Παγώνη: «Μετά το καλοκαίρι τελειώνουν οι μάσκες και έρχεται η 3 δόση του εμβολίου»

Gazzetta team
Παγώνη: «Μετά το καλοκαίρι τελειώνουν οι μάσκες και έρχεται η 3 δόση του εμβολίου»
Μετά το τέλος του καλοκαιριού θα τελειώσει η ανάγκη του να φοράμε μάσκα, όταν ενδεχομένως θα έρθει η 3η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, είπε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες είναι το μέχρι πότε θα χρειάζεται να φοράμε μάσκα. Σε αυτό, αλλά και στο τί γίνεται με την ενδεχόμενη τρίτη δόση του εμβολίου κλήθηκε να απαντήσει η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, τόνισε πως πιθανότατα θα τις βγάλουμε μετά τις 20/9 ανάλογα με τα δεδομένα των εμβολιασμών και ότι υπολογίζεται μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουμε ανοσία στο 50% και τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να φτάσει το 75% που και τότε «πετάμε την μάσκα» όπως είπε ενδεικτικά.

Εμβόλιο της Astrazeneca

Όσον αφορά το εμβόλιο της Astrazeneca τώρα, τόνισε ότι όποιος έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση, υπάρχει η απαιτούμενη ποσότητα για να γίνει και η δεύτερη, ενώ έχουν ήδη τονιστεί οι επιπλοκές που υπάρχουν με τα σπάνια περιστατικά των θρομβώσεων. Για τις εγκυμονούσες είπε: «Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα», αλλά πρέπει να μιλήσουν πρώτα με τους γυναικολόγους τους.

Όσον αφορά τις παρενέργειες των εμβολίων και το ενδεχόμενο μιας τρίτης δόσης ανέφερε πως ελάχιστοι έκαναν παραπάνω μέρες πυρετό, ότι δεν σημαίνει τίποτα και ότι είναι θέμα οργανισμού. «Μικρό ποσοστό θα κάνει αυτές τις επιπλοκές» ενώ υπογράμμισε πως θα γίνει τρίτη δόση ίσως σε συγκεκριμένες ομάδες μετά τον Οκτώβρη και ότι θα εξαρτηθεί από παράγοντες κινδύνου και τα επιστημονικά δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ