Πασχαλάκης: Ενας Superman στα ερυθρόλευκα

Πασχαλάκης: Ενας Superman στα ερυθρόλευκα

Ναι στο άκουσμα της μεταγραφής του Πασχαλάκη πολλοί οπαδοί του Ολυμπιακού σκέφτηκαν το παρελθόν του με τον ΠΑΟΚ. Πολλοί μπορεί να αναρωτήθηκαν και το γιατί. Γιατί μπορεί ο Ολυμπιακός να χρειαζόταν έναν τερματοφύλακα με ποδοσφαιρικό παρελθόν στον ΠΑΟΚ.

bwin sponsred

Γιατί δεν έκανε κίνηση για κάποια άλλη προσθήκη τερματοφύλακα. Μπορεί να ήρθαν στο μυαλό τους και το background του στη Θεσσαλονίκη και οι αγωνιστικές... μάχες με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Ο Πασχαλάκης εξάλλου έχοντας το προσωνύμιο Superman ήταν ο γκολκίπερ του νταμπλ για τον ΠΑΟΚ και ενώ πήρε εκτός από ένα Πρωτάθλημα και τρία Κύπελλα μαζί του. Πολύ πριν από τον ΠΑΟΚ όμως για τον σχεδόν δίμετρο και διεθνή γκολκίπερ υπήρξε ο Ολυμπιακός.

Πολλά χρόνια πριν και προτού καν μπει στο μυαλό του η ιδέα ότι θα έπαιζε ποτέ στον ΠΑΟΚ ο 33χρονος σήμερα Πασχαλάκης είχε θητεία σχεδόν δύο ετών στον Ολυμπιακό και τις Ακαδημίες του (κυρίως στην ομάδα Νέων). Ο Πασχαλάκης σε ηλικία 12 ετών εντάχθηκε πρώτα στις Ακαδημίες της ΑΕΚ. Όμως η μεγάλη απόσταση του προπονητικού κέντρου από το σπίτι του αποτέλεσε άλυτο πρόβλημα και ο νεαρός γκολκίπερ αποχώρησε. Έναν χρόνο μετά ο Ολυμπιακός δεν έχασε την ευκαιρία και έπειτα από ένα δοκιμαστικό τον έκανε δικό του.

Σε ηλικία 15 ετών (και ενώ το καλοκαίρι του Euro 2004 φωτογραφιζόταν με τη φανέλα των Πειραιωτών), αποχώρησε από τον Πειραιά και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Η Ηλιούπολη ήταν που του έκανε κρούση και άρχισε να παίρνει αμέσως συμμετοχές στη Γ' Εθνική. Έτσι άφησε πίσω του τον Ολυμπιακό. Τουλάχιστον για τότε. Για τον Πασχαλάκη θα υπάρχει πάντα αυτή η... συλλεκτική φωτογραφία του Action Images από το 2004 όπου είχε φωτογραφηθεί για τις ανάγκες των ομάδων Παίδων / Εφήβων του Ολυμπιακού. Και βέβαια ξέρει καλά τα... κατατόπια στον Ρέντη. Τα είχε γνωρίσει απ' όταν ήταν πολύ μικρός και στόχευε από τότε να παίξει σε μεγάλο σύλλογο.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η αναμονή τριών μηνών και η εξαρχής διάθεση να παίξει στον Ολυμπιακό

Από το Gazzetta είχατε διαβάσει από την πρώτη σχεδόν στιγμή όλα τα δεδομένα γύρω από την υπόθεση του Πασχαλάκη σε σχέση με τον Ολυμπιακό. Μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε σχεδόν από τα τέλη Ιουνίου μία άτυπη επαφή με ξεκάθαρη διάθεση συμφωνίας. Ένα deal που έδειχνε να υπάρχει και απλά περίμενε το κατάλληλο timing.

Ουσιαστικά από τις αρχές Ιουλίου και μετά ο Πασχαλάκης είχε βάλει στον... πάγο σχεδόν όλες τις επιλογές που είχε και περίμενε τον Ολυμπιακό. Αναμφίβολα είχε μεγάλο ρίσκο αυτή του η αναμονή ωστόσο εκείνος το πίστευε. Πίστευε πως άξιζε να περιμένει και ότι τελικώς θα έκλεινε στον Ολυμπιακό και ότι θα έπαιρνε και θα αξιοποιούσε αυτήν την ευκαιρία.

Αυτή ήταν εξαρχής η διάθεσή του. Να βρει μία νέα πολύ μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του και γενικότερα στην καθημερινόνητά του και τη ζωή του, να τα αλλάξει όλα και να κάνει ένα δυναμικό restart. Παίζοντας σε έναν μεγάλο σύλλογο, τον Ολυμπιακό, που τον είχε αγωνιστικά ανάγκη αυτήν την περίοδο και που φυσικά έχει πάρει πέρυσι το Πρωτάθλημα.

Για όσους επίσης μπορεί να απορούν για το εάν είχε ή όχι προτάσεις ή κρούσεις ο διεθνής γκολκίπερ είχε και μάλιστα αρκετές. Είχε κρούσεις και επαφές ακόμα και από ομάδες από Γαλλία και Πορτογαλία.

Ομάδες όπως η Μαρσέιγ στη Γαλλία, η Μορεϊρένσε στην Πορτογαλία και η Κοπεγχάγη στη Δανία. Είχε επίσης δεχθεί την προσέγγιση ομάδων από την Τουρκία όπως της Τραμπζονσπόρ και Αλάνιασπορ αλλά και αραβικών συλλόγων όπως η Αλ Νασρ. Σίγουρα δεν ήθελε να συνεχίσει την καριέρα του σε Τουρκία ή αραβικές χώρες. Όμως ανεξάρτητα από αυτήν την παράμετρο φαινόταν αποφασισμένος να κλείσει στον Ολυμπιακό.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Οι λόγοι που ο Ολυμπιακός έκρινε πως τελικώς ο Πασχαλάκης ήταν... μονόδρομος

Η αγορά των ελεύθερων τερματοφυλάκων δεν είναι τόσο απλή και εύκολη. Εάν δούμε αυτήν την παράμετρο ο Ολυμπιακός χρειαζόταν αυτήν την περίοδο τρία πράγματα.

Πρώτον έναν γκολκίπερ που να ξέρει το τι του... γίνεται από Ελλάδα. Που να γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα και που να μην θέλει περίοδο προσαρμογής. Που να ξέρει το τι σημαίνουν οι απαιτήσεις μίας μεγάλης ομάδας.

Δεύτερον χρειαζόταν έναν πορτιέρε με εμπειρία. Ο Πασχαλάκης μπορεί να μην διακρίνεται για τη σταθερότητα στην απόδοσή του όμως έχει κάνει και πολύ καλές σεζόν και στον ΠΑΟΚ έχει κάνει Πρωταθλητισμό, έχει παίξει Ευρώπη ενώ φυσικά έχει και αγωνιστικες παραστάσεις και από την Εθνική. Ναι δεν έχει κάνει συνεχόμενες καλές χρονιές όμως έχει δείξει ότι μπορεί να σταθεί σε τοπ αγωνιστικό επίπεδο.

Τρίτον σε αντίθεση με άλλους τερματοφύλακες ο Πασχαλάκης δεν είχε... παρατήσει τον εαυτό του. Είναι ένας πολύ καλός αθλητής που έκανε ατομικές προπονήσεις από τη στιγμή που είχε μείνει ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ και σε ομαδικό επίπεδο έκανε προπονήσεις και προετοιμασία με την Εθνική μας ομάδα. Τρία στοιχεία εξαιρετικά σημαντικά, που έπαιξαν τον ρόλο τους για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η μεγάλη ατυχία του Βατσλίκ που ενεργοποίησε την επισημοποίηση του deal

Ο Πασχαλάκης με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα κατέληγε στον Ολυμπιακό. Ακόμα και εάν χρειαζόταν να περιμένει έως και τον προσεχή Γενάρη. Η μεγάλη ατυχία με τον τραυματισμό του Τόμας Βατσλίκ -με τον Τσέχο διεθνή να είναι αναγκασμένος να κάνει χειρουργείο στον ώμο του και ενώ κινδυνεύει να λείψει ακόμα και πάνω από 3 μήνες - ουσιαστικά ενεργοποίησε την επισημοποίηση της συμφωνίας Πασχαλάκη - Ολυμπιακού. Άνοιξε δηλαδή ο δρόμος για την επίσημη ανακοίνωση.

Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν έναν γκολκίπερ για τα βασικά του πλάνα αλλά και για να λειτουργήσει υποστηρικτικά στον Τζολάκη, που θεωρείται αλλά και είναι ένα πολύ μεγάλο project στα 19 του χρόνια. Χρειαζόταν ακόμα και την... τρέλα με την καλή έννοια, το πάθος αλλά και τα ρεφλέξ του Πασχαλάκη. Σε πρώτη φάση ο Πασχαλάκης έκανε τη... διαφορά στην επιλογή αριθμού φανέλας παίρνοντας το 9 που συνήθως το αποκτούν επιθετικοί ή δεκάρια ενώ στον ΠΑΟΚ είχε το νούμερο 31. Εκείνος όμως ήθελε το 9 και αυτό και πήρε. Βέβαια τελικώς μια ημέρα μετά την επιλογή του για το 9 που συνήθως παίρνουν φορ ή μεσοεπιθετικοί πήρε το νούμερο 91. Και κάπως έτσι ο τραυματισμός του Τσέχου διεθνούς τερματοφύλακα ήταν η εξέλιξη που... πυροδότησε οριστικά τις ανακοινώσεις για τον Πασχαλάκη μία ημέρα πριν από το τέλος των μεταγραφών των παικτών από την ελεύθερη αγορά.

Λίγο πριν το φινάλε δηλαδή ο Ολυμπιακός έκλεισε μία μεταγραφή που ήδη συζητιέται πολύ. Και βέβαια περιμένει από τον Πασχαλάκη να του δώσει πολλά και να γίνει ένας Έλληνας γκολκίπερ που να κάνει τη διαφορά. Από το 1990 και μετά ο Ολυμπιακός είχε σπουδαίους Έλληνες γκολκίπερ όπως οι Ελευθερόπουλος και Νικοπολίδης και εδώ και χρόνια έκανε προσπάθεια να έχει ξανά Έλληνα πορτιέρε στο βασικό του σχήμα (όπως είχε γίνει για παράδειγμα με τον Καπίνο).

Στο χέρι του Πασχαλάκη είναι πλέον και να δικαιώσει τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και να πιάσει το μπόνους των απαιτούμενων συμμετοχών για να κλείσει και τον 2ο χρόνο του συμβολαίου του στην ομάδα (το συμβόλαιό του ως γνωστόν είναι 1+1). Και χωρίς καμία αμφιβολία εάν δεν ήταν ένα τέτοιο έντονο καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό με τόσες αλλαγές παικτών αλλά και διαφοροποιήσεις σε επίπεδο προπονητών αυτή η προσθήκη θα ήταν στα πιο hot θέματα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!