Κωδικός «ντεμπούτο»: Μόνο ο Σάντος πήρε νίκη τα τελευταία 17 χρόνια! (pics & vids)

Κωδικός «ντεμπούτο»: Μόνο ο Σάντος πήρε νίκη τα τελευταία 17 χρόνια! (pics & vids)

Δημήτρης Ρούσσος
Κωδικός «ντεμπούτο»: Μόνο ο Σάντος πήρε νίκη τα τελευταία 17 χρόνια! (pics & vids)

bet365

Ο Άγγελος Αναστασιάδης ετοιμάζεται για το πρώτο παιχνίδι της «γαλανόλευκης» καριέρας του απόψε κόντρα στη Φινλανδία (21:45) και το gazzetta.gr γυρίζει πίσω τον χρόνο, κοιτώντας τις αντίστοιχες πρεμιέρες των ομοσπονδιακών προπονητών από τον Ρεχάγκελ κι έπειτα, εντοπίζοντας το κοινό σημείο των περισσότερων, την αδυναμία να πάρουν τη νίκη στην πρεμιέρα.

0% Γκανιότα* & Αποκλειστικά Ειδικά Στοιχήματα στη Novibet * Αφορά την επιλογή «Νικητής Αγώνα» σε επιλεγμένα παιχνίδια πριν την έναρξη''.

Νέα «εποχή» ξεκινάει σήμερα για την Εθνική ομάδα, με τον Μίκαελ Σκίμπε να αφήνει τη θέση του στον Άγγελο Αναστασιάδη, που θα κάνει το «όνειρο ζωής», όπως χαρακτήρισε την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, πραγματικότητα.

Στο παιχνίδι με τη Φινλανδία μπορεί να μην έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα ως τώρα, καθώς οι πιθανότητές της για πρωτιά στο UEFA Nations League είναι ελάχιστες, όμως είναι αναγκαίο για την ομάδα να ξεκινήσει να παίζει καλύτερα και να παίρνει θετικά αποτελέσματα, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στις τάξεις της.

Μια νίκη θα ήταν η ιδανική αλλαγή σελίδας, ωστόσο κάτι τέτοιο σπάνια συναντάται στις πρεμιέρες νέων προπονητών στον πάγκο της Εθνικής. Συγκεκριμένα, από την «κρυάδα» στο ντεμπούτο του Ότο Ρεχάγκελ το μακρινό 2001 κι έπειτα, μόνο ο Φερνάντο Σάντος ξεκίνησε με το «δεξί» την πορεία του στη «γαλανόλευκη». Τόσο ο «Ρεχακλής», όσο και οι Ρανιέρι, Τσάνας και Σκίμπε έφυγαν ηττημένοι από το γήπεδο, ενώ μόνο ο Σέρχιο Μαρκαριάν κατάφερε να αποσπάσει έστω την ισοπαλία.

Αναλυτικά όσα έκαναν οι προπονητές από το 2001 μέχρι σήμερα:

«ΠΕΝΤΑΡΑ» ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΟΞΑ

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2001 ο Ότο Ρεχάγκελ «συστήθηκε» στο ελληνικό κοινό ως προπονητής της Εθνικής Ελλάδας. Ωστόσο το έκανε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, γνωρίζοντας οδυνηρή ήττα (5-1) από τη Φινλανδία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002! Το παιχνίδι παραμένει αξιομνημόνευτο, τόσο για την κόντρα του Γρηγόρη Γεωργάτου με τον Γερμανό τεχνικό, που δρομολόγησε την απόσυρσή του από την Εθνική, όσο και για τη «μυθική» συνέχεια του δεύτερου στον πάγκο της ομάδας.

ΜΕ ΣΑΝΤΟΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΙΚΗ ΣΕ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Ο Φερνάντο Σάντος ανέλαβε την Εθνική στη μετά-Ρεχάγκελ εποχή, αναλαμβάνοντας το βαρύ «φορτίο» και φέρνοντας την αποστολή εις πέρας με απόλυτη επιτυχία. Η καλή μέρα φάνηκε από το… πρωί και το πρώτο παιχνίδι του στον πάγκο της ομάδας, που συνοδεύτηκε από νίκη επί της Σερβίας εκτός έδρας (0-1) σε φιλικό πριν τα προκριματικά για το EURO 2012. Συνολικά σε 49 παιχνίδια ο Πορτογάλος μέτρησε 26 νίκες, 16 ισοπαλίες και 7 ήττες (59-41 γκολ), με δυο προκρίσεις σε τελικές φάσεις και διάκριση εκεί, αφού η Ελλάδα προκρίθηκε στα προημιτελικά του EURO και στους 16 του Μουντιάλ 2014.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ, ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι ανακοινώθηκε και αφίχθη στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2014 μετά βαΐων και κλάδων, ενώ η ψυχολογία στις τάξεις της Εθνικής ήταν η ιδανική, μετά τη διάκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Ο διάδοχος του Φερνάντο Σάντος έμοιαζε ο καταλληλότερος, αλλά το ξεκίνημα ήταν το χειρότερο δυνατό. Στο πρώτο παιχνίδι των προκριματικών του EURO 2016 η Ελλάδα υποδέχθηκε τη Ρουμανία και γνώρισε ήττα-σοκ (0-1), που μοιάζει… απλό παραπάτημα μπροστά σε ό,τι ακολούθησε. Ισοπαλία με τη Φινλανδία εκτός έδρας (1-1) και ήττες από Βόρεια Ιρλανδία και Νησιά Φερόε στο «Καραϊσκάκης» έκαναν τον αλενατόρε αποδιοπομπαίο τράγο, που με 1 ισοπαλία και 3 ήττες (γκολ 1-5) έφευγε κακήν κακώς, αφήνοντας πίσω μια ομάδα σε «ελεύθερη πτώση».

ΤΣΑΝΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ, ΗΤΤΑ ΞΑΝΑ

Αυτός που ανέλαβε να συνεφέρει την ομάδα μετά την παρουσία του Ιταλού ήταν ο μέχρι πρότινος προπονητής της U21, Κώστας Τσάνας. Στο πρώτο του παιχνίδι, τον Νοέμβριο του 2014 σε φιλικό με τη Σερβία, γνώρισε την ήττα εντός έδρας (0-2). Στη συνέχεια παρέδωσε την σκυτάλη στον Σέρχιο Μαρκαριάν και την… παρέλαβε ξανά τον Σεπτέμβριο του 2015 για τα προκριματικά του EURO 2016. Στο επίσημο ντεμπούτο ηττήθηκε ξανά (0-1) από τη Φινλανδία. Η ισοπαλία με τη Ρουμανία, η ήττα από τη Βόρεια Ιρλανδία και η νίκη επί της Ουγγαρίας έκλεισαν τον σύντομο κύκλο του, πριν παραδώσει στον Μίκαελ Σκίμπε και βρεθεί σε θέση βοηθού δίπλα του.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΓΙΑ ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ

O Ουρουγουανός βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, όταν αυτό βρέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την απομάκρυνση Ρανιέρι και την αρχική επιλογή Τσάνα. Στο ντεμπούτο του η Εθνική αναδείχθηκε ισόπαλη εκτός έδρας με την Ουγγαρία (0-0) για τα προκριματικά του EURO 2016, ενώ στη συνέχεια γνώρισε την ήττα από τα Νησιά Φερόε (2-1) και μέτρησε άλλη μια «λευκή» ισοπαλία σε φιλικό με την Πολωνία. Ο «φτωχός» απολογισμός δείχνει πως η θητεία του δεν περιλαμβάνει κάτι αξιομνημόνευτο από τη βραχεία παρουσία του ως εκλέκτορας.

Ο ΣΚΙΜΠΕ ΕΙΔΕ ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ

Στο πρώτο του παιχνίδι στον πάγκο της «γαλανόλευκης», ο Γερμανός τεχνικός είδε την ομάδα του να χάνει από το Λουξεμβούργο (1-0) σε φιλικό παιχνίδι. Συνολικά από τον Νοέμβριο του 2015 ως τον Οκτώβριο του 2018 οδήγησε την Εθνική Ελλάδας σε 27 παιχνίδια, μετρώντας 11 νίκες, 5 ισοπαλίες κι 11 ήττες, με γκολ 30-29.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και στην… προϊστορική εποχή προ Ρεχάγκελ πρέπει να «ταξιδέψει» κανείς πολύ πίσω στον χρόνο για να βρει προπονητή με νίκη στο ντεμπούτο του. Νίκος Χρηστίδης (2001, υπηρεσιακός, 1 παιχνίδι), Βασίλης Δανιήλ (1999-2001) και Άγχελ Ιορντανέσκου (1998/99) ξεκίνησαν με ισοπαλίες στα παιχνίδια τους, δείχνοντας πως η επιτυχία με το «καλημέρα» στον πάγκο της Εθνικής είναι σπάνια!

 

Τελευταία Νέα