«Σήμερα ο Κλαφ θα τρελαινόταν!»

Θάνος Σαρρής
«Σήμερα ο Κλαφ θα τρελαινόταν!»

bet365

Ο θρυλικός μπακ και πρώτος μαύρος που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας, Βιβ Άντερσον, μιλάει στο gazzetta.gr για τον αείμνηστο Μπράιαν Κλαφ με αφορμή την ημέρα των γενεθλίων του.

«Δεν υπάρχει άνθρωπος στο αγγλικό ποδόσφαιρο που να μην γνωρίζει τον Βιβ Άντερσον». Τάδε έφη, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος είχε τον Άγγλο ποδοσφαιριστή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Άντερσον ήταν στη φουρνιά των παικτών που βρίσκονταν ήδη στη Φόρεστ πριν αναλάβει ο Μπράιαν Κλαφ τον Ιανουάριο του 1975. Μαζί με τον Μάρτιν Ο' Νιλ, τον Τζον Ρόμπερτσον και τον Τόνι Γούντκοκ.

Για να αισθάνεσαι σίγουρος για την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου, Anytime με την εγγύηση της INTERAMERICAN

Γέννημα-θρέμμα του Νότιγχαμ, αν και οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Άντερσον άλλαξε επίπεδο με τον Κλαφ (και τον Τέιλορ). Ή «αράχνη» εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο πλήρεις μπακ των ημερών του στο Νησί, με τα σωματικά του προσόντα να τον ευνοούν και δεν παραλείπει να τονίσει ότι: «τι καλύτερο από το να πάρεις Πρωτάθλημα και δύο Ευρωπαϊκά με την ομάδα της πόλης σου;». Εξαιρετικός στα αμυντικά του καθήκοντα και... σαφώς μπροστά από την εποχή του όσον αφορά τον «κλασικό» ακραίο αμυντικό και τον τρόπο παιχνιδιού του, ήταν βασικότατος στην πορεία της Φόρεστ για το Πρωτάθλημα του 1978 και τα Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης του 1979 και 1980.
Με τον Κλαφ έφτασε να γίνει ο πρώτος μαύρος παίκτης που έπαιξε στην Εθνική Αγγλίας! Και μολονότι σε κάποιους σήμερα αυτό μπορεί να μην δείχνει τόσο εντυπωσιακό, σε μια περίοδο που το «Εθνικό Μέτωπο» στρατολογούσε στις κερκίδες και οι μη λευκοί δεινοπαθούσαν στα γήπεδα, ο Άντερσον κατάφερε να φορέσει το εθνόσημο στο στήθος, προκαλώντας... πανικό! Στα κανάλια, που συνεχώς έβγαζαν ρεπορτάζ με την ιστορία του και τους γονείς του, στις προσωπικότητες, όπως η Βασίλισσα και ο Έλτον Τζον που ήταν μόνο κάποιοι από αυτούς που του έστειλαν συγχαρητήριες επιστολές, αλλά και τον απλό κόσμο.
Ο «Κλάφι» τον βοήθησε από την αρχή να «χτίσει» αντιστάσεις απέναντι στους ρατσιστές οπαδούς ή αντίπαλους, κάνοντάς τον να τους αντιμετωπίσει στα ίσα. Φυσικά, δεν παρέλειψε να του κάνει και κάποια καψώνια. Φρόντισε να τον προσγειώσει απότομα αφήνοντάς τον εκτός αποστολής με το που ήρθε, τονίζοντας ότι είναι υπερβολικά ήσυχος και μαζεμένος και κάνοντάς τον να αναρωτηθεί για τις ικανότητες του. Για κάποιους ένιωθε μειονεκτικά λόγω του χρώματός του, για άλλους ήταν απλά ντροπαλός. Εν τέλει, με τον τρόπο του, τον βοήθησε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.
Στις περιβόητες 44 μέρες του στη Λιντς τον ήθελε απεγνωσμένα και έδινε χρήματα συν τον Τέρι Κούπερ. Όταν το 1984 ο Άντερσον έφυγε για την Άρσεναλ, ο τεχνικός της Φόρεστ έβγαζε προς τα έξω ότι δεν είναι στα καλύτερά του, ωστόσο προσπαθούσε απεγνωσμένα να τον πείσει να μείνει, λέγοντάς του ότι «το γρασίδι στο Νότιγχαμ είναι πιο πράσινο»! Τελικά δεν τα κατάφερε. Ο Άντερσον πήρε μεταγραφή στην Άρσεναλ, έμεινε για τρία χρόνια και στη συνέχεια πέρασε και από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.Παράλληλα, έκανε 30 συμμετοχές με τη φανέλα της Εθνικής. Με τον Κλαφ δούλεψε για εννιά χρόνια, οπότε τον έμαθε και από την καλή και την ανάποδη.
Με αφορμή την ημερομηνία γέννησης του Μπράιαν Κλαφ σαν σήμερα πριν 78 χρόνια, ο Άντερσον μιλάει στο gazzetta.gr για τον ιδιοφυή τεχνικό.
Ποια ήταν η πρώτη σου εντύπωση από τον Κλαφ; Επειδή στο ξεκίνημα είχε προβληματιστεί επειδή ήσουν... υπερβολικά ήσυχος.
«Όταν πρωτοήλθε στη Φόρεστ ήμουν στην ομάδα για ένα παιχνίδι Κυπέλλου στην έδρα μας με την Τότεναμ. Ωστόσο, στον επαναληπτικό με άφησε εκτός. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν λοιπόν ότι δεν είχα μέλλον με τον κύριο Κλαφ στον πάγκο και αναρωτιόμουν τι θα κάνω...».
Έχεις δηλώσει ότι οι στιγμές με τον Κλαφ ήταν μοναδικές. Γιατί;
«Επειδή ποτέ δεν ήξερες, από τη μία μέρα στην άλλη, τι θα πει ή τι θα κάνει...»
Θεωρείς ότι αυτά που έκανε με τη Φόρεστ είναι ανεπανάληπτα;
«Ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ, αν και στην αρχή έτσι πίστευα. Ωστόσο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για μια ομάδα να ανέβει και την ίδια χρονιά να πάρει το Πρωτάθλημα και να ακολουθήσει τέτοια πορεία ανάλογη με αυτή που κάναμε εμείς».
Ποια είναι η δυνατότερη ανάμνησή σου από τον Κλαφ;
«Η κατάκτηση του πρωταθλήματος με τη Νότιγχαμ Φόρεστ το 1978».
Όχι κάποιο από τα δύο Ευρωπαϊκά;
«Όχι, ξεχωρίζω εκείνο το πρωτάθλημα που μόλις είχαμε κερδίσει την άνοδο. Γιατί χρειάζεται λίγα ματς για να κατακτήσεις ένα Κύπελλο, όποιο Κύπελλο κι αν είναι αυτό. Ωστόσο χρειάζεσαι εννιά μήνες για να πάρεις το Πρωτάθλημα. Είναι το δυσκολότερο τρόπαιο που μπορείς να κερδίσεις!».
Ήσουν ο πρώτος μαύρος παίκτης που έπαιξε στην Εθνική Αγγλίας. Ο Κλαφ σε βοήθησε να αντιμετωπίσεις τους ρατσιστές που ακόμα μολύνουν με την παρουσία τους το παιχνίδι;
«Ήταν πραγματικά σπουδαίος σε αυτό, χωρίς να κάνει κάτι το ιδιαίτερο. Απλά με το να με πιάσει και να μου πει "μην αφήνεις αυτούς τους ανθρώπους να σου στερήσουν αυτά που θέλεις να κάνεις στο ποδόσφαιρο". Οπότε υιοθέτησα αυτή την άποψη και προχώρησα στη συνέχεια της καριέρας μου».
Τι ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά στον Κλαφ όσον αφορά τις τακτικές του και την προσωπικότητά του;
«Οι τακτικές του ήταν πάρα πολύ απλές: Απλά δώσε την μπάλα σε έναν παίκτη που φοράει κόκκινη φανέλα. Πραγματικά, η φιλοσοφία του ήταν πολύ απλή. Το ιδιαίτερο με την προσωπικότητά του ήταν ότι απλά ήξερες ότι αυτός ήταν το ΑΦΕΝΤΙΚΟ».
Τι γινόταν όμως στα αποδυτήρια; Γιατί πολλοί έχουν πει ότι παραήταν αυταρχικός...
«Στα αποδυτήρια όλοι τον σέβονταν και υπήρχε τρομερό ομαδικό πνεύμα. Το μόνο που κάποιος μπορεί να πει για τον κύριο Κλαφ είναι αυτό που σας είπα πριν, ότι από την ώρα που άκουγες τα βήματά του στα αποδυτήρια ήξερες ότι έρχεται το αφεντικό!».
Υπάρχουν ιστορίες που λένε ότι ήταν πάντα κοντά στην τοπική κοινότητα και βοηθούσε με διάφορους τρόπους τους συμπολίτες του...
«Αυτό είναι αλήθεια. Πάντα ήθελε να κάνει πράγματα για την κοινότητα, ήταν στο χαρακτήρα του. Είτε πρόκειται για συλλογή χρημάτων μέσω εράνων, είτε χρησιμοποιώντας την εικόνα των παικτών για να διοργανώσει events για φιλανθρωπικούς σκοπούς».
Κάποιοι λένε ότι ο Ζοσέ Μουρίνιο θυμίζει τον Κλαφ. Συμφωνείς;
«Ναι, συμφωνώ ότι τον θυμίζει σε πολλά. Προπονητής από νεαρή ηλικία, με καλό παρουσιαστικό και από αυτούς που δεν δίνουν δεκάρα για τα όσα σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς».
Θεωρείς ότι σήμερα ένας προπονητής σαν τον Κλαφ θα ήταν επιτυχημένος;
«Νομίζω πως όχι. Γιατί οι προπονητές σήμερα έχουν να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από ότι τότε και να μην ασχολούνται μόνο με το κομμάτι που αφορούσε τον Κλαφ. Οπότε αυτό πιστεύω ότι θα τον τρέλαινε!»
Διαβάστε ΕΔΩ το θέμα του gazzetta.gr για τον Κλαφ, με αφορμή την «μαύρη» επέτειο του θανάτου του.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα