Εθνική ομάδα: «Είμαστε ενωμένοι και ομάδα μεταλλίων, η σκέψη μας στην Ελλάδα»

Πηνελόπη Γκιώνη
Εθνική ομάδα: «Είμαστε ενωμένοι και ομάδα μεταλλίων, η σκέψη μας στην Ελλάδα»

bet365

Tο Gazzetta βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και μεταφέρει το κλίμα στις τάξεις της εθνικής ομάδας, παραμονές έναρξης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου. Αποστολή - Κωνσταντινούπολη: Π. Γκιώνη

Η εθνική ομάδα στίβου ανδρών - γυναικών βρίσκεται από την Τρίτη (28/1) στην Κωνσταντινούπολη και οι Έλληνες πρωταθλητές και πρωταθλήτριες είχαν την ευκαιρία κάνουν τις τελευταίες τους προπονήσει στην «Ατάκιοϊ Αρένα», όπου την Πέμπτη (2/3) αρχίζει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Όλοι οι αθλητές έκαναν την Τετάρτη (1/3) από μία προπόνηση, είτε το πρωί είτε το απόγευμα και στη συνέχεια στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η εθνική ομάδα, θα γίνει το καθιερωμένο μίτινγκ τους όπως είθισται πριν τους μεγάλους αγώνες ανάμεσα στους επικεφαλείς προπονητές και τους αθλητές και αθλήτριες.

Βογιατζάκης: «Είμαστε βαθιά στεναχωρημένοι, υπάρχει "παγωμάρα" κι εδώ»

Την ώρα που πίσω στην πατρίδα έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, τα μέλη της εθνικής ομάδας εδώ στην Κωνσταντινούπολη δεν θα ήταν δυνατό να μείνουν ανεπηρέαστα για όσα έχουν συμβεί.

Κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και στις δηλώσεις τους στο Gazzetta, καθώς πέρα από τις προσδοκίες και τους στόχους τους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δεν παρέλειψαν να τονίσουν τη θλίψη τους για τα τραγικά γεγονότα στα Τέμπη και να επισημάνουν πως η σκέψη τους βρίσκεται στην Ελλάδα.

«Είμαστε βαθιά στεναχωρημένοι λόγω των σημερινών γεγονότων και υπάρχει μία «παγωμάρα» και εδώ», εξήγησε ο προπονητής των σπριντ Κώστας Βογιατζάκης ενώ γινόταν γνωστό πως η εθνική ομάδα θα τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων φορώντας το σύμβολο του πένθους.

Ο Εμμανουήλ Καραλής εξήγησε πως η σκέψη όλων των μελών της ομάδας βρίσκεται στην Ελλάδα: «Η εθνική ομάδα θα αγωνιστεί στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η σκέψη όλων μας είναι στην Ελλάδα».

Ο Βογιατζάκης συνέχισε, μιλώντας για την ενότητα στην ομάδα αλλά και τις αθλήτριές του: «Είμαστε πολύ δεμένοι σαν ομάδα, είναι πολύ σημαντικό αυτό. Πιστεύω πως όλα τα παιδιά θα αγωνιστούν με πάθος.

Όσον αφορά στην αθλήτριά μου, τη Ραφαέλα Σπανουδάκη (60μ.), βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση όμως είχε έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο που την άφησε εκτός για περίπου τρεισήμισι εβδομάδες.

Δεν μπορέσαμε να επιστρέψουμε στην κατάσταση που ήμασταν πριν όμως θεωρώ πως η Ραφαέλα είναι αθλήτρια που αγωνίζεται με ψυχή και α αγωνιστεί με ψυχή είμαι σίγουρος πως θα τρέξει κοντά στο ατομικό της ρεκόρ.

Από την άλλη η Ολίβια Φωτοπούλου (60μ.), για την Κύπρο, είναι σε κατάσταση να κάνει νέο παγκύπριο ρεκόρ εδώ. Πιστεύω γενικά πως ο τελικός θα κλείσει γύρω στα 7.26. Η Ραφαέλα για ένα εκατοστό είχε χάσει τη θέση στον τελικό πριν από δύο χρόνια οπότε… κάτι χρωστάει».

vogiatzakis siomou

Η προπονήτρια της Ελισάβετ Πεσιρίδου (60μ. με εμπόδια) και της Μαυροβούνιας Μαρίγια Βούκοβιτς (ύψος), Ιωάννα Σιώμου, εξήγησε πως η ομάδα έχει καλές προοπτικές:

«Είμαι τώρα με την ομάδα του Μαυροβουνίου εδώ όμως εννοείται πως όποιος θέλει από τη δική μου ομάδα βοήθεια ή οτιδήποτε είμαι εδώ, γιατί είμαι όλοι αγαπημένοι και ενωμένοι. Τα κορίτσια μου θα προσπαθήσουν για το καλύτερο δυνατό σίγουρα και όλοι θα προσπαθήσουν για το καλύτερο.

Κάποια παιδιά έχουν έρθει εδώ μέσω ράνκινγκ οπότε για αυτά τα παιδιά είναι ήδη μεγάλη επιτυχία και θα σταθούν στο ύψος τους. Από ‘κει και πέρα έχουμε μία δυνατή ομάδα, μπορούμε να έχουμε μετάλλια και πλασαρίσματα σε πολύ καλές θέσεις και αυτό θα επιδιώξουμε».

Ο προπονητής και πατέρας τού Εμμανουήλ Καραλή, Χάρης, dήλωσε πως ο «Μανόλο» στοχεύει στο να υπερβεί τον εαυτό του.

«Ο Εμμανουήλ είναι πολύ καλά σωματικά και έχει πολύ καλή ψυχολογία. Ο στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Καραλής ταξίδεψε στην Τουρκία, έχοντας πετύχει πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 5.86μ. στο μίτινγκ της Καρλσρούης, που ισοδυναμεί με την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

karalis

Τεντόγλου: «Θα είμαι ικανοποιημένος μόνο με το χρυσό, απαράδεκτο αυτό που έκαναν με το πρόγραμμα»

Από την άλλη ο δύο φορές νικητής της διοργάνωσης στο μήκος, Μίλτος Τεντόγλου, φιλοδοξεί να φθάσει στο τρίτο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο στο μήκος στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κλειστού στίβου.

«Μόνο με το χρυσό μετάλλιο θα είμαι ικανοποιημένος και μία καλή επίδοση. Η καλή επίδοση είναι γύρω στα 8,50μ. και αυτό έχω πει ξανά, όμως δεν ξέρω πώς θα είναι το πρωί, είναι απαράδεκτο αυτό που έκαναν με το πρόγραμμα. Δεν νομίζω πως πηγαίνω για κάποιο ρεκόρ τώρα όμως μία καλή επίδοση θα με ικανοποιούσε».

tetntoglou

Ο Δημήτρης Τσιάμης, είναι ο γηραιότερος αθλητής στη διοργάνωση, παρόλα αυτά ο στόχος του είναι η είσοδος σε έναν ακόμη τελικό στο τριπλούν.

«Για αρχή θέλω τον πρόκριση στον τελικό, αυτό είναι το πιο βασικό γιατί ο προκριματικός είναι ο πιο δύσκολος αγώνας. Τουλάχιστον να είμαι συγκεντρωμένος, να κάνω τρία άλματα όλα τεχνικά και αν το κάνω αυτό πιστεύω θα μπω. Πάντα υπάρχει η περίπτωση βέβαια να κάνεις λάθος. Τώρα αν μπω στον τελικό, δεν έχω κάτι στο μυαλό μου. Θα προσπαθήσω να πηδήξω όσο καλύτερα μπορώ κι ό,τι βγει»

Ο πρωταθλητής των σπριντ, Γιάννης Νυφαντόπουλος, σχεδόν συμφώνησε με το «πλάνο» του συναθλητή του, Κωνσταντίνου Δουβαλίδη, και εξήγησε πως αφού θα είναι το τελευταίο του ευρωπαϊκό κλειστού, θα προσπαθήσει να αγωνιστεί χωρίς πίεση.

«Θέλω να τρέξω σε χρόνο που με αντιπροσωπεύει. Έχω έρθει πολύ ήρεμος αυτή τη φορά γιατί φέτος, από την πρώτη ημερίδα, έβαλα πολλή πίεση στον εαυτό μου. Δεν δικαιολογείται να τρέχω 6.75 στα 60μ. ενώ έχω 10.20 στο 100άρι, δεν βγαίνει δηλαδή. Νομίζω προσπαθώ να τα κάνω όλα και "χτυπιέμαι". Ό,τι βγει και τώρα γουστάρω, αφού μάλλον θα είναι και το τελευταίο μου Ευρωπαϊκό κλειστού».

Από την άλλη, ο Κώστας Δουβαλίδης, μιλώντας στο Gazzetta για την 5η συμμετοχή του σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού, στα 60μ. εμπ. είπε : «Είχα έναν τραυματισμό, με ενόχλησε αρκετά ο προσαγωγός και έκανα την προσπάθειά μου για το πανελλήνιο, αλλά με ενόχλησε. Τώρα είμαι καλύτερα, έκανα τις θεραπείες μου, τώρα το δοκιμάζουμε κάνοντας εμποδιάκια και ευελπιστώ να είναι εντάξει τα πόδια μου ώστε να μπορέσω να τρέξω.

Δεν σκέφτομαι τίποτα όμως, είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνω σε ευρωπαϊκό και δεν έχω στόχους και προσδοκίες παρά μόνο να τελειώσω υγιής. Πριν τον τραυματισμό θα έλεγα πως κοιτάζω να φτάσω στον τελικό, ήμουν καλά. Αυτό τώρα είναι παρελθόν όμως οπότε σκέφτομαι την υγεία μου στον αγώνα και να συνεχίσω για το καλοκαίρι».

douvalidis

Κυριακοπούλου: «Ικανοποιημένη με τελικό»

Η Νικόλ Κυριακοπούλου, με χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ στη διοργάνωση της Γλασκώβης το 2019, ανέλυσε τη δυσκολία του τόσο πρωινού προκριματικού αγώνα.

«Με το να μπω τελικό θα είμαι ικανοποιημένη. Δεν ξέρουμε πως θα πάει αυτό γιατί είναι πολύ πρωί ο αγώνας, είμαστε 19 αθλήτριες σε έναν διάδρομο και πρέπει να έρθουμε εδώ τουλάχιστον 7 το πρωί. Είναι δύσκολο και θεωρώ λίγο λάθος το πρόγραμμα. Όμως με αυτό θα ήμουν ικανοποιημένη».

Η Σπυριδούλα Καρύδη (τριπλούν) έκανε λόγο για ρεκόρ: «Να περάσω τελικό αρχικά και να κάνω μία καλή επίδοση, ουσιαστικά ένα ατομικό ρεκόρ. Μακάρι να φτάσω κοντά στα 14μ.».

Η Αναΐς Καραγιάννη (60μ. με εμπόδια) επεσήμανε: «Θέλω μια καλή κούρσα και ένα ατομικό ρεκόρ, δε με ενδιαφέρει τόσο να περάσω [στον επόμενο γύρο]. Να μου βγει καλά τεχνικά, να φύγω γρήγορα , να βγει. Και αν μου βγει αυτό πιστεύω μπορώ να μπω και στον ημιτελικό. Αυτό σκέφτομαι, μακάρι να μου βγει. Μόνο να φύγω καλά, μόνο αυτό».

karydi tsiamis

Τέλος, η Αναστασία Μαρινάκου στα 3000μ. θα προσπαθήσει να κοντράρει κορυφαίες δρομείς και να διεκδικήσει επίσης μία θέση στον τελικό.

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ και για τα ατομικά μου ρεκόρ, αλλά και την καλή μου επίδοση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα στο πόδι μου τους τελευταίους τέσσερις μήνες και μάλλον μετά το ευρωπαϊκό θα πάω για θεραπεία, είμαι αρκετά οριακά.

Οπότε στόχος μου είναι να πάω στον τελικό είναι η αλήθεια, θα το προσπαθήσω και ελπίζω να είμαι στην ημέρα μου. Αν είμαι καλά και με αφήσει και το πόδι μου έχω σκεφτεί ακόμη και να μπω μπροστά. Ακόμη κι αν δεν πάω τελικό, όμως, θέλω να κάνω μία καλή επίδοση να έχω μία καλή εμφάνιση».

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ Τελευταία Νέα