«Ασημένιος» με ρεκόρ ο Ιωσήφ Κεσίδης στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων

ΙΩΣΗΦ ΚΕΣΙΔΗΣ
Με το ασημένιο μετάλλιο στις αποσκευές του επέστρεψε στην Κύπρο ο Ιωσήφ Κεσίδης, καθώς ο 18χρονος κατέκτησε την 2η θέση στη Σφυροβολία κάτω των 23 ετών στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων της Λεϊρία.

«Ασημένιος» ο Ιωσήφ Κεσίδης! Ο 18 ετών Κύπριος είχε την 2η καλύτερη επίδοση στην Σφυροβολία κάτω των 23 ετών, στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων που έλαβε χώρα στη Λεϊρία της Πορτογαλίας.

Η ρίψη του στα 70,63 μέτρα μάλιστα αποτελεί νέο παγκύπριο ρεκόρ στις ηλικίες κάτω των 23 ετών, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως έχασε την πρωτιά για λιγότερο από ένα μέτρο (71,52μ η ρίψη του νικητή Νταβίντ Πιλάτ). Τρίτος με το χάλκινο ήταν ο Έλληνας Ορέστης Ντουσάκης.

Η ανακοίνωση της ΚΟΕΑΣ:

«Με εντυπωσιακό τρόπο συνδύασε τη δεύτερη παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων ο Ιωσήφ Κεσίδης, το πρωί του Σαββάτου 9 Μαρτίου 2024. Παρά το ότι είναι μόλις 18 χρονών κατάφερε να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στη Σφυροβολία κάτω των 23 ετών με 70,63μ., στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων, που φιλοξενεί και φέτος η Λεϊρία της Πορτογαλίας, προτού παραδώσει τη σκυτάλη στη Λευκωσία και την ΚΟΕΑΣ για την επόμενη τριετία (2025 – 2027). Η επίδοσή του αποτελεί και νέο παγκύπριο ρεκόρ κάτω των 23 ετών, αφού ανήκει και σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία από τη φετινή χρονιά. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης με 70,08μ., από τις 3 Απριλίου 2015. Να σημειώσουμε ότι ο αθλητής του Πανίκου Χαραλάμπους έχει καλύτερη βολή με την αντρική σφύρα, 71,43μ., που είναι και το παγκύπριο ρεκόρ κάτω των 20 ετών, από την περσινή χρονιά. Ο Ιωσήφ Κεσίδης έγινε έτσι ο δεύτερος αθλητής μας μετά τον Γιώργο Κονιαράκη το 2021 (δισκοβολία Κ23), που κατακτά μετάλλιο (και πάλι ασημένιο) στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων.

Με το τέλος των πρώτων βολών, ο Κεσίδης βρισκόταν στην 1η θέση με 68,53μ., στις δεύτερες βολές τον προσπέρασε ο Ελλαδίτης Ορέστης Ντουσάκης με 68,78μ., για να έρθει η απάντηση του πρωταθλητή μας στην τρίτη προσπάθειά του με 70,63μ. Όμως, ο πρωταθλητής Ευρώπης Κ20 το 2021, 22χρονος Πολωνός Νταβίντ Πίλατ, έριξε αμέσως μετά στα 71,52μ. και τέθηκε επικεφαλής. Η κατάταξη παρέμεινε αναλλοίωτη μέχρι τέλους, μετά και τη διακοπή της μιάμιση ώρας, όπως αναφέρουμε πιο κάτω, με την τελική τριάδα των μεταλλίων να είναι:

(1) Νταβίντ Πίλατ (Πολωνία) 71,52μ.

(2) Ιωσήφ Κεσίδης (ΚΥΠΡΟΣ) 70,63μ.

(3) Ορέστης Ντουσάκης (Ελλάδα) 68,78μ.

* Κατά σειρά οι βολές του Κεσίδη ήταν: 68,53μ., 67,89μ., 70,63μ., 69,77μ., άκυρη, 69,29μ.

* Να σημειώσουμε ότι στη συγκεκριμένη διοργάνωση όλοι οι αθλητές έχουν δικαίωμα να κάνουν και τις έξι προσπάθειές τους, και η σειρά δεν αλλάζει μετά τις τρεις πρώτες βολές.

* Να αναφέρουμε ακόμη, ότι ο Ιωσήφ Κεσίδης αυτήν τη στιγμή είναι κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης στον κόσμο κάτω των 20 ετών στο 2024 και με την αντρική σφύρα (70,63μ.) και με την 6κιλη εφηβική (78,03μ.)!

Αφάνταστη ταλαιπωρία…

Τεράστια ταλαιπωρία υπέστησαν και οι 18 διαγωνιζόμενοι στη Σφυροβολία Κ23, σε αγώνα που ξεκίνησε στις 10:00 τοπική ώρα, αφού μετά τις πρώτες ρίψεις όλων, άρχισε η βροχόπτωση, η οποία κάποιες στιγμές ήταν ιδιαίτερα έντονη και συνοδευόταν από αστραπές. Οι διοργανωτές υποχρεώνονταν κατά διαστήματα να διακόπτουν τον αγώνα, για να περάσουν οι μπόρες και να σκουπιστεί λίγο η γλιστερή βαλβίδα. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν είχαν να κάνουν μόνο με τη βροχή, αλλά και τη θερμοκρασία, αφού ήταν κοντά στους 7 βαθμούς Κελσίου, με 92% υγρασία και με το κρύο να γίνεται ακόμα πιο έντονο με τον δυνατό άνεμο που φυσούσε. Γι’ αυτό η πλειονότητα των αθλητών έκαναν τις ρίψεις τους φορώντας τις φόρμες τους. Και δεν έφτανε αυτό, με το πού άρχισε ο τέταρτος γύρος των βολών, χάλασε ο μηχανισμός του κλωβού, ο οποίος μετακινείται αναλόγως με το ποιο χέρι ρίχνει ο αθλητής. Το πρόβλημα αυτό φάνηκε ανυπέρβλητο για περισσότερο από μία ώρα, κι όπως μας ενημέρωσε η αρχηγός της αποστολής μας Μαριάννα Καλογήρου, έγιναν προσπάθειες για να καθοριστούν νέοι τομείς στις ρίψεις, με την «έξοδο» της σφύρας από τον κλωβό να παραμένει ίδια για όλους. Κι έτσι έπειτα από μιάμιση ώρα διακοπής, οι αθλητές ξαναμπήκαν στο Γήπεδο Ρίψεων, για τις τελευταίες δύο προσπάθειές τους! Και φτάσανε στο εντυπωσιακό και εξουθενωτικό να ολοκληρώσουν τον αγώνα τους έπειτα 3 ώρες και 52 λεπτά!!!

Συγχαρητήρια Ιωσήφ Κεσίδη και Πανίκο Χαραλάμπους, για ακόμα ένα μετάλλιο στη σημαντική συλλογή σας!»

 

Τελευταία Νέα