Ηλίας Παπαθεοδώρου: Ο πατέρας των Εθνικών μας «παιδιών»!

Αντωνία Σπανού
Ηλίας Παπαθεοδώρου: Ο πατέρας των Εθνικών μας «παιδιών»!

bet365

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου με δάκρυα στα μάτια είδε τα «παιδιά» του να γράφουν άλλη μια χρυσή σελίδα ιστορίας και το gazzetta.gr ακολουθεί την απίστευτη διαδρομή του Έλληνα προπονητή.

«Θα δούμε αν θα γίνει χρυσή η γενιά τα επόμενα χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια απόλυτα πετυχημένη γενιά. Μια παρέα που έχει παρουσιάσει τρομακτική συνέπεια τα τελευταία χρόνια. Είμαι πολύ περήφανος γι' αυτά τα παιδιά. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Το μόνο που θυσιάζω είναι χρόνο από τα παιδιά μου. Δεν πειράζει, είμαι υπερήφανος γιατί τα υπόλοιπα παιδιά μου με κάνουν υπερήφανο»!

Με αυτά τα λόγια και τα μάτια γεμάτα δάκρυα ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έδωσε φωνή σε όσο σκεφτόταν μέσα στο κεφάλι του.

Για ακόμα ένα καλοκαίρι επέλεξε να αφήσει τα παιδιά του για να είναι δίπλα στα «παιδιά» του και να τα δει να γράφουν ακόμα μια χρυσή σελίδα ιστορίας και να πετυχαίνουν ένα μέρος των ονείρων τους.

Είναι εκείνος που πριν 5 χρόνια ξεκίνησε την συνεργασία του με την Ομοσπονδία πήρε αυτά τα παιδιά μικρά ακόμα, στάθηκε με πολλούς και διαφορετικούς ρόλους δίπλα τους για να πετυχαίνουν σταδιακά έναν έναν τους στόχους τους και να κατακτούν την μια κορυφή μετά την άλλη.

Είναι εκείνος που όταν φεύγει η πίεση, χαμογελά, γεμίζει δάκρυα και πανηγυρίζει με τα αγόρια του, όπως θα πανηγύριζε με τα δικά του παιδιά.

Στάθηκε δίπλα τους, τους καθοδήγησε, τους μάλωσε, τους φώναξε, τους αγκάλιασε και στο τέλος έκλαψε μαζί τους βλέποντας τους πιτσιρικάδες του να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρα τους και βάζοντας το λιθαράκι του να γράφουν όλοι μαζί ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ.

Το gazzetta.gr ακολουθεί την διαδρομή του Παπαθεοδώρου στα εντυπωσιακά επιτεύγματα με τις ομάδες τους αλλά και σε αυτά που έχει καταφέρει με τις μικρές Εθνικές.

Από τον Αθηναϊκό κοντά 22 χρόνια πριν, τον Λαρισαϊκός, στο Μαρκόπουλο, στο θαύμα της Κηφισιάς, την Αστάνα και πλέον τον επαναπατρισμό για τον ΠΑΟΚ. Μέσα σε όλα αυτά και οι απίστευτες στιγμές με την Εθνική και τις διακρίσεις να διαδέχονται η μία την άλλη.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΤΗΣ... ΑΝΟΔΟΥ

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1975 και έπαιξε μπάσκετ για τον Αθηναϊκό με τον οποίο έκανε τα πρώτα του βήματα και ως προπονητής.

Ξεκίνησε το 1995 από τα παιδικά τμήματα και ανέβηκε όλες τις βαθμίδες μέχρι και το 2002. Από εκεί αποφασίζει να μετακομίσει στον Λαρισαϊκό από το 2002 μέχρι και το 2004.

Με την Αθηναϊκή ομάδα ξεκίνησε να γράφει την δικιά του ιστορία και πανηγύρισε την πρώτη του άνοδο στην Β' ΕΣΚΑ και χωρίς να χάσει χρόνο την επόμενη χρονιά την πήγε στην Α' ΕΣΚΑ.

Τα επόμενα τρία χρόνια ο Ηλίας Παπαθεοδώρου βρέθηκε στο Μαρκόπουλο όπου ήταν ο προπονητής της ομάδας πριν μετακομίσει στην Κηφισιά και δημιουργήσει το «θαύμα» της ομάδας των Βορείων Προαστίων.

Το 2007 υπογράφει στην Κηφισιά και η ομάδα αρχίζει να κάνει απίστευτα πράγματα.

Η ομάδα με τον Παπαθεοδώρου στο τιμόνι καταφέρνει και φτάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της την σεζόν 2011-12 στην Α2 και από εκεί την επόμενη χρονιά να στεφθεί πρωταθλήτρια και να βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α1.

Η ξέφρενη πορεία δεν σταματά εκεί, αφού ο Παπαθεοδώρου με την ομάδα του κάνουν αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο και μάλιστα δεν διστάζουν να το συνεχίσουν και στην Α1.

Την σεζόν 2013-14 η Κηφισιά έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην πρώτη κατηγορία και συνεχίζοντας τα απίστευτα θα κατακτήσει την 5η θέση με τον Ηλία Παπαθεοδώρου να είναι ο πρωτομάστορας μια τεράστιας επιτυχίας.

Το 2016 τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε η ομάδα των Βορείων Προαστίων τερματίζει την συνεργασία και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου για πρώτη φορά στην καριέρα του θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στον Καζακστάν και την Αστάνα.

Και εκεί οι επιτυχίες δεν έλειψαν, αφού νταμπλούχος πλέον επιστρέφει στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, που μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Σούλη Μαρκόπουλο περνά σε μια νέα εποχή έχοντας στο τιμόνι του τον πλέον έμπειρο Ηλία Παπαθεοδώρου.

Ο ίδιος ο κόουτς βρίσκεται μπροστά σε ακόμα μια μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να θέλει και πάλι να πρωταγωνιστήσει στο επερχόμενο πρωτάθλημα.

ΕΘΝΙΚΗ... ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου το 2013 επίσημα ανακοινώνεται ότι είναι ο νέος προπονητής της εθνικής ομάδας με τον ίδιο να δηλώνει στις πρώτες του σκέψεις:

«Είναι ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα μου. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να συνεχίσουμε την παραγωγική διεργασία που έχει το ελληνικό μπάσκετ όλα αυτά τα χρόνια και η οποία του δίνει μια από τις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης».

O κόουτς της Εθνικής ομάδας ίσως και να μην είχε φανταστεί τι του επιφύλασσε το μέλλον με αυτά τα παιδιά, όταν ξεκίνησε τον γαλανόλευκη πορεία του.

Όταν αποφάσισε να ηγηθεί της προσπάθειας πήρε από το χέρι τους πιτσιρικάδες του και μαζί έγραψαν ιστορία.

Η πορεία τους είχε τα πάντα. Από τεράστιες επιτυχίες μέχρι δύσκολες και άτυχες στιγμές.

Όπως εκείνη που είχε στο περιστατικό με τον Κόνιαρη, ένα δικό του παιδί που φέτος έγινε ο απόλυτος του πρωταγωνιστής και από εδώ και πέρα θα πορευτούν μαζί.

Φάνηκε στο βίντεο να αντιδρά έντονα ο κόουτς στον παίκτη του, βγάζοντας σε ένα... δικό του παιδί την δυσαρέσκεια του για ολόκληρη την αντίδραση της ομάδας. Εξαιτίας της οικειότητας που είχε μαζί του, το αποτέλεσμα που βγήκε ήταν ατυχές, ενώ καμία σχέση δεν είχε με το πως είναι ως άνθρωπος.

Όσοι τον ξέρουν καλά, και ιδιαίτερα η οικογένεια του ίδιου του παίκτη, δεν τον παρεξήγησαν παρ' ότι και στην περίπτωσή του λειτούργησε η γνωστή ανθρωποφαγία.

Ο νεαρός γκαρντ και ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν ξανά και η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι πιο θετική.

Ο Παπαθεοδώρου, εκτός από τα αμιγώς μπασκετικά θέματα, είχε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τα ίδια τα παιδιά.

Νεαροί παίκτες που δεν έβρισκαν χρόνο στις ομάδες τους, χωρίς όμως να τους λείπει του γνήσιο ταλέντο, έπρεπε να πειστούν ότι είναι ικανοί για να καταφέρουν το καλύτερο και να φτάσουν να κατακτήσουν όλες τις κορυφές.

Αυτό ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κόουτς. Εκτός από συστήματα και άμυνες ο Παπαθεοδώρου δούλεψε στην ψυχολογία των μικρών.

Από εκεί και πέρα άπαντες εμπιστεύθηκαν το αμυντικό του πλάνο και μέσα από εκεί άρχισαν να φέρνουν την μια διάκριση μετά την άλλη.

Ο απολογισμός της προσπάθειας γράφει 2 χρυσά μετάλλια σε δύο Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2015, 2017) και ένα χάλκινο (2016).

Η ιστορία έχει γράψει πολλές παραπάνω στιγμές από αυτά τα μετάλλια. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου μεγάλωσε μαζί και δίπλα σε αυτά τα παιδιά που μας γέμισαν με υπερηφάνεια και έδειξαν σε όλον τον κόσμο με τον πιο εμφατικό τρόπο το ταλέντο τους.

ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ...

Τα δάκρυα που γέμισαν τα μάτια του προπονητή της Εθνικής ομάδας μαρτυρούν πολλά. Δεν είναι λίγο να θυσιάζεις τα καλοκαίρια σου για να βρεθείς δίπλα και να καθοδηγήσεις πιτσιρικάδες που διψούν να παίξουν, να χαρούν και να πετύχουν.

Μαζί με αυτά τα παιδιά άλλαξε και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Στάθηκε πλάι τους, άκουσε τα προβλήματα τους, τους καθοδήγησε και τελικά όλοι μαζί κατάφεραν και μας έκαναν για ακόμα μια φορά τόσο υπερήφανους.

Ο κόουτς και τα παιδιά μας έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης και η προσπάθεια και ο κόπος τους δεν θα μπορούσε να έχει πιο γλυκιά γεύση.

Η πορεία του, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, φτάνει και του ίδιου στο τέλος και για την ώρα αφήνει αυτήν την ομάδα με μαι τεράστια παρακαταθήκη πίσω του.

Από εδώ και πέρα ξεκινάει ένα νέο απαιτητικό ταξίδι για τον Έλληνα προπονητή και η νέα χρονιά θα γίνει άλλη μια δοκιμασία στις μέχρι τώρα απαιτητικές που έχει ξεπεράσει.

Μέχρι τότε ο κόουτς και τα παιδιά μας αξίζουν τα συγχαρητήρια ολόκληρης της Ευρώπης...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα