Μπουλς: Βαρέθηκαν στην... αφάνεια και πάνε ξανά για το δαχτυλίδι

Μπουλς: Βαρέθηκαν στην... αφάνεια και πάνε ξανά για το δαχτυλίδι

Νίκος Καρφής

Στα 90s οι Μπουλς μεσουρανούσαν, αφού η ομάδα του Μάικλ Τζόρνταν τα... σάρωσε όλα στο πέρασμα της, πηγαίνοντας σε έξι τελικούς και κάνοντας το 6/6 με δύο three-peat. Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις για τους Μπουλς. Tότε Ήξερες πως αν πήγαιναν σε τελικούς, δεν υπήρχε περίπτωση να χάσουν τον τίτλο. Η πόλη του Σικάγο ζούσε και πέθαινε για εκείνη την ομάδα που εκτός του Τζόρνταν, είχε Πίπεν, Ρόντμαν και Κούκοτς.

Από το τελευταίο πρωτάθλημα όμως του 1998 και το αντίο του MJ στην πόλη του Σικάγο, ποτέ δεν ξανασήκωσαν κεφάλι. Πήγαν να το κάνουν, αλλά χωρίς επιτυχία όταν ήρθε σαν από μηχανής Θεός, ο Ντέρικ Ρόουζ για να δώσει και πάλι τη χαμένη ελπίδα στην πόλη. Αλλά οι σοβαροί τραυματισμοί λύγισαν ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα που έχει δει ποτέ η λίγκα και τον νεότερο MVP της ιστορίας. Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και η ελπίδα έχει επιστρέψει. ΝτεΡόζαν, ΛαΒίν, Μπολ και Βούτσεβιτς δίνουν ελπίδα στον κόσμο του Σικάγο που θέλει σαν τρελός να ζήσει ξανά ένδοξες στιγμές με το καμάρι του.

image

Τι άλλαξε στο Σικάγο

Φέτος το πράγμα δείχνει να αλλάζει για το Σικάγο, το οποίο ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, φέτος την έχει δει αλλιώς και ονειρεύεται ξανά σπουδαίες στιγμές στα playoffs. Eντυπωσίασαν με τις κινήσεις τους στη free agency και πήραν εξαιρετικούς παίκτες. Απέκτησαν ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν και Λόνζο Μπολ , προσθέτοντας τους δίπλα στον ηγέτη τους, ΛαΒίν και δημιουργώντας μια εξαιρετική περιφερειακή βασική τριάδα, με Λόνζο Μπολ στο «1», Ζακ ΛαΒίν στο «2» και τον ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν στη θέση του small forward (φυσικά με την απουσία του Βούτσεβιτς, παίζει στο «4»).

Στην ομάδα υπάρχει και ο All Star Νίκολα Βούτσεβιτς που αποτελεί εγγύηση για τη ρακέτα τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει αναγκαστεί να χάσει αρκετά ματς το τελευταίο διάστημα για τους ταύρους. Μπορεί ακόμα και ο ίδιος να είπε πως η έλευση μπέρδεψε τους ρόλους στην ομάδα του Σικάγο, όμως πλέον το ρόστερ των Μπουλς ξεχειλίζει από ποιότητα. Πλέον κοιτάς το ρόστερ τους και τρομάζεις, ενώ στα προηγούμενα χρόνια μπορεί να προκαλούσε και... γέλιο.

Οι... ταύροι πρόσθεσαν και τον overachiever τα προηγούμενα χρόνια στους Λέικερς και πρωταθλητή Άλεξ Καρούσο, που σε συνδυασμό με τον ταλαντούχο Κόμπι Ουάιτ δημιουργούν υπεροπλία στους γκαρντ. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πως θα αξιοποιηθούν οι νέοι και ταλαντούχοι Έγιο Ντοσούμνου και Πάτρικ Ουίλιαμς, με τον δεύτερο να έχει παίξει ελάχιστα μέχρι τώρα λόγω τραυματισμού.

Συνοπτικά οι Μπουλς έχουν μία από τις 4-5 κορυφαίες περιφερειακές τριάδες της λίγκας και το σημαντικό είναι πως έχει μάθει να συνεργάζεται αρμονικά, βάζοντας ο καθένας νερό στο κρασί του για το καλό της ομάδας. Το ταίριαγμα ΝτεΡόζαν-Μπολ-ΛαΒίν είναι απίστευτο. Και άλλη μια σημαντική παράμετρος ειναι πως οι ταύροι δεν πτοήθηκαν από την απουσία του Βούτσεβιτς, βρίσκοντας τον τρόπο να κρύψουν το κενό του με το small ball του Ντόνοβαν.

Οι Μπουλς έχουν ξανά μετά από πάρα πολλά χρόνια την ψυχολογία ομάδας που παίζει για τον τίτλο, ενώ και το ρόστερ είναι γεμάτο ποιότητα. Η φετινή σεζόν θα αποτελέσει την επιστροφή τους στην ελίτ της Ανατολής. Μέχρι τώρα έχουν ρεκόρ 14-8 και στόχος τους είναι να μπουν με πλεονέκτημα έδρας στα playoffs και εκεί να φτάσουν αρκετά μακριά. Πόθος τους είναι οι τελικοί όσο και αν δεν το φωνάζουν ακόμα. Αλλά το μπάσκετ που παίζουν, σε συναρπάζει και σε κάνει να τους εμπιστεύεσαι πως φέτος θα την πάνε μακριά τη... βαλίτσα.

image

Το small ball που επιστράτευσε ο Ντόνοβαν όταν έλειψε ο Βούτσεβιτς

O Boύτσεβιτς έπαιξε 11 Νοέμβρη κόντρα στους Μάβερικς, τραυματίστηκε και επανεμφανίστηκε στις 25 του. Στη θεωρία οι Μπουλς έμειναν χωρίς αξιόπιστο ψηλό στο διάστημα και θα είχαν πρόβλημα. Στην πράξη όμως ο πανούργος Μπίλι Ντόνοβαν που εδώ και χρόνια καταθέτει τα διαπιστευτήρια του σε ομάδες του ΝΒΑ, έχει κρύψει την απουσία του, επιστρατεύοντας small ball.

Aπό εκείνη τη στιγμή και μετά οι... ταύροι ξεκινούν με Μπολ, Καρούσο και ΛαΒίν περιφέρεια με τον NτεΜάρ ΝτεΡόζαν να έχει πάει στο «4» και τον Μπράντλεϊ να ξεκινά ως σέντερ. Και ενώ αυτή η σύνθεση στη ρακέτα θεωρητικά, έχει αρκετά προβληματα στο παρκέ δεν το δείχνει αυτό. Ο ΝτεΜάρ... βγάζει μάτια και ως power forward, προσπαθώντας να κρατηθεί ψηλά στη μάχη για το βραβείο του MVP. Στα οκτώ ματς που έλειψε ο Βούτσεβιτς, οι Μπουλς είχαν 5-3 και ανταποκρίνονται στο small ball που παίζει ο Μπίλι Ντόνοβαν. Η μία από αυτές τις ήττες είναι από τους Ουόριορς που αποτελούν την κορυφαία ομάδα της σεζόν μέχρι στιγμής.

Η περιφέρεια Μπολ, ΛαΒίν και Καρούσο αλληλοσυμπληρωνόταν τέλεια, με τον Άλεξ να αναλαμβάνει τον ρόλο του αμυντικού εξολοθρευτή, κολώντας πάνω σε αντιπάλους και πάιζοντας απίθανες άμυνες. Ο Μπολ είναι ο κορυφαίος δημιουργός της ομάδας και ο ΛαΒίν είναι το δεύτερο βιολί των Μπουλς πίσω από τον ΝτεΡόζαν, παίζοντας το πιο ώριμο μπάσκετ της καριέρας του. Μπορεί στα playoffs ή σε άλλο σημείο της σεζόν, να χρειαστεί να επιστρατευτεί το small ball και ο Ντόνοβαν θα γνωρίζει πως θα έχουν μπει οι βάσεις για να παιχτεί σωστά το συγκεκριμένο σύστημα.

Οι... ταύροι κάνουν καλή δουλειά στην άμυνα, όντας 7οι σε όλο το ΝΒΑ, ενώ αποτελούν μία από τις κορυφαίες ομάδες και στα τρίποντα, αφού σουτάρουν με 35.9% και βρίσκονται στην 7η θέση της λίστας. Ο Μπολ έχει τα καλύτερα ποσοστά της καριέρας του με 43.1%, ο ΛαΒίν έχει 38.9%, ο ΝτεΡόζαν που ποτέ δεν φημιζόταν για το τρίποντο έχει πάει στο 33.9%. Δυσκολεύουν πολύ την κυκλοφορία και τις εύκολες πάσες που καταλήγουν σε ασίστ τους αντιπάλους. Είναι η κορυφαία ομάδα στο ΝΒΑ σε ασίστ που επιτρέπει στον αντίπαλοι, αφού οι ομάδες που βρισκουν απέναντι τους ταύρους έχουν μόλις 21.2 ασίστ ανά ματς, κάτι που φανερώνει πολλά και για την προσήλωση στην άμυνα.

Μπουλς παίρνουν δύναμη μέσα στο ματς από τις φάσεις που κερδίζουν τα λεγόμενα hustle plays και αρκέσκονται να τρέχουν στον αιφνιαδιασμό ή να επιδιώκουν να τελειώσουν γρήγορα τη φάση, πιάνοντας στον ύπνο τον αντίπαλο τους μετά από άστοχο σουτ. ΛαΒίν και ΝτεΡόζαν σε αρκετές περιπτώσεις φεύγουν γρήγορα στο ανοιχτό γήπεδο για να πάρουν την πάσα και να σκοράρουν ανενόχλητοι. Η σωστή και γρήγορη κυκλοφορία μπάλας είναι άλλο ένα ατού των φετινών Μπουλς.

image

Ο ΝτεΡόζαν δεν σταμάτησε ποτε να είναι ηγέτης

Αρχικά θα πρέπει να ξεκινήσουμε με ένα πολύ ιδιαίτερο στατιστικό σχετικά με τον ΝτεΡόζαν. Ο έμπειρος περιφερειακός οδηγεί την ομάδα του Σικάγο ως ηγέτης και οι ταύροι του Μπίλι Ντόνοβαν παίζουν από τα πιο όμορφα μπάσκετ στο ΝΒΑ, συναρπάζοντας τον κόσμο με την απόδοση τους.

Ο ΝτεΜάρ έχει ξεκινήσει με απίθανο τρόπο τη σεζόν και συγκρίνεται η... εκκίνηση του με αυτή του Μάικλ Τζόρνταν. Μάλιστα τον ξεπερνά, αφού στα 16 πρώτα ματς με τη φανέλα των Μπουλς μέτρησε 425 πόντους, ενώ ο GOAT είχε ξεκινήσει με 424 ως rookie τότε.

Ο ηγέτης των ταύρων πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν (25.9π., 5.2ριμπ., 4.2ασ.) και σε κάθε εμφάνιση του κλείνει στόματα. Απαντά σε όσους αμφέβαλαν για το αν αξίζει το συμβόλαιο που πήρε στου Σικάγο. Μετά το τέλος του ματς κόντρα στους Λέικερς και τη μεγάλη νίκη των Μπουλς, ο ΝτεΜάρ είπε: «Ο κόσμος με έλεγε ξοφλημένο για τα τελευταία χρόνια. Μου έλεγαν ότι δεν ταιριάζω πουθενά. Το χρησιμοποιώ όλα αυτά σαν κίνητρο. Θέλω απλά να γίνω νικητής και απολαμβάνω τη... βόλτα με τους Μπουλς».

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι για τον ΝτεΡόζαν, είναι εκείνο του midrange. O NτεΜάρ είναι ένας από τους κορυφαίους σουτέρ μέσης απόστασης της λίγκας τα τελευταία χρόνια. Από τους λίγους που κρατά τη σημαία ψηλά.Αν πεις τη λέξη midrange, σίγουρα ο πρώτος που θα σου έρθει στο μυαλό θα είναι ο GOAT, o αξεπέραστος Μάικλ Τζόρνταν. Ήταν ο άνθρωπος που εκτελούσε με τόση μαεστρία και τέχνη, κάνοντας επιστήμη του σουτάκι από τη μέση απόσταση. Στην εποχή του υπήρχαν αρκετοί παίκτες που γούσταραν το midrange

Στις μέρες μας έχει εξαλειφθεί αυτό το πράγμα, αφού το παιχνίδι πάει όλο και περισσότερο στο τρίποντο, το οποίο πολλές φορές γίνεται εμμονή. Το midrange shot το κρατάνε ζωντανό ελάχιστοι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Καουάι Λέοναρντ, ο Τζίμι Μπάτλερ και ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν. Ο τελευταίος έχει απελευθερώσει την επίθεση των Μπουλς με το midrange και προσθέτει άλλη ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του Μπίλι Ντόνοβαν.

Επιπλέον είναι ένας παίκτης που θες να έχει στο παρκέ σε οριακά ματς. Σε παιχνίδια που ξεχωρίζουν οι άντρες από τα παιδιά, εκεί που χρειάζεται κρύο αίμα, ο ΝτεΜάρ είναι ο παίκτης που κάθε προπονητής θέλει να έχει στο γήπεδο. Δεν καταλαβαίνει τίποτα και του αρέσει να παίρνει την ευθύνη.

Στο Σικάγο θα ψάξει το πρωτάθλημα που δεν πήρε στο Τορόντο, αφού ήταν ο άνθρωπος που ήταν στα ανταλλάγματα για να πάει ο Λέοναρντ στους Ράπτορς. Ο ηγέτης των Καναδών θυσιάστηκε για να έρθει το πρώτο πρωτάθλημα στο Τορόντο και ίσως είναι λίγο άδικο για όσα έχει προσφέρει στον οργανισμό. Πλέον στο Σικάγο θα ψάξει το πρώτο του δαχτυλίδι σε μια σπουδαία καριέρα.

image

Ο ΛαΒίν πιο ώριμος από ποτέ, το ιδανικό συμπλήρωμα για ΝτεΡόζαν

Παλιότερα ο ΛαΒίν φημιζόταν και σε αυτό στεκόταν όλος ο κόσμος. Όμως πλέον τα δύο τελευταία χρόνια, ο Ζακ έχει αλλάξει επίπεδο, βελτιώνοντας πολλά στοιχεία στο παιχνίδι του, ειδικά στην επίθεση. Μπορεί να σκοράρει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Εκτελεί από το τρίποντο, στέκεται από μέση απόσταση, τελειώνει δυναμικά κοντά στο καλάθι με κάρφωμα ή μπάσιμο. Δεν είναι πλέον προβλέψιμος, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το μαρκάρισμα του, αφού μιλάμε για έναν εκρηκτικό περιφερειακό.

Έχει 25.3 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 3.7 ασίστ, βάζοντας νερό στο κρασί του και δίνοντας την ελευθερία στον ΝτεΡόζαν να βγει και εκείνος μπροστά. Παρόλο που είναι ο παλιός στο Σικάγο, συμπεριφέρθηκε άψογα στον νέο αστέρα και οι δυο τους παρέα, έχουν εκτοξεύσει τους Μπουλς, σε επίπεδο να μιλούν οι φίλοι τους ακόμα για τίτλο. Ο ΛαΒίν βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του και συνδιάζεται αρμονικά στο παρκέ με τον ΝτεΜάρ, προσφέροντας θέαμα στο κοινό των ταύρων.

Οι δυο τους μέτρησαν 64 πόντους μαζί στη νίκη με 100-90 επί των φορμαρισμένων Κλίπερς. Με αυτή την εμφάνιση ισοφάρισαν και την καλύτερη επίδοση τους στους Μπουλς. Αυτή είναι και η τρίτη φορά φέτος που πετυχαίνουν τουλάχιστον 60 πόντους παρέα σε ένα παιχνίδι. Και πιο εντυπωσιακό είναι πως και στα τρία παιχνίδια έπαιξαν εκτός έδρας. Καθάρισαν Σέλτικς και Κλίπερς, ενώ έχασαν από τους Σιξερς σε αυτά τα τρία παιχνίδια.

u

Μάλιστα κυκλοφορεί μια φωτογραφία με τον ΝτεΡόζαν να μοιάζει κουρασμένος και να έχει πάρει αγκαλιά τον ΛαΒίν. Πολύς κόσμος έκανε τη σύνδεση με την κλασική φωτογραφία μετά το Flu Game του Τζόρνταν, όπου ο Πίπεν κρατούσε αγκαλιά τον καταρακωμένο Air.

Οι ΝτεΜάρ Ντε Ρόζαν και Ζακ ΛαΒίν έβαλαν και ένα.. κερασάκι στην τούρτα τη νίκη κόντρα στο Ντένβερ, έχοντας δέσει έξοχα στους... ταύρους. Με εκείνο το ματς μέτρησαν 10+ παιχνίδια με 25άρες σε 16 ματς, κάτι που φανερώνει και τη συνέπεια τους. Έτσι έγιναν το γρηγορότερο δίδυμο που φτάνει σε τέτοιο νούμερο μετά τους Έλτζιν Μπέιλορ και Τζέρι Ουέστ τη σεζόν 1962-63 που το έκαναν σε 11 παιχνίδια.

Οι δυο σταρ του Σικάγο δείχνουν ασταμάτητοι αυτή τη στιγμή και όσο παίζουν έτσι, το Σικάγο θα ελπίζει σε μια ονειρική σεζόν και σε σπουδαία πορεία στα playoffs. Βοηθούν και τους υπόλοιπους του ρόστερ, με τον Μπίλι Ντόνοβαν να έχει φτιάξει μια ομάδα που απολαμβάνεις να βλέπεις, αφού παίζει όμορφο, θελκτικό μπάσκετ.

image

O Caru-Show που δεν είναι πυρoτέχνημα

Ο Άλεξ Καρούσο ήρθε στους Μπουλς για να αποδείξει πως δεν ήταν ένα πυροτέχνημα στους Λέικερς. Επιπλέον ήρθε να να διεκδικήσει άλλο ένα δαχτυλίδι. Ο Άλεξ κάνει πολύ σημαντικές δουλειές πάνω στο παρκέ και δίνει την ευκαιρία στον Ντόνοβαν να σφίξει την άμυνα του και να δώσει ενέργεια στην ομάδα.

Αρχικά είναι ένας παίκτης που θα καταθέσει την ψυχή του στο παρκέ, θα βουτήξει για την κάθε μπάλα, θα θυσιαστεί για τους συμπαίκτες του, θα παλέψει να δώσει στην ομάδα το κάτι παραπάνω, την έξτρα ενέργεια για να κερδίσει το παιχνίδι. Αποτελεί αμυντικό εξολοθρευτή, έναν specialist πλέον στην περιφερειακή άμυνα και αν παρακολουθήσει κάποιος τον τρόπο που κολλάει στον προσωπικό του αντίπαλο, θα δει πόσο τυχεροί είναι οι Μπουλς που τον έχουν.

Συνεισφέρει πολύπλευρα στο παρκέ, αφού μετρά 8.7 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 4.2 ασίστ, ενώ έχει εκτοξεύσει τον μέσο όρο του στα κλεψίματα με 2.2, όντας ένας από τους καλύτερους σε αυτή την κατηγορία στο πρωτάθλημα. Career high έχει και στα μπλοκ, αφού κάνει 0.5 ανά παιχνίδι και γενικότερα σε... πνίγει όταν θέλει να παίξει καλή άμυνα. Σφίγγει την μέγγενη και κάνει δύσκολη τη ζωή στον αντίπαλο του.

Θα παίξει πάντα με όλη του την ενέργεια, ακούραστος και έτοιμος να αναλάβει οποιαδήποτε ειδική αποστολή του αναθέσει ο Μπίλι Ντόνοβαν. Κλασικός παίκτης ομάδας που τον λατρεύουν όλοι οι συμπαίκτες, όπως συνέβαινε και στους Λέικερς. Εκεί ήταν το αγαπημένο παιδί του ΛεΜπρόν, με τον Βασιλιά να τον αποθεώνει σε κάθε ευκαιρία. Ο Καρούσο δούλεψε, δεν επαναπάφθηκε και αποτελεί αναπόσπαστο μέλος του Σικάγο, μιας ομάδας που έχει βλέψεις φέτος για πρωταθλητισμό. Όπως οι Λέικερς του 2020 που με τον Καρούσο στη σύνθεση τους πήραν τίτλο. Λέτε ο Άλεξ να φέρει γούρι στο Σικάγο;

image

O... μαέστρος Μπίλι Ντόνοβαν

Aυτή είναι η έβδομη σεζόν στο ΝΒΑ για τον head coach των Μπουλς, Μπίλι Ντόνοβαν. Τα πέντε πρώτα του χρόνια τα πέρασε στην Οκλαχόμα, ενώ πέρυσι μετακόμισε στο Σικάγο για να αλλάξει παραστάσεις και να δημιουργήσει μια ομάδα με υψηλές βλέψεις που θα παίζει όμορφο μπάσκετ.

Οι κινήσεις της διοίκησης του δίνουν την ευκαιρία να δουλέψει φέτος με ένα ικανότατο ρόστερ, το οποίο μπορεί να πάει μακριά στην postseason. H αλήθεια είναι πως στον Ντόνοβαν έχει λείψει να διεκδικεί πράγματα, να παλεύει για έναν τίτλο. Μόνο στην πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ με την Οκλαχόμα το έζησε, τότε που άγγιξε τους τελικούς, αλλά δεν τα κατάφερε.

Οι Θάντερ του Ντουράντ και του Ουέστμπρουκ έφτασαν μια ανάσα από τους τελικούς, αφού προηγήθηκαν με 3-1 απέναντι στους Ουόριορς. Ωστόσο η αρμάδα των Κάρι-Τόμπσον-Γκριν επέστρεψε από την... κόλαση, το γύρισε σε 3-4 και πήγε στους τελικούς του ΝΒΑ. Αυτό σίγουρα δεν το έχει ξεχάσει ο Ντόνοβαν και φέτος θα διεκδικήσει κάτι πολύ μεγάλο για τους Μπουλς. Θέλει να δείξει σε όλο τον κόσμο πως αν έχει τα κατάλληλα κομμάτια στο ρόστερ, μπορεί να το πάει πολύ καλά το... πλοίοι. Και σε εκείνους τους Θάντερ τα είχε, αφού μετά ο Ντουράντ αποχώρησε για τους Ουόριορς.

Στο Σικάγο έχει βρει τις ισορροπίες και υπάρχει καθαρός ρόλος για κάθε παίκτη. Το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό, κάτι που φαίνεται και στο γήπεδο, εκεί όπου οι Μπουλς πετάνε. Η Ανατολή φέτος έχει αρκετές διεκδικήτριες ομάδες (Νετς, Μπακς, Μπουλς, Χιτ) και το Σικάγο ξέρει πολύ καλά πως ο δρόμος του δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αλλά ο Ντόνοβαν και οι παίκτες του είναι αποφασισμένοι να επαναφέρουν την ομάδα στις επάλξεις. Να ξαναζήσουν εποχές Μάικλ Τζόρνταν, αφού απο τότε η ομάδα δεν έχει ξαναβρεθεί σε τελικούς του ΝΒΑ και αυτό είναι στενάχωρο για τον περήφανο κοινό του Σικάγο.