Σύψας: «Αν δεν λειτουργήσει το click away θα έχουμε επιδημική έκρηξη»

Gazzetta team
Σύψας: «Αν δεν λειτουργήσει το click away θα έχουμε επιδημική έκρηξη»
Τον κώδωνα του κινδύνου με το σημερινό άνοιγμα κάποιων μαγαζιών, αλλά και την εορταστική περίοδο έκρουσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εξαιρετικά ανήσυχος για τις επιπτώσεις ενδεχόμενου συνωστισμού κατά τη λειτουργία των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away εμφανίστηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του κορονοϊού σε μικρά και μεγάλα ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Σε μια ισχυρή προειδοποίηση προχώρησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, αναφορικά με το ιδιότυπο άνοιγμα των καταστημάτων - από σήμερα, Κυριακή - σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν λειτουργήσει το click away και έχουμε συνωστισμούς, τότε δεν θα έχουμε μόνο αύξηση κρουσμάτων, αλλά επιδημική έκρηξη».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, το βράδυ του Σαββάτου, ο κύριος Σύψας τόνισε ότι κάθε άνοιγμα - ακόμη και μικρό - επιφέρει αύξηση στη διασπορά του ιού, που θα φανεί μέσα σε 15 ημέρες, ενώ πρόσθεσε πως αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, να πει πως αν δούμε εικόνες Harrods, τότε το click away θα καταργηθεί.

«Καμία οικογένεια δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλής»

Παράλληλα, ο καθηγητής έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του ιού σε μικρά και μεγάλα ρεβεγιόν, επισημαίνοντας πως «τα στοιχεία μας λένε ένα πράγμα: ενδοοικογενειακή διασπορά».

«Κάθε συνάντηση οικογενειών μπορεί να επιφέρει τη διασπορά. Δεν το λέω αυτό γιατί είμαι κακός αλλά γιατί το βλέπουμε», τόνισε σχετικά, ενώ απαντώντας στο ερώτημα εάν θα πρέπει να βρίσκονται έως εννέα άτομα ή δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι, επανέλαβε ότι σε κάθε οικογένεια μπορεί να υπάρχει ένα μολυσμένο άτομο, αλλά ασυμπτωματικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, καμιά οικογένεια δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλής, με τον κύριο Σύψα να προειδοποιεί ότι ένα γιορτινό τραπέζι θα μπορούσε να καταλήξει με καλεσμένους αρρώστους ή ακόμη και διασωληνωμένους στο νοσοκομείο.

Δύσκολος ο Ιανουάριος

Ο καθηγητής χαρακτήρισε «δύσκολη περίοδο» και τον Ιανουάριο, προειδοποιώντας ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό, καθώς το σύστημα υγείας είναι ήδη στα όριά του».

Βάσει των προβλέψεων, ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα μας θα πέσει σε 200, που αποτελεί έναν ασφαλή αριθμό, περί τις 15 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα, την ώρα που ο χάρτης παραμένει, μέχρι σήμερα, «κατακόκκινος» όσον αφορά τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ.

Πηγή: Reader.gr