Τα χρόνια της δόξας και της υπομονής (pics & vids)

Τα χρόνια της δόξας και της υπομονής (pics & vids)

Τα χρόνια της δόξας και της υπομονής (pics & vids)

bet365

Εχουν περάσει 19 χρόνια από τον τελευταίο τίτλο, όμως ουδείς μπορεί να μην αναγνωρίσει την επιμονή και το όραμα του Νίκου Βεζυρτζή, που δημιούργησε την πανίσχυρη ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ.

Η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας το 1959, κατέκτησε το κύπελλο το 1984, αλλά κορυφαία στιγμή στην ιστορία της παραμένει η Γενεύη.

Η κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης το 1991 σηματοδότησε την απαρχή της ασπρόμαυρης κυριαρχίας, που έφερε στον σύλλογο ένα πρωτάθλημα (1992), ένα ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο (1994), δυο κύπελλα (1995, 1999), χαμένους ευρωπαϊκούς τελικούς και δυνατές αναμνήσεις.

Επτά στον αριθμό τρόπαια συνεχίζουν να στολίζουν την τροπαιοθήκη του συλλόγου από το 1999 μέχρι και σήμερα. Τα χρόνια πέρασαν, ο «Δικέφαλος» απέκτησε το δικό του «Παλάτι» στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, όμως ο Μπάνε Πρέλεβιτς, που στο μεταξύ από παίκτης και προπονητής έγινε πρόεδρος, προσπαθεί με αξιοπρέπεια και ρεαλισμό να κρατήσει το τμήμα στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ.

1959: Πρωταθλητής Ελλάδας

Ο Αλέκος Αλεξιάδης βάζει την σφραγίδα του και υπογράφει φαρδιά πλατιά τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο του ΠΑΟΚ στο μπάσκετ, έχοντας δίπλα του ως έφορο του τμήματος, τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη.

Ο «Δικέφαλος» δύο τρία χρόνια νωρίτερα άρχισε να δημιουργεί μία ισχυρή ομάδα που σύντομα θα «πατήσει» κορυφή. Με προπονητή αρχικά τον Αλέκο Αλεξιάδη και στη συνέχεια τους Τάκη Ταλιαδώρο και Χρ. Χρύση, ο ΠΑΟΚ το 1959 φτάνει στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου.

1984: Τα… ξυρισμένα κεφάλια στην κορυφή!

Η κατάκτηση του Κυπέλλου το 1984 πανηγυρίστηκε δεόντως, καθώς οι «ασπρόμαυροι», με προπονητή τον αείμνηστο Φαίδωνα Ματθαίου, επικρατούν του «αιώνιου» αντιπάλου Αρη, με 74-70 στο κατάμεστο «Αλεξάνδρειο».

Ήταν ο τελικός που έμεινε στην ιστορία ως «ο τελικός των ξυρισμένων κεφαλιών...».

1991: «Βασιλιάς» της Ευρώπης!

Στις 26 Μαρτίου 1991, στη Γενεύη, ο ΠΑΟΚ κερδίζει με 76-72 τη Σαραγόσα στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων και κατακτά τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο. Σε μια χρονιά περίεργη, παράξενη και ακατάλληλη για καρδιακούς χρονιά, όπου πάνω στο νήμα χάθηκαν άλλοι δύο τίτλοι (ήττα στον τελικό του κυπέλλου από τον Πανιώνιο και απώλεια του πρωταθλήματος στα πλέι οφ από τον Άρη στην αξέχαστη σειρά που κρίθηκε με 4-2) ο ΠΑΟΚ έχει να θυμάται για πάντα τη χρυσή βραδιά στο «Πατινουάρ ντε Βερνέ» της Γενεύης.

1992: Ο χαμένος τελικός στη Νάντ

Ένα χρόνο αργότερα, με προπονητή πλέον τον Ντούσαν ίβκοβιτς και μέλη της ομάδας τους Κόρφα, Πρέλεβιτς, Μπάρλοου, Φασούλα, ο ΠΑΟΚ φτάνει για δεύτερη σερί χρονιά στον τελικό του κυπέλλου Κυπελλούχων. Αντίπαλός αυτή τη φορά, η Ρεάλ Μαδρίτης, που κατέκτησε τον τίτλο, χάρη στο εύστοχο καλάθι του Μπράουν στη λήξη του αγώνα κι αφού είχε προηγηθεί ένα σοβαρό λάθος του Φασούλα.

Κάπως έτσι πήγε στράφι η υπερπροσπάθεια και οι 29 πόντοι του Μπάνε Πρέλεβιτς, που δεν άντεξε στην ιδέα της ήττας και ξέσπασε σε κλάματα με τη λήξη του τελικού στη Ναντ.

1992: Πρωταθλητής Ελλάδας, Νο 2

Παρά την απογοήτευση, το σοκ της απώλειας του ευρωπαϊκού τίτλου στη Ναντ, ο ΠΑΟΚ ολοκληρώνει τη σεζόν με ιδανικό τρόπο, καθώς στέφεται πρωταθλητής για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Η διαφορά δυναμικότητας φαίνεται με τον εύκολο τρόπο που επιβλήθηκε του Ολυμπιακού στο τελευταίό ματς των πλέι οφ όταν και σφράγισε την κατάκτηση του τίτλου μέσα στο ΣΕΦ.

1993: Το χαμένο φάιναλ φορ της Αθήνας

Ο ΠΑΟΚ έχοντας στο ρόστερ του και τον πρωταθλητή στο ΝΒΑ, με τους Σικάγο Μπουλς, Λλιφ Λίβινγκστον, παίζει εξαιρετικό μπάσκετ, διαλύει όποια ομάδα βρει στο δρόμο του και κερδίζει τον θαυμασμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Φτάνει πανηγυρικά στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα. Αντίπαλος του στον ημιτελικό η Μπενετόν Τρεβίζο, που κερδίζει χάρη σ’ ένα τρίποντο του Ραγκάτσι και σκορπάει τη θλίψη σε χιλιάδες οπαδούς που έχουν κατακλύσει το ΣΕΦ. Η νύχτα όπου «πέθανε» το μπάσκετ.

1994: Ένας ΠΑΟΚ να τον πιείς στην… κούπα του Κόρατς

Οι Πρέλεβιτς, Κόρφας, Μπέρι, Σάβιτς, Γαλακτερός, Ρεντζιάς συνθέτουν ένα δυνατό ρόστερ, που παρά την αλλαγή προπονητή (Μαρκόπουλος αντί Ιβκοβιτς) στα μέσα της χρονιάς πετυχαίνουν πολλά σπουδαία πράγματα.

Ο ΠΑΟΚ, εν έτη 1994, γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά και δεύτερο Ευρωπαϊκό τίτλο. Παίζοντας μπάσκετ «απ’ άλλο πλανήτη», κερδίζει 100-91 τη Στεφανέλ του Ντέγιαν Μποντιρόγκα στην Τεργέστη και με συνολικά δύο νίκες προσθέτει στο παλμαρέ του και το Κύπελλο Κόρατς.

1995: Κυπελλούχος στη Λαμία

Με ηγέτη και πάλι τον Πρέλεβιτς κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος, στο πρώτο φάιναλ φορ που διεξήχθη στη Λαμία. Επικρατώντας πολύ εύκολα του Άρη στον ημιτελικό και του Πανιωνίου στον τελικό.

1996: Ο τέταρτος ευρωπαϊκός τελικός

Ο ΠΑΟΚ συμμετέχει και πάλι σε έναν Ευρωπαϊκό τελικό, τον τελευταίο του ως σήμερα και ηττάται 81-88 στη Βιτόρια από την (γηπεδούχο) Ταουγκρές, χάνοντας τον τίτλο μέσα από τα χέρια του.

Οι Στογιάκοβιτς και Ρεντζιάς επιλέγονται το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς στον πρώτο γύρο του ντραφτ του ΝΒΑ.

1999: Ο τελευταίος τίτλος

Υπό τις οδηγίες του Κώστα Φλεβαράκη, ο «Δικέφαλος» φτάνει στην κατάκτηση του τελευταίου τίτλου, το Κύπελλο Ελλάδος. Το «φάιναλ φορ» διοργανώνεται στον Πειραιά, όπου στήνεται ασπρόμαυρο πάρτι.

Στον ημιτελικό ο ΠΑΟΚ επικρατεί με διαφορά ρεκόρ (83-50) του Αρη, ενώ στον τελικό νικάει άνετα την ΑΕΚ με 71-54.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα