Κυριαζής: Επανεκκίνηση από τα Παπαφλέσσεια και στόχος το Παγκόσμιο

Πηνελόπη Γκιώνη
kyriazis giannis

bet365

Ο πρωταθλητής του ακοντισμού επιστρέφει στην ενεργό δράση μετά τον τετραετή αποκλεισμό του λόγω ντόπινγκ.

Το 2019 ο, 23χρονος τότε, πρωταθλητής των ρίψεων Γιάννη Κυριαζής βρέθηκε θετικός σε έλεγχο άντι-ντόπινγκ και δέχθηκε αποκλεισμό τεσσάρων ετών, παρά την προσφυγή του στο CAS και τις προσπάθειές του να αποδείξει πως ποτέ δεν έχει πάρει στεροειδή αναβολικά και πως επρόκειτο για μία διαφορετική κατάσταση. Τέσσερα χρόνια μετά, στις 31 Μαΐου 2023, επιστρέφει.

Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, ο ακοντιστής δεν σταμάτησε να προπονείται τακτικά και ποτέ δεν άφησε την ιδέα της επιστροφής του στον πρωταθλητισμό και τους αγώνες. Ο ίδιος ταλαιπωρούνταν από πρόβλημα στον κοιλιακό προσαγωγό εδώ και αρκετά χρόνια και γι' αυτό τον περασμένο Αύγουστο έκανε επέμβαση ώστε να απαλλαχθεί από τον πόνο και να μπορεί να ρίχνει χωρίς ενοχλήσεις. Μετά από ένα διάστημα αποκατάστασης δύο μηνών, ξεκίνησε προπονήσεις σε φουλ ρυθμό και ετοιμαζόταν για την επικείμενη επιστροφή του. Αφού ΣΕΓΑΣ και World Athletics του έδωσαν το επίσημο ΟΚ, προγραμμάτισε τους αγώνες του και έθεσε τους (υψηλούς) στόχους του.

Ο Κυριαζής, μιλώντας στο Gazzetta, εξήγησε πως έχει ήδη προγραμματίσει την πρεμιέρα του και δήλωσε πως θα κάνει επανεκκίνηση από την Καλαμάτα: «Κάνω κανονικά προπονήσεις, όλο αυτό το διάστημα έκανα. Έχω προγραμματίσει να ξεκινήσω από το μίτινγκ «Παπαφλέσσεια», στις 31 Μαΐου, που είναι η μέρα που τελειώνει ο αποκλεισμός μου. Έχω φτιάξει κανονικά τα whereabouts μου, έχω βάλει την τοποθεσία μου από τώρα, πριν αρχίσω τους αγώνες, και μπορούν ανά πάσα στιγμή να έρθουν για έλεγχο».

Ο 26χρονος πλέον πρωταθλητής έριξε τελευταία φορά 80άμετρη βολή στις 11 Μαΐου του 2018 ενώ αργότερα, την ίδια χρονιά, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και σταμάτησε τους αγώνες. Τώρα, πέντε χρόνια μετά, επιθυμεί να ρίξει ξανά 80 μέτρα και να φτάσει σιγά σιγά στη φόρμα που βρισκόταν πριν ή και σε καλύτερη από εκείνη: «Ο στόχος μου είναι να ρίξω 80 μέτρα κατευθείαν. Έχω καλή αίσθηση, η προπόνησή μου πηγαίνει καλά και θα ήθελα από την αρχή να ρίξω 80μ.. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος αλλά αυτός είναι ο στόχος γιατί, και παλιότερα στις ΗΠΑ, έχω ρίξει 80μ. με κομμένο κοιλιακό», εξήγησε και συνέχισε μιλώντας για τα σχόλια που μπορεί να ακούσει κατά την επιστροφή του: «Τόσο καιρό συνέχιζα την προπόνηση για την πάρτη μου και για την πάρτη μου θα κατέβω στους αγώνες. Δεν με ενδιαφέρει πια τι λένε οι άλλοι ή αν θα γραφτεί κάτι. Το έχω περάσει τέσσερα χρόνια αυτό, τώρα θα με νοιάξει;».

Ο Κυριαζής δέχεται και την υποστήριξη των συναθλητών του, όπως φαίνεται και στα σχόλια της παραπάνω ανάρτησης αλλά και από όσα δήλωσε ο ίδιος: «Τα βλέπω τα παιδιά και στις προπονήσεις. Ναι, είναι ωραίο να ξέρεις πως εκείνοι σε υποστηρίζουν. Αν όντως πιστεύουν την ιστορία μου, με ευχαριστεί να βρίσκονται δίπλα μου».

Με στόχο το Παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο ίδιος επανέρχεται στην ενεργό δράση έχοντας στόχο να βρεθεί σύντομα στα μέτρα του (έχει ατομικό ρεκόρ 88.01μ.) και να δώσει το παρών στις διεθνείς διοργανώσεις, έχοντας πρώτο στόχο του το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης (19-27/8). To όριο για το πρωτάθλημα είναι 85.20μ., μέτρα δηλαδή που ο Κυριαζής έχει στα χέρια του: «Θα κυνηγήσω τα όρια, κανονικά. Είναι στόχος μου το Παγκόσμιο πρωτάθλημα και πιστεύω πως θα μπορούσα να πάω. Μετά τα Παπαφλέσσεια ίσως αγωνιστώ στο φεστιβάλ ρίψεων και έπειτα στο εαρινό πρωτάθλημα, για την πρόκριση στο Μπρούνο Ζάουλι (Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων) που πιστεύω πως θα μπορούσα να πάω. Έπειτα Πανελλήνιο πρωτάθλημα και βαλκανικό. Σκέφτομαι έως τότε να έχω κάνει πέντε αγώνες ώστε αν δεν έχω το όριο να μπορώ να είμαι στο ράνκινγκ για το Παγκόσμιο».

Αξίζει να θυμίσουμε πως ο Κυριαζής ήταν ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του ελληνικού στίβου και πολλοί έκαναν λόγο για έναν νέο Γκατσιούδη, αφού ο ίδιος είχε φτάσει πολύ κοντά στο φράγμα των 90μ. όταν ήταν μόλις 21 ετών καταγράφοντας τη δεύτερη καλύτερη επιδόση όλων των εποχών στην Ελλάδα με το ρεκόρ του στα 88.01μ.. Μάλιστα, το Τοπ10 των επιδόσεών του είναι γεμάτο από 80άρες βολές και δικαίως απαιτεί και ο ίδιος να επιστρέψει σε αυτό το επίπεδο.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα