Η ώρα που οι παίκτες παίζουν και για τον Φαν’τ Σχιπ

Η ώρα που οι παίκτες παίζουν και για τον Φαν’τ Σχιπ

Η ώρα που οι παίκτες παίζουν και για τον Φαν’τ Σχιπ

bet365

Λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα της Ελλάδας στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ανάγκη που έχει ο Ολλανδός να δει τους ποδοσφαιριστές να δείξουν την απόδοσή τους ότι θέλουν να συνεχίσουν μαζί του το “πρότζεκτ Κατάρ”.

Πάει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που είχα παρατηρήσει, μελετώντας τα ξένα media το φαινόμενο να δίνει σημασία ο ξένος Τύπος στον προπονητή της Εθνικής Ομάδας. Πιθανόν να φταίει ότι δεν συναντούσαμε συχνά, στα προηγούμενα χρόνια, εθνικές ομάδες “από το πάνω ράφι”, των οποίων οι αγώνες τυγχάνουν μεγάλης προβολής από τα media. Πιθανόν να “φταίει” και το γεγονός ότι τούτες τις μέρες, που η Εθνική Ελλάδας βρέθηκε στην Ισπανία συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τον θάνατο του Γιόχαν Κρόιφ. Οι Ισπανοί βρήκαν μπροστά τους όχι απλώς έναν μαθητή, αλλά κάποιον που ο Κρόιφ χαρακτήριζε “πουλέν” του στην προπονητική και άρπαξαν την ευκαιρία για να βάλουν τον Τζον Φαν’τ Σχιπ να τους διηγηθεί ιστορίες από τον καιρό που επισκεπτόταν το σπίτι του Κρόιφ παρέα με τον Μάρκο Φαν Μπάστεν για να κουβεντιάζουν για ποδόσφαιρο και κατέληγαν στην αυλή του σπιτιού να ανταλλάσουν πάσες μαζί του.

Πιθανόν επηρεασμένοι από την στενή σχέση του με τον Κρόιφ, οι Ισπανοί έδωσαν θετική προβολή στην παρουσία του Φαν’τ Σχιπ στον πάγκο της Ελλάδας - τα σχόλια για το πιο δημιουργικό αγωνιστικό μοντέλο του συγκριτικά με το “παραδοσιακό” αγωνιστικό μοντέλο της Ελλάδας είναι επαινετικά. Αυτή την έκπληξη, για τον τρόπο που προσπαθεί να παίξει η Ελλάδα στον καιρό του Φαν’τ Σχιπ την διάβαζες και στα λόγια του Λουίς Ενρίκε. Σύμφωνα με τους Ισπανούς, ο ομοσπονδιακός προπονητής αντιλαμβάνεται την Ελλάδα ως υπολογίσιμο μέγεθος επειδή στο παιχνίδι της στον καιρό του Φαν’τ Σχιπ έχει διαβάσει μια ισορροπία που τον ανησυχεί, φυσικά στα λογικά όρια. Ο Λουίς Ενρίκε αντιλαμβάνεται την σημερινή Ελλάδα ως “μικρό” αντίπαλο, αλλά όχι αδιάφορο.

Αυτόν τον “σεβασμό”, τον οποίο η Εθνική οφείλει και στην κληρονομιά των ένδοξων στιγμών του παρελθόντος, μπορούσες να τον διακρίνεις και στον τρόπο με τον οποίο οι Ισπανοί, οι οποίοι δίνουν μεγάλη σημασία στην Εθνική τους, προσέγγισαν την πρεμιέρα τους στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Αυτό το “προσέξτε τους Έλληνες, γενικώς” της Marca είναι ενδεικτικό. Στα κείμενα παρουσίασης της Ελλάδας αντιλαμβανόσουν ότι η εικόνα που είχε παρουσιάσει στη Ρώμη απέναντι στην Ιταλία, στα προκριματικά του Euro 2020 υπό τον Φαν’τ Σχιπ δεν είχε περάσει απαρατήρητη.

Όλα τα παραπάνω είναι πρόλογος. Από απόψε, στις 21.45 περνάμε στο κυρίως θέμα, από του οποίου την εξέλιξη - κατάληξη εξαρτάται ο επίλογος. Αυτή η προκριματική φάση είναι η τελευταία που προβλέπει το συμβόλαιο του Φαν’τ Σχιπ. Κι όσα ακούμε και διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό διαμορφώνουν την αίσθηση ότι σε αυτά τα ματς, δηλαδή απόψε και την ερχόμενη Τετάρτη στην Τούμπα απέναντι στην Γεωργία κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της σχέσης του Ολλανδού προπονητή με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Με άλλα λόγια, η παράδοση τηρείται και για ακόμη μια φορά ένας προπονητής εξαρτάται από ένα - δύο αποτελέσματα. Είναι η ώρα που οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στη Γρανάδα και θα βρεθούν στην Τούμπα απαντούν με την απόδοσή τους αν επιθυμούν ή όχι να συντηρήσουν το σημερινό καθεστώς. Δηλαδή ώρα να παίξουν και για τους προπονητές τους.

Όλο αυτό έχει συμβεί στον Ότο Ρεχάγκελ, πώς να μην συμβεί στον Τζον Φαν’τ Σχιπ. Του “βασιλιά Ότο”, που μας ευχήθηκε τα χρόνια πολλά, του χρειάστηκε να παίξουν οι ποδοσφαιριστές για να τον κρατήσουν. Και επειδή ο Γερμανός ήταν ένας πολύ αποφασιστικός και γενναίος προπονητής, αυτή τη συζήτηση την έκανε ανοιχτά με τους ποδοσφαιριστές του πριν από τα καθοριστικά παιχνίδια της προκριματικής φάσης του Euro 2004· τους έβαζε την ευθύνη να παίξουν και για αυτόν. Με απλά λόγια, “αν θέλετε να μείνω, παίξτε για να με κρατήσετε”.

Δεν ξέρω αν έχουν κάνει το ίδιο ο Φαν’τ Σχιπ με τον Άαρον Βίντερ και τον Μιχάλη Βαλκάνη αυτές τις ημέρες. Δεν γνωρίζω καν αν λειτουργούν με αυτή την επίγνωση, ότι το περιβάλλον ετοιμάζεται να τους αποβάλει αν δεν δείξει η Εθνική εικόνα και αποτελέσματα στα δύο πρώτα βήματά της σε αυτή την προκριματική φάση. Όχι, δεν είναι ότι κάποιος απαιτεί να νικήσει απόψε η Ελλάδα την Ισπανία, αλλά “απαιτεί” την καλή εικόνα σε αυτό το ματς και την νίκη στο δεύτερο. Διαφορετικά, όσα ακούω και καταλαβαίνω με οδηγούν στην εκτίμηση ότι το μέλλον της σχέσης του προπονητή με την ομοσπονδία είναι προδιαγεγραμμένο.

Στη διάρκεια των τελευταίων περίπου δύο ετών έχω ακούσει αρκετούς, για να μην πω πολλούς ποδοσφαιριστές να εκφράζονται πολύ θετικά, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό λόγο τους, για την ποιότητα της δουλειάς που κάνουν με τον Φαν’τ Σχιπ και τους συνεργάτες του. Από απόψε είναι ώρα να εκφραστούν και με την απόδοσή τους. Οι περισσότεροι είναι πλέον μεγάλα παιδιά. Ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.