Ξυπνάμε ψηλότεροι, κοιμόμαστε… πιο κοντοί!

Gazzetta team
Ξυπνάμε ψηλότεροι, κοιμόμαστε… πιο κοντοί!
Κι όμως δεν είναι “μύθος” αλλά έχει εξήγηση και μάλιστα εμπεριστατωμένη. Το ίδιο συμβαίνει και με το βάρος μας.

Κι όμως… Μπορεί πολλοί να απορήσετε αλλά συμβαίνει… Το πρωί που ξυπνάμε είμαστε ψηλότεροι κατά ολίγον τι απ΄ότι είμαστε τη νύχτα, ενώ μπορεί να ζυγίζουμε και πιο λίγο.

Ποιος είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Ο χόνδρος στις σπονδυλικές στήλες και τα γόνατά μας συμπιέζεται καθώς περπατάμε και γενικά βιώνουμε τις επιπτώσεις της βαρύτητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε συρρικνώνουμε λίγο μέχρι τη νύχτα.

Μια μελέτη που έγινε το 2017 έδειξε ότι ένας άνθρωπος είναι ψηλότερος 1 με 3 cm απ΄ότι είναι αργότερα το βράδυ, ενώ ακόμη πιο περίεργο είναι αυτό που συμβαίνει με τους αστροναύτες.

Στο διάστημα δεν υπάρχουν φυσικά τα ίδια επίπεδα βαρύτητας απ’ ότι στη γη, που σημαίνει πως ο χόνδρος έχει αρκετό χρόνο για να χαλαρώσει και να επεκταθεί. Γι αυτό έχει παρατηρηθεί, οι αστροναύτες που επιστρέφουν στη γη, μετά από ταξίδι τους στο διάστημα, είναι λίγο πιο ψηλοί, απ’ ότι ήταν όταν αναχώρησαν.

Όσο για τον λόγο που μπορεί να ζυγίζουμε λιγότερο το πρωί απ ό, τι το βράδυ κι αυτό είναι απλό:

Αυτό συμβαίνει επειδή ξυπνάμε πάντα ελαφρώς αφυδατωμένοι και η ποσότητα νερού που χάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσω της εφίδρωσης απλώς αφαιρεί λίγο από το βάρος μας.

Αυτό μπορεί να προληφθεί πίνοντας άφθονο νερό πριν πέσουμε για ύπνο, αλλά μάλλον θα κάνουμε διακεκομμένο, γιατί θα ξυπνάμε συχνά για να πάμε τουαλέτα.

Κάτι ακόμα… Όσο κοιμόμαστε, ο μεταβολισμός του σώματός μας δουλεύει κανονικά, καίγοντας θερμίδες για να μας κρατάει σωστή αναπνοή και φυσικά τη θερμότητα του σώματός μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ