Mάτζικ Τζόνσον: Η ημέρα που συγκλόνισε τον κόσμο! (vid)

Mάτζικ Τζόνσον: Η ημέρα που συγκλόνισε τον κόσμο! (vid)

Αντωνία Σπανού
Mάτζικ Τζόνσον: Η ημέρα που συγκλόνισε τον κόσμο! (vid)

bet365

Ο Μάτζικ Τζόνσον σαν σήμερα (7/11) πριν από 27 χρόνια ανακοίνωσε ότι έχει AIDS και το gazzetta.gr θυμάται την ημέρα που ο «μάγος» συγκλόνισε τον πλανήτη.

«Η ζωή δεν σταματά επειδή κάτι σου συμβαίνει»

Η ανακοίνωση του Μάτζικ Τζόνσον την 7η ημέρα του Νοέμβρη του 1991 έλεγε ότι ο θρύλος των Λέικερς είναι θετικός στον ιό HIV. «Επειδή έχω προσβληθεί από HIV, θα πρέπει να αποσυρθώ από τους Λέικερς σήμερα».

Ένας παίκτης που έγραψε την δικιά του μοναδική και ολόχρυση ιστορία στα παρκέ του ΝΒΑ βγαίνει στις κάμερες και γίνεται παράδειγμα θάρρους ενάντια σε μια αρρώστια που ειδικά 27 χρόνια πριν κανείς δεν μπορούσε να κατανοήσει ή να αποδεχθεί.

Μια απλή αναζήτηση στο όνομα του Μάτζικ στο διαδίκτυο ακολουθείται από την λέξη AIDS. Tο τελευταίο παιχνίδι του Μάτζικ Τζόνσον ήταν με την φανέλα των Λέικερς κόντρα στην Μπανταλόνα στο Παρίσι (116-114).

Οι Λέικερς, βρίσκονταν στην Γιούτα, για ένα φιλικό, πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος και ένα τηλεφώνημα τα άλλαξε όλα. «Θα πρέπει να γυρίσεις πίσω στο Λος Άντζελες. Αμέσως».

Ο γιατρός ενημέρωσε τον παίκτη και οι πρώτες ερωτήσεις ήταν οι αναμενόμενες: «Τι σημαίνει αυτό; Θα πεθάνω σύντομα;»

H απάντηση ήταν όχι αλλά συνδυάστηκε με κάτι που πόνεσε πολύ. «Θα πρέπει να αφήσεις το μπάσκετ...»

Η είδηση έσκασε σαν «βόμβα» στην παγκόσμια κοινότητα. Ήταν αρχές της δεκαετίας του 90' όταν ο Τζόνσον προετοιμάζονταν για να ξεκινήσει ακόμα μια σεζόν με την φανέλα των Λέικερς και έπρεπε να υποβληθεί στις καθιερωμένες εξετάσεις ρουτίνας.

Ο Μάτζικ Τζόνσον ήταν θετικός στο ιό HIV...

Η ανακοίνωση θα γίνει στις 7 Νοεμβρίου του 1991, όπου θα βγει δημόσια και θα παραδεχθεί την ασθένεια του και παράλληλα θα αναγγείλει και την απόσυρση του από την ενεργό δράση μόλις στα 32 του χρόνια. Άμεσα θα δηλώσει ότι η γυναίκα του και το αγέννητο παιδί του δεν έχουν τον ιό και ο ίδιος αποφάσισε να δώσει την δική του «μάχη» κόντρα στην ασθένεια και να αφιερώσει την ζωή του στην καταπολέμηση του.

Μαζί με την στεναχώρια και την συμπόνοια που θα λάβει από τα μέσα θα ξεσπάσει και όργιο φημών...

Το γεγονός ότι ο ιός δεν ήταν διαδεδομένος στους ετεροφυλόφιλους θα ξεκινήσει μια ολόκληρη κουβέντα την οποία θα... κόψει ο Τζόνσον απαντώντας ότι δεν είναι ομοφυλόφιλος. Η ανακοίνωση αυτή άλλαξε για πάντα και την ζωή του Μάτζικ Τζόνσον, αλλά και τις ισορροπίες στο ΝΒΑ.

«Αν ήξερα ότι ξέρω τώρα, δεν θα είχα αποσυρθεί». Αυτό δήλωσε κάποια στιγμή ο Τζόνσον και ενώ μπορεί ο κόσμος να ήθελε να συνεχίσει να τον βλέπει στο παρκέ κάτι τέτοιο δεν ίσχυε και με τους υπόλοιπους παίκτες που τον κοιτούσαν με σκεπτικισμό.

Στίγμα από την άγνοια που υπήρχε τότε έδωσε ο Καρλ Μαλόουν με μια του ερώτηση: «Αν ματώσει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, τι θα γίνει;Θα προσβληθεί όποιος τον αγγίξει»; Όταν το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσει ο Τζόνσον θα βγει και θα απαντήσει... «Αποσύρθηκα γιατί δεν ήθελα να βλάψω το παιχνίδι».

Τελικά η δίψα του κόσμου να τον δει ξανά στα παρκέ θα τον φέρει στο All Star του 1992, με τις αντιδράσεις και πάλι όμως να είναι πολλές. Κόντρα σε όλα ο Τζόνσον θα πάρει μέρος και θα αναδειχθεί MVP με 25 πόντους, 9 ασίστ και 5 ριμπάουντ.

Με την κατάσταση να είναι περίεργη ο θρύλος του ΝΒΑ θα πάρει μέρος και στην Ολυμπιακή Ομάδα του 1992, όπου οι Αμερικάνοι κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο και ο Τζόνσον έγινε αποδέκτης «άπειρης» αγάπης.

Αυτή η ανακοίνωση έμελλε να μείνει στην ιστορία και να πληγώσει όλους όσους έχουν αγαπήσει το άθλημα. Ένας άνθρωπος τα έβαλε με μια... λάθος νοοτροπία και αντίληψη και κατάφερε να βγει δυνατός έχοντας κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να αλλάξει ότι ήταν... λάθος.

Η ανακοίνωση που συγκλόνισε τον πλανήτη:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα