Ο Ζεβλάκοφ, ο Ολυμπιακός και τα ταλέντα!

Ο Ζεβλάκοφ, ο Ολυμπιακός και τα ταλέντα!

Gazzetta team
Ο Ζεβλάκοφ, ο Ολυμπιακός και τα ταλέντα!

bet365

Η «Μηχανή του χρόνου» ακολουθεί τα βήματα του Μιχάλ Ζεβλάκοφ, ο οποίος πλέον ασχολείται με το ποδόσφαιρο από άλλο πόστο και δεν ξεχνά τον Ολυμπιακό! Γράφει ο Θάνος Σαρρής.

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!

Η καθιέρωση στην Πολόνια και η Ευρώπη

Γεννημένος στη Βαρσοβία, ο Μιχάλ Ζεβλάκοφ από την πρώτη στιγμή ακολούθησε μαζί με τον αδερφό του, Μάρτσιν, το δρόμο της μπάλας. Ο πρώτος σύλλογος στον οποίο υπέγραψε ήταν η Πολόνια, με την οποία έκανε ντεμπούτο το σεζόν 1993/94, με τον τότε προπονητή, Μίροσλαβ Γιαμπλόνσκι, να πιστεύει στο ταλέντο του. Ωστόσο, δεν έπεσε σε καλή συγκυρία. Η σεζόν ήταν κακή όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για την ομάδα του, η οποία υποβιβάστηκε από την Ekstraklasa. H απουσία της από τη μεγάλη κατηγορία κράτησε δύο χρόνια, καθώς το 1995/96 επέστρεψε. Τη χρονιά της ανόδου, ο Ζεβλάκοφ παραχωρήθηκε δανεικός το φθινόπωρο στη Χούτνικ της Βαρσοβίας για να πάρει παιχνίδια. Επιστρέφοντας, βρήκε την ομάδα του πίσω στα... σαλόνια της Ekstraklasa και εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για να καθιερωθεί.

Σταδιακά οι Czarne koszule έγιναν και πάλι ισχυροί και ο Ζεβλάκοφ αποτέλεσε έναν βασικό συντελεστή της επιτυχίας τους. Τη σεζόν 1997/98 η Πολόνια τερμάτισε στη δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος, μόλις 3 βαθμούς πίσω από τη Λόντζκι. Είχε έρθει η στιγμή ο σύνθετος αμυντικός να δείξει τι αξίζει και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα Κύπελλο UEFA, καθώς ήδη από την προηγούμενη σεζόν η ομάδα του είχε παίξει στο Ιντερτότο. Ωστόσο, πλέον τα πράγματα ήταν σαφώς πιο σοβαρά. Έκανε ντεμπούτο στην ήττα με 0-4 από την Άαλαμποργκ και σκόραρε στο 4-1 από την Ντιναμό Μινσκ. Η ομάδα του αποκλείστηκε από τον όμιλο, αλλά ο Ζεβλάκοφ έπαιξε σε όλα τα ματς.

Το βήμα στο Βέλγιο

Την επόμενη σεζόν, έπαιξε έξι ματς στο Πρωτάθλημα και δύο στην Ευρώπη και μαζί με τον αδερφό του, ο οποίος επίσης έπαιζε στην Πολόνια, πήρε το δρόμο για το Βέλγιο και τη Μπέβερεν, με τη μορφή δανεισμού. Έκανε μια καλή χρονιά και η κοινή πορεία με τον αδερφό του συνεχίστηκε, αυτή τη φορά στη Μουσκρόν. Στην τριετία που έμεινε εκεί, ο Μιχάλ Ζεβλάκοφ έχασε μόλις 8 ματς, ενώ ο σύλλογος τερμάτισε διαδοχικά 4ος, 7ος και 6ος. Πέραν της χρησιμότητάς του σε όλες τις θέσεις της άμυνας, αποδείκνυε ότι ήταν και εξαιρετικός αθλητής. Ως... κερασάκι στην καριέρα του στη Μουσκρόν, τη βοήθησε να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου το 2001-02, όπου όμως ηττήθηκε με 3-1 από τη Μπριζ. Οι συνθήκες για τη μεταγραφή του σε μεγαλύτερο μέγεθος είχαν ωριμάσει...

«Διαβατήριο» η Άντερλεχτ!

Ο προπονητής του Ούγκο Μπροος γνώριζε καλά τη χρισιμότητά του και τον πήρε μαζί στην Άντερλεχτ, την οποία ανέλαβε το 2002. Για την μεταγραφή του δαπανήθηκε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Έκανε ντεμπούτο σε ένα ματς με τη Μουσκρόν. Καθιερώθηκε αμέσως και... επέστρεψε στην Ευρώπη! Την πρώτη του χρονιά, η πορεία των «βιολετί» ανακόπηκε από τον Παναθηναϊκό, στην τρίτη φάση του Κυπέλλου UEFA, Οι «πράσινοι» είχαν κερδίσει με 3-0 στο ΟΑΚΑ, αλλά στη ρεβάνς έπαιξαν με τη φωτιά, έμειναν με 10 παίκτες και έχασαν 2-0! Ο Ζεβλάκοφ λόγω τραυματισμού χάνει το ματς, αλλά τελειώνει τη σεζόν με 25 παιχνίδια στο Πρωτάθλημα και ένα γκολ. Η Άντερλεχτ παίρνει το πρωτάθλημα και την επόμενη σεζόν συμμετέχει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ζεβλάκοφ είναι ξανά βασικός. Παίζει σε 31 ματς πρωταθλήματος και στα έξι παιχνίδια του ομίλου στην Ευρώπη, με Λιόν, Μπάγερν Μονάχου και Σέλτικ. Το 2004/05 λόγω τραυματισμού κάνει μόνο 16 συμμετοχές και η ομάδα του χάνει τον τίτλο από τη Μπριζ. Η επόμενη σεζόν ήταν και η τελευταία του. Αποφασίζει να φύγει ως ελεύθερος και αποχωρεί της Βρυξέλλες με Πρωτάθλημα! Συνολικά, έπαιξε 96 ματς στο Πρωτάθλημα και 24 στην Ευρώπη.

Έπιασε... Λιμάνι!

Ήδη από την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Ολυμπιακού ο Γιώργος Λούβαρης είχε προαναγγείλει την μεταγραφή του Μιχάλ Ζεβλάκοφ και στα τέλη του Ιανουαρίου του 2006, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Πολωνό για τρία χρόνια. Ο Ζεβλάκοφ συναντήθηκε με τον Λούβαρη στις Βρυξέλλες, συμφώνησε και έστειλε υπογεγραμμένο το συμβόλαιο του. Το όνομά του ακουγόταν για αρκετές ομάδες, όπως η Σέλτικ, η Οσέρ και η Ναντ και η συμφωνία του με τους «ερυθρόλευκους» έμεινε κρυφή από την ομάδα του μέχρι τις ανακοινώσεις. Όσον αφορά το ποια ακριβώς είναι η θέση του, ξεκαθάριζε ότι είναι... πολυεργαλείο! «Έχω παίξει σε όλες τις θέσεις της άμυνας. Δεξιά., αριστερά, ως λίμπερο και ως στόπερ. Στην Άντερλεχτ παίζω δεξί μπακ, στην εθνική Πολωνίας αριστερό μπακ, ενώ στη Μουσκρόν έπαιζα ως στόπερ. Μου αρέσει πλέον να παίζω είτε αριστερά είτε δεξιά», τόνιζε χαρακτηριστικά. Στα 30 του χρόνια, αποκτήθηκε για να προσφέρει λύσεις οπουδήποτε χρειαστεί.

Την πρώτη του σεζόν στο Λιμάνι κάνει συνολικά 32 ματς και δείχνει ότι αποτελεί έναν πολύ χρήσιμο ποδοσφαιριστή. Το Νοέμβριο του 2006 μετά την ήττα της ομάδας του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ δέχεται μια κλωτσιά από οπαδούς που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο! Οι οργανωμένοι οπαδοί του τριφυλλιού, μάλιστα εξέδωσαν στη συνέχεια ανακοίνωση ζητώντας του συγγνώμη. Παρότι δεν αποκτήθηκε για να... πάρει τη φανέλα του βασικού σπίτι του, με τη σοβαρότητα και την προσαρμοστικότητα του αποτελεί μία πολύ σημαντική μονάδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ είναι και από τις δυνατές προσωπικότητες στα αποδυτήρια, με την ηρεμία να τον διακρίνει στις δύσκολες στιγμές. Τη χρονιά 2007/08 είχε ακόμα καλύτερη παρουσία. Ο Ολυμπιακός, με τον Ζεβλάκοφ, βασικό κερδίζει 4-0 τον Παναθηναϊκό στην πορεία για το Κύπελλο και στον τελικό με τον Άρη ο Πολωνός πετυχαίνει γκολ, οδηγώντας την ομάδα του στην κούπα! Σε ένα άλλο ματς με τον Άρη, το 2010, είχε αποβληθεί για απευθείας χτύπημα στο Νάτσο Γκαρσία...

Παράλληλα, παίζει και 21 φορές για το Πρωτάθλημα και έχει συνεχόμενα ματς και στην Ευρώπη, όπου οι «ερυθρόλευκοι» περνούν από τον όμιλο με Ρεάλ Μαδρίτης, Λάτσιο και Βέρντερ Βρέμης και αποκλείονται από την Τσέλσι στους «16». Με εξαίρεση το ματς στη Μαδρίτη, ο Ζεβλάκοφ είναι βασικός σε όλα τα υπόλοιπα. Η επόμενη σεζόν, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο ξεκίνησε άσχημα, από τον αποκλεισμό-σοκ από την Ανόρθωση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ζεβλάκοφ, στο 3-0 της Κύπρου, ξεκίνησε ως κεντρικός αμυντικός.

Ο Βάσκος τεχνικός τον προτίμησε αφού πίστευε ότι γνώριζε καλύτερα τον τρόπο που αγωνιζόταν ο συμπατριώτης του Σόσιν, που έπαιζε στους Κύπριους. Ωστόσο, δεν κατάφερε να τον περιορίσει. Τα αμυντικά κενά της ομάδας του ήταν τεράστια και ο Σόσιν έκανε... ό,τι ήθελε, σημείωσε ένα γκολ και δημιούργησε πολλά προβλήματα. Στη ρεβάνς, όπου οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με 1-0, σκορ το οποίο δεν τους ήταν αρκετό, ο Ζεβλάκοφ δεν αγωνίστηκε. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει στο Κύπελλο UEFA, όπου αποκλείεται από την Σεντ Ετιέν. Συνολικά, ο Πολωνός αμυντικός παίζει 20 φορές στο Πρωτάθλημα και ο σύλλογος του Πειραιά του ανανεώνει το συμβόλαιο για έναν ακόμα χρόνο.

Η αποχώρηση και τα τελευταία βήματα...

Η τελευταία του σεζόν ήταν και η χειρότερη. Ο Ολυμπιακός κάνει κακή χρονιά, δεν κερδίζει ούτε έναν τίτλο. Ωστόσο, ο έμπειρος μπακ έχει περισσότερες συμμετοχές στην Ευρώπη από κάθε άλλη χρονιά, παίζοντας σχεδόν σε όλα τα ματς του ομίλου με Άλκμααρ, Άρσεναλ και Σταντάρ Λιέγης. Δεεν έπαιξε στα ματς με τη Μπορντό στα νοκ άουτ, ενώ γενικότερα οι συμμετοχές του είχαν μεωθεί. «Ο προπονητής επιλέγει άλλους παίκτες. Εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο, από το να προπονούμαι και να περιμένω να χρησιμοποιηθώ. Στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό δεν μετρά το παρελθόν, αλλά το παρόν και το μέλλον. Σύντομα γίνομαι 33 ετών και τον Ιούνιο λήγει το συμβόλαιό μου. Δεν έχουν γίνει συζητήσεις μαζί μου για την ανανέωση του συμβολαίου μου και δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό», δήλωνε, προαναγγέλλοντας τη φυγή του...

Αποχωρεί ως ελεύθερος και περνάει στην Τουρκία, υπογράφοντας στην Ανκαραγκουτσού. Παίζει 19 φορές και πετυχαίνει ένα γκολ, ωστόσο στη συνέχεια λύνει το συμβόλαιό του. Βλέποντας ότι πλησιάζει η ώρα να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, θέλει να γυρίσει στη χώρα του. Και μετά από 13 χρόνια στο εξωτερικό, συμφωνεί με τη Λέγκια Βαρσοβίας. Αρχικά υπέγραψε για ένα χρόνο, στη συνέχεια ανανέωσε και τον Φεβρουάριο του 2013 αποφάσισε να βάλει τέλος στην πλούσια καριέρα του. Δεν αποχώρησε όμως από τη Λέγκια.

Είχε σκοπό να συνεχίσει ασχολείται με το ποδόσφαιρο και έχει αναλάβει επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ! «Μετά από τόσα χρόνια στα γήπεδα, νομίζω ότι έχω την εμπειρία να ανταποκριθώ σε αυτή τη θέση. Βρίσκω ότι έχει πολύ ενδιαφέρον και με έχει κερδίσει. Νιώθω τι θέλει ο σύλλογος και πιστεύω ότι με την εμπειρία μου θα καταφέρω να τον βοηθήσω», τονίζει χαρακτηριστικά στο gazzetta.gr και ξεκαθαρίζει ότι... πάντα έχει τα μάτια του στη χώρα μας! «Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα αγορά η ελληνική. Ίσως υπάρξει συνεργασία στο μέλλον με κάποιους Έλληνες παίκτες».

Φυσικά, ξεχωριστή αναφορά αξίζει να γίνει στην καριέρα του στην Εθνική Πολωνίας, της οποίας αποτελούσε αρχηγό. Έχει χριστεί 102 φορές διεθνής και είναι ο πρώτος παίκτης σε συμμετοχές στην ιστορία της χώρας του! Πήγε στο Μουντιάλ του 2002 στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, σε αυτό του 2006 στη Γερμανία, στο Euro του 2008 και έπαιξε στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010. Έκλεισε τη σπουδαία διεθνή καριέρα του στο γήπεδο που λάτρεψε. Σε ένα φιλικό της Ελλάδας με την Πολωνία στο Φάληρο!

«Για πάντα στην καρδιά μου...»

Όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλάει πάντα με τα καλύτερα λόγια για τον Ολυμπιακό. Τον Μάρτιο του 2011, λίγο πριν τη φιλικό της Ελλάδας με την Πολωνία στο «Γ Καραϊσκάκης», οι «ερυθρόλευκοι» τον βράβευσαν, αναγνωρίζοντας έτσι την πολύ μεγάλη προσφορά του. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το 2005 το όνομα του αδερφού του ακούστηκε έντονα για τον Παναθηναϊκό. Θα είχε ενδιαφέρον να βρίσκονταν αντιμέτωποι σε ντέρμπι «αιωνίων»! Ο Μιχάλ Ζεβλάκοφ, μιλώντας στο gazzetta.gr για τον Ολυμπιακό τονίζει: «Ήταν το μεγαλύτερο κλαμπ που έπαιξα ποτέ μου και έχω τέλειες μνήμες από τον Ολυμπιακό. Μπορώ να πω ότι εκεί πέρασα τις καλύτερες στιγμές της καριέρας μου. Έπαιξα με τους μεγαλύτερους παίκτες και ποτέ δεν θα ξεχάσω τα όσα πέρασα στον Ολυμπιακό και την Ελλάδα. Η ομάδα θα βρίσκεται για πάντα στην καρδιά μου»....

Περιμένουμε τις προτάσεις σας για πρόσωπα που θέλετε να δείτε στη «Μηχανή του χρόνου» στα σχόλια και στο twiiter @Thansarr.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα