ΠΑΟΚ-Μπεσίκτας: Δέκα χρόνια μετά την «Άλωση της Πόλης»! (vids)

ΠΑΟΚ-Μπεσίκτας: Δέκα χρόνια μετά την «Άλωση της Πόλης»! (vids)

bet365

Δέκα χρόνια, μετά την ιστορική πρόκριση επί της Φενέρμπαχτσε, σαν αύριο το 2010, ο Π.Α.Ο.Κ. ξαναβρίσκει μια ομάδα από την Τουρκία, στο δρόμο του. Ποιο είναι το «ασπρόμαυρο» παρελθόν των αναμετρήσεων κόντρα σε τουρκικές ομάδες.

Για πολλά χρόνια, κάθε αγώνας ελληνικών ομάδων με τούρκικες ήταν μια μεγάλη περιπέτεια, κάθε συνάντηση ήταν μια πιθανή αφορμή για επεισόδια. Από ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, Παγκόσμιες διοργανώσεις μέχρι και για το… γυναικείο χάντμπολ.

Στο μπάσκετ υπάρχουν τέσσερις αναμετρήσεις Π.Α.Ο.Κ. – Μπεσίκτας (όλοι θυμούνται την ιστορική νίκη με το καλάθι του Ουίλιαμ Χάτσερ στο φινάλε μέσα στην Πόλη με 75-73) για το Eurocup και το Basketball Champions League,

Υπάρχουν, επίσης, κάποιοι αγώνες βόλεϊ (με σημαντικότερο αυτόν που έδωσε την πρόκριση επί της BBSK Κωνσταντινούπολης στο χρυσό σετ) και χάντμπολ, ωστόσο στο ποδόσφαιρο ο «Δικέφαλος» έχει αντιμετωπίσει μόλις μία φορά τουρκική ομάδα στα κύπελλα Ευρώπης.

Ακριβώς πριν από μια δεκαετία, το καλοκαίρι του 2010, οι δύο αναμετρήσεις κόντρα στη Φενέρμπαχτσε για τα playoffs του Europa League, έγιναν σε μια εποχή όπου και πάλι οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν σε ένταση, με σοβαρά επεισόδια να σημαδεύουν τον αγώνα της Κωνσταντινούπολης.

Στις 19 Αυγούστου 2010 οι «ασπρόμαυροι» επικράτησαν με γκολ του Αντρέ Βιεϊρίνια 1-0 στην Τούμπα και στις 26 Αυγούστου, ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς (υπ)έγραψε (1-1) την ιστορική και χαραγμένη στη μνήμη όλων «Άλωση της Πόλης».

Υπήρξαν πολλά περιστατικά στο τριήμερο της παραμονής του Π.Α.Ο.Κ. στη γενέτειρα πόλη του. Ο «Δικέφαλος» άνοιξε τα φτερά του για τη Βασιλεύουσα του Βυζαντίου στις 24 Αυγούστου, δύο μέρες πριν από τη ρεβάνς, κι ο ΠΑΟΚτσής πιλότος «έντυσε» στα «ασπρόμαυρα» το αεροπλάνο της αποστολής.

Ο κύριος όγκος των Ελλήνων φιλάθλων θα ταξίδευε ανήμερα του αγώνα με 43 λεωφορεία και πολλά ΙΧ αυτοκίνητα, άλλωστε η απόσταση επέτρεπε το αυθημερόν ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη, μια αχανής μεγαλούπολη που εκείνο το διάστημα ζούσε στο ρυθμό του Μουντομπάσκετ, διοργάνωση στην οποία μας «σκότωσε» (ξανά) η Ισπανία του Ναβάρο κι ο Δημήτρης Διαμαντίδης είπε «αντίο» μια για πάντα στην Εθνική ομάδα μπάσκετ, παίζοντας για τελευταία φορά με το εθνόσημο στο «Σινάν Ερντέμ Ντομ» της Πόλης.

Οι άνθρωποι της Φενέρ, εξυπηρετικότατοι και ευγενικοί από το πρώτο λεπτό, προειδοποιούσαν τους Έλληνες για ένα και μόνο πράγμα: Κυκλοφοριακό κομφούζιο!

Το… σημάδι

Το ένιωσαν στο πετσί τους οι παράγοντες του Π.Α.Ο.Κ. όταν τέκαναν σχεδόν μιάμιση ώρα για να φτάσουν στο «Beylerbeyi Stadium», στην ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όπου προπονήθηκε η ομάδα την προπαραμονή του αγώνα.

Ο Θόδωρος Ζαγοράκης έδειχνε ανήσυχος, αλλά εκεί στο περιθώριο της προπόνησης, θα πει αυτό, που τελικά αποδείχθηκε ως «σημάδι» για την ιστορική πρόκριση: «Ο πρώτος αγώνας έγινε στις 19, τώρα παίζουμε στις 26, άρα δεν γίνεται να μην περάσουμε…».

Από το 19 και το 26 σχηματίζεται το «1926», έτος ίδρυσης του Π.Α.Ο.Κ., που έπαιζε στην γενέτειρα πόλη του. Όλα τα «σημάδια» ήταν με το μέρος του. Ακόμη μέχρι σήμερα, ο τότε πρόεδρος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, επιμένει και θεωρεί εκείνη την πρόκριση ως την καλύτερη στιγμή της θητείας του στον προεδρικό θώκο του «Δικεφάλου».

Διαβάστε επίσης

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα