16/9/1975: ΠΑΟΚ - Μπαρτσελόνα 1-0 (pics & vid)

Σταύρος Σουντουλίδης
16/9/1975: ΠΑΟΚ - Μπαρτσελόνα 1-0 (pics & vid)

bet365

Ήταν μια ονειρική πρεμιέρα πριν από 43 χρόνια του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο UEFA: Μπροστά σε 50.000 φίλους του επικρατούσε της Μπαρτσελόνα του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ με 1-0. Το gazzetta.gr θυμίζει…

Ημερομηνία – ορόσημο στην ιστορία του ΠΑΟΚ η 16η Σεπτεμβρίου, καθώς σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα στην κατάμεστη Τούμπα και υποχρέωσε τους παίκτες μύθους του παγκόσμιου φουτμπόλ, όπως ο ένας και μοναδικός Γιόχαν Κρόιφ, να υποκλιθούν στο μεγαλείο του.

Σχεδόν 50.000 κόσμου κατέκλυσαν κάθε γωνιά της Τούμπας για το πρώτο παιχνίδι του «Δικεφάλου» στο θεσμό του Κυπέλλου UEFA. Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» κινήθηκε σε ρηχά νερά εκείνο το βράδυ, ο Γιόχαν Νέεσκενς τραυματίστηκε και αποχώρησε στο 67ο λεπτό, ενώ ο Γκιούλα Λόραντ όχι μόνο δεν φοβήθηκε το ματς, αλλά παρέταξε την ουσιαστικά με επτά επιθετικούς!

Ο Νέτο Γκουερίνο ως δεξιός οπισθοφύλακας έκανε το καλύτερο, ίσως, παιχνίδι της καριέρας του και ο Γιώργος Κούδας, με σουτ στο 72’ νίκησε τον Μόρα και διαμόρφωσε το τελικό 1-0 προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού στις εξέδρες του γηπέδου της Τούμπας που ήταν κατάμεστες από 50.000 φιλάθλους!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου του 1975 κόπηκαν 45.200 εισιτήρια, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για το ιστορικό γήπεδο σε ευρωπαϊκό αγώνα.

Η Μπαρτσελόνα του Γερμανού προπονητή Χένες Βαϊσβάιλερ είχε υποκλιθεί στην Τούμπα, που εκείνη τη βραδιά πέρασε και διάφορα πολιτικά μηνύματα κατά του δικτάτορα Φράνκο. Λίγο πριν κλείσουν τα φώτα, ο Κρόιφ άνοιξε κουβέντα με τους Ελληνες δημοσιογράφους.

«...Έχω την αίσθηση πως η δύναμη και των φιλάθλων στις κερκίδες και των παικτών στο γήπεδο είναι ίδια κι απαράλλαχτη. Για να μην πω πως είναι και μεγαλύτερη...», είχε πει μετά τον αγώνα ο αξέχαστος Ολλανδός, που πριν από δυόμιση χρόνια είχε επισκεφτεί και πάλι τη Θεσσαλονίκη και την Τούμπα με τον τρομερό Άγιαξ της εποχής. Τότε είχε πει ότι «το 8 και το 10», ο Σταύρος Σαράφης και ο Γιώργος Κούδας, θα μπορούσαν να παίξουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. «Ποιους παίκτες ξεχωρίσατε;». Κλασσική ερώτηση και το 1975. «Το 8 και το 10, τον Τζόρτζ τους θυμάμαι. Είναι τοπ αλλά... Είναι εντυπωσιακά τα δυο εξτρέμ 7 κι 11...»! Το 7 φορούσε ο Δημήτρης Παρίδης και το 11 ο Αχιλλέας Ασλανίδης…

ΠΑΟΚ (Λόραντ): Φορτούλα – Γκουερίνο, Πέλιος, Αποστολίδης, Ιωσηφίδης – Αναστασιάδης, Κούδας, Σαράφης – Κερμανίδης, Ασλανίδης, Παρίδης.

Μπαρτσελόνα (Βαϊσβάιλερ): Μόρα, Ντε λα Κρουζ, Μιγκουέλι, Κορομίνας, Μαρθιάλ, Μαρίνιο, Ρεσάκ (46’ Χερέδια), Νέεσκενς (67’ Ριφέ), Κρόιφ, Σότιλ, Ασένσι.

 

Τελευταία Νέα