Οταν ανέτειλε το αστέρι του Γιώργου Κούδα! (vids)

Οταν ανέτειλε το αστέρι του Γιώργου Κούδα! (vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Οταν ανέτειλε το αστέρι του Γιώργου Κούδα! (vids)

bet365

Ένας πραγματικός ηγέτης, ένας χαρισματικός παίκτης, ένας μάγος της μπάλας, ο Γιώργος Κούδας, σαν σήμερα, πρωτοεμφανιζόταν στα γήπεδα της Α’ Εθνικής και το Gazzetta.gr σας θυμίζει…

Παραμονές Χριστουγέννων του 1963, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, σαν σήμερα πριν από 54 χρόνια, το αστέρι του 17χρονου Γιώργου Κούδα, γέννημα των ομάδων τσικό του ΠΑΟΚ κι από τα 11,5 του χρόνια στην Τούμπα, ανατέλλει στο γαλαξία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι πολλές απουσίες εξαιτίας του επεισοδιακού αγώνα με τον Ολυμπιακό, ένα μήνα νωρίτερα, αλλά και οι τιμωρίες βασικών ποδοσφαιριστών, μετά από έναν αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ανάγκασαν τον Ούγγρο προπονητή, Γκιόργκι Μπαμπολτσάι να βάλει στο γήπεδο και στην ενδεκάδα της πρώτης ομάδας, ένα 17χρονο νεαρό, που με την παρουσία του έμελλε να αλλάξει το «στάτους κβο» του συλλόγου και του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο ΠΑΟΚ είχε κατέβει οδικώς από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και την επομένη του αγώνα με τον Εθνικό Πειραιώς στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας οι εφημερίδες δεν υποδέχθηκαν με τα καλύτερα λόγια τον νεαρό άσο του «Δικεφάλου»:

«Εδειξεν απειρίαν εις κρισίμους στιγμάς», έγραφαν χαρακτηριστικά στις ελάχιστες αναφορές τους στο όνομα «Γιώργος Κούδας».

Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 1-0, όμως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική. Αγωνίστηκε στα 14 από τα 19 ματς πρωταθλήματος που έδωσε ο ΠΑΟΚ την σεζόν 1963-64 και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη χρονιά στα ασπρόμαυρα.

Εκείνο το απόγευμα στη Λεωφόρο οι πρώτοι δέκα συμπαίκτες του ήταν οι: Μουσελεμίδης, Μακρής, Στεργιάδης, Μαμόπουλος, Νικολαϊδης, Ραπτόπουλος, Συμεωνίδης, Παπαδόπουλος, Μουρατίδης και Μαρβάκης.

«Έμπαινε η δεκαετία του ’50 και στην πλατεία της παλιάς λαχαναγοράς ήδη είχαμε αρχίσει τις ντρίμπλες. Μαζί μου παίζανε παιδιά, τα οποία ήταν αυθεντικά ταλέντα. Ορισμένοι έπαιζαν τουλάχιστον όσο κι εγώ καλά, για να μην πω καλύτερα», θυμάται ο ηγέτης του παρελθόντος, που από την παλιά λαχαναγορά και τα μάρμαρα του Διοικητηρίου, το δικό τους «Γουέμπλεϊ», βρέθηκε ένα πρωί του 1958 για δοκιμή στην υπό κατασκευή Τούμπα, μαζί με άλλα 100 παιδιά. Ο κυρ Παύλος που τον πήγε στη δοκιμή πίστευε ότι το ταλέντο του δεν θα περνούσε απαρατήρητο από τον Αυστριακό Βίλι Σέφτσκι. Δικαιώθηκε μετά από ένα δίτερμα μισής ώρας, όταν ο Κούδας έβγαινε φωτογραφία με μια μεγάλη τετράγωνη μηχανή από τον Άγιο Θεράποντα.

Εκείνη η φωτογραφία στο πρώτο του δελτίο θα τον δεσμεύσει μια για πάντα με τον ΠΑΟΚ. Ακόμη κι όταν έφτασε η Ελλάδα να χωριστεί στη μέση για την «ωραία Ελένη» του ΠΑΟΚ στα μέσα της δεκαετίας του ’60, εκείνη η φωτογραφία και εκείνο το δελτίο θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο. «Με εκείνη την υπογραφή ήσουν δέσμιος μια ζωή με το σωματείο. Ήταν Σεπτέμβριος του ’58 και όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ο Βασίλης «Καπάντζας» (καπάντζα ήταν η παγίδα για τα πουλιά) Σιδηρόπουλος έφερε το φωτογράφο με τον τρίποδα και το… έπιασε το πουλάκι», περιγράφει με γλαφυρό τρόπο ο Κούδας, που στις 26 Φεβρουαρίου 1984 κόντρα στο Αιγάλεω (0-0) φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Οι αριθμοί του

Παραμένει ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε επίσημα παιχνίδια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Από το ντεμπούτο του, στις 21 Δεκεμβρίου 1963 μέχρι το φινάλε του στις 26 Φεβρουαρίου 1984, ΠΑΟΚ – Αιγάλεω (0-0), αγωνίστηκε σε 607 παιχνίδια.

Με 504 συμμετοχές είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες παρουσίες με μια και μόνο ομάδα στην Α’ Εθνική.

Ηταν μόλις 17 ετών και 28 ημερών όταν έκανε το ντεμπούτο του με την ασπρόμαυρη φανέλα στην Α’ Εθνική κατηγορία κόντρα στον Εθνικό Πειραιώς (0-1) στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Στην Ευρώπη έπαιξε σε 33 παιχνίδια, ενώ ήταν αυτός που σημείωσε το πρώτο γκολ στην ιστορία του ΠΑΟΚ σε διεθνή οργάνωση, στο 2-1 με την αυστριακή Βίνερ τον Σεπτέμβριο του 1965.

Με το εθνόσημο στο στήθος αγωνίστηκε σε 43 αναμετρήσεις, στις οποίες πέτυχε 4 γκολ. Προηγουμένως, υπήρξε πρωταγωνιστής σε όλες τις «μικρές» Εθνικές ομάδες, ενώ έπαιξε και σε εκείνη των Ενόπλων.

Μπορεί να μην ήταν καθαρόαιμος επιθετικός ωστόσο έχει πετύχει με τη φανέλα του ΠΑΟΚ 165 γκολ: Τα 133 σε επίσημα παιχνίδια Α’ Εθνικής, τα 28 σε αγώνες Κυπέλλου και 4 σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις.

Στα 20 χρόνια με τον «Δικέφαλο αετό» στο στήθος, ο «Μεγαλέξανδρος» υπήρξε συμπαίκτης με 110 ποδοσφαιριστές και έλαβε οδηγίες από 17 διαφορετικούς προπονητές.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα