Βασίλης Σπανούλης: 10 χρόνια, μια διαδρομή, άπειρα κατορθώματα! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Βασίλης Σπανούλης: 10 χρόνια, μια διαδρομή, άπειρα κατορθώματα! (pics & vids)

bet365

Ο Βασίλης Σπανούλης ολοκληρώνει μια διαδρομή 10 ετών στα ερυθρόλευκα» και το gazzetta.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και τον ακολουθεί σε ένα μονοπάτι δόξας και τίτλων.

Ο Βασίλης Σπανούλης δεν μοιάζει με πολλούς...

Όχι μόνο γιατί έχει το ταλέντο να βάζει την μπάλα στο καλάθι, αλλά γιατί μπορεί να το συνδυάσει με τον χαρακτήρα του και να φτιάξει έναν συνδυασμό που δύσκολα βρίσκεις. Ξεκίνησε να... χτίζει τα όνειρα του με μια πορτοκαλί μπάλα στα χέρια και τελικά το «οικοδόμημα» του είναι άξιο θαυμασμού από ολόκληρο τον πλανήτη.

Πόσοι τίτλοι, πόσες αποφάσεις, πόσες μοναδικές στιγμές, πόσος ιδρώτας, πόση δουλειά όλα σε υπερθετικό βαθμό για γίνει πραγματικότητα το όνειρο ενός πιτσιρικά από την Λάρισα, που μεγάλωσε απότομα και αποφάσισε να στηρίξει τον εαυτό του και όσους είχε δίπλα του.

Οι επιλογές του αρχηγού του Ολυμπιακού ήταν πάντα μοναδικές. Δεν θα άφηναν πολλοί ηγέτες τον έναν «αιώνιο», για να βρεθούν στον άλλον και να θέσουν ως στόχο την κορυφή. Ο Βασίλης Σπανούλης το έκανε. Μπήκε στο γραφείο των Αγγελόπουλων στις 11 Ιουλίου του 2010 και αποφάσισε να αλλάξει την ιστορία του Ολυμπιακού, του ελληνικού μπάσκετ και τελικά και του ευρωπαϊκού.

Πριν 10 χρόνια δήλωνε πως είναι γεννημένος ΗΓΕΤΗΣ και το μόνο που έμενε ήταν να το αποδείξει στο παρκέ. Τα λόγια, έγιναν πράξεις και η ιστορία γράφτηκε από τα δικά του χέρια, τις δικές του επιλογές και αποφάσεις. Μια ιστορία που είναι γεμάτη δόξα και επιτυχίες, που αφήνουν στην άκρη δυσκολίες και αντιξοότητες.

Ο «Kill Bill» της Ευρώπης πριν 10 χρόνια πήρε μια απόφαση και φρόντισε να μην απογοητεύσει κανέναν, με πρώτο και καλύτερο τον εαυτό του. Το «ερυθρόλευκο» μονοπάτι του είναι γεμάτο στιγμές, που δεν μοιάζουν με άλλες...

Ο Σπανούλης πήρε το στυλό και έβαλε την υπογραφή του σε μια διαδρομή που την έζησε όπως ήθελε εκείνος, την ευχαριστήθηκε και μπορεί να είναι υπερήφανος κοιτώντας τους σταθμούς της.

Μαζί του και μια ολόκληρη ομάδα, με την οποία δέθηκε, αγαπήθηκε, δοξάστηκε και φυσικά ηγείται.

2010 - Η αρχή μιας ραψωδίας

2010 - Η αρχή μιας ραψωδίας

2011 - Τίτλος από τον... πάγκο

2011 - Τίτλος από τον... πάγκο

2012 - Μια θρυλική σεζόν!

2012 - Μια θρυλική σεζόν!

2013 - Υποκλίνεται όλη η Ευρώπη

2013 - Υποκλίνεται όλη η Ευρώπη

2014 - Ένα τρίποντο που πανηγυρίστηκε μοναδικά

2014 - Ένα τρίποντο που πανηγυρίστηκε μοναδικά

2015 - Ακόμα μια παράσταση πάνω στην κορυφαία σκηνή

2015 - Ακόμα μια παράσταση πάνω στην κορυφαία σκηνή

2016 - Ένα πρωτάθλημα που δεν μοιάζει με κανένα

2016 - Ένα πρωτάθλημα που δεν μοιάζει με κανένα

2017 - Ακόμα ένα Final 4 με την ίδια υπογραφή

2017 - Ακόμα ένα Final 4 με την ίδια υπογραφή

2018 - Πρώτος και στην Ελλάδα!

2018 - Πρώτος και στην Ελλάδα!

2019/20 - Μία θρυλική σεζόν!

2019/20 - Μία θρυλική σεζόν!

Πριν από 10 χρόνια, στις 11 Ιουλίου του 2010 ένα ποδοσφαιρικό απόγευμα έμελλε να γίνει μπασκετικό και να ο τελικός του Mundial να χάσει κάτι από την λάμψη του. Οι παίκτες της Ισπανίας και της Ολλανδίας έχουν να... κατηγορούν τον «Kill Bill» που τους πήρε όλη την λάμψη. Στο ημίχρονο του ποδοσφαιρικού αγώνα η ΚΑΕ Ολυμπιακός έβγαλε ανακοίνωση και όλες οι ποδοσφαιρικές παρέες είχαν πλέον νέο θέμα συζήτησης. Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν και επίσημα παίκτης του Ολυμπιακού και το ευρωπαϊκό μπάσκετ βίωνε μια νέα και πολύ ενδιαφέρουσα κατάσταση.

«Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Βασίλη Σπανούλη. Ο διεθνής γκαρντ θα είναι παίκτης της ομάδας μας για τα επόμενα τρία χρόνια».

Ο «Kill Bill» ήταν ίσως το πιο «καυτό» όνομα του καλοκαιριού, μετά από μια εξαιρετική σεζόν, στην καλύτερη φάση της καριέρας του και όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες θα ήθελαν να τον κάνουν δικό τους. Οι Αγγελόπουλοι ήταν αποφασισμένοι να αλλάξουν την ιστορία και προσπάθησαν να κάνουν την μεταγραφή που θα αλλάξει τα δεδομένα. Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να χάσει έναν από τους πρωταγωνιστές και κορυφαίους παίκτες του «τριφυλλιού», του πρόσφερε νέο συμβόλαιο συνεργασίας και περίμενε την απάντηση του.

Οι πρόεδροι της ΚΑΕ Ολυμπιακός πλησίασαν τον Έλληνα γκαρντ, εξέφρασαν τον θαυμασμό τους, του μετέφεραν το πλάνο τους, έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη και έπεισαν τον Σπανούλη να πάρει μια τεράστια απόφαση για τον ίδιο και παράλληλα του έδωσαν τα ηνία όχι μόνο για την ομάδα του Ολυμπιακού, αλλά και το μέλλον της ομάδας του Πειραιά.

Ήταν Ιούλιος του 2010 όταν ανακοινώθηκε η μετακίνηση του Βασίλη Σπανούλη από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό και τίποτα πλέον δεν θα ήταν ίδιο. Η ιστορία είχε αλλάξει και ο «ερυθρόλευκος» γκραντ πλέον θα συνδέονταν ολοκληρωτικά με τον Πειραιά και την ομάδα του. Δεν του πήρε πολύ για να πανηγυρίσει τον πρώτο του «ερυθρόλευκο» τίτλο, αλλά αυτός ήταν ιδιαίτερος.

Το 2011 ο Ολυμπιακός γίνεται κυπελλούχος Ελλάδας, παίζοντας στον τελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό και νικώντας με 68-74. Ο VSpan δεν κατάφερε ποτέ να αγωνιστεί σε αυτόν τον τελικό, τον είδε από τον πάγκο, έχοντας πάντως την αφετηρία για τα καλύτερα που πρόκειται να έρθουν.

Τι να πει κανείς για την επόμενη σεζόν του Βασίλη Σπανούλη και του Ολυμπιακού; Την ημέρα της υπογραφής του συμβολαίου του είχε φανταστεί και οραματιστεί ακριβώς αυτή την σεζόν. Μπορεί να μην ξεκίνησε ιδανικά, αλλά το πλάνο της διοίκησης ήταν ξεκάθαρο, ο «Kill Bill» ήταν ο απόλυτος ηγέτης και γύρω του είχε νεαρούς έτοιμους να παλέψουν και να τα δώσουν όλα.

Η χρονιά ξεκίνησε με δυσκολίες, αλλά στην πορεία άλλαξε και απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ο Σπανούλης. Στο Final 4 ο Ολυμπιακός έκανε πράγματα που έχουν ξεχωριστή θέση στα βιβλία της ιστορίας και ο τελικός της Πόλης είναι ένα θαύμα που δεν μοιάζει με κανένα. Μία πάσα, ένα καλάθι και μια κορυφή, που άξιζε σε όλους, αλλά ο αρχηγός έδειξε τον δρόμο. Ο Ολυμπιακός ήταν και πάλι πρωταθλητής Ευρώπης μετά το 1997, είχε βρει τον ηγέτη που τον πήρε από το χέρι και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Μαζί με την Ευρώπη ήρθε και η κορυφή στην Ελλάδα με τους «ερυθρόλευκους» να επιστρέφουν και στα πρωταθλήματα.

Το 2012 έγινε η αρχή, το 2013 ολοκληρώθηκε ένα θαύμα. Ο Ολυμπιακός θα κάνει μοναδική σεζόν, η οποία θα ολοκληρωθεί με ακόμα ένα ευρωπαϊκό, με τους «ερυθρόλευκους» να επιστρέφουν στην κορυφή της Ευρώπης και να γράφουν ιστορία. Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε μια από τις κορυφαίες σεζόν της καριέρας του, με highlight το δεύτερο ημίχρονο με την Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό της Euroleague. O «Kill Bill» έδειξε σε όλη την Ευρώπη το δολοφονικό του ένστικτο και μάζεψε όλα τα τρόπαια, ατομικά και ομαδικά. Ο Ολυμπιακός είχε αποδείξει σε όλους ότι ο νέος του ηγέτης ήρθε για να αλλάξει την ιστορία και πλέον όλοι το έβλεπαν με τα μάτια τους.

Το 2014 ο Ολυμπιακός δεν έδωσε συνέχεια στις επιτυχίες και οι αλλαγές που έγιναν χρειάστηκαν χρόνο απ' όλους για να τις διαχειριστούν. Πάντως μια στιγμή που άπαντες χάρηκαν με την ψυχή τους ήρθε και πάλι από τον «ερυθρόλευκο» γκαρντ και ένα μεγάλο σουτ του. Ήταν 10 Απριλίου 2014, όταν ο Βασίλης Σπανούλης πέτυχε το νικητήριο καλάθι και οδήγησε τον Ολυμπιακό στη νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ο αρχηγός της ομάδας του Πειραιά πήρε την ευθύνη και ευστόχησε στο νικητήριο τρίποντο, στο τελευταίο δευτερόλεπτο με τον Ολυμπιακό να κερδίζει με τελικό σκορ 68-65, στην τελευταία αγωνιστική του Top-16.

Ακόμα μια σεζόν του Βασίλη Σπανούλη στον Ολυμπιακό και ακόμα μια παράσταση από τις λίγες στο βιογραφικό του. Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν μέχρι τον τελικό της Euroleague, αλλά για να πάνε εκεί χρειάστηκαν ένα one man show το οποίο και έδωσε ο αρχηγός τους. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο «εφιάλτης» των Ρώσων βγήκε μπροστά και έγραψε ιστορία. Έκανε ΤΕΡΑΣΤΙΟ παιχνίδι, πλήγωσε και πάλι τους Ρώσους και έστειλε την ομάδα του σε ακόμα έναν τελικό.

Το πρωτάθλημα του 2016 από τον Ολυμπιακό έχει την υπογραφή του «Kill Bill». Η σειρά ήταν στο 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού και με το ΟΑΚΑ να φλέγεται, αλλά ο Ολυμπιακός κατάφερε να φύγει νικητής. Η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε 63-63 και η πρώτη παράταση 71-71. Η δεύτερη παράταση ήταν η παράσταση του αρχηγού του Ολυμπιακού.

Πήρε τη μπάλα στα χέρια του με τους γηπεδούχους μπροστά στο σκορ με 81-79. Ο Διαμαντίδης στο τελευταίο του ματς προσπάθησε να τον σταματήσει, αλλά ο Σπανούλης έβαλε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ σουτ και έδωσε την νίκη στην ομάδα του. Το ίδιο έκανε και απέναντι στον Καλάθη, αφού και πάλι είχε την ψυχραιμία να τελειώσει το ματς και να δώσει τον τίτλο στον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός το 2017 έφτασε σε ακόμα ένα Final 4 αποδεικνύοντας σε όλους στην Ευρώπη ότι είναι μια από τις καλύτερες ομάδες τις τελευταίας δεκαετίας. Εκεί, στον ημιτελικό βρήκε και πάλι απέναντι του την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Σπανούλης φρόντισε να τους θυμίσει με την εμφάνιση του τον λόγο που οι Ρώσοι τον βλέπουν και... ιδρώνουν. Το αποτέλεσμα γνωστό και ο Kill Bill... δολοφονικός.

Στις 13 Απριλίου 2018, στο κλειστό της οδού Αρτάκης στη Νέα Σμύρνη, ο Σπανούλης κόντρα στον Πανιώνιο ήθελε μόλις 9 πόντους για να ξεπεράσει τον Νίκο Χατζή και για ακόμα μια φορά έγραψε ιστορία. Με 2.33 λεπτά να απομένουν για το τέλος της 3ης περιόδου, ο αρχηγός του Ολυμπιακού με 2/2 βολές έφτασε τους 5.201 πόντους συνολικά στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να διακοπεί και να τον συγχαρούν συμπαίκτες και αντίπαλοι. Άφησε στη δεύτερη θέση τον Χατζή, ο οποίος είχε κλείσει την καριέρα του με 5.200 πόντους.

Ο Βασίλης Σπανούλης ακόμα και στα 36 του χρόνια καταφέρνει να γράψει μοναδική ιστορία, όπως έκανε και φέτος. Μπορεί η σεζόν να είχε πολλές δυσκολίες όμως ο αρχηγός του Ολυμπιακού δεν σταματάει πουθενά. Με την έλευση του νέου έτους ήρθε και το αδιανόητο ρεκόρ, με τον Kill Bill να περνά στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών στην Euroleague. Ο «ερυθρόλευκος» γκαρντ με τρίποντο που σκόραρε στο 2:39' της αναμέτρησης κόντρα στη Φενέρμπαχτσε ξεπέρασε τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ανήκει πλέον στους «μύθους» του αθλήματος αφού εκτός από πρώτος σκόρερ είναι και ο κορυφαίος πασέρ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ένας ΜΥΘΟΣ του ευρωπαϊκού μπάσκετ και η διαδρομή του είναι πασπαλισμένη με ατόφιο χρυσάφι...