Μάνι Πακιάο: Από τα χαρτόκουτα, στην κορυφή και από εκεί στην προεδρία της χώρας (vids)

Μάνι Πακιάο: Από τα χαρτόκουτα, στην κορυφή και από εκεί στην προεδρία της χώρας (vids)

bet365

Ο Μάνι Πακιάο, ο πιο γνωστός Φιλιππινέζος στον κόσμο και θρύλος της πυγμαχίας, αφήνει τα ρινγκ σε ηλικία 42 ετών έχοντας έναν μόνο στόχο: Να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας του.

«Goodbye boxing».

Μ' αυτές τις δύο λέξεις, ο θρυλικός Μάνι Πακιάο βάζει τέλος σε μια τεράστια διαδρομή στο χώρο της πυγμαχίας.

Από το 1995 μέχρι και σήμερα σε 72 επαγγελματικούς αγώνες, μέτρησε 62 νίκες εκ των οποίων οι 39 ήρθαν με νοκ άουτ. Ηττήθηκε 8 φορές και 2 αγώνες του ήρθαν ισόπαλοι. Το 2015 ήταν σύμφωνα με το Forbes ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος στον πλανήτη, πίσω μόνο από τον Μεϊγουέδερ. Πάνω από 150 εκατ. τότε τα κέρδη του. Είναι ο πρώτος κι ο τελευταίος πυγμάχος με 10 παγκόσμιους τίτλους σε 8 διαφορετικές κατηγορίες.

Φυσικά, άπαντες θα θυμούνται την αμφισβητούμενη ήττα του από τον Φλόιντ Μέιγουεδερ, στον «αγώνα του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε το Μάιο του 2015 .

Στα 42 του χρόνια αποφάσισε να κλείσει το μεγαλύτερο κεφάλαιο της επαγγελματικές του διαδρομής και να αφοσιωθεί στο λαό του.

Ενας άνθρωπος που είναι αγαπητός στη χώρα του για τις φιλανθρωπίες και την ενασχόλησή του με τα κοινά. Μεγάλο στοίχημα θα είναι η διαχείριση του θέματος των ναρκωτικών και αν θα έχει διαφορετική στάση, σε σχέση με τον νυν πρόεδρο Ντουτέρτε, ως προς τους χρήστες ναρκωτικών.

Όσο κλισέ κι αν ακούγεται η πατρίδα του «PacMan» έχει ανάγκη από ελευθερία αφού ο Ντουτέρτε κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ύστερα από την αιματηρή εκστρατεία του για τους χρήστες ναρκωτικών αλλά και των εμπόρων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις εν λόγω επιχειρήσεις. Είναι μάλιστα ο πρόεδρος που το 2017 επανάφερε τη θανατική ποινή, 11 χρόνια μετά την κατάργησή της.

«Η απόφαση αυτή είναι απάνθρωπη, αισχρή και εντελώς ασεβής», δήλωσε ο πατήρ Ζερόμ Σεσιγιάνο, τότε γραμματέας δημοσίων σχέσεων της Συνόδου καθολικών επισκόπων.

Εδώ και 14 χρόνια προετοίμαζε τη στιγμή για να γίνει πρόεδρος!

Το 2007 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει μία θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας του, ως υποψήφιος με το κόμμα των Φιλελεύθερων.

Τότε δεν κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές χάνοντας από

«Ο κόσμος στις Φιλιππίνες δεν είχε προετοιμαστεί για να τον χάσει από πρωταθλητή», είχε δηλώσει η Νταρλίν Αντονίνο Κουστόδιο που τον κέρδισε στις εκλογές.

Ο Πακιάο, όμως, δεν το έβαλε κάτω. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο, παίρνοντας πτυχίο στην ανάπτυξη της δημόσιας διοίκησης. Προπονήθηκε σκληρά, λοιπόν, για να φτάσει σήμερα να διεκδικήσει την προεδρική καρέκλα της χώρας.

Το Νοέμβριο του 2009 ανακοίνωσε εκ νέου την υποψηφιότητά του στην περιοχή Sarangani, απ' όπου κατάγεται η σύζυγός του και μητέρα των πέντε παιδιών του.

Το Μάιο του 2010 κέρδισε της εκλογές, κερδίζοντας τον Roy Chiongbian έχοντας μάλιστα τις διπλάσιες ψήφους σε σχέση μ' αυτόν!

Το 2013 εκλέχθηκε και πάλι ως ανεξάρτητος. Τότε ήταν που δέχτηκε και έντονη κριτική λόγω του ότι, λόγω του βεβαρημένου προγράμματός του, πήγε στη Βουλή μόλις μία φορά.

Αυτό δεν τον εμπόδισε να βάλει και το 2016 για Γερουσιαστής το 2016. Πήρε 16.000.000 ψήφους και κέρδισε την 7η από τα 12 μέλη της Γερουσίας.

Τότε, είχε ευθυγραμμιστεί με τον νυν πρόεδρο Ντουτέρτε (δεν έχει δικαίωμα να κατέβει πάλι ως πρόεδρος), ώστε να διώξουν από την Κυβέρνηση την Λέιλα ντε Λίμα, η οποία συνδέθηκε με σκάνδαλο το οποίο την σχέτιζε με καρτέλ ναρκεμπόρων.

Τον Ιούνιο του 2019 η Γερουσία κατέδειξε ότι ήταν ο χειρότερος Γερουσιαστής σε παρουσίες στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνεργάστηκε με το Alibaba Group ώστε να δοθούν 50.000 τεστ στον κόσμο, ενώ έκανε κι άλλες φιλανθρωπίες.

Τον Δεκέμβριο του 2020, ανέλαβε ως προσωρινός πρόεδρος στο κυβερνών κόμμα PDP-Laban. Τότε ήταν που άρχισε να ασκεί κριτική στον νυν πρόεδρο Ντουτέρτε . Τον κατηγόρησε για το ότι δεν απαντάει στην Κίνα για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα της Κίνας στα θαλάσσια όρια με τις Φιλιππίνες. Ο Ντουτέρτε τον επέπληξε λέγοντας ότι δεν έχει γνώσεις από εξωτερική πολιτική και τότε του... πέταξε το γάντι για να κατέβει ως υποψήφιος.

Τον Ιούλιο του 2021, ο Πακιάο έχασε τη θέση του ως προσωρινός πρόεδρος στο κόμμα από τον Αλφόνσο Κούσι, διότι είχε λήξει η θητεία του.

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2021 ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει για υποψήφιος πρόεδρος της χώρας. Και πώς θα χάσει; Αν τελικά ηττηθεί θα το μάθουμε το Μάιο του 2022.

Τί δεν ξέρεις -ή τέλος πάντων τί θες να ξέρεις - γι' αυτόν

  • Προέρχεται από μια πολύ φτωχή οικογένεια. Κοιμόταν σε χαρτόκουτες και πολλές φορές τα χρήματα που είχαν στο σπίτι του δεν έφταναν ούτε για ρύζι.
  • Η μητέρα του Διονυσία ήθελε να δει το γιο της ιερέα. Ήταν τόσο αυστηρή μαζί του που τον είχε δέσει σ' ένα δέντρο επειδή είχε αργήσει να επιστρέψει σπίτι.
  • Εφυγε από το σπίτι του όταν ο πατέρας του, όντως μεθυσμένος, σκότωσε ένα αδέσποτο σκυλάκι το οποίο είχε πάει σπίτι ο Μάνι. Αργότερα, ο προπονητής του, είχε πει ότι όχι μόνο το σκότωσε αλλά το έφαγε κιόλας. Ο Πακιάο δεν το έχει παραδεχτεί ποτέ.
  • Ο Σάρντο Μεχία, θείος του Μάνι Πακιάο είναι ο άνθρωπος που του άλλαξε τη ζωή μεταδίδοντάς του την αγάπη για την πυγμαχία. Εβλεπαν παρέα αγώνες του Μάικ Τάισον.
  • Όταν έπαιζε αγώνες, είχε παρατηρηθεί μείωση της εγκληματικότητας, γιατί άπαντες το μόνο που ήθελαν ήταν μία τηλεόραση για να τον δουν να ρίχνει μπουνιές.
  • Παίζει πιάνο, βελάκια (έχει εταιρία που κατασκευάζει στόχους) και είναι πολύ καλός στο σκάκι.
  • Ιδιαίτερη είναι η αγάπη του για το μπάσκετ. Ασχολείται επαγγελματικά και με ύψος 1.66 μ. έγινε ο πιο κοντός παίκτης στις Φιλιππίνες. Εχει κοουτσάρει και την Μαχίντρα Ενφόρσερ, είναι ιδιοκτήτης της MP Hotel Warriors και είναι επίσημο μέλος των Σέλτικς.
  • Είναι και τραγουδιστής (έχει κυκλοφορήσει το δικό του CD Single), ενώ έχει παίξει και σε ταινίες. Εχει παίξει τον... εαυτό του, τον σούπερ ήρωα και το στρατηγό.
  • Αγόρασε στη μητέρα του μια βίλα για να στεγάσει τον έρωτά της με τον κατά 26 χρόνια νεότερο σύντροφό της. Ο πατέρας του είχε προ πολλού εγκαταλείψει την οικογένεια για να ζήσει με άλλη γυναίκα. Ο Μάνι στήριζε τη μαμά του από... πάντα. Από τις μέρες που κέρδιζε 2 δολάρια ανά αγώνα και της έδινε το 1.
  • Οι φιλανθρωπίες είναι στο... αίμα του. Το «Pacman Village» στο Τάγκο, χτίστηκε από τον ίδιο και στεγάζει 200 οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα