Τσαρλς Μπάρκλεϊ: Ο «Sir» που δεν σήκωνε... μύγα στο σπαθί του! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Τσαρλς Μπάρκλεϊ: Ο «Sir» που δεν σήκωνε... μύγα στο σπαθί του! (vids)

bet365

O Τσαρλς Μπάρκλεϊ κλείνει 56 χρόνια ζωής και το gazzetta.gr του εύχεται χρόνια πολλά με τις 10 χαρακτηριστικές στιγμές του εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών!

Ποιος να το περίμενε... Ένας χοντρούλης με μπόι μικρότερο από τα δύο μέτρα θα έφτανε στο σημείο να γίνει ένας από τους most dominant πάουερ φόργουορντ στην ιστορία του ΝΒΑ!

Ο λόγος φυσικά για τον απόφοιτο του Auburn από την γενέτειρά του Αλαμπάμα. Ο «Sir Charles» ή «Chuck» ή «The Round Mound of Rebound» όπως είναι τα... παρατσούκλια του Τσαρλς Μπάρκλεϊ «έγραψε» την δική του ιστορία στο ΝΒΑ στα 16 χρόνια που έμεινε στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Συνολικά μέτρησε 1.073 παιχνίδια στην κανονική περίοδο και άλλα 123 στα playoffs έχοντας 22,1 πόντους κατά μέσο όρο με 11,7 ριμπάουντ, 3,9 ασίστ και 1,5 κλεψίματα. Επίσης πήρε μέρος σε 11 All Star Games (MVP το 1991) ενώ αναδείχθηκε και MVP του ΝΒΑ το 1993.

Βέβαια δεν κατάφερε ποτέ στην καριέρα του να κατακτήσει κάποιο πρωτάθλημα έχοντας αγωνιστεί σε Φιλαδέλφεια (1984-1992), Φοίνιξ (1992-1996) και Χιούστον (1996-2000) ωστόσο ήταν ένα από τα καλύτερα «τεσσάρια» στην ιστορία του ΝΒΑ. Το νούμερο «34» έχει αποσυρθεί τόσο από τους Σίξερς όσο και από τους Σανς!

Ο «Sir» κλείνει 56 χρόνια ζωής και το gazzetta.gr θυμάται 10 από τις καλύτερες στιγμές του στο ΝΒΑ!

10.Η μυθική εμφάνιση στο Game 3 το 1994

Η σεζόν 1993-94 δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή για τον Μπάρκλεϊ αφού έχασε 17 παιχνίδια της regular season λόγω τραυματισμού. Στα 65 ματς που έδωσε το «παρών» με τους Σανς μέτρησε κατά μέσο όρο 21,6 πόντους ωστόσο θα θυμάται για πάντα τους 56 πόντους που είχε πετύχει στο Game 3 της σειράς με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Επίσης είχε 14 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα και μία τάπα σε 41 λεπτά συμμετοχής.

9.Πρώτος ριμπάουντερ του ΝΒΑ

Αν και rookie τη σεζόν 1984-85 κατάφερε να σταθεί επάξια δίπλα από τους Τζούλιους Έρβινγκ και Μόουζες Μαλόουν έχοντας 14 πόντους και 8,6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Ήταν ολοφάνερο ότι θα κυριαρχούσε στο ΝΒΑ και με αφορμή το γεγονός ότι ο Μαλόουν βρέθηκε στην Ουάσινγκτον και ο Έρβινγκ είχε «πατήσει» τα 36 του χρόνια κατάφερε να... βγει μπροστά και με 14,6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο να κερδίσει τον αντίστοιχο τίτλο του ΝΒΑ το 1987!

8.Ο «καυγάς» με τον Σακίλ Ο' Νιλ

Μπορεί τώρα να είναι αχώριστοι φίλοι και να πειράζει ο ένας τον άλλον στο στούντιο του ΤΝΤ, αλλά στις 10 Νοεμβρίου 1999 παραλίγο να... σκοτωθούν μεταξύ τους. Ο Ο' Νιλ που αγωνιζόταν στους Λέικερς έσπρωξε τον Μπάρκλεϊ, εκείνος του πέταξε τη μπάλα στο κεφάλι και αμέσως πιάστηκαν στα χέρια, σε έναν από τους πιο... επικούς καυγάδες στην ιστορία του ΝΒΑ!

7.To «32» προς τιμήν του «Μάτζικ» Τζόνσον

Τη χρονιά που ο «Μάτζικ» Τζόνσον ανακοίνωσε ότι είναι φορέας του HIV οι αντιδράσεις ήταν πολλές από τους παίκτες του ΝΒΑ. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν ότι δεν ήθελαν να βρεθούν στο ίδιο παρκέ με τον σταρ του πρωταθλήματος σε αντίθεση με τον Μπάρκλεϊ που προχώρησε σε μια μοναδική κίνηση. Θέλοντας να τιμήσει τον «Μάτζικ» και να σταθεί στο πλευρό του, επέλεξε να αγωνιστεί την σεζόν 1991-92 φορώντας το νούμερο «32» το οποίο είχε ο Τζόνσον στους Λέικερς: «Απλά παίζουμε μπάσκετ» ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.

6.Το «κύκνειο» άσμα του «Sir»

Στις 19 Απριλίου 2000 και έχοντας ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς την σεζόν 1999-2000, ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ έμελλε να γράψει τους τίτλους τέλους της καριέρας του. Στην αναμέτρηση των Χιούστον Ρόκετς με τους Βανκούβερ Γκρίζλις αγωνίστηκε για έξι λεπτά και γνώρισε την πραγματική αποθέωση έχοντας ευστοχήσει σε ένα από τα τρία σουτ που επιχείρησε.

5.Ο τίτλος της Δύσης με τους Σανς

Μυθική ήταν η σειρά με τους Σιάτλ Σούπερσονικς για τους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας το 1993. Ο Μπάρκλεϊ πραγματοποίησε φοβερές εμφανίσεις οδηγώντας τους Φοίνιξ Σανς στους τελικούς του ΝΒΑ με 4-3 νίκες. Στο 7ο ματς της σειράς ήταν ασταμάτητος με την ομάδα της Αριζόνα να κερδίζει με 123-110. Αγωνίστηκε 46 λεπτά και σε αυτό το διάστημα πέτυχε 44 πόντους με 12/20 σουτ, 19/22 βολές, ενώ μάζεψε και 24 ριμπάουντ!

4.Η στιγμή που θέλει να ξεχάσει...

Την σεζόν 1990-91 οι Σίξερς είχαν ταξιδέψει στο Νιου Τζέρσεϊ για την αναμέτρηση με τους Νετς. Κι ενώ ήταν φοβερός στο παρκέ έχοντας 32 πόντους, 17 ριμπάουντ και έξι ασίστ, ένας φίλαθλος τον έβριζε όλη την ώρα χρησιμοποιώντας ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς. Ο Μπάρκλεϊ θέλησε να τον φτύσει ωστόσο δεν... σημάδεψε καλά με αποτέλεσμα να «πετύχει» ένα μικρό κοριτσάκι! Στη συνέχεια τιμωρήθηκε με πρόστιμο 10.000 δολαρίων, ενώ ο ίδιος ζήτησε συγνώμη, ενώ έγινε φίλος με το κοριτσάκι και την οικογένεια του προσφέροντας δωρεάν εισιτήρια για τα παιχνίδια του ΝΒΑ!

3.Η MVP χρονιά του

Η σεζόν 1992-93 ήταν η καλύτερη και πιο ουσιαστική του «Chuck» στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Συγκεκριμένα είχε πάρει από το χέρι τους Φοίνιξ Σανς και τους είχε φτάσει μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ κόντρα στην παρέα του Μάικλ Τζόρνταν και τους Σικάγο Μπουλς. Ο ίδιος αναδείχθηκε MVP της regular season έχοντας κατά μέσο όρο 25,6 πόντους και 12,2 ριμπάουντ ωστόσο δεν μπόρεσε να εξαργυρώσει τη μυθική του σεζόν και με την κατάκτηση του τίτλου.

2.Ο σάλος με το... «δεν είμαι πρότυπο»

Το 1993 η διαφήμιση της ΝΙΚΕ με πρωταγωνιστή τον Μπάρκλεϊ έμελλε να προκαλέσει θύελλες αντιδράσεων. Ο ίδιος ο «Sir» ελεγε στο εν λόγω διαφημιστικό: «Δεν είμαι πρότυπο, οι γονείς είναι πρότυπα. Δεν σημαίνει πως επειδή καρφώνω μπορώ να αναθρέψω παιδιά» για να ακολουθήσει μια δήλωση στην οποία ανέφερε: «Εκατομμύρια τύποι στις φυλακές μπορούν να καρφώσουν. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι πρότυπα για τα παιδιά!»

1.Η τελευταία του ευκαιρία για τον τίτλο

Πολλοί πίστεψαν την σεζόν 1996-97 ότι ο Μπάρκλεϊ θα είχε την μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Μαζί με τους Ολάζουον και Ντρέξλερ συνέθετε μια αξιοζήλευτη big-three στους Ρόκετς, οι οποίοι ήθελαν να κατακτήσουν το τρίτο τους πρωτάθλημα τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Κάτι που -τελικά- δεν έγινε ποτέ. Στην σειρά με τους Γιούτα Τζαζ αποκλείστηκαν με 4-2 νίκες, έχοντας κριθεί τα πάντα στο Game 6 στο Χιούστον. Ο ίδιος είχε 20 πόντους, 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ωστόσο οι Τζαζ των Μαλόουν (24π., 11ρ.) και Στόκτον (25π., 13ασ.) τον άφηναν χωρίς δαχτυλίδι (103-100).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα