Ποκουσέφσκι: Το «διαμάντι» του Ολυμπιακού, που θέλει να βάλει στην συλλογή του το ΝΒΑ!

Ποκουσέφσκι: Το «διαμάντι» του Ολυμπιακού, που θέλει να βάλει στην συλλογή του το ΝΒΑ!

Αντωνία Σπανού
Ποκουσέφσκι: Το «διαμάντι» του Ολυμπιακού, που θέλει να βάλει στην συλλογή του το ΝΒΑ!
Ο Αλεξέι Ποκουσέφκσι στοχεύει σε μια πολύ καλή θέση στο επερχόμενο ντραφτ και το «διαμάντι» είναι πανέτοιμο να δουλέψει και να λάμψει μέσα στην πιο ακριβή συλλογή.

Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι ανεβαίνει σε κάθε εκτίμηση και πιο πολύ με την τελευταία για το επερχόμενο ντραφτ να τον θέλει στην πρώτη 25άδα. Ο νεαρός παίκτης του Ολυμπιακού έχει πολύ καλές προοπτικές και τα καλά λόγια δεν λείπουν για εκείνον από τους Αμερικάνους εκτιμητές. Στο τελευταία mock draft που δημοσίευσε το Bleacher Report ο Ποκουσέφκσι βρίσκεται με άνεση στον πρώτο γύρο και συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις τον θέλουν στην 24η θέση και την επιλογή από τους Τζαζ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο Ποκουσέφσκι ίσως να πρέπει να πάει νωρίτερα στην Αμερική για να τον δουν και από κοντά πριν το ντραφτ. Πάντως, άσχετα από αυτό υπάρχει θέληση, από τους GM να τζογάρουν μαζί του. Η αδύνατη φιγούρα του προβληματίζει, αλλά η ικανότητα του στο σουτ, στην πάσα και στην άμυνα φαντάζουν πολύ χρήσιμες για το μπάσκετ της δεκαετίας που έρχεται».

Ο νεαρός Σέρβος δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό, αλλά σίγουρα δεν έχει προλάβει να δείξει ολοκληρωμένο το ταλέντο, αφού όσο μεγαλώνει ωριμάζει και είναι πιο έτοιμος να συνδυάσει το ταλέντο του με το σώμα του και την ανάπτυξη αυτού, που είναι το πρόβλημα που εντοπίζουν και οι Αμερικάνοι.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

Η πορεία του στα «ερυθρόλευκα» είναι μια ιστορία πίστης και επιτυχίας για τον Ολυμπιακό, που έδωσε ευκαιρίες στον νεαρό και εκείνος φροντίζει να προβάλλει τον εαυτό του σε ολόκληρο τον κόσμο, με το ΝΒΑ φυσικά να μην αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Σε ηλικία 17 ετών, 2 μηνών και 21 ημερών, ο Ποκουσέφσκι πέρασε ως αλλαγή του Ζακ ΛεΝτέι, στις 19 Μαρτίου του 2019, με ένα λεπτό να απομένει για τη λήξη της αναμέτρησης με την Μπάγερν Μονάχου και έγραψε ιστορία, μέσα σε αποθέωση.

Άφησε πίσω του τον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος είχε κάνει ντεμπούτο για τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη το 2002 κόντρα στην Σλασκ Βρόκλαβ σε ηλικία 17 ετών, 7 μηνών και 17 ημερών και ο μικρός έβαλε τις βάσεις για το σπουδαίο μέλλον, που αναμένεται να έχει στα «ερυθρόλευκα». Μόλις τον σήκωσε ο Μπλατ και ξεκίνησε να βγάζει την φόρμα του, ο κόσμος στο ΣΕΦ κατάλαβε ότι μπροστά του βλέπει κάτι μοναδικό.

Οι φωνές να γίνει φάουλ για να περάσει ο πιτσιρικάς στο παρκέ, ήταν ξεχωριστές και μόλις μπήκε άπαντες ήθελαν να πάριε το σουτ που πήρε. Ένα παιδί μόλις στα 17 του, με αγνό μπασκετικό ταλέντο έκανε τα πρώτα του βήματα και όσοι ήταν στο ΣΕΦ έγιναν μάρτυρες. Μπορεί ο Μπλατ να απολογήθηκε και να πήρε την ευθύνη για την επίθεση στο τέλος, όμως ο κόσμος το ζητούσε, το ήθελε και κανείς δεν μετάνιωσε. Ο «Πόκου» έβαλε τον πρώτο του πόντο και ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο της μπασκετικής του ιστορίας.

«Ευχαριστώ όλους όσοι που ήταν στο παιχνίδι, τον κόσμο που ήρθε. Ένιωθα καλά όταν μπήκα. Ο Μπλατ μου δίνει την ευκαιρία να παίζω ελεύθερα και νιώθω πολύ καλά. Αυτό το καλάθι θα το θυμάμαι για πάντα», είπε στην κάμερα της Nova και συμπλήρωσε για την συνέχεια: «Πάω βήμα - βήμα. Θέλω να ξεκινήσω να παίζω στον Ολυμπιακό, να είμαι στην 12άδα, όπως σήμερα, και να βοηθήσω την ομάδα να πάρει την Euroleague».

Ο Ποκουσέφσκι από τα μέσα της σεζόν του 2018 προπονείται με την ανδρική ομάδα, ενώ αγωνιζόταν πρώτα στην εφηβική ομάδα και πέρυσι ενίσχυσε κατά κύριο λόγο την αναπτυξιακή ομάδα του Ολυμπιακού. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν σταματά να ψηλώνει και παράλληλα δουλεύει το σώμα του για να διαχειριστεί το ύψος του, αλλά και το πλούσιο ταλέντο του.

Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 2001, ο πιτσιρικάς Σέρβος μετακόμισε στην Ελλάδα, μαζί με την μητέρα του, το 2015 για να παίξει για τον Ολυμπιακό. Με πατέρα προπονητή άλλωστε, το ταλέντο είχε μπει από την αρχή στον σωστό δρόμο. Ξεκίνησε από γκαρντ την καριέρα του, κάπως έτσι βρέθηκε και και στον Ολυμπιακό, αλλά το σώμα του είχε άλλη... άποψη. Ψήλωσε απότομα, από το 1.96 που ήταν όταν έφτασε στην Ελλάδα και αφού ξεπέρασε τα 2 μέτρα και μπήκε σε ένα ειδικό καθεστώς, ώστε να να βρει την θέση που του ταιριάζει και να προσαρμόσει το ύψος του σε αυτήν.

Ο Ολυμπιακός τον είδε ως ένα τεράστιο project και φροντίζει να τον προσέχει σαν τα... μάτια του. Αρχικά το αδύναμο και αδύνατο κορμί του δημιούργησε κάποια ερωτηματικά (παρόμοια με αυτά που έχουν οι Αμερικάνοι), αλλά από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι έχει ταλέντο που θα μπορέσει να επισκιάσει την αδυναμία αυτή..

Ο νεαρός παίκτης έχει Σέρβικο διαβατήριο και πιάνει θέση ξένου στον Ολυμπιακό, γι' αυτό και τα τελευταία χρόνια δεν πήρε ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα, αλλά ο Μπλατ τον ξεχώρισε και τον άφησε να κάνει ντεμπούτο στην Ευρώπη, με τον κόσμο να τον αγκαλιάζει από την πρώτη στιγμή και να τον στηρίζει με θέρμη.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΝΤΡΑΦΤ

Ο Ποκουσέφσκι άρχισε να παίζει μπάσκετ στο Νόβι Σαντ σε ηλικία 6 ετών και από την αρχή φάνηκε τι ήταν ικανός να κάνει. Ο πατέρας του ήταν προπονητής σε μικρότερες ομάδες στη Σερβία και βιντεοσκοπούσε όλα τα παιχνίδια του Αλεξέι. Αυτά τα βίντεο στο YouTube έφεραν τον «Πόκου» στην Ελλάδα: «Ένας προπονητής του Ολυμπιακού τα είδε και κάλεσε τον πατέρα μου»!.

Σε ηλικία 13 ετών ήρθε στην Αθήνα, δίχως να έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του Ολυμπιακού: «Είναι ένα κλαμπ με τεράστια ιστορία όμως ήμουν πολύ νέος και ήξερα ελάχιστα πράγματα. "ΟΚ, θα πάω στην Ελλάδα, θα παίξω εκεί και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ". Στην αρχή η κατάσταση ήταν δύσκολη. Ήμουν μόνος σε μια νέα χώρα, μια νέα πόλη, με μια νέα γλώσσα και μια νέα κουλτούρα. Έπειτα από έναν χρόνο κατάλαβα ότι υπάρχει πίεση και ό,τι πρέπει να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου για να κερδίζεις».

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έκανε πιο εύκολη τη μετάβαση του Ποκουσέφσκι στα νέα δεδομένα: «Όταν ήμουν νεότερος, ο Νίκολα έκανε προπονήσεις μαζί μου στο ίδιο γήπεδο. Έπειτα από 10 χρόνια είμαστε μαζί στην ίδια ομάδα. Με βοηθάει να "διαβάζω" το παιχνίδι και να δω κάποια πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Από κει και πέρα, το να είμαι στην ίδια ομάδα με τον Βασίλη Σπανούλη και τον Γιώργο Πρίντεζη είναι κάτι απίστευτο. Η συγκέντρωση του Σπανούλη στον στόχο του είναι απίθανη. Σε κάθε προπόνηση είναι 100% συγκεντρωμένος. Επίσης έμαθα από την ενέργεια και την άμυνα του Παπανικολάου».

Με τον καιρό τα πράγματα έγιναν πιο απλά για τον νεαρό. Πηγαίνει σχολείο κανονικά στην Ελλάδα, έχει μάθει την γλώσσα και πλέον προπονείται με την ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού, μαζεύοντας χρήσιμες παραστάσεις και εμπειρίες.

Ο ύψους 2μ.11 γκαρντ των «ερυθρόλευκων» συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Adidas Next Generation Tournament και αναδείχθηκε κορυφαίος μπλοκέρ με 3.5 κοψίματα ανά αγώνα, έχοντας μάλιστα το καλύτερο ποσοστό πίσω από τα 6μ.75 (52.6%). Επίσης ήταν δεύτερος στα κλεψίματα (2.3) και τέταρτος στο κομμάτι της αξιολόγησης (22), έχοντας παράλληλα 15.8 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ μ.ό. για τον Ολυμπιακό που ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στο τουρνουά με ρεκόρ 3-1.

Κάθε χρόνο και κάθε τουρνουά ο Ποκουσέφσκι φρόντισε να δείχνει και δείγματα του ταλέντου του. Το ίδιο έκανε και στο Eurobasket U18 που έκανε μερικά πολύ μεγάλα παιχνίδια με την Εθνική ομάδα της Σερβίας, έχοντας τελικά 10 πόντους κατά μέσο όρο, 7.2 ριμπάουντ και 3.7 ασίστ, τραβώντας τα βλέμματα σε Ευρώπη και ΝΒΑ. Η φετινή σεζόν τον βρήκε στην αναπτυξιακή ομάδα των «ερυθρόλευκων», αλλά σε μια δύσκολη σεζόν, στην οποία τραυματίστηκε και αναγκάστηκε να μείνει αρκετό καιρό εκτός δράσης. Πάντως έπαιξε σε 11 παιχνίδια και σε αυτά είχε 10.8 πόντους, 7.9 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ.

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Ο νεαρός Σέρβος έθεσε συμμετοχή στο φετινό... διαφορετικό, εξαιτίας του κορονοϊού, ντραφτ και από την αρχή έπαιζε κοντά στο τέλος της 20άδας. Οι εκτιμήσεις και τα λόγια όμως που ακούγονται για εκείνον, τον ανεβάζουν κάθε μέρα και πιο πολύ, ενώ το το τελευταίο mock από το Bleacher Report τον θέλει στο Νο.24 σε μια θέση που την επιλογή για την ώρα την έχουν οι Τζαζ. Οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει για εκείνον είναι πάρα πολλές. Άλλωστε στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Έτσι και ο Ποκουσέφκσι έχει μπει στο μικροσκόπιο των σκάουτερ με τα θετικά του και τα αρνητικά να απλώνονται μπροστά στα μάτια όλου του μπασκετικού πλανήτη. Ο νεαρός είναι ένας γκαρντ, σε σώμα ψηλού, που έχει τρανταχτές αδυναμίες και αυτές είναι φανερές δια γυμνού οφθαλμού.

Είναι αδύνατος και αδύναμος γεγονός που τονίζεται σε κάθε ρεπορτάζ που τον αφορά και πάντα το ίδιο ρεπορτάζ συνδυάζεται με ένα αλλά. Αλλά έχει τρομερές ικανότητες σε άμυνα και επίθεση, με ικανότητα στο σουτ, την άμυνα και την πάσα που δύσκολα βρίσκεις σε παίκτη που φτάσε τα 210 εκατοστά. Η φανερή του αδυναμία μπορεί να... διορθωθεί με πολλή δουλειά στο γυμναστήριο, κάτι στο οποίο είναι... μάστερ οι Αμερικανοί και αυτό το μείον είναι κάτι που εύκολα προσπερνούν, χωρίς πάντως να εγγυάται κάποιος ότι θα πετύχει στον δύσκολο κόσμο του ΝΒΑ. Σε αυτό δεν βοηθάει και το γεγονός ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού δεν θα γίνουν φέτος τα try outs και έτσι οι παραστάσεις ειδικά από τους παίκτης της Ευρώπης, δεν καλύπτουν τους σκάουτερς, που ψάχνουν και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Η ρήτρα που μπορεί να δώσει το ΝΒΑ για οποιονδήποτε παίκτη και την αποδέσμευση του από την Ευρώπη φτάνει μέχρι και τις 700 χιλιάδες δολάρια, με τον Ολυμπιακό και τον παίκτη να βλέπουν τι θα γίνει στο ντραφτ και να κάθονται στο τραπέζι για να αποφασίσουν τι θα γίνει στο μέλλον του παίκτη.

Photo Credits: Μαριλίζα Κοντογεώργου