Γιώργος Αφρουδάκης: «Δημιουργήσαμε την ομάδα πόλο με τη φιλοδοξία ο Απόλλων Σμύρνης να αποκτήσει ξανά αίγλη»

Δημήτρης Ντζάνης
Ο Γιώργος Αφρουδάκης μίλησε στο Gazzetta για το δημιούργημά του, την ομάδα υδατοσφαίρισης του Απόλλωνα Σμύρνης

bet365

Ο Γιώργος Αφρουδάκης μίλησε στο Gazzetta με αφορμή τον πρώτο τελικό του Απόλλωνα Σμύρνης με την ισπανική Τεράσα για το Challenger Cup και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τον ιστορικό σύλλογο η πορεία μιας ομάδας που μετρά εννέα μόλις χρόνια ζωής.

Ο Απόλλων Σμύρνης γιορτάζει, η ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών βρίσκεται σε έναν ευρωπαϊκό τελικό, το «Σεράφειο» κολυμβητήριο θα γεμίσει ασφυκτικά από 500 περίπου φίλους του το βράδυ της Τετάρτης (19/4, 19:45, ΕΡΤ 3) για τον πρώτο τελικό του νεοσύστατου Challenger Cup.

To προσφυγικό σωματείο που ιδρύθηκε στη Σμύρνη το 1891 αρχικά ως φιλαρμονικός σύλλογος, με στόχο την αναπτέρωση του ηθικού των Ελλήνων, το 1893 συνδύασε τον πολιτισμό με τον αθλητισμό, αρχίζοντας ένα ταξίδι που πέρασε από χίλια κύματα και φθάνει μέχρι τις μέρες μας.

Και σε μια ιστορία 132 ετών, ένα τμήμα που ιδρύθηκε μόλις πριν από εννέα χρόνια, το… μικρό παιδί του συλλόγου, χαρίζει στον σύλλογο την πρώτη του παρουσία σε ευρωπαϊκό τελικό σε όλα τα σπορ, με την ευχή και την ελπίδα στις 29 Απριλίου στη Βαρκελώνη να κατακτηθεί και το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Ήταν Νοέμβριος του 2013 όταν ο Γιώργος Αφρουδάκης με τη στήριξη της οικογένειάς του οραματίστηκε την ίδρυσή του τμήματος πόλο και με την αμέριστη οικονομική συμπαράσταση από τον Σταμάτη Βελλή, το εγχείρημα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά..

Από τα πρώτα παιχνίδια του 2014 στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, φθάσαμε σήμερα ο Απόλλων Σμύρνης να αγωνίζεται για 4η διαδοχική σεζόν στην Ευρώπη και τώρα να παίζει για να ανέβει σε μια ευρωπαϊκή κορυφή.

Με τον 46χρονο πρώην διεθνή παίκτη και αρχισκόρερ της Α1 με 1.685 γκολ (1992-2016) είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τον Απόλλωνα λίγο πριν από την χθεσινή κλήρωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Φουκουόκα.

Στη 15λεπτη κουβέντα μας διέκρινες την ευτυχία στο πρόσωπό του για την πορεία που έχει το δημιούργημά του. Μιλώντας στο Gazzetta o Γιώργος Αφρουδάκης δεν έμεινε απλά στις στιγμές που χαρίζει στο σωματείο η ομάδα υδατοσφαίρισης.

apollon smyrnis water polo

«Ένας ευρωπαϊκός τίτλος θα δώσει μία διαφορετική αίγλη στον Απόλλωνα»

*Γιώργο, πώς ζεις αυτές τις ημέρες και την προσπάθεια της ομάδας πόλο να γράψει τη δική της ιστορία;

«Είναι μια πολύ ωραία περίοδος, κυρίως για την ομάδα, για τον σύλλογο του Απόλλωνα. Είναι μια ομάδα που έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιρο, στον Ερασιτέχνη και νομίζω αυτή τη στιγμή όλοι ζουν κάτι το διαφορετικό.

Οπαδοί, διοίκηση, οι άνθρωποι που είναι κοντά στο τμήμα πόλο, ζούμε στιγμές μοναδικές, η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι πάρα πολύ σημαντική και ίσως είναι από αυτές τις ευκαιρίες που σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς να τις αφήσεις να πάνε χαμένες.
Κρίνεται ένας ευρωπαϊκός τίτλος, μπορεί να μην έχει τη λάμψη ενός Champions League ή ακόμα ενός Euro Cup, αλλά δεν παύει να είναι ένας ευρωπαϊκός τίτλος που θα δώσει μία διαφορετική αίγλη στον Απόλλωνα και εδικά για το πόλο που μετρά μόλις εννέα περίπου χρόνια ζωής.

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά ζούμε ένα όνειρο όλοι μας στον Απόλλωνα, από τους ανθρώπους που ξεκίνησαν όλη αυτή την πορεία και μέχρι και τον τελευταίο φίλαθλο του συλλόγου, που μπορεί να ήταν δύσπιστος τα πρώτα χρόνια, να μην ήξερε το πόλο, όμως ακόμα και αυτός τώρα νιώθει αυτή τη σημαντική στιγμή και αισθάνεται υπέροχα».

«Το ποδόσφαιρο είναι πάντα ο καθρέφτης, όμως ένας φίλος του Απόλλωνα δεν έχει πολλά να θυμάται»

*Αναφέρεσαι στον σύλλογο Απόλλωνα και πέρα από την ευρωπαϊκή ομάδα ποδοσφαίρου με την Ολίμπια Λουμπλιάνας στο Κύπελλο UEFA, δεν υπήρχε άλλη ευρωπαϊκή παρουσία για τον Απόλλωνα Σμύρνης μέχρι να έρθει η ομάδα πόλο.

«Πάντα θέλω να είμαι ειλικρινής, όταν μιλάμε για τον Απόλλωνα, πάντα ο καθρέφτης είναι το ποδόσφαιρο και πάντα οι επιτυχίες που χαρακτηρίζουμε ορόσημα, προέρχονται από αυτό και εγώ είμαι τρελαμένος με το ποδόσφαιρο. Όμως όταν υπάρχει ένα σύλλογος που ονομάζεται Απόλλων Σμύρνης, περιλαμβάνει και τα υπόλοιπα αθλήματα.

Έχουμε την τύχη να έχουμε το πόλο σε πολύ καλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Απόλλων έχει παίξει κατά καιρούς πολύ καλό ποδόσφαιρο και γι αυτό ονομάστηκε “ελαφρά ταξιαρχία”, κέρδισε την αναγνώριση του κόσμου, αλλά ένας φίλος του δεν έχει πολλά πράγματα να θυμάται από τον Απόλλωνα, ένα από αυτά που θυμάται είναι ότι συμμετείχε σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα το 1995 με την έξοδό του στην Ευρώπη.

deligiannis nikos
O Γιώργος Αφρουδάκης αγκαλιάζει τον τεχνικό Νίκο Δεληγιάννη μετά τον 2ο ημιτελικό με την Τενερίφη

Ήταν μια σημαντική στιγμή, δυστυχώς δεν έχουμε πολλές για ένα σωματείο που είχε αναγνωριστεί από όλους για το ωραίο θέαμα που είχε παρουσιάσει, όμως για παράδειγμα δεν κατάφερε να πάρει ένα Κύπελλο Ελλάδος, κατάφερε να βγει μόλις μια φορά να βγει στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια δεν έχει σταθερή παρουσία στην Α’ Εθνική. Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκινήσαμε την ιδέα να δημιουργήσουμε αυτό το τμήμα, σε μια βάση από την πλευρά της οικογένειάς μου που είχε τις γνώσεις να βοηθήσει, με τη φιλοδοξία ο Απόλλων να αποκτήσει ξανά μια αίγλη, μια επιτυχία. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος και εκτός από εμένα, με τη δική μου συμβουλή, αν δεν υπήρχε ο Σταμάτης Βελλής δεν θα υπήρχε τίποτα. Είναι ένας άνθρωπος που ο Απόλλων του οφείλει τα πάντα, όχι μόνο στο πόλο, αλλά και στο ποδόσφαιρο, γιατί πήρε την ομάδα το 2008 όταν κινδύνευε να πέσει στο τοπικό πρωτάθλημα και την ανέβασε στην Α΄ Εθνική το 2013».

*Ποιο ήταν το αρχικό πλάνο με τον κύριο Βελλή όταν δημιουργήσατε την ομάδα πόλο;

«Όταν συναντήθηκα μαζί του το πρώτο που συζητήσαμε και καταλήξαμε ήταν να προσπαθήσουμε μέσα από την πορεία της ομάδας πόλο να φανεί και πάλι το όνομα του Απόλλωνα και να πάρει και πάλι προβολή, γιατί τα τελευταία χρόνια τείνει να αφανιστεί ως σύλλογος.

Με ό,τι μερίδιο θα μπορούσε να δώσει το πόλο και να μην έχουμε παράπονο, μπορεί το πόλο να είναι ένα μικρό άθλημα απέναντι στο ποδόσφαιρο, όμως την προβολή την έδωσε. Αυτό ήταν που είχαμε θέσει ως πρώτο στόχο με τον κύριο Βελή, να μη σβήσει στις μνήμες των φίλων το όνομα του Απόλλωνα και πιστεύω το καταφέραμε, γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε αρκετός κόσμος ξέρει πως η ομάδα πόλο θα πάρει μέρος σε έναν ευρωπαϊκό τελικό».

«“Tρεις αιώνες, δύο πατρίδες, μία ομάδα, Απόλλων”»

*Το τμήμα χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει σε στέρεες βάσεις, έχει δημιουργήσει ακαδημίες, έχει κάνει σημαντικά βήματα

«Ναι, το τμήμα μεγαλώνει. Η ομάδα είναι πολύ υγιής, λειτουργεί επαγγελματικά, σε σωστές βάσεις, σίγουρα έχει βοηθήσει και η εμπειρία η δική μου και της οικογένειάς μου από την παρουσία μας στη Βουλιαγμένη, που είναι ένα μεγάλο σχολείο.

Η συνάντηση της οικογένειάς μου με διοικητικούς παράγοντες του Απόλλωνα έβγαλε πολύ ωραίο αποτέλεσμα, η ομάδα μεγαλώνει με σωστό τρόπο, πάντα είμαστε υπέρμαχοι του Fair Play, του ευ αγωνίζεσθε, πάντα κοιτάμε οι παίκτες μας να έχουν σωστή συμπεριφορά, να είναι καλά παιδιά, πάντα στις ομιλίες μου και των άλλων ανθρώπων της ομάδας τους επισημαίνουμε ότι ο σύλλογος έχει μια ιστορία βαριά.

Πιστεύω ότι χτίζουμε μια νοοτροπία στους παίκτες ότι ο Απόλλων είναι ένα ιστορικό σωματείο που ήρθε από τη Σμύρνη, αποτέλεσμα της Μικρασιατικής καταστροφής και οι αθλητές από την πρώτη στιγμή που έρχονται στην ομάδα ρωτούν και μαθαίνουν για την ιστορία του συλλόγου, που γεννήθηκε, τι σημαίνει Σμύρνη.

Όλα αυτά συνοψίζονται στο χαρακτηριστικό σύνθημα που λένε πριν από τους αγώνες οι αθλητές μας “Tρεις αιώνες, δύο πατρίδες, μία ομάδα, Απόλλων”, αυτό τα λέει όλα.


Όσοι βρίσκονται στην ομάδα το έχουν καταλάβει τι αντιπροσωπεύει ο σύλλογος, τον Ελληνισμό, την προσφυγιά, τη χαμένη πατρίδα. Νιώθω υπερήφανος που υποστηρίζω τον Απόλλωνα, παρόλο που δέχθηκα πιέσεις μικρός να αλλάξω ομάδα, νιώθω υπερήφανος που αρχίσαμε αυτή την προσπάθεια και έχουμε φθάσει στο σημερινό σημείο, πίσω από ένα καλό αποτέλεσμα πάντα κρύβεται η σκληρή δουλειά, τίποτα δεν γίνεται στην τύχη.
Και το επαναλαμβάνω, όσο κουραστικός κι αν γίνομαι, αν δεν υπήρχε ο Σταμάτης Βελλής να αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή αυτή την απολλωνιστική προσπάθεια της οικογένειας Αφρουδάκη, νομίζω δεν θα υπήρχε τίποτα».

«Είναι μια σειρά τελικών πενήντα-πενήντα»

*Η παρουσία στους τελικούς του Challenger Cup σηματοδοτεί το τέλος ενός πρώτου κύκλου για την ομάδα και την απαρχή ενός νέου;

«Νομίζω ότι τρώγοντας έρχεται η όρεξη, είτε το κατακτήσουμε, είτε όχι, θα μας δώσει βενζίνη και ώθηση για να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω , αυτή είναι η εκτίμησή μου, η επόμενη ημέρα θα μας βρει καλύτερους».

Ποια η γνώμη σου για τους δύο τελικούς με την Τεράσα;

«Δεν τους έχω δει, αλλά βάσει αποτελεσμάτων και μιλώντας με το τεχνικό επιτελείο, πιστεύω ότι μιλάμε ξεκάθαρα για μια τελική σειρά πενήντα-πενήντα. Η ομάδα είναι σε καλή κατάσταση τον τελευταίο ενάμιση μήνα, φάνηκε στα παιχνίδια των πλέι οφ του πρωταθλήματος απέναντι σε μια ιδιαίτερη αξιόλογη ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ, όπου περάσαμε με άνεση στα ημιτελικά».

reppas
Ο Γιώργος Αφρουδάκης βραβεύει τον πρώην τερματοφύλακα Γιώργο Ρέππα για την προσφορά του στην ομάδα.

«Ενεργοποιήσαμε ξανά τον κόσμο μας κι αυτό είναι το πιο σημαντικό» Έχεις πει κάτι στους παίκτες αυτές τις ημέρες για τα δυο παιχνίδια με την ισπανική ομάδα;

«Επειδή έχω ζήσει αυτό το συναίσθημα ενός ευρωπαϊκού τελικού, το 1997, είναι κάτι μοναδικό να ξέρεις ότι διεκδικείς ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Αυτό που θέλησα να επισημάνω στα παιδιά είναι η ιδιαίτερη σημασία που έχουν για τον Απόλλωνα αυτά τα δύο παιχνίδια, για τον σύλλογο είναι τεράστιο το διακύβευμα για την ιστορία του, νομίζω το έχουν καταλάβει, δεν χρειάζεται περισσότερο γιατί μπορεί να γυρίσει σε πίεση και άγχος, ο κόσμος θα είναι εκεί δίπλα μας. Και μόνο που έχουμε καταφέρει και ενεργοποιήσει ξανά τον κόσμο μας, που δεν είχε κάπου να πιαστεί, επιβεβαιώνει τον αρχικό μας στόχο όταν φτιάξαμε το τμήμα με τον κύριο Βελλή.

apollon smyrnis water polo

Μόνο και μόνο που καταφέραμε σε τρία ευρωπαϊκά παιχνίδια, μαζί με το αυριανό (σ.σ. σημερινό), να ενεργοποιήσουμε τόσο κόσμο, να φέρουμε στο “Σεράφειο” κόσμο του Απόλλωνα που είχε να βρεθεί τόσα χρόνια, τα λέει όλα και είναι το πιο σημαντικό. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση, μακάρι να πάρουμε το τρόπαιο, θα χαρώ πραγματικά για τον κόσμο του Απόλλωνα, θα συγκινηθώ γιατί θα γυρίσω τον χρόνο πίσω και θα σκεφτώ την οικογένειά μου που ήρθε από τη Σμύρνη, για την θέληση του παππού μου που με έκανε Απολλωνιστή, θα χαρώ τέλος για τον άνθρωπο για τον οποίο ό,τι σχεδίαζα και του έστελνα, το έκανε πράξη και αυτός δεν είναι άλλος από τον Σταμάτη Βελλή».

 

Τελευταία Νέα