Γιατί οι μάγισσες πετούν σε σκουπόξυλα; Δεν είναι «παραμύθι» και βασίζεται στην φαρμακολογία

Gazzetta team
Γιατί οι μάγισσες πετούν σε σκουπόξυλα; Δεν είναι «παραμύθι» και βασίζεται στην φαρμακολογία
Μια ωραία ιστορία, αλλά μην πείτε στα παιδιά, πριν μεγαλώσουν αρκετά...

Φυσικά και θα σας έχει περάσει από το μυαλό ότι είναι απλά ένα παραμύθι, κάτι μη πραγματικό αλλά σε όρια της φαντασίας κτλ. Οι μάγισσες θεωρητικά μπορούσαν να κάνουν τα πάντα, αλλά αυτές επέλεγαν να πετάνε με ένα σκουπόξυλο.

Κι όμως… Αυτό ευσταθεί. Η όλη ιστορία με το σκουπόξυλο βασίζεται στην πραγματικότητα και εξήγηση θα βρούμε στο κείμενο φαρμακολογίας με τίτλο "Murder, Magic and Medicine" του John Mann.

Παραισθησιογόνες ουσίες

Τον 16ο αιώνα λοιπόν, ένας γιατρός εν ονόματι Άντρες ντε Λαγκούνα ανέλυσε τα “μαγικά φίλτρα” που βρήκε στο σπίτι μιας γυναίκας η οποία είχε κατηγορηθεί για μαγεία. Αυτά περιείχαν βότανα όπως το κώνειο, ο στρύχνος και ο μανδραγόρας, τα οποία προκαλούσαν μια γλυκιά υπνηλία, πολλές φορές όμως ακόμα και θάνατο. Κατά τη διάρκεια του “ύπνου” προκαλούσαν όμορφες ψευδαισθήσεις, σα να είχαν πάρει παραισθησιογόνες ουσίες.

«Γιατί με ξύπνησες;»

Ο γιατρός λοιπόν αποφάσισε να αλείψει μια γυναίκα και να δει τις επιδράσεις που θα είχαν οι ουσίες πάνω της: «Μόλις την άλειψα, άνοιξε τα μάτια της διάπλατα σαν λαγός και αμέσως μετά, κοιμήθηκε. Ο ύπνος της ήταν τόσο βαθύς, που πίστεψα ότι δεν θα ξυπνήσει ποτέ. Μετά από 36 ώρες, κατάφερα να την επαναφέρω». Η γυναίκα όμως εκνευρίστηκε που την ξύπνησε: «Με περιτριγύριζαν όλες οι απολαύσεις του κόσμου» αποκρίθηκε εκείνη.

«Πετούσε» πάνω απ΄τη θάλασσα

Ένας άλλος γιατρός, επίσης τον 16ο αιώνα, ο Τζιοβάνι Ντελαπόρτα, ανέφερε ίδιες παρενέργειες από την επίδραση των ουσιών και είχε πει πως μια γυναίκα-μάγισσα νόμιζε ότι πετούσε πάνω από τη θάλασσα. «Αυτές οι γυναίκες ταξιδεύουν στον αέρα. Γλεντούν, τραγουδούν, χορεύουν, φιλιούνται και ερωτοτροπούν με τους νέους που επιθυμούν».

Άλειφαν τα αντικείμενα

Κάποια στιγμή, κατάλαβαν πως η παρενέργεια όταν τις άλειφαν πάνω τους δεν κρατούσε όσο θα ήθελαν, οπότε βρήκαν μέρη του σώματος που να διαρκεί περισσότερο γιατί γινόταν καλύτερη απορρόφηση, όπως οι μασχάλες και τα γεννητικά όργανα. Μετά άλειφαν και αντικείμενα που έκαναν χρήση, όπως τα σκουπόξυλα και τα έβαζαν ανάμεσα στα πόδια τους.

«Αλείφουν ένα ξύλο και το καβαλούν»

Ο Βρετανός ιστοριογράφος Ραφαήλ Χόλινσεντ είχε γράψει για την πρώτη γυναίκα που κατηγορήθηκε για μαγεία το 1324 στην Ιρλανδία, πως «ερευνώντας τη ντουλάπα της, βρήκαν ένα κουτί με αλοιφή που άλειφε σε ένα μπαστούνι, με το οποίο κάλπαζε παντού».

Τον 15ο αιώνα, ο θεολόγος Ιορδάνης του Μπέργκαμο έγραψε: «Οι μάγισσες ομολογούν ότι ορισμένες μέρες και νύχτες, αλείφουν ένα ξύλο και το καβαλούν ή αλείφουν τον εαυτό τους στις μασχάλες και σε άλλα τριχωτά σημεία».

Και κάπως έτσι βγήκε πως οι μάγισσες πετούν πάνω σε σκουπόξυλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ