Ντάνκαν: Ο θρύλος της απλότητας και συνέπειας που γιγάντωσε το Σαν Αντόνιο! (pic & vid)

Ντάνκαν: Ο θρύλος της απλότητας και συνέπειας που γιγάντωσε το Σαν Αντόνιο! (pic & vid)

Νίκος Καρφής
Ντάνκαν: Ο θρύλος της απλότητας και συνέπειας που γιγάντωσε το Σαν Αντόνιο! (pic & vid)

bet365

Ο τεράστιος Τιμ Ντάνκαν έγινε 45 ετών και το gazzetta.gr υποκλίνεται στο μεγαλείο του ανθρώπου που έκανε... τέχνη την απλότητα και γιγάντωσε το Σαν Αντόνιο.

Είναι ο μεγαλύτερος παίκτης που έχει φορέσει τη φανέλα των Σπερς. O άνθρωπος που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα πρωταθλήματα που πανηγύρισε η ομαδάρα του Πόποβιτς. Ήταν ο απόλυτος ηγέτης πάνω στο παρκέ και ένας ξεχωριστός άνθρωπος.

Ο τεράστιος Τιμ Ντάνκαν έγινε 45 ετών και το gazzetta.gr γράφει για τον υπέροχο τύπο που αθλητή που θα ήθελε κάθε παίκτης να έχει δίπλα του σε μια μεγάλη μάχη, σε ένα ματς που θα κρινόταν τα πάντα.

H ομορφιά της απλότητας, της συνέπειας και της αλήθειας μέσα και έξω από το παρκέ έκαναν τον Τιμ τόσο σπουδαίο, τόσο ξεχωριστό άνθρωπο και αθλητή.

Ένας από τους κορυφαίους της ιστορίας

Ο Timmy είναι ένας από τους παίκτες που ανήκουν στην ελίτ του ΝΒΑ, ένας από τους αθλητές που βρίσκονται στο Έβερεστ του μπάσκετ.

Για πολλούς ο θρύλος των Σπερς ανήκει και στην κορυφαία 10άδα όλων των εποχών, κάπου στο 8-10.

Και όχι άδικα αφού ήξερε καντάρια μπάσκετ και πάντα το μυαλό του δούλευε εκει όπου λίγοι μπορούσαν να το κάνουν κατά τη διάρκεια ενός ματς.

«Είναι ο πιο αληθινός, συνεπής κι ειλικρινής άνθρωπος που έχω γνωρίσει ποτέ μου», είχε πει ο Γκρεγκ Πόποβιτς για τον Τιμ Ντάνκαν, το αγαπημένο του παιδί στους Σπερς, τον άνθρωπο που εμπιστευόταν με κλειστά μάτια.

Ο Big Fundamental δίδαξε στο μπασκετικό κοινό την τέχνη της απλότητας, την μαγεία του να τρελαίνεις τον κόσμο χωρίς να είσαι φαντεζί παίκτης. Είχε το κρύο αίμα να πάρει τη σωστή απόφαση και να βάλει το μεγάλο σουτ όταν η μπάλα έκαιγε.

Για τον περισσότερο κόσμο, είναι ο καλύτερος power forward που έχει παίξει ποτέ στο άθλημα. Τελείωσε την καριέρα του με 26.496 πόντους, 15.091 ριμπάουντ και 4.225 ασίστ. Κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, 2 βραβεία MVP, έπαιξε σε 15 All Star Game και ήταν μέλος μιας εκ των κορυφαίων τριάδων στην ιστορία της λίγκας.

Η τρίαδα-όνειρο

Ελάχιστοι περίμεναν πως η συνεργασία του Ντάνκαν (είχε πάρει ήδη ένα πρωτάθλημα με την ομάδα) με τους Πάρκερ και Τζινόμπιλι θα ήταν τόσο επιτυχημένη. Ο Γάλλος ήταν Νο.28 στο draft του 2001, ενώ ο Αργεντινός No.57 στο draft του 1999, αλλά έπαιξε για πρώτη φορά στη λίγκα το 2002.

O Tιμ πάτησε στην κορυφή του ΝΒΑ το 1999 παρέα με τον Ντέιβιντ Ρόμπινσον, χαρίζοντας στο Σαν Αντόνιο το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του. Ο Big Fundamental χρειάστηκε να περιμένει το φοβερό δίδυμο στα γκαρντ για να φορέσει και πάλι δαχτυλίδι. Ο Πάρκερ ήρθε το 2001, ενώ ο Μανού έγινε κάτοικος Σαν Αντόνιο έναν χρόνο αργότερα. Στην πρώτη σεζόν που οι 3 αυτοί φοβεροί τύποι έπαιξαν μαζί, κατάφεραν να σηκώσουν το πρωτάθλημα.

Η συνέχεια ήταν ονειρική, αφού πήραν και τους τίτλους το 2005, 2007 και του 2014 (τότε που βγήκε μπροστά ο Λέοναρντ και πήρε το βραβείο του MVP). Στα... χέρια του Πόποβιτς μεγαλούργησαν και έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Μια ονειρική τρίαδα, όπου συνεργαζόταν αρμονικά πάνω στο παρκέ και σεβόταν απόλυτα ο ένας τη δουλειά του άλλου. Μια σχέση διαφορετική από τις άλλες. Ήταν φιλαράκια που οι σχέσεις τους ξεπερνούσε τις 4 γραμμές του γηπέδου. Και για αυτό πέτυχαν.

Γιατί όπως είπε και ο Πάρκερ στην ομιλία του όταν αποσύρθηκε η φανέλα του από τους Σπερς: «Η φιλία μας είναι αυτό που μετράει. Σας αγαπάω και θα είμαστε για πάντα μαζί»

Η φοβερή τριάδα του Σαν Αντόνιο πανηγύρισε παρέα μαζί 4 πρωταθλήματα και κατάφεραν να κάνουν 50+ νίκες σε κάθε σεζόν. Είχαν 60% ποσοστό νικών κάθε χρονιά και εξυπακούεται πως έμπαιναν πάντα στα playoffs. Mια ξεχωριστή big-three που θα μείνει για πάντα στην ιστορία.

Ο...στρατιώτης του Πόποβιτς

Χωρίς την καθοδήγηση του τεράστιου Πόποβιτς αυτή η ομάδα και συγκεκριμένα ο Ντάνκαν δεν θα μπορούσε να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Δεν θα μπορούσε να παίξει αυτό το χάρμα ιδέσθαι που παρουσίασε όταν ήταν στα καλά της. Η απίθανη κυκλοφορία μπάλας, η έξτρα πάσα, η ομαδικότητα, η ταχύτητα με την οποία άλλαζαν τη μπάλα στην επίθεση οι παίκτες του. Ο Pop άφησε και συνεχίζει να αφήνει παρακαταθήκη στο Σαν Αντόνιο, βάζοντας τις σωστές βάσει όλα αυτά τα χρόνια για να είναι συνεπώς η ομάδα και να μεγαλουργεί.

Δημιούργησε τεράστιους παίκτες όπως ο Ντάνκαν, ο Ρόμπινσον, ο Πάρκερ, ο Λέοναρντ, ο Τζινόμπιλι, μα ταυτόχρονα ταπεινούς ανθρώπους που πάντα ήταν έτοιμοι να θυσιαστούν για το καλός της ομάδας. Ήταν ο... μαέστρος, ο άνθρωπος που διεύθυνε αυτήν την υπέροχη ομάδα που για χρόνια πρωταγωνίστησε στη λίγκα. Ο μαέστρος μια καλοκουρδισμένης ορχήστρας. Ήξερε τον τρόπο να παίρνει σε κάθε ματς το 100% από τους ηγέτες του, ήξερε πως θα τους εμπνεύσει. Γνώριζε πως θα τους ετοιμάσει για τα μεγάλα παιχνίδια, εκείνα που ξεχωρίζουν τους άντρες από τα παιδιά. Και ο Ντάνκαν ήταν ένας ηγέτης μέσα στο παρκέ που έδινε την ψυχή του για την ομάδα του.

Xρόνια πολλά Τιμ!

Διαβάστε ακόμα

Κόμπι, Γκαρνέτ και Ντάνκαν μπαίνουν στο Hall Of Fame τον Μάη του 2021

 

NBA Τελευταία Νέα