Η κορυφαία στιγμή του ελληνικού πόλο «ανέτειλε» στην Ιαπωνία!

Αντώνης Πατσούρας
Η κορυφαία στιγμή του ελληνικού πόλο «ανέτειλε» στην Ιαπωνία!

bet365

Η ιστορία της κορυφαίας ομάδας στην ιστορία της ελληνικής υδατοσφαίρισης, της ομάδας που έφερε στη χώρα το πολυπόθητο Ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκιο.

Η ιστορία μας αρχίζει στην Αμβέρσα, το έτος 1920.

Είναι η πρώτη συμμετοχή της εθνικής ομάδας πόλο ανδρών της Ελλάδος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Με τα χρόνια η εθνική μας ομάδα έφτασε να είναι εκείνη με τις περισσότερες συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες όσο αφορά την Ελλάδα.

Χρειάστηκε να περάσουν 101 χρόνια ή 100 για την ΔΟΕ για να έρθει το πολυπόθητο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το κατέκτησε στο Τόκιο το 2021 αλλά η ΔΟΕ και οι Ιάπωνες κράτησαν το "Τόκιο 2020".

ελλαδα

Λίγη σημασία έχουν όλα αυτά. Η ιστορία γράφτηκε στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και 13 παιδιά της Ελλάδος κρέμασαν στις 8 Αυγούστου 2021 το ασημένιο μετάλλιο στο στήθος τους.

Ακολουθώντας το νήμα

Η ιστορία αυτής της ομάδας αρχίζει πριν από αρκετά χρόνια. Το 2012 οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ήταν επιτυχημένοι για αυτή την ομάδα. Δυο χρόνια μετά η εθνική ομάδα πραγματοποιεί μια νέα αρχή.

Προπονητής λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα αναλαμβάνει ο Θοδωρής Βλάχος που είχε τρία χρόνια στον Ολυμπιακό. Η ομάδα μέσα σε λίγους μήνες κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν.

ελλαδα

Είναι το 2ο μετάλλιο της ομάδας στη διοργάνωση, μετά από το χάλκινο του 2005 στο Μόντρεαλ. Η ομάδα είναι στην 4αδα στις μεγάλες διοργανώσεις και στη Βραζιλία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 είναι 6η.

Η επόμενη ημέρα

Η ομάδα έχει μια βάση με σπουδαίους παίκτες ενώ άλλοι όπως ο Χρήστος Αφρουδάκης και ο Μανώλης Μυλωνάκης αποφασίζουν να μην συνεχίσουν στην εθνική. Ο Θοδωρής Βλάχος περνάει σταδιακά νέους παίκτες και το 2021 στο Τόκιο έχει σχεδόν 45% «φρέσκο αίμα», σε σχέση με το Ρίο.

Το 2019 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θέλουν οι διεθνείς και ο προπονητής αλλά η ομάδα δείχνει ότι αδικεί τον εαυτό της.

πολο 1

Παράλληλα οι περισσότεροι από τους παίκτες της αγωνίζονται στον Ολυμπιακό ο οποίος το 2018 είναι πρωταθλητής Ευρώπης και το 2019 φιναλίστ στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η εθνική ομάδα εξακολουθεί να έχει τον ίδιο προπονητή με τον Ολυμπιακό και ένα ποσοστό γύρω στο 80% των παικτών του Ολυμπιακού είναι μέλη της "γαλανόλευκης". Ο covid-19 αλλάζει τον χάρτη όσο αφορά το συλλογικό επίπεδο αλλά η εθνική ομάδα συνεχίζει παρά τα προβλήματα προπονήσεις.

Τελικά η μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων από το 2020 στο 2021 ίσως ήταν προς όφελος της ομάδας.

πολο

Στο δρόμο προς το Τόκιο

Η Ελλάδα στην πορεία της προ το Τόκιο κερδίζει την 1η θέση στο World League (ευρωπαϊκή ζώνη) και πάει με πολύ καλή ψυχολογία στο Ρότερνταμ στο προ ολυμπιακό για να παλέψει για ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα πάντα κινδύνεψαν να τιναχτούν στον αέρα στο παιχνίδι με την Γαλλία αλλά η ομάδα βρήκε το δρόμο της. Έβγαλε νοκ άουτ τους Ρώσους και προκρίθηκε για 16η φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

πολο

Ακολούθησε το χάλκινο μετάλλιο στο World League στην Γεωργία ενώ είχε προηγηθεί η αλλαγή διοίκησης στην ΚΟΕ. Η εθνική ομάδα ξεκίνησε την προετοιμασία της από την Χαλκίδα, όπως γινόταν συνήθως και στα χρόνια του Σάντρο Καμπάνια, και έφτασε η ημέρα που θα ταξιδέψει στο Τόκιο.

Έδειξε τα δόντια της

Ποτέ στην ιστορία της αυτή η ομάδα δεν είχε κερδίσει σε μεγάλη διοργάνωση την Ουγγαρία, την "Βραζιλία του πόλο". Η πρεμιέρα στον όμιλο έφερε αντιμέτωπες την Ελλάδα με την Ουγγαρία και η εθνική μας ομάδα επικράτησε με 10-9.

Ακόμη και οι... άπιστοι πίστεψαν. Η εμφάνιση ήταν πειστική αλλά έπρεπε να υπάρχει και συνέχεια. Η ισοπαλία με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία δεν πτόησε την ομάδα που είχε τον έλεγχο στο παιχνίδι.

πολο 1

Ακολούθησε η ζόρικη νίκη κόντρα στους "καμικάζι" Ιάπωνες, ο "περίπατος" με την Νότια Αφρική και η νίκη με τις ΗΠΑ. Η ομάδα τερματίζει 1η και θα συναντήσει το Μαυροβούνιο στο μπαράζ για την είσοδο στην τετράδα.

Η Ελλάδα είναι για να την πιεις στο... ποτήρι σου εκείνη την ημέρα. Κερδίζει με 10-4 και για 2η φορά στην ιστορία της είναι στους "4". Η πρώτη ήταν το 2004 στην Αθήνα. Τα παιχνίδια του Βλάχου θέλουν το κάτι παραπάνω.

Πίσω η χώρα βιώνει δύσκολες ημέρες και νύχτες. Η Αττική, η Εύβοια, η Ηλεία έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, μέλος της ομάδας, μαθαίνει ότι η Αγία Άννα, όπου η οικογένεια του έχει το εξοχικό της έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

πολο 1

Ο Θοδωρής Βλάχος γεννήθηκε και έζησε στην Αγία Άννα και θυμάται το υπέροχο αυτό μέρος.

Η Ελλάδα παίζει ξανά με τους Ούγγρους στον ημιτελικό. Θα κέρδιζε για 2η φορά την Ουγγαρία σ' ένα τουρνουά; Ναι. Την έβγαλε νοκ άουτ πιο εύκολα από τον όμιλο με 9-6. Η άμυνα "σπάει" κόκκαλα.

Η Ελλάδα στον τελικό

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ομάδα ανεβαίνει στο Ολυμπιακό βάθρο. Δεν ξέρει εάν θα είναι στο 2ο ή στο 1ο σκαλί.

Ο Γιάννης Φουντούλης ζητάει συγνώμη εκ μέρους όλων από τους Έλληνες αφού ζουν το όνειρο τους και πετούν στα σύννεφα την ώρα που πίσω στην χώρα τα μαύρα σύννεφα της φωτιάς έχουν σκεπάσει τα πάντα.

πολο 1

Αντίπαλος στον τελικό είναι η Σερβία που είναι η νικήτρια του τουρνουά του 2016. Η Ελλάδα παλεύει το παιχνίδι αλλά λυγίζει στο φινάλε. Χάνει με 13-10.

Ο Μάνος Ζερδεβάς, κάτω από τα γκολποστ κάνει το τουρνουά της ζωής του, ο Στέλιος Αργυρόπουλος είναι στην κορυφαία επτάδα του τουρνουά. Κανείς από τους 13 δεν υστερεί.

Ο αρχηγός Γιάννης Φουντούλης, ο Κώστας Μουρίκης, ο Χριστόδουλος Κολόμβος, ο Άγγελος Βλαχόπουλος, ο Ντίνος Γενηδουνιάς, ο Γιώργος Δερβίσης, ο Στέλιος Αργυρόπουλος, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο Μάριος Καπότσης, ο Δημήτρης Σκουμπάκης, ο Κώστας Γκιουβέτσης, ο Μάνος Ζερδεβάς, ο Κώστας Γαλανίδης.

Προπονητής είναι ο Θοδωρής Βλάχος με άμεσο συνεργάτη τον Δημήτρη Κραβαρίτη ενώ εκ μέρους της διοίκησης επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γιώργος Αφρουδάκης ο οποίος συμμετέχει για 6η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά για πρώτη χωρίς να φοράει σκουφάκι.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi
 

Τελευταία Νέα