Η... ελεύθερη πτώση του Καλάθη! (infographic)

Η... ελεύθερη πτώση του Καλάθη! (infographic)

Γιώργος Κούβαρης
Η... ελεύθερη πτώση του Καλάθη! (infographic)
Από την έλευση του νέου έτους και μετά, οι αριθμοί του Νικ Καλάθη έχουν πέσει κατακόρυφα στην EuroLeague, ενώ δεν θυμίζει ούτε στο ελάχιστο τις ηγετικές εμφανίσεις του στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν... Το gazzetta.gr καταγράφει και εξηγεί.

Από το ξεκίνημα της σεζόν μέχρι και την περίοδο των εορτών, ο Νικ Καλάθης αποτελούσε τη σταθερή αξία του Παναθηναϊκού και πάνω στον οποίο είχε στηθεί το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού των «πρασίνων». Σε συνδυασμό και με την απουσία του Μάικ Τζέιμς λόγω του τραυματισμού του, ο αρχηγός της ομάδας έκανε τη μία υπέρβαση μετά την άλλη έχοντας αγωνιστεί μόνο σε τρία ματς λιγότερο από 30 λεπτά στην EuroLeague.

Οι αριθμοί του ήταν εντυπωσιακοί και παρά τα μέτρια (έως κακά) ποσοστά του στα τρίποντα, η παρουσία του στο παρκέ ήταν κάτι παραπάνω από ηγετική. Υπήρχαν παιχνίδια που άγγιξε το triple double, όπως απέναντι σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπάμπεργκ, Εφές και Φενέρ. Δείγμα της πληθωρικής του παρουσίας στο παρκέ, όντας εκείνος που κρατούσε τον Παναθηναϊκό σε τροχιά playoffs στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και με βλέμμα στο πλεονέκτημα.

Όλα αυτά μέχρι την έλευση του νέου έτους! Έκτοτε, έχει παρουσιαστεί μεταμορφωμένος ως προς το χειρότερο. Τα στατιστικά του έπεσαν κατακόρυφα, ενώ και η γένει παρουσία του στο παρκέ δεν θυμίζει ούτε στο ελάχιστο τον Καλάθη του πρώτου τριμήνου! Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι πριν από το πρώτο παιχνίδι που ξεκίνησε η ελεύθερη πτώση και πιο συγκεκριμένα στις 6 Ιανουαρίου στο ΣΕΦ, είχε αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό ο Πατ Καλάθης (4/1), για την Καντού... Σύμπτωση; Το πιθανότερο. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί γεγονός.

Σαφής ερμηνεία για τη μεταμόρφωσή του δεν υπάρχει. Από τη μία, υπάρχει ταλαιπωρία και καταπόνηση από την υπερπροσπάθεια που έκανε στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν. Έπαιξε 40 παιχνίδια στα... κόκκινα, καλύπτοντας ολοκληρωτικά τη θέση του point guard χωρίς να έχει τη παραμικρή βοήθεια από τη στιγμή που δεν αποκτήθηκε -τελικά- άλλος γκαρντ.

Από την άλλη και μετά την επιστροφή του Μάικ Τζέιμς, ο ρόλος του περιορίστηκε, έχασε τον ρυθμό του και μέχρι στιγμής δεν μπορεί να επιστρέψει στα δικά του στάνταρ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟΤΟ 2017
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ157
ΠΟΝΤΟΙ213 (14,2 μ.ο.)29 (4,1 μ.ο.)
ΔΙΠΟΝΤΑ68/120 (56,6%)10/30 (33,3%)
ΤΡΙΠΟΝΤΑ19/56 (33,9%)3/24 (12,5%)
ΒΟΛΕΣ20/38 (52,6%)0/6 (0%)
ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ75 (5 μ.ο.)21 (3 μ.ο.)
ΑΣΙΣΤ104 (6,9 μ.ο.)26 (3,7 μ.ο.)
ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ28 (1,8 μ.ο.)10 (1,4)
ΛΑΘΗ26 (1,7)18 (2,5)