O Γρανάδος «σκότωσε» την Κροατία, η Ισπανία πρωταθλήτρια Ευρώπης και στο Παρίσι (vid)

Δημήτρης Ντζάνης
Ο Αλβάρο Γρανάδος

bet365

Ο Αλβάρο Γρανάδος με δύο γκολ στα τελευταία 98 δευτερόλεπτα, χάρισε στην Ισπανία τη νίκη επί της Κροατίας με 11-10 στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Ζάγκρεμπ, αλλά και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Το όνομά μου είναι Αλβάρο Γρανάδος» και ο 26χρονος killer της Ισπανίας, έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Ζάγκρεμπ, στέλνοντας τη χώρα του για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Η Ισπανία νίκησε τη γηπεδούχο Κροατία με 11-10, πήρε τη θέση της στον θρόνο της Ευρώπης με μια επική ανατροπή, χάρη στον τεράστιο σκόρερ που ακούει στο όνομα, Αλβάρο Γρανάδος.

Με τον τελικό να μπαίνει στο τελευταίο τετράλεπτο και την Κροατία να έχει προβάδισμα 10-8, όλα ήρθαν τούμπα για τους γηπεδούχους. Ο Σαναχούγια με γκολ στον παραπάνω μείωσε για την Ισπανία σε 10-9 (3:52) και μετά ανέλαβε δράση ο Γρανάδος.

Το μεγαλύτερο επιθετικό όπλο της Ισπανίας, συμπαίκτης με τον Αγγελο Βλαχόπουλο στη Νόβι Μπέογκραντ, μέχρι εκείνο το σημείο είχε ένα γκολ σε επτά προσπάθειες.

Ομως εκεί που κρινόταν ο τίτλος ο Γρανάδος έκανε το δύο στα δύο και η Ισπανία έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Με ψυχραιμία «εκτέλεσε» τον σπουδαίο Μάρκο Μπίγιατς για το 10-10 στο 1:38 πριν από το τέλος και στα 00:48 πέτυχε ένα γκολ πέρα από κάθε φαντασία: Πήρε την μπάλα και χωρίς να έχει οπτική επαφή με το τέρμα, βρήκε τον τρόπο να την περάσει κάτω από τα χέρια του Μπίγιατς για τη μεγάλη ανατροπή. Ενα γκολ που περνά στα all time classic στην ιστορία του αθλήματος.

Η Ισπανία έπειτα από τρεις χαμένους τελικούς έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης, με τον τεχνικό Νταβίντ Μαρτίν να βγάζει... άσο από το μανίκι του στο 4ο οκτάλεπτο.

Αντικατέστησε τον Ρούμπιο Αγκίρε, που είχε 7/17 αποκρούσεις με τον Εντουάρντο Λόρια και ο τερματοφύλακας της Σαμπαντέλ με 3/3 αποκρούσεις είχε τη δική του συμβολή στη μεγάλη ανατροπή.

Οι Κροάτες θα θυμούνται για χρόνια αυτό που συνέβη στην έδρα της Μλάντοστ, είχαν σταθερά την πρωτοπορία από την αρχή, αλλά το πάρτι χάλασε στο τέλος και το τρίτο χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χάθηκε στον βυθό της πισίνας. Ο αρχηγός της Κροατίας και τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Μάρκο Μπίγιατς ήταν εξαιρετικός, έφθασε να είχε 12/20 (60%) στις αποκρούσεις και τελείωσε με 14/25.

Tα οκτάλεπτα: 5-3, 2-3, 3-2, 0-3.

Κροατία: Μπούκιτς 4, Ζούβελα 2, Μάρινιτς-Κράγκιτς 2, Φάτοβιτς 1, Βουκίσεβιτς 1.
Ισπανία: Γρανάδος 3, Σαναχούια 3, Μουναρίθ 2, Λαρούμπε 1, Ταχούλ 1, Μπούστος 1.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ Τελευταία Νέα