Τόνεϊ Ντάγκλας: Ένας σταρ... αντιστάρ στην Εφές! (vids)

Τόνεϊ Ντάγκλας: Ένας σταρ... αντιστάρ στην Εφές! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Τόνεϊ Ντάγκλας: Ένας σταρ... αντιστάρ στην Εφές! (vids)
H Αναντολού Εφές θα προσπαθήσει να... σώσει τα προσχήματα από τον κάκιστο πρώτο γύρο με τέσσερις νίκες σε 15 ματς και η EuroLeague Greece παρουσιάζει τον παίκτη των 409 αγώνων στο ΝΒΑ που θέλει να αλλάξει το «τσιπάκι» της τουρκικής ομάδας.

Στο άκουσμα της είδησης για την απόκτηση του Τόνεϊ Ντάγκλας από την Αναντολού Εφές, χρειάστηκε και μια... δεύτερη ματιά στους επίσημους λογαριασμούς της ομάδας στα social media προκειμένου να επιβεβαιωθεί στο 100%.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο 31χρονος παίκτης αποτελούσε τον σούπερ σταρ του ΝΒΑ, ο οποίος θα μπορεί να πάρει την ομάδα στις πλάτες του μέχρι τα playoffs της EuroLeague. Σίγουρα όμως αποτελεί μια προσθήκη που ανεβάζει επίπεδο την Αναντολού Εφές και της δίνει ελπίδα... ζωής εν όψει του δεύτερου γύρου στη διοργάνωση.

Μην ξεχνάμε ότι ήταν η ομάδα με τις λιγότερες εντός έδρας νίκες, αφού μόνος δύο φορές κατάφερε να κερδίσει στο «Sinan Erdem Dome» τους αντιπάλους της (σ.σ. Αρμάνι και Μπάμπεργκ). Στα υπόλοιπα έξι ματς γνώρισε και ισάριθμες ήττες, γεγονός που την έφερε στον «πάτο» της κατάταξης με 4-11 ρεκόρ και έναν... απέραντο «Γολγοθά» στο δεύτερο μισό της regular season.

Γι' αυτό αποκτήθηκε ο Ντάγκλας

Άλλωστε ο λόγος που αποκτήθηκε ο Τόνεϊ Ντάγκλας είναι ξεκάθαρος. Να μπορέσει να πάρει η Εφές την ώθηση που χρειάζεται ώστε να κάνει το μεγάλο ντεμαράζ για την είσοδό της στα playoffs. Δύσκολο ναι, αλλά όχι και ακατόρθωτο αν αναλογιστεί κανείς τα... τρελά αποτελέσματα που βλέπουμε κάθε εβδομάδα στα παρκέ της EuroLeague.

Ο Ντάγκλας είναι ένας παίκτης που αγωνίζεται και στις δύο θέσεις των γκαρντ, ο οποίος μέτρησε 409 ματς στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη (394 στην κανονική περίοδο και άλλα 15 στα playoffs) έχοντας κατά μέσο όρο 7,6 πόντους, 2,3 ασίστ, 2,1 ριμπάουντ, 0,9 κλεψίματα με 40% στα σουτ εντός παιδιάς, 35% στα τρίποντα και 82% στις βολές ανά 19 λεπτά συμμετοχής.

Αριθμοί που δεν εντυπωσιάζουν, αλλά σίγουρα δεν περνούν και απαρατήρητοι! Για το ΝΒΑ ήταν ένας παίκτης υπερπολύτιμος για να έρχεται από τον πάγκο. Για την Ευρώπη θα είναι ο... κουμανταδόρος της Εφές. Μπορεί να χαρακτηρίζεται «combo guard» αλλά εκείνος θεωρεί τον εαυτό του point guard και θέλει να αγωνίζεται στον «άσο».

Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ντάγκλας έμεινε μόνο μία χρονιά στο κολέγιο του Άουμπουρν (2004-2005)! Αν και ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 16,9 πόντους ως «δυάρι» εκείνος θεώρησε ότι πρέπει να παίξει στον «άσο» προκειμένου να έχει ελπίδες να επιλεγεί στο draft του ΝΒΑ. Και αυτό επειδή... υστερούσε σε ύψος (1.88μ.)! Μάλιστα το καλοκαίρι του 2005 είχε ζητήσει επιτακτικά να γίνει trade σε άλλο κολέγιο αφού νόμιζε ότι θα έμπαινε... πρόωρο τέλος στο μέλλον του.

Η χρονιά της καταξίωσης και η σύνδεση με τον... Γκάουντλοκ

Έτσι λοιπόν στις 29 Ιουνίου 2005 βρέθηκε στο Florida State University, όπου ο προπονητής της ομάδας Λέοναρντ Χάμιλτον του εμπιστεύτηκε την ομάδα ως βασικό πλέι μέικερ! Μάλιστα την τελευταία του χρονιά (2008-09) έκανε «όργια» στην περιφέρεια ACC έχοντας κατά μέσο όρο 21,5 πόντους, 3,9 ριμπάουντ και 2,9 ασίστ! Ουσιαστικά είχε «κλειδώσει» την... επιλογή στο draft, απλά περίμενε να δει ποια ομάδα θα τον επιλέξει και σε ποιο νούμερο!

Μία θέση πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, ο Ντάγκλας επιλέχθηκε από τους Λος Άντζελες Λέικερς (νο 29) ωστόσο δεν έμεινε για περισσότερο από μια-δυο ώρες παίκτης των «Λιμνανθρώπων». Αμέσως έγινε trade στους Νιου Γιορκ Νικς, οι οποίοι έδωσαν ένα draft pick δεύτερου γύρου το 2011 και 3 εκατομμύρια δολάρια. Για την... ιστορία το συγκεκριμένο pick ήταν ο... Άντριου Γκάουντλοκ (!) στο νο 46 του draft το 2011!

Πήγε για να... μείνει στο ΝΒΑ

Κάπως έτσι ξεκίνησε και το ταξίδι του Τόνεϊ Ντάγκλας στο ΝΒΑ, ο οποίος από τη πρώτη του -κιόλας- σεζόν έδειξε τις δυνατότητές του. Ουσιαστικά ήταν το back-up του Κρις Ντούχον και μάλιστα φρόντισε να κάνει ρεκόρ καριέρας με 30 πόντους κόντρα στους Μπουλς, ενώ έναν χρόνο αργότερα ισοφάρισε το ρεκόρ τριπόντων των Νικς ευστοχώντας εννέα φορές έξω από την περίμετρο και δη σε ματς με τους Γκρίζλις.

Μάλιστα η σεζόν 2010-11 ήταν και η καλύτερή του στο ΝΒΑ αφού αγωνίστηκε σε 81 ματς της κανονικής περιόδου έχοντας κατά μέσο όρο 10,6 πόντους ανά 24,3 λεπτά συμμετοχής με 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 38% στα τρίποντα. Στη Νέα Υόρκη έμεινε άλλη μια χρονιά πριν γίνει trade στους Χιούστον Ρόκετς μαζί με τους Τζος Χάρελσον και Τζερόμ Τζόρνταν για χάρη του βετεράνου Μάρκους Κάμπι. Με τους Ρόκετς το καλύτερο παιχίδι του ήταν απέναντι στους Λέικερς όταν και σημείωσε 22 πόντους.

Ο... συμπαίκτης Σίνγκλετον και το NFL!

Έκτοτε ξεκίνησε να γίνεται γυρολόγος του ΝΒΑ, χωρίς να μπορεί να στεριώσει σε μια ομάδα. Συγκεκριμένα αγωνίστηκε κατά σειρά σε Γκόλντεν Στέιτ, Μαϊάμι, Νέα Ορλεάνη και Μέμφις, ενώ από το περασμένο καλοκαίρι κυκλοφορούσε στην... free agency. Μάλιστα για ένα διάστημα (2014-15) πέρασε και από την Κίνα και δη από τους Jiangsu Dragons (σ.σ. νυν ομάδα του Ραντούλιτσα) όπου ήταν συμπαίκτης με τον Κρις Σίνγκλετον!! Εκείνη τη περίοδο ήταν οι δύο ξένοι της ομάδας, με τον Ντάγκλας να έχει κατά μέσο όρο 24,9 πόντους, 4,8 ριμπάουντ και 3,2 ασίστ και τον Σίνγκλετον να προσθέτει άλλους 22,5 πόντους και 12,6 ριμπάουντ!

Ο Ντάγκλας ωστόσο θα μπορούσε να γίνει και παίκτης του American Football ωστόσο τον κέρδισε το μπάσκετ και δεν ακολούθησε τα χνάρια του αδερφού του. Ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος, Χάρι Ντάγκλας, είναι επαγγελματίας παίκτης του NFL και αγωνίζεται τώρα στους Tennessee Titans ως wide receiver. Ουσιαστικά και αυτός εκμεταλλεύεται την ταχύτητά του και ο οποίος είχε επιλεγεί στο draft του NFL το 2008 ως απόφοιτος του Λούιβιλ από τους Ατλάντα Φάλκονς όπου αγωνίστηκε μέχρι το 2014.