Σαν σήμερα το πρώτο γκολ του Κούδα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ!

Σαν σήμερα το πρώτο γκολ του Κούδα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ!

bet365

Μισός αιώνας, για την ακρίβεια 55 χρόνια, και… βάλε έχουν περάσει από την ημέρα που ο Γιώργος Κούδας πετύχαινε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Και δεν ήταν… πρωταπριλιάτικο αστείο!

Είναι αλήθεια ότι σχεδόν κανείς δεν ασχολήθηκε με το κοσμοϊστορικό, κατά τα άλλα, γεγονός του πρώτου (από τα 168 συνολικά) γκολ με την «ασπρόμαυρη» φανέλα του μόλις 17 ετών και 101 ημερών, Γιώργου Κούδα, εκείνο το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

Το ημερολόγιο έδειχνε «Τετάρτη 1 Απριλίου 1964», τρεις ημέρες νωρίτερα η Τούμπα είχε γίνει «πεδίο μάχης» και ο ΠΑΟΚ κρατώντας τον Ολυμπιακό στο 0-0 «έσβηνε» τις τελευταίες ελπίδες των «ερυθρόλευκων» για το πρωτάθλημα, που στο τέλος της χρονιάς κατέληξε σε «πράσινα» χέρια.

Ήταν η χρονιά που ο Παναθηναϊκός του Στέφαν Μπόμπεκ κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό έως σήμερα αήττητο πρωτάθλημα στην Α’ Εθνική κατηγορία. Ένα ρεκόρ που πενήντα πέντε χρόνια μετά κυνηγάει να ισοφαρίσει ο ΠΑΟΚ του Γιώργου Κούδα!

Για πρώτη φορά ο «Δικέφαλος» έδινε Κυριακή-Τετάρτη-Κυριακή τόσα πολλά μαζεμένα παιχνίδια. Κι αυτό γιατί είχαν οριστεί από την ΕΠΟ τα ματς της 11ης και 12ηςαγωνιστικής, που αρχικά θα έχανε λόγω μηδενισμού, μετά την αποχώρηση της ομάδας από το ντέρμπι, Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ το Νοέμβριο του 1963, εξαιτίας της «σφαγής» του από τον Βούλγαρο διαιτητή, ονόματι Ρουμέντσεφ.

Τελικά, η διοργανώτρια αρχή πήρε πίσω τον μηδενισμό, ο ΠΑΟΚ έπαιξε πρώτα το ματς της 12ηςαγωνιστικής κόντρα στη Νίκη Βόλου την Πρωταπριλιά του ’64 και δυο βδομάδες μετά (15/4) έγινε το Απόλλων-ΠΑΟΚ για την 11η αγωνιστική!

Στη Θεσσαλονίκη κυριαρχούσε η είδηση περί δημιουργίας γηπέδου στο Μακεδονικό, «εις τα όρια του συνοικισμού Σταυρουπόλεως», που επίσης δεν ήταν ψέμα, με τον Άρη να σώζεται από θαύμα (2-2) στη Χαλκίδα, απέναντι «στον εκπληκτικόν αλλά άτυχον τοπικό Ολυμπιακό».

Σε κανέναν τίτλο αθλητικού ή πολιτικού φύλλου, γύρω από τον εξ αναβολής αγώνα της 12ης αγωνιστικής του α’ γύρου, που έγινε στην Τούμπα μεταξύ της 25ης και 26ηςαγωνιστικής, δεν υπήρχε το όνομα του σκόρερ.

Ελάχιστοι έδωσαν σημασία για το νεαρό επιθετικό του ΠΑΟΚ, ο οποίος στο 83ο λεπτό έβρισκε το δρόμο προς την εστία της Νίκης Βόλου. «Το τέρμα επετεύχθη υπό του Κούδα, ύστερα από στριφτόν σουτ του Αποστολίδη, το οποίον απέκρουσεν ασταθώς ο Βολιώτης τερματοφύλαξ Παπαπούλιας», ανέφερε την επομένη η «Μακεδονία» στην περιγραφή της αναμέτρησης, που ολοκληρώθηκε με το «Δικέφαλο» να παίζει χωρίς τερματοφύλακα!

Ο Τάκης Μουσελεμίδης τραυματίστηκε στο 75ο λεπτό και καθώς δεν επιτρεπόντουσαν αλλαγές, οι ασπρόμαυροι τελείωσαν το ματς με δέκα παίκτες και… άδεια εστία! Για να ακριβολογούμε τη θέση του πήρε ο Τάκης Ραπτόπουλος.

«Εις το τελευταίον λεπτόν, εξ άλλου, ο Λιτόπουλος υπέπεσεν εις φάουλ επί της επανορθωτικής γραμμής και η ισοφάρισις εθεωρήθη αναπότρεπτος, διότι η εστία του ΠΑΟΚ έμεινε σχεδόν ανυπερασπιστος καθ’ όσον ο τερματοφύλαξ Μουσελεμίδης είχε τραυματισθή εις το 30’ λ. και απεχώρησε, συγκρουσθείς με τον Βαλαχάν. Παρά τούτο, ο Λαλές, ο οποίος ανέλαβε την εκτέλεσιν του σουτ, έστειλε την σφαίραν άουτ»! Νωρίτερα, πάντως, ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ είχε αποκρούσει πέναλτι του Μανιατάκου, με τον κόσμο στις κερκίδες να είναι περισσότερο στο πλευρό της Νίκης, η οποία έδινε τη μάχη της για να παραμείνει στην κατηγορία. Όμως, όπως έγραψε η «Αθλητική Ηχώ», «ο χάρος έτοιμος να αγκαλιάσει τη δημοφιλή ομάδα του Βόλου», μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ.

Οι Μουσελεμίδης, Μαμόπουλος, Λιτόπουλος, Μακρής, Ραπτόπουλος, Δούκας, Αποστολίδης, Μουρατίδης, Παπαδόπουλος, Νικολαϊδης, συνυπήρξαν στον αγωνιστικό χώρο με τον Κούδα σ’ εκείνο το ματς , που παρά τις προσπάθειες της διοίκησης, μέχρι και έξτρα δρομολόγια λεωφορείων είχε βάλει στις γραμμές της Άνω και Κάτω Τούμπας, δεν προσέλκυσε περισσότερους από 6-6.500 θεατές. Τόσοι είχαν την τύχη να γίνουν μάρτυρες του πρώτου γκολ από το πιο μεγάλο «δεκάρι» του ΠΑΟΚ.

Το… κοντέρ για τον αξεπέραστο Γιώργο Κούδα, σταμάτησε στα 168 γκολ, με τον ΠΑΟΚ και την Εθνική ομάδα.

Με 133 γκολ στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, είναι δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του «Δικεφάλου» πίσω από τον Σταύρο Σαράφη.

Σε 70 αγώνες κυπέλλου πέτυχε 27 γκολ, ακόμη τρία (3) γκολ σε 33 ευρωπαϊκούς αγώνες, ενώ σε 43 αγώνες με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σημείωσε 5 γκολ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα