Γρανάδα: Η πόλη που υποδέχεται την εθνική Ελλάδας επανέρχεται στην κανονικότητα (pics)

Gazzetta team
Γρανάδα: Η πόλη που υποδέχεται την εθνική Ελλάδας επανέρχεται στην κανονικότητα (pics)

bet365

Ο ανταποκριτής του gazzetta.gr στην Ισπανία, Πάνος Κωστόπουλος ταξίδεψε στην Γρανάδα για το ματς της Εθνικής Ελλάδας και κατέγραψε την καθημερινότητα.

Την ώρα που οι τοπικές κυβερνήσεις στην Ισπανία ανακοίνωναν το κλείσιμο των εγχώριων συνόρων, ουσιαστικά απαγορεύοντας τις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών για όσους δεν μετακινούνται για λόγους εργασίας, δημοσιεύματα στον τύπο και μηνύματα στα social media κατηγορούσαν την κυβέρνηση της Ισπανίας που έδινε το πράσινο φως σε τουρίστες από τη Γερμανία να επισκεφθούν τη Μαγιόρκα τις ημέρες του Πάσχα.

Όπως σε όλες τις χώρες, η υπομονή των κατοίκων έχει δοκιμαστεί στο έπακρο τον τελευταίο χρόνο στην Ισπανία με τα μέτρα ουσιαστικά να αλλάζουν κάθε εβδομάδα, τόσο τοπικά όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αυτό που έχει καθυσηχάσει πολλούς είναι το άνοιγμα της εστίασης, με κάθε επικράτεια να παίρνει διαφορετικά μέτρα όλο αυτό το δίασημα ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Την ώρα που, για παράδειγμα, η εστίαση στη Μαδρίτη δεν έκλεισε σε κανένα σημείο από τον περασμένο Ιούνιο και έπειτα, η Γρανάδα ήταν από τις πόλεις που είχε να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τον περασμένο χειμώνα. Με απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ και την εστίαση κλειστή για εβδομάδες, μια από τις μεγαλύτερες φοιτητούπολεις της Ισπανίας υπέφερε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Τον Νοέμβρη που είχα την τύχη να βρεθώ, μέσω του gazzetta.gr, στο παιχνίδι της Γρανάδα με την Ομόνοια στο Νουέβο Εστάδιο ντε λος Κάρμενες, η ατμόσφαιρα στα δρομάκια της πόλης ήταν τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες φορές την επισκέφθηκα ως τουρίστας. Ο φόβος φαινόταν να έχει νικήσει τους κατοίκους, οι οποίοι κυκλοφορούσαν στο δρόμο μόνο εάν ήταν απαραίτητο.

Πηγαίνοντας στο γήπεδο, το μόνο που σε έκανε να αισθάνεσαι ότι η τοπική ομάδα παίζει άλλο ένα ιστορικό παιχνίδι Γιουρόπα Λιγκ, στην πρώτη συμμετοχή της στη διοργάνωση, ήταν τα φώτα του γηπέδου, στον περιβάλλοντα χώρο του οποίου δεν υπήρχε ψυχή εκτός από τους ανθρώπους ασφαλείας του Νουέβο Ντε λος Κάρμενες.

«Ήταν πολύ δύσκολο για όλους,» θυμάται η Μαρία, φοιτήτρια νομικής στη Γρανάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Όχι μόνο για τους φοιτητές που ήταν συνηθισμένοι στα ξενύχτια μέχρι πρωίας, αλλά και για όσους δουλεύουν στην εστίαση που ουσιαστικά δεν ήξεραν εάν και πότε θα μπορέσουν να δουλέψουν ξανά. Η Γρανάδα ζει στους δρόμους και αυτοί οι δρόμοι ήταν άδειοι για μήνες.»

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Τέσσερις μήνες μετά την τελευταία μου επίσκεψη, η ζωή στην πόλη φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στην κανονικότητα, με μπαρ και εστιατόρια να είναι ανοιχτά μέχρι τις 11 το βράδυ και τους φοιτητές να μη χάνουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα ξακουστά τάπας της πόλης.

Η πόλη δείχνει ζωντανή ξανά, με τους κατοίκους να συμμορφώνονται κατά πολύ στα μέτρα της κυβέρνησης ώστε να μη χάσουν ξανά το «προνόμιο» της ανοιχτής εστίασης, ειδικά από τη στιγμή που αυτός ο χειμώνας γενικά χαμογέλασε στους ιδιοκτήτες των μαγαζιών, με θερμοκρασίες που επέτρεπαν στους Ισπανούς να γεμίζουν τους εξωτερικούς χώρους των μπαρ, τα οποία είχαν ανάγκη επειγόντως από μια οικονομική ανάσα.

«Ειλικρινά δεν ξέρω πως άντεξαν όσοι δουλεύουν στα μπαρ,» απορεί η Μαρία. «Υπήρχαν μέρες που απλά έβγαινα να περπατήσω στην πόλη και δεν μπορούσα να την αναγνωρίσω. Δεν άκουγες φώνη, ούτε γέλιο, που ξέρεις, εμείς οι Ισπανοί δεν είμαστε και από τους πιο ήσυχους ανθρώπους. Δεν πίστευα ότι αυτή ήταν η πόλη που ζω τόσα χρόνια.»

Σταδιακά, η εστίαση στη Γρανάδα αρχίζει να επανέρχεται σε κάποια κανονικότητα. Οι φοιτητές, πλέον, δεν χάνουν ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Τα μπαρ σφύζουν από ζωή την ώρα που η ομάδα της πόλης βρίσκεται επάξια στους 8 του Γιουρόπα Λιγκ, όπου θα αντιμετωπίσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Την Πέμπτη, η ηλιόλουστη Γρανάδα υποδέχτηκε την Εθνική Ελλάδας φορώντας τα «καλά» της, όσο αυτό είναι εφικτό εν μέσω πανδημίας. Την ίδια στιγμή πολλοί Ισπανοί θα αναγκαστούν να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στην πόλη διαμονής τους και αρκετοί Γερμανοί θα έχουν την τύχη να να ταξιδέψουν στην Ισπανία και να απολαύσουν το μοχίτο τους στις παραλίες της Μαγιόρκα.

Ο Πάνος Κωστόπουλος ζει στην Ισπανία και μπορείτε να τον βρείτε κι εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDIAL Τελευταία Νέα