Πασχαλάκης, ο Superman του Ολυμπιακού που γουστάρει στο Λιμάνι

Πασχαλάκης, ο Superman του Ολυμπιακού που γουστάρει στο Λιμάνι

Κυριακή 12/3. Η ώρα για το τελευταίο ματς της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος έχει έρθει. Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται από την ΑΕΚ μέσα στην -μέχρι εκείνη τη μέρα- απόρθητη Opap Arena. Τα φλας πάνω στην αποστολή των ερυθρόλευκων. Ανάμεσα στα πρόσωπα που ξεχωρίζουν, ο φακός εστιάζει στο «7» που έχει σχηματίσει ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

bwin sponsored

Το έκανε για να δώσει ψυχολογία και στους συμπαίκτες του. Το διακύβευμα, εξάλλου, ήταν μεγάλο. Οι πρωταθλητές ήθελαν τη νίκη. Την πρώτη τους νίκη σε ντέρμπι για φέτος, ώστε να... κόψουν τη φόρα της Ενωσης και να μπουν με... αέρα και πιο κοντά στην κορυφή στα play-offs.

Ο Πασχαλάκης είναι από τους πρωταγωνιστές και σ' αυτό το ματς και το Gazzetta στέκεται στη διαδρομή του παιδιού που βρέθηκε στην Ακαδημία του Ολυμπιακού στα 12 του και 20 χρόνια μετά επέστρεψε ως άντρας πλέον για να οδηγήσει την ομάδα του και φέτος στην κορυφή. Και μέσα των εμφανίσεών του κάνει ό,τι μπορεί για να το καταφέρει.

Ο Πασχαλάκης με το 7 στο κεφάλι μέσα στην Opap Arena για το ΑΕΚ-Ολυμπιακός

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το τέλος στον ΠΑΟΚ κι η... μοίρα που έκανε τον Ολυμπιακό προτεραιότητά του

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ας γυρίσουμε στα πρώτα χρόνια του 2000.

Η διαδρομή του ξεκίνησε από την ΑΕΚ, μόλις στα 12 του. Κατάφερε να μείνει εκεί μόνο έναν χρόνο, λόγω της απόστασης που έπρεπε να κάνουν καθημερινά οι γονείς του από το σπίτι στο προπονητικό.

Το 2003, εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός. Εκεί μπήκε στη ζωή του ο δαφνοστεφανομένος έφηβος. Ύστερα από μια διετία στην Ακαδημία, η Ηλιούπολη τού προσφέρει επαγγελματικό συμβόλαιο και τον κάνει δικό της. Στα 17 του, η Γαλατασαράι έρχεται στο δρόμο του. Εκείνος πηγαίνει στη Σουηδία για δοκιμαστικά αλλά η «τσιμ μπομ» δεν μπορεί να τον αποκτήσει εξαιτίας του περιορισμού που υπήρχε με τον αριθμό των ξένων παικτών στο ρόστερ.

Ακολουθεί μία τετραετία στον Λεβαδειακό. Η μοναδική του συμμετοχή με την ομάδα της Βοιωτίας καταγράφεται στις 30/7 του 2011 σ' ένα 4-0 με τον Διαγόρα για τα play off της Football League.

Τη σεζόν 2012-2012 αγωνίζεται για μοναδική φορά στο εξωτερικό. Η Π.Α.Ε.Ε.Ε.Κ. της Κύπρου τον κάνει δικό της και εκεί παίρνει τα... πάνω του, έχοντας μια γεμάτη σεζόν.

Ο Πανθρακικός είναι η ομάδα με την οποία θα παίξει για πρώτη φορά στη Super League, με τον Μάντζιο να του δίνει την ευκαιρία. Με τον Πετράκη στα Γιάννενα εκτοξεύεται και τον Αύγουστο του 2017 βάζει την υπογραφή του σ' ένα συμβόλαιο... ζωής με τον ΠΑΟΚ, στον οποίο έμεινε μέχρι το Μάιο του 2022.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

«Σεβάστηκα το club, ήμουν αφοσιωμένος έως το τελευταίο παιχνίδι. Eκλεισε ο κύκλος. Ο ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη θα είναι κομμάτι της ζωής μου. Ηρθα παιδί και φεύγω άνδρας». Μ' αυτά τα λόγια γράφει τον επίλογο στο κεφάλαιο «ΠΑΟΚ» προς το τα τέλη Μαΐου. Ήθελε εξωτερικό για να πάει να δοκιμάσει και κάπου αλλού. Οι επαφές που είχε από Γαλλία και Πορτογαλία μπήκαν, όμως, γρήγορα στον... πάγο. Φυσικά, υπήρξε ενδιαφέρον και από Τουρκία και από την Αλ Νασρ, αλλά ο ίδιος δεν επιθυμούσε να συνεχίσει εκεί την καριέρα του.

Ο έμπειρος κίπερ περίμενε τον Ολυμπιακό ως την τελευταία στιγμή, από τη στιγμή που η ομάδα του Πειραιά μπήκε στο τραπέζι των επιλογών του. Φαινόταν αποφασισμένος να κλείσει στους πρωταθλητές κι αυτό το απέδειξε στη συνέχεια.

Ο τραυματισμός του Βατσλίκ επέσπευσε τη μεταγραφή. Ο Ολυμπιακός έμενε με τον Τζολάκη μόνο και χρειαζόταν έναν έμπειρο τερματοφύλακα που ήξερε την ελληνική πραγματικότητα. Ετσι, μία μέρα από το τέλος των μεταγραφών, στις 29/9, έρχεται και η ανακοίνωση της επισημοποίησης του deal.

Τότε, μάλιστα, σας γράφαμε στο Gazzetta σ' ένα ανάλογο αφιέρωμα πως: «Είναι στο χέρι του Πασχαλάκη πλέον να δικαιώσει τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και να πιάσει το μπόνους των απαιτούμενων συμμετοχών για να κλείσει και τον 2ο χρόνο του συμβολαίου του στην ομάδα (το συμβόλαιό του ως γνωστόν είναι 1+1)».

Σήμερα, μερικούς μήνες μετά, αμφιβάλλει κανείς ότι τα έχει καταφέρει;

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

«Ηρθα παιδί και φεύγω άνδρας»

image

Ο Ολυμπιακός, ξεκίνησε τη φετινή σεζόν πολύ... μπερδεμένα. Αλλαξε προπονητές και βρήκε εν τέλει την ηρεμία του στο πρόσωπο του Μίτσελ. Αυτή η ομάδα έχει πάντα παίκτες στο ρόστερ της που με μία ενέργειά τους μπορούν να δώσουν νίκες. Κι ο Πασχαλάκης είναι απ' αυτούς.

Στο Λιμάνι διανύει την πιο μεστή και ολοκληρωμένη χρονιά του από πλευράς εμφανίσεων.

Ενα «παιδί» 33 ετών, με την ωραία τρέλα του ήρθε στον Ολυμπιακό για να φέρει φανταστικές αποκρούσεις, εξαιρετικές εμφανίσεις και την... ωραία τρέλα του.

Αν ρωτήσεις όσους τον ζουν καθημερινά στου Ρέντη θα σου πουν για εκείνον: «Εδεσε κατευθείαν με την ομάδα και τον κόσμο. Εχει ψυχολογία κι αυτό του βγαίνει και στο γήπεδο». Μέσω των social media του δεν άργησε να στείλει και το δικό του μήνυμα, εκφράζοντας τη χαρά του που βρίσκεται στο Λιμάνι.

«Καλή αρχή να έχουμε!! Είμαι πολύ χαρούμενος για την επιλογή μου να έρθω σε αυτόν τον τεράστιο σύλλογο και θα προσπαθήσω να τον τιμήσω στο μέγιστο ..!! Ευχαριστώ τον κόσμο του Ολυμπιακού που με αγκάλιασε. Τα υπόλοιπα στο γήπεδο, δουλειά και μόνο δουλειά για να καταφέρουμε να πετύχουμε τα μέγιστα …Τιμή μου», είχε γράψει χαρακτηριστικά. Στις 2/10, στο εντός έδρας ματς με τον Ατρόμητο κάνει το ντεμπούτο του στα ερυθρόλευκα. Μπορεί να μην έπαιξε αλλά εκεί ήταν η πρώτη φορά που τον είδαμε στα κόκκινα. Τελικά, τον βλέπουμε να αγωνίζεται για πρώτη φορά στο εκτός έδρας ματς με την Καραμπάχ, όπου κράτησε το μηδέν.

Στο ματς με τη Φράιμπουργκ, δε, ήταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ! Πραγματοποίησε τέσσερις απίθανες επεμβάσεις, θυμίζοντας σε όλους γιατί τον αποκαλούν «Superman». Εν τέλει στο 93' δέχτηκε το γκολ της ισοφάρισης από τους Γερμανούς.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Η ωραία τρέλα που είχε ανάγκη ο Ολυμπιακός

image

Στο Λιμάνι... κοιμούνται ήσυχοι στα σίγουρα χέρια του

Συνολικά, με τον Ολυμπιακό φέτος, μετράει μέχρι στιγμής σε 20 εμφανίσεις (18 πρωτάθλημα και 2 Europa League) 13 clean sheets, ενώ η εστία του έχει παραβιαστεί μόλις 8 φορές. Η πρόσφατη εμφάνισή του, μέσα στην Οpap Arena ήταν άλλη μια επιβεβαίωση ότι με τον Πασχαλάκη ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει το... κεφάλι του ήσυχο.

Στο 19' με την ΑΕΚ είχε καίρια έξοδο προ του Αραούχο, που έβγαινε σε θέση τετ α τετ. Στο 32' με τα ακροδάχτυλα είπε «όχι» στον Πινέδα ενώ στο 71' με εντυπωσιακή επέμβαση στέρησε το πρώτο γκολ της ΑΕΚ στην κοντινή κεφαλιά του Σιμάνσκι.

Ο Πασχαλάκης σε έξοδό του στο ματς με την ΑΕΚ, προ του Μουκουντί και υπό το βλέμμα του Κανός

Σύμφωνα με το WyScout, μετράει φέτος σε 2.238' μόλις 13 τέρματα στα... δίχτυα του.

Από το xCG (δηλαδή από τον αριθμό των γκολ που θα έπρεπε να έχει δεχτεί), εκείνος είδε τον αντίπαλο να του σκοράρει 13 φορές - 6.92 δηλαδή λιγότερα (πες 7 γκολ).

Στα 76 σουτ που έχει δεχτεί η άμυνά του, ενώ από τις 63 αποκρούσεις που έχει πραγματοποιήσει, το 52.4 εξ αυτών είναι με ρεφλέξ (κοντινή απόσταση). Επίσης, μετράει 27 εξόδους και παίζει σημαντικό ρόλο στο build up της ομάδας του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 131 μακρινές μεταβιβάσεις του το 67.2% βρήκαν συμπαίκτη του, ενώ με κοντινή πάσα από τις 248 φορές το 96.8% στέφθηκε με επιτυχία. Από τα 175 ελεύθερα που έχει εκτελέσει τα 94 είναι με πάσα και τα 81 με μακρινή μπαλιά.

Τα clean sheets του:

  • Καραμπάγκ-Ολυμπιακός 0-0 (ντεμπούτο)
  • Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 0-2
  • Ολυμπιακός-Λαμία 2-0
  • Λεβαδειακός-Ολυμπιακός 0-1
  • Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-0
  • Ολυμπιακός-Αστέρας 5-0
  • Ιωνικός-Ολυμπιακός 0-2
  • Βόλος-Ολυμπιακός 0-4
  • Ολυμπιακός-Αρης 1-0
  • ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-0
  • Λαμία-Ολυμπιακός 0-3
  • Ολυμπιακός-Παναθηναϊκό 0-0
  • Ολυμπιακός-Λεβαδειακός 6-0

Εχει δεχτεί:

  • 1 γκολ από τη Φράιμπουργκ (εκτός)
  • 1 γκολ από τον Παναθηναϊκό (εκτός)
  • 2 γκολ από τον ΠΑΣ Γιάννινα (εκτός)
  • 1 γκολ από τον Ατρόμητο (εκτός)
  • 1 γκολ από τον ΟΦΗ (εντός)
  • 1 γκολ από τον Παναιτωλικό (εντός)
  • 1 γκολ από την ΑΕΚ (εκτός)

Είναι γεγονός. Ο Πασχαλάκης γουστάρει και αυτό... βγαίνει προς τα έξω, βγάζοντας τα ΠΑΝΤΑ και... ΠΑΝΤΟΥ! Κι ο ίδιος, με την ηγετική προσωπικότητά του στέλνει το μήνυμα και για τη συνέχεια: «Είμαστε μέσα στο πρωτάθλημα, δεν γίνεται να μας ξεγράψει κανείς».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!