Πόλο Γυναικών: Καρέ της ντάμας για τον Ολυμπιακό!

Αντώνης Πατσούρας
Πόλο Γυναικών: Καρέ της ντάμας για τον Ολυμπιακό!

bet365

Το 2021 έκλεισε με την ομάδα πόλο γυναικών του Ολυμπιακού να κατακτά 4 τίτλους από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο και να γράφει ιστορία.

Δυο ελληνικές ομάδες έχουν κατακτήσει τέσσερις τίτλους στπ πόλο σε μια ημερολογιακή χρονιά, δυο εγχώριους και δυο ευρωπαϊκούς. Ανήκουν στον ίδιο σύλλογο. Η πρώτη είναι η ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού,το 2002.

Η δεύτερη είναι η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού, το 2021.

ολ

Τις δυο ομάδες συνδέει ο Ολυμπιακός αλλά και η Βουδαπέστη. Τόσο ο Ολυμπιακός του 2002 όσο και ο Ολυμπιακός του 2021 κατέκτησαν το πρωτάθλημα Ευρώπης στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

Μια από τις δυο όμως είναι αυτή που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης χωρίς ξένο στη σύνθεση της και αυτή είναι η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού.

Η χρονιά του Covid-19

Ο κορονοϊός έχει βάλει λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην Ελλάδα και οι περισσότερες ομάδες δεν μπορεί καν να προπονηθούν. Το πόλο γυναικών στη χώρα έχει δεχτεί τεράστιο ... πλήγμα και σωματεία όπως ο Ολυμπιακός έχουν τεράστιες ζημιές.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π έχει ρίξει τα μπάτζετ γιατί κανείς δεν ξέρει εάν θα τελειώσει η χρονιά εντός και εκτός συνόρων. Η περίοδος 2019-20 δεν ολοκληρώθηκε στην Ευρώπη ενώ ο Ολυμπιακός σε άνδρες και γυναίκες ήταν φαβορί για την πρόκριση στα τελικά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

ολ

Τα ρόστερ άλλαξαν, το μπάτζετ "έπεσε" και ο Ολυμπιακός στις γυναίκες ξεκίνησε και τελειώσε τη σεζόν 2020-21 χωρίς ξένη παίκτρια.

Δεν ήταν μόνο οικονομικό το θέμα. Ήταν συνάρτηση της αμφιβολίας που είχε "σκορπίσει" ο Covid-19 αλλά και του ότι σε λίγους μήνες θα είχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι προπονητές των ξένων εθνικών ομάδων είχαν "απαγορεύσει" τις πολλές μετακινήσεις.

Πρώτο ταξίδι στην Ρώμη

Κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσει η Euro League.

Η LEN αποφασίζει πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2021. Ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει στη Ρώμη και θα μείνει στη 2η θέση πίσω από την Ρόμα στον όμιλο.

ελε

Έτσι θα συναντήσει στα προημιτελικά την ομάδα που τον κέρδισε στον τελευταίο τελικό της Euro League (2019), την Σαμπαντέλ. Η ομάδα από τη Βαρκελώνη δεν έχει και αυτή και μεγάλη σχέση με την εκείνη του 2019.

Στο πρώτο παιχνίδι ο Ολυμπιακός χάνει με 14-12 στην Ισπανία αλλά η ομάδα του Πειραιά παίζει πολύ καλά. Στον επαναληπτικό στο "Παπαστράτειο" ο Ολυμπιακός επικρατεί με 10-5 της Σαμπαντέλ και εξασφαλίζει την πρόκριση στο Final-4.

Στη γη της Βουδαπέστης

Η LEN αναθέτει το Final-4 στη Βουδαπέστη αφού στους "4" έχουν προκριθεί 2 ομάδες της Ουγγαρίας (Ντουναϊσβαρος, Ουίπεστ). Είναι επίσης εκτός από τον Ολυμπιακό και η ρωσική Ουραλότσκα.

ολ

Ο Ολυμπιακός αποκλείει την Ουίπεστ με 9-8 με γκολ της Ελευθερίας Πλερίτου στο φινάλε στον ημιτελικό της Μεγάλης Παρασκευής. Το Μεγάλο Σάββατο (1/5) συναντά στην Βουδαπέστη και στον τελικό την άλλη ομάδα της Ουγγαρίας, την Ντουναϊσβάρος.

Επικρατεί με 7-6 με το γκολ της νίκης να έρχεται από την αδελφή της Ελευθερίας, την Βάσω Πλευρίτου.

Ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής Ευρώπης για 2η φορά στην ιστορία του.

Η πρώτη ήταν το 2015 στον Πειραιά.

Αρκετές παίκτριες όπως οι αδελφές Πλευρίτου, η Διαμαντοπούλου, Αβραμίδου έπαιξαν και το 2015 στην ομάδα του Πειραιά αλλά οι περισσότερες ήταν νέες και μάλιστα νεαρές και κυρίως από την ακαδημία του Ολυμπιακού.

ολ

Το 2021 ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει την Βουλιαγμένη και την Γλυφάδα σε πρωταθλήματα Ευρώπης. Η Γλυφάδα είχε κερδίσει την κούπα το 2000 και το 2003 και η Βουλιαγμένη το 2009 και το 2010.

Η ομάδα του Χάρη Παυλίδη είναι όμως η μοναδική που κατακτά τον τίτλο χωρίς ξένη παίκτρια. Η Χριστίνα Τσουκαλά κατέκτησε και 3ο πρωτάθλημα Ευρώπης αφού είχε 2 με την Βουλιαγμένη.

Το καρέ του 2021

Ο Ολυμπιακός από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2021 κατέκτησε 4 τίτλους. Μετά τη Βουδαπέστη ακολούθησε το νταμπλ στην Ελλάδα. Πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Η ομάδα ενισχυμένη με τρεις ξένες αλλά και με την Ελένη Ξενάκη έπαιξε και στον τελικό του Σούπερ Καπ Ευρώπης στον Πειραιά και το κατέκτησε.

πολο 1

Αντίπαλος της η ρωσική Κίρισι και ο Ολυμπιακός κερδίζει με 14-11 για να φτάσει στους 5 ευρωπαϊκούς τίτλους. Ο Χάρης Παυλίδης που θα συνεχίσει στην εθνική ομάδα της Κίνας είναι ο μοναδικός Έλληνας με 5 ευρωπαϊκούς τίτλους.

Το 2021 είναι η χρονιά που θα αποσυρθούν από την ενεργό δράση η Άλκηστης Αβραμίδου και η Χριστίνα Τσουκαλά ενώ η Αλεξάνδρα Ασημάκη επιστρέφει στις πισίνες.

ολ

Η πορεία του ΝΟΒ

Στους άνδρες ο Ολυμπιακός κατακτά το νταμπλ στην Ελλάδα και φτάνει στο Final-8 του Champions League. Η Βουλιαγμένη στην τελευταία χρονιά του Χρήστου Αφρουδάκη φτάνει στα ημιτελικά του Euro Cup.

Αποκλείει στον προημιτελικό την Μλάντοστ αλλά στον ημιτελικό λυγίζει από την OSC και με δυο ήττες μένει εκτός τελικού.

Εθνικές επιτυχίες

Εκτός από την εθνική ανδρών το 2021 η Ελλάδα πανηγύρισε μετάλλια σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο στις μικρές ηλικίες. Η εθνική νέων γυναικών ήταν 2η στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η εθνική νεανίδων ήταν επίσης 2η στο Ευρωπαϊκό ενώ ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η εθνική εφήβων στο Ευρωπαϊκό και χάλκινο η εθνική παίδων.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi
 

Τελευταία Νέα