα παίρνει πίσω όσα ενοχλούσαν την ΕΠΟ, ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός!

Στις επόμενες εκλογές δεν επανεκλέγεται ο Ορφανός, ο οποίος δηλώνει ότι «πλήρωσα πολιτικά την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου. Εγώ αντιμετώπισα το πρόβλημα για το οποίο όλοι έλεγαν ότι έχει πολιτικό κόστος». Αργότερα ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης που τον διαδέχεται, καταργεί το ιδιώνυμο. Και κάπως έτσι δεν άλλαξε ούτε τότε κάτι.

Τώρα ο Κοντονής δείχνει αμετακίνητος στα «θέλω» του, με τη FIFA να τον πιέζει να ανάψει το «πράσινο φως» για την επανέναρξη του Κυπέλλου. Μόλις γίνει αυτό, τότε η παγκόσμια ομοσπονδία θα είναι σε θέση να συζητήσει διάφορα θέματα για να έρθουν πιο κοντά... ποδόσφαιρο και πολιτεία.

 

Τελευταία Νέα