Ποιος είναι ο κορυφαίος σέντερ όλων των εποχών; (poll & vids)

Νίκος Καρφής
Ποιος είναι ο κορυφαίος σέντερ όλων των εποχών; (poll & vids)

bet365

Πολλοί σπουδαίοι σέντερ έχουν αφήσει το στίγμα τους στο ΝΒΑ και το gazzetta.gr ζητάει από τους αναγνώστες του να ψηφίσουν τον κορυφαίο όλων των εποχών.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ

Η θέση του σέντερ έχει τη δικιά της ιστορία στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, το ΝΒΑ. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων εμφανίστηκαν αρκετοί σπουδαίοι… ψηλοί που έγραψαν το όνομα τους με… χρυσά γράμματα και θα μνημονεύονται για πάντα για αυτά που πέτυχαν.

Το gazzetta.gr πιστό στο ραντεβού του με τα poll, επέλεξε 10 τεράστιους σέντερ του παρελθόντος και ζητά την ψήφο των αναγνωστών του για την ανάδειξη του κορυφαίου.

Δείτε τις υποψηφιότητες και στο τέλος… ρίξτε την ψήφο σας!

Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ

6 πρωταθλήματα

19 φορές σε Αll Star Game

6 βραβεία MVP

2 φορές MVP των τελικών

1ος σκόρερ όλων των εποχών, 3ος ριμπάουντερ, 3ος μπλοκέρ

Δεν χρειάζεται να πεις πολλά για τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία της λίγκας. Ο… άρχοντας της ραβέρσας αποτέλεσε μέλος των σπουδαίων Λέικερς των 80s που μας δίδαξαν το… showtime. Kατάφερε να σηκώσει τον πρώτο του τίτλο με τη φανέλα των Μπακς το 1981 και οι αρκετοί τον βάζουν στην κουβέντα όχι μόνο των κορυφαίων σέντερ, αλλά και των 5 σπουδαιότερων παικτών όλων των εποχών ανεξαρτήτου θέσης. Τεράστια μορφή για το ΝΒΑ και γενικότερα για το μπάσκετ.

Ουίλτ Τσάμπερλεϊν

2 πρωταθλήματα

13 φορές σε Αll Star Game

4 βραβεία MVP

1 φορά MVP των τελικών

1ος ριμπάουντερ στην ιστορία, 2ος σκόρερ

Ίσως ο πιο επιβλητικός σέντερ στην ιστορία της λίγκας. Ο παιχταράς που σκόραρε 100 πόντους σε ένα ματς, ένα ρεκόρ που μοιάζει… άπιαστο. Ο Ουίλτ ήταν ασταμάτητος στην επίθεση και αποτελεί τεράστιο σύμβολο για το ΝΒΑ. Ακόμα και στα ριμπάουντ έκανε… θραύση, εκεί όπου φιγουράρει στην κορυφή της λίστας. Aσταμάτητος, μοναδικός. Ένα τέρας της φύσης!

Χακίμ Ολάζουον

2 πρωταθλήματα

12 φορές σε Αll Star Game

1 βραβείo MVP

2 φορές MVP των τελικών

1ος μπλοκέρ όλων των εποχών, 11ος σκόρερ, 13ος ριμπάουντερ

Πολλοί θεωρούν πως είναι ο πιο χαρισματικός σέντερ που έχει εμφανιστεί ποτέ. Ο Χακίμ «The Dream» Oλάζουον διέθετε απίστευτες κινήσεις μέσα στο… ζωγραφιστό που έβγαζαν off τον κάθε αντίπαλο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το περίφημο… dream shake που με τόση μαεστρία… εκτελούσε! Απίστευτο footwork, πολλά κιλά μπάσκετ για έναν τύπο που… έκρυβε πολύ συχνά τον ήλιο στους αντιπάλους του. Δεν είναι τυχαία ο κορυφαίος μπλοκέρ στην ιστορία της λίγκας. Έχει κάνει και quadruple double. Για τέτοιο παίκτη μιλάμε.

Μπιλ Ράσελ

11 πρωταθλήματα

12 φορές σε Αll Star Game

5 βραβεία MVP

2ος ριμπάουντερ στην ιστορία της λίγκας

«Υπόκλιση» στον τεράστιο Μπιλ Ράσελ. Ο άνθρωπος αυτός τα… σάρωσε όλα και κατάφερε να πανηγυρίσει 11 πρωταθλήματα με τους Σέλτικς. Ο πρώτος πραγματικά σπουδαίος ψηλός του ΝΒΑ που κυριάρχουσε στον χώρο ευθύνης του. Οι Σέλτικς του… χρωστάν πολλά, αφού μερικά από τα λάβαρα που βρίσκονται στο TD Garden φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Ξεχείλιζε από ποιότητα.

Σακίλ Ο΄Νίλ

4 πρωταθλήματα

10 φορές σε Αll Star Game

1 βραβείο MVP

3 φορές MVP των τελικών

8ος μπλοκέρ, 8ος σκόρερ όλων των εποχών

Ο… οδοστρωτήρας που όταν έπαιρνε την μπάλα, δεν μπορούσε να κάνεις κάτι άλλο εκτός από την… προσευχή σου. Γιατί θα σε… διέλυε με τη δύναμη του. O Shaq Attack μεγαλούργησε παρέα με τον Κόμπι και κατέκτησε 3 σερί πρωταθλήμα στους Λέικερς (2000-02), στα οποία αναδείχθηκε και MVP των τελικών. Πρόσθεσε κι άλλο ένα δαχτυλίδι με τους Χιτ του Ουέιντ και όσα χρόνια και αν περάσουν τα κατορθώματα του θα μνημονεύονται.

Ντέιβιντ Ρόμπινσον

2 πρωταθλήματα

10 φορές σε Αll Star Game

1 βραβείο MVP

6ος ριμπάουντερ στην ιστορία του ΝΒΑ

Με αυτόν οι Σπερς έζησαν τις πρώτες στιγμές… δόξας. Ποιοτικότατος ψηλός ο… ναύαρχος που έπαιξε ρόλο στο να καθοδηγήσει σωστά τον Ντάνκαν και να τον μετατρέψει στον παίκτη που θαυμάσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Ο Ρόμπινσον ήταν ένας… βράχος μέσα στη ρακέτα που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει. Ελάχιστοι πέρασαν με την ποιότητα του, ενώ είναι ο μοναδικός μαζί με τον Ολάζουον, τον Θάρμοντ και τον Ρόμπερτσον που έχει πετύχει quadruple double.

Μόουζες Μαλόουν

1 πρωτάθλημα

12 φορές σε Αll Star Game

3 βραβεία MVP

1 φορά MVP των τελικών

9ος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ, 5ος ριμπάουντερ

Άλλο ένα μεγάλο όνομα που δεν γινόταν να μην τεθεί προς ψήφιση. Ο Μόουζες έκανε πράματα και θάματα με τους Σίξερς, αλλά και με τους Ρόκετς, κατακτώντας 3 φορές το βραβείο του MVP. Kορυφαία στιγμή για αυτόν τον εκπληκτικό ριμπάουντερ το πρωτάθλημα του 1983 με τη Φιλαδέλφεια.

Πάτρικ Γιούιν

11 φορές σε All Star Game

7ος μπλοκέρ όλων των εποχών

Επί ημερών του οι Νικς έφτασαν πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στον τίτλο, μετά το τελευταίο τους πρωτάθλημα το 1973. Ένας επιβλητικός ψηλός που αποτελεί σημαία της Νέας Υόρκης και για πολλές σεζόν θεωρούταν ένας εκ των σπουδαιότερων ψηλών στη λίγκα. Καθάριζε πολλά πράγματα μέσα στο… ζωγραφιστό με την ικανότητα του στο μπλοκ. Ξεχώριζε για τη δύναμη του.

Tιμ Ντάνκαν

5 πρωταθλήματα

15 φορές σε Αll Star Game

2 βραβεία MVP

3 φορές MVP των τελικών

14ος σκόρερ στην ιστορία της λίγκας, 6ος ριμπάουντερ όλων των εποχών, 5ος στα μπλοκ

Δεν θα μπορούσε να λείπει ο άνθρωπος που έχει φορέσει 5 δαχτυλίδια με τους Σπερς. Η παιχτάρα που ακούει στο όνομα Τιμ Ντάνκαν μπορεί να μην έπαιξε αποκλειστικά ως σέντερ στην καριέρα του (τον είδαμε και σαν πάουερ φόργουορντ), αλλά θα ήταν άδικο να μην είναι στη λίστα. «Δέσποζε» για πολλά χρόνια στη ρακέτα του Σαν Αντόνιο, ενώ μας... έμαθε την χρησιμότητα του σουτ με ταμπλό. Το περίφημο bank shot δεν κοβόταν! Ήταν απόλαυση να τον βλέπεις να παίζει. Πάντα έκανε αυτό που χρειαζόταν η ομάδα του.

Ρόμπερτ Πάρις

4 πρωταθλήματα

9 φορές σε All Star Game

8ος ριμπάουντερ όλων των εποχών, 10ος στα μπλοκ

Μέλος των σπουδαίων Σέλτικς της δεκαετίας του ΄80 που μονομαχούσαν με τους Λέικερς του Μάτζικ και του Τζαμπάρ. Μαζί με τους Μπερντ και ΜακΧέιλ έκαναν… παπάδες στο παρκέ. Δεν είναι τυχαίο που είναι στην πρώτη δεκάδα σε ριμπάουντ και μπλοκ, ενώ έχει αγωνιστεί και 9 φορές σε All Star Game.

 

NBA Τελευταία Νέα