Το παραλίγο θαύμα του ΠΑΟΚ στο Μόναχο (pic & vids)

Το παραλίγο θαύμα του ΠΑΟΚ στο Μόναχο (pic & vids)

bet365

Για την Μπάγερν ήταν απλώς μια πρόκριση. Για τον ΠΑΟΚ ένας παραλίγο άθλος, που έμεινε στη… μέση, αλλά έγραψε τη δική του ιστορία. Το gazzetta.gr θυμίζει...

Έχουν γραφτεί τόσα πολλά για τον άθλο του ΠΑΟΚ μέσα στο Μόναχο. Μια παγωμένη βραδιά, σαν σήμερα πριν 32 χρόνια, στο μισοάδειο «Olympiastadion», όπου οι 8.000 ΠΑΟΚτσήδες κέρδισαν κατά κράτος τη μάχη της εξέδρας απέναντι στους σχεδόν αδιάφορους Γερμανούς.

Μετά τον πρώτο αγώνα της Τούμπας, όπου ο ΠΑΟΚ ήταν μια κλάση ανώτερος από την Μπάγερν του Ρουμενίγκε, του Αουγκεντάλερ και του Πφαφ, όλοι θεωρούσαν τη ρεβάνς μια εύκολη υπόθεση για τους Βαυαρούς, αλλά διαψεύστηκαν. Η απώλεια του Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε προς το τέλος του ημιχρόνου, κόστισε στην Μπάγερν, που δεν μπορούσε να διασπάσει την καλοστημένη, από τον Παλ Τσερνάι, ελληνική άμυνα.

Σημειολογικά το επίσημο match programme του αγώνα είχε πρωτοσέλιδο τον Ζαν Μαρί Πφαφ και την επισήμανση στον τίτλο «ο Παλ Τσερνάει θέλει να ανατρέψει την Μπάγερν».

Στην παράταση ο Κυριάκος Αλεξανδρίδης θα χάσει την ευκαιρία και το ματς πήγε στα πέναλτι. Αυτά τα καταραμένα πέναλτι, που έχουν «καταστρέψει» τον ευρωπαίο ΠΑΟΚ και σημάδεψαν την καριέρα παικτών, όπως ο 19χρονος, τότε, Κώστας Μαλιούφας, ο οποίος έχασε το 19ο πέναλτι!

Αν δεν υπήρχε ο Αλαν Ρόμπινσον…

Δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ στα 19 και 20 πέναλτι αν δεν υπήρχε ο Άγγλος ρέφερι Αλαν Ρόμπινσον. Εκείνο ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της καριέρας του! Σφύριζε από το 1956, αλλά έγινε διεθνής το 1983 και βρέθηκε στο δρόμο του ΠΑΟΚ. Έφτασε, τρία χρόνια μετά, να διευθύνει τελικό κυπέλλου Αγγλίας, Λίβερπουλ - Εβερτον (οι «κόκκινοι» είχαν κερδίσει 3-1), ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια παρέδιδε μαθήματα διαιτησίας στο Πόρτσμουθ.

Αυτός, λοιπόν, ο σχολαστικότατος Άγγλος διαιτητής στέρησε από τον ΠΑΟΚ τον άθλο και την πρόκριση στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Μετά το πρώτο εύστοχο πέναλτι από τον Κωστίκο, σφυρίζει δύο φορές επανάληψη στην εκτέλεση του Άουγκενταλερ. Με τον Μλάντεν Φούρτουλα να έχει κάνει δύο αποκρούσεις, ο κεντρικός αμυντικός της Μπάγερν τον νίκησε με την τρίτη προσπάθεια.

Ο Γιάννης Δαμανάκης θα αστοχήσει επίσης σ’ ένα καθοριστικό, το πέμπτο, πέναλτι, το ίδιο και ο Μαλιούφας στο 19ο και ο Βέλγος Ζαν Μαρί Πφαφ θα στείλει την Μπάγερν στην επόμενη φάση. Ο ΠΑΟΚ, πάντως, θα μείνει για πάντα στο μυαλό των Βαυαρών και στην επιστροφή από το Μόναχο χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες υποδέχθηκαν την ομάδα λες και ήταν αυτή που είχε προκριθεί…

Θυμηθείτε τη δραματική διαδικασία των πέναλτι:

Ο αγώνας από τη γερμανική τηλεόραση σε δύο μέρη:

 

Τελευταία Νέα