Ο μεγαλύτερος άθλος του Ηρακλή! (pics+vids)

Θάνος Σαρρής
Ο μεγαλύτερος άθλος του Ηρακλή! (pics+vids)

bet365

Ο Ηρακλής στα ημτελικά του Κυπέλλου και το gazzetta.gr θυμάται με αναφορές στον Τύπο της εποχής την στιγμή που σήκωσε την Κούπα το 1976!

Είχε μπει ο Ιούνιος του 1976. Ο Ηρακλής με τον Ολυμπιακό έφταναν σε τελικό Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια. Ο «Γηραιός», ο οποίος στον ημιτελικό είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό, «κατέβαινε» στη Νέα Φιλαδέλφεια με ένα μεγάλο όπλο στη φαρέτρα του. Τον Βασίλη Xατζηπαναγή! Ο «Βάσια» άφησε την σφραγίδα του σε έναν από τους καλύτερους τελικούς που διεξήχθησαν ποτέ και ο άσος του «Γηραιού» είχε τεράστια συνεισφορά τόσο στην κατάκτηση του Κυπέλλου από την ομάδα του, όσο και στο θέαμα! Στα αποσπάσματα από τον Τύπο της εποχής, τα οποία προμηθευτήκαμε από το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών, έχουμε διατηρήσει την ορθογραφία αλλά έχουμε αλλάξει το πολυτονικό σε μονοτονικό για... ευνόητους λόγους!

Ήταν ένας τελικός με ξεκάθαρο φαβορί. «Οι Πειραιείς επιτίθενται, με στόχο την 17η κατάκτησι του τροπαίου, ενώ οι Θεσσαλονικείς με τους οποίους αγωνίζεται ο Φαναράς, φιλοδοξούν να πάρουν, για πρώτη φορά, το Κύπελλο Ελλάδος... Ο Ολυμπιακός εμφανίζεται λόγω προϊστορίας, δυναμικότητος και ευνοϊκώτερου περιβάλλοντος επικρατέστερος για την νίκη. Οπωσδήποτε όμως ο Ηρακλής έχει τις αγωνιστικές δυνατότητες με μια καλή εμφάνιση και την ανάλογη τύχη στις κρίσιμες στιγμές του αγώνος, να ανατρέψη τα λογικά προγνωστικά και να πάρη αυτός το Κύπελλο», ανέφερε η Αθλητική Ηχώ τη μέρα του αγώνα. Τη χρονιά εκείνη, καταργήθηκε οριστικά η κλήρωση με γεωγραφικά κριτήρια στους πρώτους γύρους, επομένως τα πράγματα ήταν από την αρχή πιο αμφίρροπα.

Το ματς ήταν πραγματικό θρίλερ και κρίθηκε στη ρουλέτα των πέναλτι: «Με κομμένη ανάσα παρακολούθησαν οι 30.000 φίλαθλοι τον χθεσινό 32ο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ Ολυμπιακού-Ηρακλέους που έγινε στο Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας. Το μεγάλο παιχνπίδι που παρά τα 120' της διάρκειάς του δεν έδωσε νικητή. Το κανονικό παιγνίδι έληξε 2-2, ενώ στη διάρκεια της ημιώρου παρατάσεως κάθε ομάδα επέτυχε από δύο γκολ για να φθάσουν οι ομάδες με 4-4 στα πέναλτι. Ο τελικός του Κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού-Ηρακλέους ήταν από τις καλύτερους στην ιστορία του θεσμού», τονίζει το ρεπορτάζ της Αθλητικής Ηχούς.

Η ιστορική εφημερίδα συμπύκνωνε την εικόνα του αγώνα στο πρωτοσέλιδο: «Οι Θεσσαλονικείς προηγήθησαν στο 25' με τον εκπληκτικό Χατζηαναγή που "άδειασε" σχεδόν όλη την άμυνα του Ολυμπιακού και λόγω αστοχίας του Γκέσιου έχασαν ευκαιρίας για ν' αυξήσουν το σκορ. Στο β' ημίχρονο η είσοδος του Συνετόπουλου (αντί του Κρητικόπουλου) έδωσε νέα πνοή σ τους "ερυθρόλευκους" που πήραν αμέσως την πρωτοβουλία και κατώρθωσαν να ισοφαρίσουν στο 61' με κεφαλιά του Σιώκου. Όμως πάλι μια απίθανη ενέργεια του Χατζηπαναγή και ένα αιφνιδιαστικό σουτ του Κουσουλάκη (72') έδωσαν των πρωτοπορία στον Ηρακλή, που δεν την κράτησε για πολύ, γιατί ο Βιέρα, ύστερα από υπέροχο συνδυασμό με τον Γαλάκο, ισοφάρισε πάλι το σκορ (82').

Στην παράτασι το ματς έφθασε στο αποκορύφωμα της δραματικής του εξελίξεως και αφού πάλι ο φανταστικός Χατζηπαναγής στο 101' πέτυχε το τρίτο γκολ του Ηρακλέους και στο 110' ο Γκέσιος σε αδράνεια της αμύνης του Ολυμπιακού πέτυχε το 4-2, όλοι πίστευαν ότι το ματς είχε λήξει. Αλλά οι "ερυθρόλευκοι" με αδάμαστο πάθος, ανέτρεψαν κάθε προγνωστικό και με δύο γκολ των Καραβίτη (113'), Γκλέζου (118') καίτοι έπαιζαν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Δαβουρλή διότι διαμαρτυρήθη για το 4ο γκολ του Ηρακλέους, πέτυχαν το ακατόρθωτο, ισοφαρίζοντας 4-4! Μετά ήρθαν τα πέναλτυ και οι Ηρακλειδείς πανηγύρισαν έξαλλα την κατάκτησι του Κυπέλλου Ελλάδος!»

Στις μέσα σελίδες η περιγραφή ήταν πιο... γλαφυρή, αφού ανέφερε: «Στον δραματικώτερο τελικό Κυπέλλου που έγινε ποτέ στα παγκόσμια χρονικά του ποδοσφαιρου: Αέρινος Χατζηπαναγής οδήγησε τον ένδοξο Ηρακλή στην κατάκτησι του Κυπέλλου», ενώ αναφέρονταν και τα πέναλτι: «Ο Γαλάκος που επρόκειτο να κτυπήση το πρώτο πέναλτυ την στιγμή που ετοιμαζόταν τραυματίστηκε και αντικατεστάθη

Κυράστας 1-0
Σεντελίδης 1-1
Καραβίτης 2-1
Αντώνιεβιτς 2-2
Σταυροπουλος 3-2
Χριστοφορίδης 3-3
Βασιλόπουλος 4-3
Ποντίκης απέκρουσε Κελεσίδης, αλλά ο κ. Βαμβακόπουλος διέταξε επανάληψι γιατί ο γκολκήπερ του Ολυμπιακού κουνήθηκε. Το κτύπησε πάλι και 4-4
Συνετόπουλος απέκρουσε εξοχα ο Φανάρας (4-4)
Χατζηπαναγής απέκρουσε θαυμάσια ο Κελεσίδης (4-4)
Γκλέζος 5-4
Κουσουλάκης 5-5
Σιώκος απέκρουσε εκπληκτικά ο Φανάρας (5-5)
Τουμπόγλου 6-5».

Φυσικά, η μεθεπόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στον τεράστιο Βασίλη Χατζηπαναγή και τον Ηρακλή: «Δεν τον γέννησε μάνα, αλλά μπάλα», έγραφε στον τίτλο της η Ηχώ και πρόσθετε: «Όλη η Ελλάδα μιλά για τον Χατζηπαναγή. Οι διαιτητάι να προστατεύσουν στο μέλλον το μεγάλο κεφάλαιο και τον "κράχτη" του Ελληνικού ποδοσφαιρου"», ανέφερε η Ηχώ στις 11 Ιουνίου 1976.

Η αποθέωση συνεχιζόταν: «Αν το ματς ήταν από τα ωραιότερα, για να μην πούμε το καλύτερο που έγινε ποτέ σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, ένα πρόσωπο έκλεψε την παράστασι. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής. Ήταν άλλο πράγμα, στην κυριολεξία, ήταν κάτι απίθανο, φανταστικό. Πολλές φορές συμβαίνει να διακρίνεται σε ωρισμένα ματς ένας ποδοσφαιριστής. Όμως, σαν την προχθεσινί εμφάνισι του Χατζηπαναγή δεν έχει να δείξη η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ποτέ άλλοτε. Δεν ήταν απλώς το γεγονός ότι επέτυχε μόνος του δύο γκολ και δημιούργησε και τα άλλα. Δεν ήταν αρκιβώς αυτό, όσο ο τρόπος που τα πέτυχε, η άνεσι με την οποία έφθασε στην επιτυχία.

Έχουμε δει στην τηλεόρασι και τον Κρόιφ και τον Πελέ και πρόσφατ τον Ρέζενμπρικ στα δύο ρεσιτάλ του με την Άντερλεχτ κατά της Γουέστ Χαμ και την εθνική Ολλανδίας κατά του Βελγίου. Του Χατζηπαναγή οι ενέργειες και τα γκολ, δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από εκείνα του Ρέζενμπρικ ή παλαιότερα άλλων άσων της μπάλας. Και χωρίς να φανή υπερβολικό μπορούμε να πούμε ότι ήσαν ανώτερα, είχαν μια σφραγιδα ομορφιάς και τελειότητας που δεν έφθασε ποτέ κανένας άλλος...».

Ξεχωριστή μνεία γινόταν, πάντως και για τον προπονητή Λες Σάνον, πρώην άσο της Λίβερπουλ, που αμέσως μετά τον «Γηραιό», έκατσε στον πάγκο του Ολυμπιακού! Υπήρχαν μάλιστα μουρμούρες για τη σύνθεσή του πριν το ματς, οι οποίοιες φυσικά, όπως γίνεται πάντα κατόπιν εορτής, εξελίχθηκαν σε αποθέωση: «Μπράβο Σάννον. Έδειξε και πάλι τη μεγάλι αξία του σαν προπονητής! Αφού εδημιούργησε τον μεγάλο ΠΑΟΚ, του χάρισε δύο Κύπελλα και του άφησε τις βάσεις για να κερδίση το πρωτάθλημα, κατόρθωσε να χαρίση και στον Ηρακλή το πρώτο του Κύπελλο, έστω κι αντιδρούσαν μερικοί για την σύνθεσι, που είχε ετοιμάσει για να αντιμετωπίση τον Ολυμπιακό. Τώρα οι "αρμόδιοι" του Ηρακλέους, που θέλουν να κάνουν κουμάντο σε όλα του ζητούν να μείνη, αλλά είναι αργά. Κρίμα, είχαν ένα θησαυρό και τον πέταξαν...». Ο Άγγλος τεχνικός, που οδήγησε τον Ηρακλή στην κούπα, έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2007 σε ηλικία 81 ετών...

Δείτε video από την μεγάλη εκείνη μέρα του Ηρακλή

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα